Sparvöga

Direktlänk till inlägg 24 oktober 2009

Älskade häst...

Av Viveca - 24 oktober 2009 15:34

Hade egentligen tänkt att skriva om rapporten "Älskade häst" från Djurens rätt, då jag läst Havrepappas inlägg om denna. Hittade dock ett inlägg hos "Kentaur" som väl stämde överens med mina tankar om rapporten och reaktionerna på denna.


Det finns naturligtvis hinder för att hålla hästar helt naturligt, men att eftersträva en så naturlig miljö som möjligt är inte omöjligt. Frågan är om viljan finns. Sedan är det klart att hästar med gener för att klara värme kanske inte tål kyla lika bra som hästar med nordiska gener. Hästaveln har ju ofta inte som mål att få fram härdiga grova hästar utan tvärtom smidiga ridhästar. Det är svårt att förändra saker oavsett vad det gäller. -Så har vi alltid gjort och det har fungerat så bra så, en ständigt återkommande replik i förändringssammanhang. Men vill man inte få det ännu bättre? Är man rädd att tappa ansiktet, förlora prestige? Många hävdar att skaderisken är så stor om hästarna går i stora gräshagar tillsammans med andra hästar, därför håller man dem i små grusade hagar och måste istället låta dem gå i en skrittmaskin för att de skall motioneras tillräckligt.


Jag har försökt få fram statistik om skador orsakade i hage vs skador, sjukdomar orsakade av stress, stallmiljö, utfodring, ridning, träning m.m Hittar dock inget om orskakerna bara gammal statistik från Agria. Här toppas dock statistiken av symtom/skador i leder och rörelseapparaten. Jag har inga vetenskapliga belägg för att orsakerna snarare är kopplade till träning, ridbaneunderlag än att springa fritt i kuperad terräng med hästkompisar, men jag tror dock att det är så.


Sedan finns det en hel del beteenderubbningar hos hästar, så som krubbitning, vävning, gå av och an i hagen, att stänga av vid arbete. dvs hästen är lydig på ett zombieliknande sätt. Dessa s.k olater skapas av stress och en felaktig miljö. Att kalla dem för olater ger oss människor möjligheten att skylla på hästen snarare än vår okunskap, som något som går att träna eller hota bort. Att förändra hästarnas levnadsmiljö får dock bort "olaterna" i de flesta fall.


Det blev visst en utläggning i alla fall,)


Ha en bra dag och läs gärna rapporten!

 
 
Ingen bild

ylle

24 oktober 2009 18:35

Har läst både Havrepappans och Kentaurs blogginlägg, och håller helt med Dig, Kentaurs inlägg stämmer helt med min uppfattning!!!

 
Ingen bild

Viveca

24 oktober 2009 18:46

Det är viktigt med debatt. Som ordspråket säger "Där alla tänker lika, tänker ingen särskilt mycket", men att avfärda forskningsresultat som flum etc. måste bero på rädsla eller något annat. Dåligt samvete kanske. Själv har jag ofta dåligt samvete för att jag hade velat hålla Vilda ännu naturligare än jag har möjlighet till just nu. Samtidigt gör jag saker av bekvämlighet och av andra orsaker, som hade kunnat göras annorlunda. Det är viktigt att reflektera över saker och ting och inse att utvecklingen går framåt och att forskningen kan ge oss en hint om hur vi kan utveckla vårt sätt att t.ex hantera och ta hand om våra djur på bästa sätt.

 
Stina

Stina

24 oktober 2009 20:04

Jag är mest kritisk till de extrema grupperna åt båda håll.
Både dom som aldrig låter hästen gå ut i hage/träffa andra hästar osv, och dom som förespråkar tex barfotaverkning ala vildhästmodellen.
Lösdrift verkar himla modernt och jag har INGET emot en bra skött lösdrift, men hur många har inte sin lösdrift på för tok liten mark med dåliga vindskydd ( eller inga ) ?
Lösdrift är ju så bra för då slipper man mocka hör jag många säga .... !!!!????

http://billiejean.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Viveca

25 oktober 2009 10:14

Extremister och fundamentalister reflekterar inte oavsett vad det gäller. De har redan bestämt sig för vad som gäller utan diskussion och eftertanke. Håller med dig att det finns avarter åt båda hållen. Hade Vilda i lösdrift första året och jag kan låta hälsa att man måste mocka;) Hästarna går gärna in i utedriften och bajsar, varmt o gott;)

Det jag själv skulle vilja göra annorlunda är att ger mer grovfoder, helst fri tillgång. Eventuellt lösdrift igen, även fast den var lite modifierad. Hästarna fick komma in i stallet och torka upp när det var flera dagars ihållande regn på vintern. När vi hade lösdrift hemma fanns inget stall (bara ett vindskydd) att torka upp i så istället fick de ha täcke på sig, vilket hon slipper nu. Allt är relativt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viveca - 11 juli 2017 16:08

Anekdotisk bevisföring är något som används allt flitigare på diskussionsforum. Det kan handla om rasism, antiabortpropaganda, antivaccinationskampanjer m.m.   Till skillnad från vetenskaplig evidens handlar bevisen om något som personen i fråga ...

Av Viveca - 27 februari 2017 14:30

Första förlossningspraktiken är nu avslutad.   Tjugofyra förlossningar har jag nu i bagaget. Endast en av dem avslutades med sugklocka, övriga har varit normala, vaginala förlossningar. Trots sömnbrist, späckat schema med en hel del vanligt plu...

Av Viveca - 8 januari 2017 12:51

Tredje veckan av VFU på förlossningen är gjord och jag har bistått vid nio förlossningar. Det är fantatstiskt att få vara med i ett så viktigt ögonblick i kvinnors och pars liv.   Många lärdomar har jag fått med mig och mycket har jag kvar att ...

Av Viveca - 4 december 2016 11:10


    Det är två veckor kvar till praktik. Första perioden börjar med Förlossningskonst I i 8 veckor. Därmed startar även jakten på de 50 förlossningarna som skall vara avklarade innan examen.   Före dess är det en hel del studieuppgifter som ...

Av Viveca - 4 december 2016 00:27

Ja, kanske... Mitt nya liv som student har pågått i några månader nu. Inser att det bara är drygt ett år tills jag är färdig barnmorska. Ända sedan jag väntade A dvs 24 år sedan bestämde jag mig. Sedan jag skilde mig och flyttade lite längre bort fr...

Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5
6
7 8 9 10
11
12 13 14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28 29 30 31
<<< Oktober 2009 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Ovido - Quiz & Flashcards