Sparvöga

Alla inlägg under oktober 2009

Av Viveca - 26 oktober 2009 12:36

Idag är det en regnig dag. Passar på att få färdigt M´s bokföringspapper. Försöker samtidigt som jag gör detta städa och ladda upp en film från ridträningen igår.


Funktionen att klippa ihop filmer har tagits bort från Photobucket, om man inte betalar förstås;) Har dock ett sådant program på min dator, men det kan inte läsa videofilerna från kameran (Quick time). Gårdagkvällen ägnade jag därför till att pröva att ladda hem diverse program samt att skriva fakturor. Fick efter mycket om och men ihop en film och laddade upp den på photobucket för att kunna lägga in den i bloggen, men den stoppades pga att jag använt copyrightat material, ojdå, det var nog musiken. Verkar vara hög tid att skaffa en kamera som filmar mer än snuttar och som spelar in ljud;) Tråkigt att se videos helt utan ljud, tycker i alla fall jag.


Envis är jag dock så jag fortsätter tills filmen är publicerad;) Nu med annan musik. Tur det tar lite tid att ladda upp, då blir det annat gjort här hemma också.

Ha en bra dag, så länge!

Av Viveca - 24 oktober 2009 15:34

Hade egentligen tänkt att skriva om rapporten "Älskade häst" från Djurens rätt, då jag läst Havrepappas inlägg om denna. Hittade dock ett inlägg hos "Kentaur" som väl stämde överens med mina tankar om rapporten och reaktionerna på denna.


Det finns naturligtvis hinder för att hålla hästar helt naturligt, men att eftersträva en så naturlig miljö som möjligt är inte omöjligt. Frågan är om viljan finns. Sedan är det klart att hästar med gener för att klara värme kanske inte tål kyla lika bra som hästar med nordiska gener. Hästaveln har ju ofta inte som mål att få fram härdiga grova hästar utan tvärtom smidiga ridhästar. Det är svårt att förändra saker oavsett vad det gäller. -Så har vi alltid gjort och det har fungerat så bra så, en ständigt återkommande replik i förändringssammanhang. Men vill man inte få det ännu bättre? Är man rädd att tappa ansiktet, förlora prestige? Många hävdar att skaderisken är så stor om hästarna går i stora gräshagar tillsammans med andra hästar, därför håller man dem i små grusade hagar och måste istället låta dem gå i en skrittmaskin för att de skall motioneras tillräckligt.


Jag har försökt få fram statistik om skador orsakade i hage vs skador, sjukdomar orsakade av stress, stallmiljö, utfodring, ridning, träning m.m Hittar dock inget om orskakerna bara gammal statistik från Agria. Här toppas dock statistiken av symtom/skador i leder och rörelseapparaten. Jag har inga vetenskapliga belägg för att orsakerna snarare är kopplade till träning, ridbaneunderlag än att springa fritt i kuperad terräng med hästkompisar, men jag tror dock att det är så.


Sedan finns det en hel del beteenderubbningar hos hästar, så som krubbitning, vävning, gå av och an i hagen, att stänga av vid arbete. dvs hästen är lydig på ett zombieliknande sätt. Dessa s.k olater skapas av stress och en felaktig miljö. Att kalla dem för olater ger oss människor möjligheten att skylla på hästen snarare än vår okunskap, som något som går att träna eller hota bort. Att förändra hästarnas levnadsmiljö får dock bort "olaterna" i de flesta fall.


Det blev visst en utläggning i alla fall,)


Ha en bra dag och läs gärna rapporten!

Av Viveca - 21 oktober 2009 12:24

Förmiddagen har gått i springa-ärendens tecken. Först ett besök hos gynekologen. Snurriga jag tog av mig skorna innan det var dags att hoppa upp i gynstolen. Det var det enda jag tog av mig. Stackars läkaren som fick påminna mig om att -Du kanske ska klä av dig lite till. -Oj då, tycker du det?


Sedan ett varv runt Henån för att luska ut var man kan ta ut pengar på ett utbetalningskort från Posten. ICA: -Nej! Postens företagsservice: -Nej! Aha banken: JA, konstigt. Det finns ingen riktig post!


