Sparvöga

Alla inlägg under juni 2010

Av Viveca - 20 juni 2010 01:23

Ellen Ofstad är fantastisk och dessutom så ser man hur roligt hon tycker det är att jobba med hästarna. Här en vidareutveckling av det jag kallar "följa John".

  


Och så här kan det se ut även hos proffsen;) Ha, ha det här känns igen!



Nej natti, natti alla!

Sov gott och tack för kommentarerna, ni som orkar knappa på tangenterna:)

Av Viveca - 19 juni 2010 19:52

Idag tog vi en "ladda-batterierna-dag". Har bara gjort trevliga saker. Först en liten våldgästar-tur till några av M´s vänner. De första var inte hemma, men vi tittade en stund på deras fina hästar innan vi vände på gårdsplanen.


Sedan till nästa, som har en minigris som är gammal och trött, men Pigge blev jätteglad och pratig när vi matade honom med maskrosblad.


Tyvärr tog jag inga bilder...


Därefter en fika på Sundsby Säteri, mmm gott, men dyrt.


Sedan till stallet. Idag blev det en utetur. M körde fyrhjulingen före   och Vilda blev serverad äpplebitar från den. Jättebra miljöträning:) Hon protesterade lite när vi passerat sommarhagarna i vanlig ordning. Hon har fortfarande separationsångest när hon kommer så långt från stallet (det är inte så spec. långt bort eg.). Lite gnäggande och sidosprång m.m Till sist lyssnade hon och fick belöning när vi travat ikapp fyrhjulingen. På vägen hem gasade M på och vi med. En härlig gungande galopp blev det. Saktade av och försökte få henne att galoppera igen och förstå galoppfattningen, men det gick inte. Sedan tyckte jag att det var dags att varva ned sista biten till stallet.


   

  

Nu har vi kommit på hur M och jag skall kunna ta oss ut ihop på långtur i alla fall och dessutom hur vi kan öva på galoppfattningarna:)


Hon var nöjd och lite trött i knoppen efteråt. Idag fick hon på sig ett bogskydd under eksemtäcket och en ny huva med öron.


Ångrar att jag inte fotade lite idag, men det får bli bättring på det!


Ha en bra kväll alla!



Av Viveca - 15 juni 2010 22:48

Nu börjar det äntligen närma sig slutet på pappersexcercisen med banker etc. Skall imorgon ringa Nordea och be dem göra färdigt allt inför tillträdet. Idag har jag äntligen kommit igång med packningen även om det blev litet sent. Källaren är påbörjad och uppdrag sortering fortsätter imorgon.


Vilda hade igår lyckats krångla sig ur halva eksemhuvan och såg ut som en slokörad hund med insektsnätet hängande över mulen. Till och med det tog hon med ro. Fick räddat henne från "munkorgen" och nu får hon ha den vanliga flughuvan tills jag fixat en annan med öron som passar bättre och sitter på.


  



Idag vimlade det av knott i hagen och jag själv kliar mig fortfarande. Hon verkade inte så bekymrad. Antagligen gör täcket och insektsmedlet nytta. Imorgon får det bli inspektion och behandling igen. Försöker göra det varannan dag nu när täcket verkar funka såpass bra.


Funderar på att flytta henne efter midsommar då de andra hästarna flyttar till sommarhagarna och hovslagaren har varit och verkat. Det skall bli skönt att ha henne nära speciellt nu när hon är så inpackad. Det finns ju lite oro att hon skall dra halsdelen på täcket över huvudet och få panik.


Min käre sambo är frustrerad över att inte kunna göra så mycket nu inför flytten och får väldigt ont till och från.


Här en bild från besök på sjukhusets cafeteria när han låg inne.


  


Tur man har gott om katter. De är fantastiska på att trösta när någon är ledsen, sjuk eller har ont. M blev bäl omhändertagen när han kom hem och fortfarande sover ovanligt många av dem hos oss på nätterna. Tyvärr så tar de med sig halva skogen i sängen. De skall bli stallkatter snart så vi låter dem hållas;)


    


Ha det gott alla och tack för att ni läser och kommenterar:)

Av Viveca - 15 juni 2010 00:08

Hittade ett klipp på Youtube från en Svt-dokumentär som jag tyvärr missat.

