Sparvöga

Alla inlägg under juli 2010

Av Viveca - 20 juli 2010 15:09

Packar just nu i köket. Många frågor igen: Hur många bakformar behöver man? Hur många elvispar? Varför finns det en massa plastburkar och lock som inte passar ihop? Varför är inte alla saker fyrkantiga? Det blir en massa luft i kartongerna.


Känns himla kul i alla fall. Var och lastade av litet elrep och annat material förut. Tog lite sommarbilder på två av hagarna.

      


Traktorn får jobba idag igen:

  


Framsida ladugården:

  


Och en liten vän jag träffade på väg till jobbet i fredags. Vi stirrade på varandra en bra stund innan jag fick fram mobilen. Då var han på väg bort:

  


Ha en bra dag alla!

Av Viveca - 18 juli 2010 23:36

Har haft två hektiska nätter på jobbet. Vet inte om det är värmen, men infektionerna flödar och många gamla blir väldigt dåliga då. Det känns skönt att man kan hjälpa dem litet grann i alla fall, men ibland känns det som om man inte räcker till. Vi arbetar ensamma igen under semestrarna, men sjukdomar och skador tar tyvärr inte semester samtidigt.


Idag har vi firat min äldsta dotter A som nu är 17 år. Hon och jag skall åka till London som födelsedagspresent när allt har lugnat sig litet på hemmafronten och jag har sparat ihop lite slantar.

  

Lilla A, bara några dagar gammal.

 

Väl hemma körde jag E och Sn för ett kvällsdopp i sjön. På vägen tillbaka träffade vi M utanför vårt nya boende(snart). Han har investerat i en del hömaskiner, fick hjälpa honom att få på grejorna på traktorn så nu är han ute och vänder hö i en av hagarna som hästarna skall gå i hemma. Snart bondmora nu då;)


Igår mellan två jobbnätter fick jag assistans av Sn, så vi tog en liten promenix med hästarna. Marko fick träna på att stå uppbunden i stallgången, men gud så tråkigt det var. Han skrapade så fort det inte hände något som borstning eller dylikt. Söta lilla unghästen. Det gick riktigt bra på promenaden. Men han var livrädd för en broms som förföljde honom gång på gång. Han lyssnade på ptroo!, men ville gärna försöka springa ifrån den. I skogen försvann den envetna stickinsekten, puh.


Jag använde träningsgrimman och det kändes som ett bra val. Han är stark och lite tittig, men lyder fint trots nervositeten och rädslan för bromsarna. Vilda testade Sn lite, men efter en bestämd blick från mig så skötte sig den lilla ögontjänaren igen.


Ha en bra kväll alla!


Av Viveca - 15 juli 2010 22:13

Hade fotograf med mig idag:) Kul att ha lite bilder på det vardagliga myset och ompysslingen av hästarna. Detta är abslout höjdpunkten varje dag:


  


  


  


           

  

  

                          


Hej då! 

Av Viveca - 14 juli 2010 23:57

Ett litet inlägg såhär på nattkröken.


Hästarna: Trivs ypperligt med varandra, känns skönt.

Vildas eksem är borta, peppar peppar. Börjar undra om det verkligen är ett vanligt sommareksem eller trots allt en reaktion på proteinet i samband med alltför kraftigt bete i början på säsongen? Ingen är gladare än jag i så fall, så mycket enklare att reglera än knotten:)


Tyvärr så börjar hon bli riktigt tjock över magen, får dåligt samvete. Hon behöver verkligen motionera.


Marko hatar bromsarna, han är jätterädd för dem stackarn. Idag försökte han springa ifrån en när jag stod i vägen för honom. Rent instinktivt slog jag ut med ena armen för att skydda mig, men han hade redan väjt för mig:) Han är dock stor att få över sig. Mysigare häst får man leta efter. Supersnäll och mycket keligare än Vilda. Han trivs med sin flughuva som han fått ärva av styvmamma:)


  


Bild från förra veckan. Då utan huva och grimma på för säkerhets skull;)

 

Imorgon får jag ta mig i kragen och rida litet i paddocken åtminstone. Om insektsjävlarna inte bråkar med oss för mycket. Det är rena invasionen.


Igår hade jag en helkväll/natt med min äldsta dotter. Vi var på Sex and the City 2 och sedan blev det skräckfilm "Barnhemmet", kan verkligen rekommenderas. Vi åt frukost ihop och sedan åkte jag hem. Behöver spendera mer tid med henne. Hon börjar bli stor och vi har missat en del ihop.


Tog ett kvällsdopp med vår granne Ma. Jätteskönt! Har nu badat två gånger trots att jag "aldrig" badar förrän i augusti (eller när det är lagom varmt). En riktig badkruka enl barnen. Får skärpa mig, bor ju för sjutton på en ö med vatten runt!


Annars har det varit ett evigt pysslande och donande. Transporten har använts flitigt att köra flyttlass med. Toppen att kunna gå in i släpkärran:) Även andra djur än hästarna använder den, som solterass;)

    


Nu sitter jag och planerar renovering/ombyggnad av huset. Jättekul! Får se hur långt pengarna räcker så det inte bara blir planer av det hela;)


Tack för alla kommentarer! Ska försöka kommentera lite mer hos er igen.

Men nu: Back to the old drawing board:)

Av Viveca - 8 juli 2010 19:00

tog vi igår med Marko.


Han fick stå i boxen medan vi gjorde i ordning Vilda. Han fick sig också en avborstning och kratsat sina hovar. Han lyfte fint på dem trots att det var litet vingligt att stå på torvbädden.