Sedan apoteket. Hämtade ut Provera(gulkroppshormon) för att få hormonerna att jobba rätt genom en liten skjuts och få kroppen att förstå: Mens= blöda, inte mens=inte blöda. Cykeldag 16-25 skall det tas en tablett om dagen. Ska jag i min predemens komma ihåg detta, i tre månader? Facit på det kommer;)


Ny gynekologtid för att fylla livmodern med vätska har bokats. Låter väl himla trevligt;)


Nu har jag suttit i telefon med en av mina allra bästa vänner i över en timme, trevligt. Som vanligt avverkades allt mellan himmel och jord bla. det obligatoriska pratet om vart sjukvården är på väg, besparingar och vi kanske skulle pluggat till något annat än sjuksköterskor;).


En kopp kaffe till får det bli och sedan till Vilda och rida litet:)


Ha en riktigt bra dag alla!

Av Viveca - 20 oktober 2009 14:04

Ibland tar saker för lång tid. Små saker som ska göras börjar krångla. Ofta beror det för min del på brister i planeringen.


Jag har varit en fena på att planera, men börjat bli lite sämre på den fronten. Kanske beror det på att mitt kontrollbehov numera är väldigt litet. Förr ville jag ha koll på allt och alla i min närhet. Men att ha en stor familj som dessutom består av en massa tonåringar har nog hjälpt mig att utvecklas på den fronten. Det har dock sina baksidor som nu. E´s ridbyxor är borta och jag hade tvättat ett par andra, men glömde visst att de måste torka också;) Så nu är de i tumlaren trots att de inte skall tumlas och jag måste vänta på dem istället för att ha en trevlig stund med Vilda innan ridskolan. I-landsproblem, jag vet. Det blev litet gjort här hemma istället så inget ont...


Idag skall E anmäla sig till Blåbärshoppningen på ridskolan, spännande med första tävlingen:) Hoppas att det går bra, både för hennes skull och för att slippa sura miner. Glömmer inte när A, hennes storasyster red en häst som vägrade och vägrade och till sist slängde av henne mitt i ett hinder på en Clear round tävling. Det var sedan bäst att vara tyst som en mus för att inte väcka tonårshumöret. Rundan avslutades med -Jävla häst, och en kommentar från ridläraren - Det där hörde jag. Ingen rosett, bara tårar och sura miner. De lär sig av det med och nästa gång blev det rosett minsann och bara leenden:)


Ha en bra dag alla!

Av Viveca - 19 oktober 2009 20:12

Vad skapar oss? Vårt biologiska arv? Vårt sociala arv? Är det summan av dessa samt sedan finslipning av erfarenheternas sten. Den som rundar av vassa hörnen, gröper ur vissa ställen.


Lär man av sina misstag? Eller tar man lika mycket lärdom när man lyckats med något? Kanske utvecklas man mer av det som gick bra än det som blev fel? Trial and error. Fortsätter man som en dåre att göra samma sak om och om igen fastän man inte kommer någon vart eller prövar man något nytt?


Hur lär man sig att ge och ta i en relation?

År 2008 var det ca 50 000 par som gifte sig och skilsmässotalet var ca 20 000. Lär man sig här av sina tidigare misslyckanden eller framgångar? Kan vi lära av varandra, eller måste vi pröva själva?


När jag sett några avsnitt tv-programmet Lyxfällan slås jag av att det väldigt ofta är en person som drar in största delen av pengarna medan den andra gör av med dem. Ofta verkar inte den parten som tjänar in pengarna veta vart de går.


Tyvärr är det fortfarande så att männen tjänar mycket mer än kvinnorna och att kvinnorna oftare arbetar deltid för att ta hand om hem och familj.


Om man bortser från det rent ekonomiska så tror jag att det är mycket vanligt att man kommer ifrån varandra under småbarnsåren. Man har två helt olika världar under dagarna. En nära hemmet, barnen och allt som hör det livet till som kanske tar en fika med väninnorna eller sina föräldrar. Den andra jobbar, går på möten, får impulser utifrån. Kanske går den arbetande parten på after-work, tränar och fortsätter ungefär som innan barnen kom till världen?