Verkar vara en klok kvinna med vackra hästar:)


God natt alla!

Av Viveca - 14 juni 2010 11:10

Eksemtäcket verkar fungera bra. Hon kommer inte åt att klia sig. Hon såg helt nyborstad ut under täcket igår. Tyvärr har hon fått skav på ena sidan bogen. Får skaffa ett skydd att ha under. Tror det är litet konstig form på min lilla häst för täcket sitter precis på längden men på höjden är det litet stort;)


Ingen tillstymmelse till irritation och klåda var det igår, dock en hel del skorpor och fnas i manen och svansroten. Är imponerad över hennes tålamod. Det tar en oändlig tid med all skötsel. För att få på täcket måste hon stå lös i gången och att dra det över huvudet är som en smärre förlossning. Helt stilla stod hon och även när jag krånglade på den trånga huvan som först hamnade över ögonen på henne. Några enstaka gäspanden var allt hon åstadkom, suck blir de aldrig färdiga...


Vilda verkar väldigt trött nu överhuvudtaget, lite snorig också, men tror det är pollen som retar i näsan. Nu får det räcka med sjukdomar för i år.


Vi tog ett litet träningspass i rundpaddocken igår. Vilda stod mest och tittade på sin knäppa matte som krånglade med trådarna till utgången, sedan tog hon sig en liten matletarsväng innan hon började lyssna. Lite velande hit och dit från min sida och en uttråkad häst. Sedan hände det något. Jag fick ut henne på volten först i vänster varv, fick henne upp i trav och att sakta av, byta varv och trav i höger varv, Jippie. Vi har lyckats löslongera i båda varven. Ingen lång stund dock, men vilken känsla. Intresset för maskrosbladen i gruset tog över;) Knäckebröden i fickan var inte lika smarriga.


Annars gör jag det mesta för att slippa undan packningen. Dags att ta sig i kragen. Istället har jag svarat på ett par hästannonser. Den ena hästen blev såld innan vi åkte och tittade och den andra väntar jag på svar om när vi kan komma och titta på hästen. Är som vanligt en velpotta. Ena stunden tittar jag på outbildade hästar både unga och äldre. Sedan tittar jag på inkörda och inridna. Hmm, vet nog inte vad jag vill ha riktigt.


På ett sätt är det ju skönt med en "färdig" häst. Då kan vi lägga krutet på att fortsätta utbilda Vilda och med en inkörd häst kan Vilda gå med vid körning och vänja sig vid ljud bakom m.m Fast en färsk häst ger ju otroligt mycket också.


Förmodligen ger det sig så småningom och egentligen borde jag sätta igång att packa istället;)


Här en förvirrad Vilda som undrar hur hon skall komma till kompisarna utan att behöva gå förbi de läskiga fåglarna. Man hör dem i bakgunden:

Ha det bra alla!

Av Viveca - 11 juni 2010 19:56

Det har varit en händelserik dag idag. Först skolavslutning med mycket sång och musik. Sedan lite fika hemma.


Det blev en hel del miljöträning för liten häst idag. Först mötte Vilda en sådan här   på väg från hagen till stallet. Cyklar kan vara läskiga, men detta vad är det för något? Det lät som husses röst bakom trädet men varför sitter han på en sån läskig grej. Det var inte farligare än att det gick att undersöka och sedan inta en mer avslappnad hållning i alla fall.


Sedan blev det avtvättning med rapsolja och ljummet vatten samt eksembehandling. Allmän skötsel, sadling tränsning och ut i paddocken. Husse dröjde eftersom det börjat regna och upp dök han i en fotsida sådan här

    som saknade luva och därför hade det orangea spöket med rollator även en sådan här

  

Efter närmare undersökning kunde Vilda konstatera att det bara var husse som klätt ut sig.


Matte hade smart nog väntat med uppsittningen innan det orangea spöket uppenbarade sig i paddocken.


Det var längesedan vi tränade nu och Vilda var jätteduktig i paddocken. Prövade lite sidvärtesrörelser. Hon lyssnade väldigt fint i alla fall, men vi nöjde oss med mestadels skritt och endast lite trav idag.


