Sparvöga

Direktlänk till inlägg 21 juli 2010

Stallet...

Av Viveca - 21 juli 2010 13:36

Idag blir inte mycket gjort. Vaknade varm som ett element och hade svårt att andas. Slem som varken ville upp eller ned. M vilar han har ont i hela kroppen. J var på vårdcentralen: begynnande luninflammation. Skulle jobbat mina två sista nätter idag och imorgon innan semestern.


Har en massa telefonärenden som jag borde ta tag i, men rösten sviker ibland, låter som en kille i målbrottet. Ska pröva om en stund, efter halstabletter och mer varmt kaffe.


Funderar på inredning av stallet. Hade tänkt bygga boxarna utmed en av ytterväggarna för att de skulle få fönster att titta ut genom, men M kom med ett annat förslag igår. De kan ju faktiskt se ut ändå och slipper kanske få solen rakt in på sig. Då skulle man kunna bygga två plus ev. ytterligare två boxar i mitten av stallet och låta stallgången löpa utmed ytterväggen istället. Mellan de två raderna är en mellanvägg i betong alltså blir det som en "klump" med fyra boxar i mitten av stallet. Då kan hästarna socialisera sig med varandra, om det nu skulle tilkomma fler. Så även om de inte blir fyra så har alla en kompis att pussa på:)


Har ingen bra bild, men här är den ytterväggen med ett fönster, finns ytterligare ett längre åt höger.  Där dörrarna står lutade blir isåfall boxarna och två på andra sidan väggen (åt vänster i bilden) med ytterligare en stallgång och ingång till sadel och foderkammare, som enligt de färskaste planerna blir inne i stallet istället för i mjölkrummet.


  


Sedan är det det där med takhöjden hmm. Vilda håller måttet, men Marko kommer spräcka gränsen;) Visserligen skulle man kunna avvakta med takhöjden till nästa vår då han antagligen kommer hålla sig inom gränsen för att nuvarande takhöjd skall vara tillåten. Har visserligen inte mätt honom ännu. Takhöjden är som lägst 2,23 alltså kan hästarna vara 148,5 cm;) Visserligen är det från bädden, men golvet är lite olika högt här och var också, så vi måste nog ändå bila och gjuta en del. Vi kommer ha mycket att göra både på huset och stallet så kanske är det smart att ta det lite taget, fast ganska skönt att ha allt färdigt på ett ställe också.


Sedan kan man eventuellt byta ut några takbjälkar till tunnare i stål istället för att gräva sig nedåt alltför långt. Många funderingar blir det.


Blev erbjudna att köpa boxväggar och dörrar komplett till två boxar av Markos uppfödare, men det var gallerförsedda sådana. När man nu har lyxen att välja så föredrar jag att bygga utan galler. Det är en hel del skaderisker med galler om de inte är tillräckligt rejäla, vilket de i och för sig såg ut att vara. Sedan tycker jag att hästar som trivs ihop också skall kunna klia varandra över boxkanten. Vilket också går i led med de djurskyddsbestämmelserna även om de är lite vaga på den punkten. "Hästarna skall kunna vidröra varandra".


  


Tja, det går ju;)


Ha en bra dag alla! Och kom gärna med kommentarer och idéer. Ska ta bättre bilder så blir det lättare att se och förstå:)


 
 
Viveca

Viveca

21 juli 2010 15:48

Nu har vi diskuterat takhöjd vid köksbordet. Inte mycket annat som blir gjort. Planen är nu att höja taket rejält på den del där hästarna vistas. Själva innertaket funkar eg. bara som golv på loftet så det är "bara" att flytta upp bjälkarna och lägga på golvet igen:)

http://perasperaadastra.bloggplatsen.se

 
Stina

Stina

21 juli 2010 21:34

Skönt att ni har löst takhöjdsproblemet, kan ju bli riktigt jobbigt ibland men ni verkar kunna få till en smidig lösning.
"Mitt" stall är ju en gammal ladugård och där är det öppet ända upp i nock nu. Högt i tak mao men då oxå en suverän luft !

Er tanke på en "klump" av boxar låter inte helt fel, fast det är svårt att förställa sig utan att veta hur det ser ut förståss.
Men spännande att följa era tankar och funderingar !!
Och du - krya på dig !!

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
Viveca

Viveca

21 juli 2010 22:26

Löst är det ju inte riktigt;) Men vi har en plan:) Hade funderingar på att slå upp till nock också, vilket hade varit ännu smidigare, men M är rädd att det blir alltför god ventilation dvs väldigt kallt, då det är jättehögt till nock. Om vi vi kunna ta eget hö så kan det vara bra att ha kvar loftet också då det finns skulltork däruppe.