A red Vilda som skötte sig exemplariskt. Hon lydde bättre än hon någonsin gjort och lyfte knappt ett ögonbryn när vi passerade de skällande hundarna. Det var precis som om hon tog sitt ansvar som lugn och trygg mamma för att visa Marko hur man beter sig ute på vägen.

Marko var ganska nervös och höll sig tätt efter Vilda. Helst ville han gå jämsides, men det tillät varken jag eller Vilda. Han är väääldigt stark, men lyhörd. Vi gick upp i skogen. Där slappnade han av betydligt och där mötte vi två av de andra hästarna.


Jag trodde att Vilda skulle vägra gå vidare då den ena är hennes allra bästa vän, men inte en protest från hennes sida. Det blev en kort men intensiv promenad.


Efteråt tog jag in Marko i boxen medan A fortsatte med Vilda till paddocken. Marko blev väldigt orolig, gnäggade och försökte knö upp boxdörren. En liten spann med gotta fick honom att tänka på annat en stund, sedan fick han komma ut i hagen intill paddocken där han lugnade sig så fort han såg Vilda.


Vilda var jätteduktig och A hade ridit några skänkelvikningar som kändes perfekta enl henne. Vilan och mognaden till "styvmamma" har nog gjort en väldig nytta. Hon hade inte ens saktat av i traven och hade lyssnat direkt på varje hjälpgivning.


När Vilda gick in i stallet fick Marko ett spel igen och sprang gnäggandes av och an i hagen trots att Filur var där. Vilda var lugnet självt.


Överlycklig var han när hon släpptes hos honom igen.


Efteråt prövade jag att flytta honom lös i hagen med hjälp av kommandon och kroppspråk, fram, bak, fram och stanna ett par gånger. Behövde inte vidröra honom en enda gång, förutom vid belöningskliet då. Superlyhörd är han.


     


Det här kommer bli jättebra, men vi har mycket att öva på när det gäller självförtroende och trygghet. Träningsgrimman kommer jag nog packa upp och använda nästa gång om den passar. Han är litet mer att hålla reda på än vad lilla Vilda var, men inte lika respektlös;)


Ha det bra alla!

Av Viveca - 5 juli 2010 16:45

Idag börjar jag jobba igen. Är helt slut efter allt jobb och spänning inför hur det skulle gå med Marko.


Natten hade gått bra, men han hade ropat litet efter mamma.


När vi kom till hästarna stod Vilda och Marko tillsammans lugnt och fint, men när jag gick in i hagen började Vilda fösa runt honom igen.


      


Tog med Vilda till stallet för ompyssling då skriade han efter henne hela tiden och Vilda snurrade i cirklar runt mig. Det var som attan, redan så fästa vi varandra. Efter lite meningskiljakigheter om nödvändigheten av att gå till stallet skärpte hon till sig.


Efteråt fick jag kela, borsta och smörja Marko med insektsmedel utan att den stränga styvmamman lade sig i. Filur gick i sin egen lilla värld:)


Marko är otroligt försiktig i sina närmanden, men inte rädd och njuter av ompyssling och kli. Han blåser en i ansiktet, undersöker och pillar försiktigt i håret med läpparna. Urmysig är han:) Vilket kap!


                  

Ha en bra dag!

Ska vila lite innan jobbet:)

Av Viveca - 4 juli 2010 23:11

Idag har vi flyttat Marko:)


Vi backade in transporten mot stalldörren och han gick på som en transportvan häst:)


Väl framme backade P ut honom steg för steg, lugnt och stilla. Han var otroligt lugn för att vara ovan.


Sedan fick han komma in i stallet och bekanta sig med Vilda över boxkanten.

    


Sedan släppte vi ut honom till den snälle valacken Filur.

  


Efter en stunds bekantande fick Vilda komma ut.


 


Vilda vaktade sin kompis Filur och betedde sig som en riktig surkärring mot Marko, hmm.


  

Stackars liten, men Filur sade ifrån till Vilda på skarpen några gånger.


Inatt går Vilda och Marko ensamma ute. Hoppas de blir bättre vänner under natten. Marko försöker och försöker, men Pms-iga ston är inte lätta att tas med.


Tror nog det löser sig efterhand. Vilda har varit lägst i rang hittills så nu ser hon väl sin chans.


Hoppas hon inte jagar livet ur Marko inatt bara.


Sov gott alla! Hoppas jag kan göra det också.


  

Av Viveca - 4 juli 2010 12:51

  

Istället för ett träningskort på gymet kan man köpa ett gäng höbalar (ca 90 st á 14kg) och lasta dem till en lastbil sedan städa ett hörne på loftet, slänga upp dem från lastbilsflaket in i luckan och till sist stapla dem i fina rader i 30 graders värme.


Puh, det var jobbigt. Men vilka muskler man får:)


Hade hjälp av barnen Sn och E. De blir nog fina "bonntöser" så småningom;) (Säg inget till dem bara)


Loftet var fyllt av gammalt hö och halm så att städa ur där hade tagit hela dagen. Har nu skjutit undan allt gammalt som vi sedan får kasta ut när vi flyttat.


  


M körde lastbilen och medan vi lastade satte han sig på åkgräsklipparen med en öl i handen, vissa har det bra;)


På kvällen grillade vi på gården med de som bor där nu och ett par andra grannar. Jättemysigt. Såg ut över åkrarna och den lilla äppelträdgården från altanen och kände att snart är detta vårt:) Det är mindre än en månad kvar nu.


Nu har hästarna mat i vinter i alla fall.


Nu återstår att packa allt inne i huset och städa, städa, städa...

Börjar jobba imorgon och idag hoppas jag få flyttat Marko som både är van att bli ledd, stå uppbunden och stå i box.


Livet är underbart!

Ha en fantastisk söndag!

Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20 21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2010 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Ovido - Quiz & Flashcards