Efteråt blev det lätt strechning av båda frambenen, bara för att öva lite på det. Ibland verkar det som om vänster armbåge hakar upp sig. Övningarna gick finemang. Lite konstiga grejor matte gör ibland, men det var ganska skönt, verkade hon tycka.


Sedan insektsmedelbehandling och på med det nya eksemtäcket. Blev helt imponerad av hur cool hon var när jag drog den mycket trånga "polokragen" över huvudet på henne. Sedan fästes alla (då menar jag vääldigt många) remmar. Vilda stod still och lät sig packas in. Tills sist skulle huvan på plats, men den var lite stor, så vi får sy in den, annars ser hon ingenting. Täcket satt bra i alla fall.


    

 Så det var inte bara M som såg ut som ett spöke.


Innan jag skulle åka upptäckte jag att Vilda stod kvar i den nedre hagen, trots att den har förbindelse med den övre där kompisarna går. Hon sprang av och an precis som hon inte fattade hur hon skulle komma till dem. Konstigt tänkte jag för de springer ju emellan hela tiden genom en liten "tarm" av skog och berg.


Jag gick in till henne för att visa vägen. Hon blev lugn och glad, men tvekade ändå. Då såg jag att det var en jätteflock med fåglar i den andra hagen, vilken hon måste passera för att komma till kompisarna. Fåglarna skrek och skränade. Jag manade på henne och berömde. Till sist sprang hon genom skogspartiet och möttes av en gnäggande vän. Hon tittade lite på mig innan hon galopperade iväg med kompisen i rätt del av hagen.


Jag är trött och nöjd med dagen. Det tror jag Vilda är med.


Av Viveca - 7 juni 2010 11:48

Väntar fortfarande på att bank nr2. Nordea skall ha velat färdigt och fattat beslut. Vi har fått lånelöfte men ändå dröjer de med slutgiltigt besked.


Väntar fortfarande på eksemtäcket och har idag ringt runt och kollat med butiker i närheten. Tre hästar har Boetts täcke som skall vara väldigt bra, men priset...say no more. De hade även Horse Guards täcke, men det ser ut att vara väldigt kort vid magen och det är ju mage samt bringa som skall vara viktigast att skydda.


Granngården skulle beställa idag med leverans på torsdag Hansbos täcken vilka ser ut att vara väldigt korta.


Hittade ett på Haglunds http://www.hastprodukter.se/products.asp?catid=28&artnr=50103 som ser ut att sitta bra. Gillade priset med och tillhörande huva för bara 165kr. De skickar på onsdag vid beställning idag. Så till hästen för lite mätning:)


Fick låna ett flugtäcke igår av en granne. Så inatt har den impregnerade lilla hästen fått gå ute igen. Skall nu kolla att hon inte trasslat till det för sig och kanske sitter fast i ett träd eller något.


Verkar som eksembehandlingen funkar i alla fall. Hon kliar sig en hel del men själva eksemen verkar läka.


Behandlingen:  Dagligen: Silverlotion på eksem och kliande partier i mankam och svansrot. Sedan Nylanders hästkräm utspädd med vatten och med tillsatt vitlök på samma ställen. Insektsmedel Ultrashield på hela hästen exkl ansikte och eksem. ca var tredje dag. Om täckt häst mer sällan. En gång i veckan tvättas all sörja bort med rapsolja och svampas av med ljummet vatten ev. grönsåpa vb.


Var beredd på att hästen kan skjuta rygg när det droppar vatten längs svansen;)

Ha det bra alla!

Av Viveca - 2 juni 2010 09:13

Fick dödsbud igår. Vår äldre granne och goda vän L har gått bort efter en tids sjukdom. Det känns konstigt och tomt, men jag tror han hade gett upp. För mycket smärta att kämpa emot. Det blir inga fler galna bilturer i jakt på kantareller eller fika med halvsmält glass från frysfacket, sorgligt. Det händer mycket här i området nu, men hoppas att framtiden för med sig mer positiva händelser. Nu är han i alla fall smärtfri...



Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19 20
21 22
23
24 25
26
27
28
29 30
<<< Juni 2010 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Skapa flashcards