Sparvöga

Direktlänk till inlägg 31 juli 2009

Inkörningskurs dag 2...

Av Viveca - 31 juli 2009 20:22

Först vill jag tacka er alla för trevliga kommentarer! Ni gör mig glad:)


Idag gick lastningen bättre, med hjälp av rep bakom gick Vilda på direkt.

Väl framme stod hon fint och stilla tills jag bad henne backa:)


Hon gnäggade och var lite uppspelt på stallplanen. Glad att återse sina nya kompisar och pojkvännen;)


Idag delade vi in oss i två grupper om 3 + 4 hästar. Första gruppen tränade före lunch. Först tömkörning runt i paddocken i olika banor samt träning på halt mellan två koner. Vi medhjälpare drog släpor, "sockerbitar och bildäck framför bredvid och bakom hästarna för att vänja dem vid ljudet. Hästarna var förvånansvärt lugna med tanke på att det blåste halv storm och hundar skällde, folk gick runt i paddocken, och regnkappor som var upphängda på staketet fladdrade i vinden.


Sedan tog vi en häst i taget som fick dra draglinor som efterhand släpades i backen och vidrörde hästens bakben. Medhjälparna lade efterhand tryck bakåt så att hästen fick känna på att sänka huvudet, jobba med ryggen och börja dra. Sedan kopplades svängeln på draglinorna och samma sak gjordes med den. Efter detta fästes ett bildäck på svängeln som hästen fick dra. På så sätt kunde man även se hur rakt man körde med hjälp av spåret i gruset. Därefter fick hästen dra en släpa, vilket bl.a är bra träning för att lära den att acceptera skaklar.

Här spänns draglinorna på Vildas pojkvän:)

Draglinorna kopplas på Vildas duktiga "pojkvän"

Efter lunch var det vår grupps tur. Vilda var lite uppspelt och misstänksam mot "sockerbitarna" som släpades runt till en början, men vande sig snabbt. Jag började få in tekniken och fick henne att böja sig och forma sig, gå på volter och göra halt på rätt ställen. Idag använde jag mycket finare hjälper än igår och hon lyssnade på minsta lilla tecken från röst, töm och pisk. Vad vi kan!, tänkte jag:)


När det var vår tur (som tredje häst) att spännas för gick det också jättebra! När hon blev fundersam vinklade hon öronen bak och fick massor av beröm. P2 påminde mig om att överösa med beröm för att stärka förtroendet och få henne att lita på att allt var i sin ordning.


Vilda fick beröm av kursledarna som sa att en sådan häst kan man nå hur långt som helst med, när man får den att jobba med sig, pga dess vilja. Hon gjorde även rakast spår på diagonalen med bildäcket (jag måste ha styrt ganska bra med);) Matte är stolt som en tupp!


Efteråt var hon helt slut och somnade nästan i paddocken.

Vilda somnar nästan

Nu är lilla körhästen trött!

Tyvärr inga aktionbilder pga för mycket att stå i:)


Pålastningen gick bra med hjälp av "pojkvännen" som fick stå synlig genom frontluckan, inga rep behövdes alltså:)


Vid avlastningen hemma försökte hon rycka bakåt igen, men lärde sig snabbt att det inte var lönt, tack vare nackringen som P2 splitsat åt oss (tack så mycket!). Hon stod sedan still tills jag gav kommando att hon skulle backa, långsamt!


Den lilla körhästen är nu trött och nybörjarkusken med sin vapendragare med. Imorgon blir det sovmorgon för oss och vila för Vilda.


Ha en trevlig kväll alla! Själv skall jag titta på Kenny Starfighter med S och E.



 
 
Stina

Stina

31 juli 2009 22:10

Hon ser helt färdig ut =)
Blir ju jättesugen på att köra in min tokfia nu !

http://billiejean.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Viveca

31 juli 2009 22:34

Ja hon var helt färdig, mest i huvudet. Valnöten fick jobba riktigt mycket idag. Ja, kör in din med:) Det är så roligt! Jag tror att detta kommer ge väldigt mycket när det gäller fortsatt träning överhuvudtaget.
Ha det så bra! Tack för kommentaren! Skall försöka gå en liten bloggrunda imorgon:)

 
Emelie

Emelie

2 augusti 2009 23:26

Åh, vad roligt det verkade vara! Jag har inte kört på flera år! Vi läste en körkurs när jag gick i skolan och körde mycket ardennrar och nordisar i skogen och drog timmer, och en del ute på vägarna. En gång tömkörde vi tre och fyra i bredd, det var kul! En del travare blev det också på en praktik i Italien. Det var tider det :) Körning är kul!!

http://enapelsin.blogspot.com

 
Ingen bild

Viveca

3 augusti 2009 11:51

Emelie: Det var väldigt roligt. Jag har inte kört förut, så det är ett jättebra sätt att lära oss båda två och M med förstås. Sedan får man fram hennes arbetsvilja på ett helt annat sätt. Egentligen borde kanske alla hästar köras in, som de gjorde förr. Det ger ju så himla mycket när det gäller form, styrka, balans och lyhördhet med. Men vi har en bit kvar innan vi åkder med bakom;)

 
Ingen bild

Marie-Louise von Platen

16 maj 2010 21:58

Vad trevligt att hitta hit, då jag själv har en tvååring som jag försöker köra in. Hittade dig på google då jag sökte på "loksele par" så kan de gå. Skall bli kul att följa dig.
Tjao
Mimmis

 
Viveca

Viveca

16 maj 2010 23:27

Välkommen Mimmis!
Tyvärr är det lite dåligt med både bloggande och inkörning för tillfället. Så snart allt lugnat sig med husförsäljningen så ska jag bättra mig:)

Vad har du för häst?

http://perasperaadastra.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viveca - 11 juli 2017 16:08

Anekdotisk bevisföring är något som används allt flitigare på diskussionsforum. Det kan handla om rasism, antiabortpropaganda, antivaccinationskampanjer m.m.   Till skillnad från vetenskaplig evidens handlar bevisen om något som personen i fråga ...

Av Viveca - 27 februari 2017 14:30

Första förlossningspraktiken är nu avslutad.   Tjugofyra förlossningar har jag nu i bagaget. Endast en av dem avslutades med sugklocka, övriga har varit normala, vaginala förlossningar. Trots sömnbrist, späckat schema med en hel del vanligt plu...

Av Viveca - 8 januari 2017 12:51

Tredje veckan av VFU på förlossningen är gjord och jag har bistått vid nio förlossningar. Det är fantatstiskt att få vara med i ett så viktigt ögonblick i kvinnors och pars liv.   Många lärdomar har jag fått med mig och mycket har jag kvar att ...

Av Viveca - 4 december 2016 11:10


    Det är två veckor kvar till praktik. Första perioden börjar med Förlossningskonst I i 8 veckor. Därmed startar även jakten på de 50 förlossningarna som skall vara avklarade innan examen.   Före dess är det en hel del studieuppgifter som ...

Av Viveca - 4 december 2016 00:27

Ja, kanske... Mitt nya liv som student har pågått i några månader nu. Inser att det bara är drygt ett år tills jag är färdig barnmorska. Ända sedan jag väntade A dvs 24 år sedan bestämde jag mig. Sedan jag skilde mig och flyttade lite längre bort fr...

Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25
26
27
28 29 30 31
<<< Juli 2009 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Skapa flashcards