Ska försöka rita och berätta lite mer utförligt:)

Tack, mår ganska bra stundvis, men har ingen ork.

http://perasperaadastra.bloggplatsen.se

 
Stina

Stina

22 juli 2010 07:19

Ja, kallt blir det men det ser jag bara som en fördel.
Hästarna mår så mkt bättre av att slippa temp skillnaderna som blir. Jag skulle inte vilja ha varmstall igen om jag fick välja.
Veterinärerna som kommer brukar bli lyriska över luften i stallet =)
Hos oss är halva loftet sparat över foder/sadelkammare så höförvaring finns.

Jag vill oxå ha en gård att renovera ...avundsjuk =)

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
Viveca

Viveca

22 juli 2010 11:45

Kallt och dragigt är ju bättre än torrt och varmt. Så ett varmstall blir det inte:) Var inne som sagt på att ta bort en del av loftet, men vi får se hur vi gör när vi är på plats. Ytan är ganska stor inne i stallet med, så ventilationen ska nog klara sig ändå. Finns ev. en fläkt med, men har inte kollat så noga om den i så fall fungerar.

Vem vet Stina snart har du kanske det med!

http://perasperaadastra.bloggplatsen.se

 
Ann

Ann

22 juli 2010 22:58

Vi höjde taket till 3.2m för det var ganska lågt hos oss.
Det är så roligt att planera stall och det går ju trots sjukdom!
Krya på dig nu!

http://annrosdahl.bloggplatsen.se

 
Viveca

Viveca

22 juli 2010 23:06

Ja, det går riktigt bra! Det är värre med fysiska göromål. Hur gick ni tillväga när ni höjde ert tak?

http://perasperaadastra.bloggplatsen.se

 
Ann

Ann

23 juli 2010 08:33

Vi tog bort det gamla (ett riktigt skit jobb)och la nytt tak mot översta bjälken (det är nog inte lika högt som hos er), så vi har inte någon skulle utan har höt och halmen på markplan.
Vi har isolerat vissa väggar och taket men har en dörröppning öppen ut till halmerummet som jag bara stänger med filtar när det riktigt kallt.
Allt hos oss är lite provosoriskt för tanken är att det ska rivas och byggas ett nytt stall när huset är klart.
Tyvärr finns det inte några gamla ladugårdar att göra om, annars tycker jag nog att det är det bästa!

http://annrosdahl.bloggplatsen.se

 
Viveca

Viveca

23 juli 2010 12:43

Ok, då förstår jag:) Vårat är riktigt högt och takstolarna ingår inte i konstruktionen på innertaket/loftgolvet utan är uppe på loftet, vilket är positivt om man skall ändra takhöjden. På många ladugårdar ligger golvet på loftet på takstolarna, vilket gör det mer komplicerat. Då måste man ju börja rota i bärande delar. Oj vilken utläggning;)

http://perasperaadastra.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viveca - 11 juli 2017 16:08

Anekdotisk bevisföring är något som används allt flitigare på diskussionsforum. Det kan handla om rasism, antiabortpropaganda, antivaccinationskampanjer m.m.   Till skillnad från vetenskaplig evidens handlar bevisen om något som personen i fråga ...

Av Viveca - 27 februari 2017 14:30

Första förlossningspraktiken är nu avslutad.   Tjugofyra förlossningar har jag nu i bagaget. Endast en av dem avslutades med sugklocka, övriga har varit normala, vaginala förlossningar. Trots sömnbrist, späckat schema med en hel del vanligt plu...

Av Viveca - 8 januari 2017 12:51

Tredje veckan av VFU på förlossningen är gjord och jag har bistått vid nio förlossningar. Det är fantatstiskt att få vara med i ett så viktigt ögonblick i kvinnors och pars liv.   Många lärdomar har jag fått med mig och mycket har jag kvar att ...

Av Viveca - 4 december 2016 11:10


    Det är två veckor kvar till praktik. Första perioden börjar med Förlossningskonst I i 8 veckor. Därmed startar även jakten på de 50 förlossningarna som skall vara avklarade innan examen.   Före dess är det en hel del studieuppgifter som ...

Av Viveca - 4 december 2016 00:27

Ja, kanske... Mitt nya liv som student har pågått i några månader nu. Inser att det bara är drygt ett år tills jag är färdig barnmorska. Ända sedan jag väntade A dvs 24 år sedan bestämde jag mig. Sedan jag skilde mig och flyttade lite längre bort fr...

Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20 21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2010 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Ovido - Quiz & Flashcards