Så ses de i dörren, eller framför tv-n ibland. De pratar om de inte är för trötta. Vad talar de om? Jo sina impulser under dagen. Men kan de mötas och förstå varandras världar? Eller utbyter de bara artigheter och blir snart deras respektive världar främmande och ointressanta för den andre?


Detta är kanske rena flummet, men jag tror att det är väldigt lätt att glida ifrån varandra om man inte delar något annat än hem och barn.


Hur är det när man precis träffats?

Då kan man knappt vara utan varandra. Att göra allt ihop är nog inte heller något framgångsrecept i det långa loppet. Men att ha något som båda tycker om, kan dela och ha intresse i är väldigt viktigt för relationen, tror jag.


Detta och att inte ha hemligheter för varandra. Att ta gemensamt ansvar för att relationen mår bra hoppas jag att jag lärt mig av min Trial and ERROR;) när det gäller äktenskap och kärleksrelationer.


Hur tänker du kring detta?


Färdigfilosoferat för idag!

God kväll!



Av Viveca - 19 oktober 2009 12:42

Acka is back! Ja, äntligen är hon tillbaka. Har ni missat hennes blogg så passa på att ta en kik.


Och äntligen har jag fått tummen ur:


Nu har jag beställt tömmar http://www.tahorseware.se/kortom-i-lader-london-18-mm-11-m-p-2262-c-566.aspx och en fårskinnspad http://www.tahorseware.se/farskinnspadd--100--farskinn-trevlig-padd-i-flera-farger-p-1986.aspx. Svårt med storlekar dock. Sadeln är ju 18tum tyvärr, så jag beställde full/Xfull istället för ponny/cob. Det hade ju varit lättare om de angav måtten på paden istället. Visst skulle jag kunnat köpt en annan sadel istället, men hon ändrar sig så mycket så det får bli längre fram och då skall den passa min rumpa också! Tack o lov för den bomlösa sadeln. Men nästa galopp får nog bli i allroundsadeln med pad och eventuellt en kortare gjord eftersom den lilla har fått magmuskler istället för "ballongmage".


Längtar efter post nu!

Ha en bra dag! Här kom solen fram nu efter ösregnet, skönt!

Av Viveca - 19 oktober 2009 09:28

Igår stängslade vi färdigt vinterhagarna. Jag själv hann bara vara med en stund på lördagen och igår pga jobbet, men nu är det färdigt. Resultatet blev kanonbra. Nu slipper vi bära vatten till hagarna eftersom hästarna nu har tillgång till bäcken från tre av fyra hagar. Till den fjärde räcker slangen:) Vilda är säkert nöjd eftersom hon gillar att bada i bäcken:)


Precis när det började mörkna flyttade vi hästarna som blev glada och spralliga. Skönt att ha dem nära stallet nu när dagarna är kortare.


Idag skall E till skolläkaren. Tydligen var det något med ryggen. Fick inte ut så mycket av skolsköterskan när det gällde detta. Är nog inte något allvarligt utan snarare ett litet utslag av hypokondri. Hm, Bagarens barn... E har även klagat på att det är något fel med hennes öron? Konstiga symtom som uppstod när hennes syster hade öroninflammation. Skolläkaren ska allt få ta sig en titt med otoskopet;) Det kan inte vara lätt att vara barn till vårdpersonal...-Det går över...-Inget att oroa sig över...


Nu ska jag kolla efter en fårskinnspad och lädertömmar(igen) och kanske beställer jag detta idag:)

Det är kul med paket!


Ha en bra dag alla!

Av Viveca - 18 oktober 2009 21:34

Ska nu in i duschen, sedan lägga mig och läsa en spännande bok.

Katter är speciella och de går sin egen väg. De är självständiga och alla har de sina egenheter.

Här en katt som kommit på ett ypperligt sätt att dricka vatten på:

God natt alla! Sov så gott!

Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5
6
7 8 9 10
11
12 13 14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28 29 30 31
<<< Oktober 2009 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Ovido - Quiz & Flashcards