Sparvöga

Alla inlägg under september 2010

Av Viveca - 10 september 2010 09:04

Kom i säng vid tretiden inatt. Har fått undan en massa flyttkartonger. Vissa hamnade dock uppe på vinden och några i källaren, men flera är uppackade. Skulle nog kunnat rensat lite till igen. Så efter spring upp och ner i trappor och på stegar så inser jag att jag är lika vältränad som somliga andra här;)


Sedan hamnade jag på nätet, därav det sena sänggåendet.

Var tvungen att reda ut begreppen: Lösdrift, ligghall, utebox etc.

Så här har jag fattat det:


Lösdrift: Ett sätt att hålla hästar och andra djur på. Innebär att de går ute dygnet runt och måste under den kalla årstiden ha tillgång till ligghall eller annat stall som skyddar mot väder och vind. Dessa hästar är utegångshästar (ännu ett begrepp) och skall vara lämpade för utegång. Lösdrift är inte en byggnad;)


Ligghall: Skydd mot väder och vind, där hästarna skall kunna ligga på bekvämt underlag. På en ligghall finns inga dörrar, bara öppningar.

 

Utebox: Kan vara för flera hästar Grupphållning eller för enstaka hästar. Här går hästen rakt in i boxen utifrån. Kan vara likt en ligghall med skillnaden att det finns en stängningsbar dörr.


Ok, vi har dörr och båda hästarna skall vistas där. En utebox för grupphållning alltså.


Det skall alltid finnas möjlighet att ordna en uppvärmd box vid ev. sjukdom. Därför är jag nöjd att vi har en dörr och en och annan uppvärmningsanordning i garaget som kan användas utifall.


Det är så roligt att ha hästarna hemma, men ibland har jag svårt att koncentrera mig på annat så det blir många besök hos dem varje dag:) Imorse körde jag E till skolan och hamnade sedan hos hästarna en stund.


Inspektion av uteboxen:

 

Idag var Vilda inne med huvudet och nosade på golvet:) Marko följde tätt efter, men se det var inte poppis. Vilda vill kolla läget själv först...kan ju finnas mat där?


  Men ibland faller man på eget grepp. När Vilda föst bort lilleman fick han ju ett ypperligt tillfälle att undersöka på egen hand (en stund;))

 

  Bäst att kolla att inga spöken bor här...

 

och att ingen kommer och stänger dörren...


    

Verkar riskfritt, men dåligt med liggunderlag och mat...


  

Kan nog bli bra när det är klart...

 

De har slutat springa iväg när vinden tar tag i den upphaspade dörren i alla fall, så får jag bara in lite bäddmaterial så kommer de nog gå hela vägen in.


Ska försöka hålla på att inte fodra i uteboxen annat än vid riktigt dåligt väder, för det är ju tråkigt om det blir ett utedass av den, men å andra sidan är det ju faktiskt lättare att mocka inne än ute i hagen. Det ger sig!


Nej lite mer röjning här, sedan till affären och handla för fest imorgon och lite torv m.m


Ha en bra dag!


Av Viveca - 9 september 2010 10:28

Började med projekt städa och packa upp inne i huset igår, men kom inte så långt. På lördag är det inflyttningsfest i maskinhallen, så vi hoppas på bra väder.


Tog en väldigt kort ridtur med Vilda igår. Allt var läskigt och Marko gnäggade ynkligt och sprang runt i hagen. Trodde att han tagit sig ut så vi vände, men han var allt kvar. Sedan blev det lite trassel då jag inte har någon bra uppbindningsplats utanför hagen ännu.Tog därför in Vilda i hagen med sadel och träns. Fick inte stängt innan hon backade och fick av tränset. Hon stack med sadeln på och båda hästarna galopperade runt som tokiga. Fick stängt av elen och på med trådarna, sedan var det bara att ta av sadeln, vilket Vilda tyckte var en bra idé, då stod hon stilla och fint. Ja, lite äventyr blir det med de små knasbollarna ibland.


Vi får ta en promenad med båda hästarna och lära känna omgivningarna när M är ledig och inte har för ont i foten.


På kvällen lade M sista handen vid lösdriften och Vilda var publik trots allt hamrande och bankande. Hon var nästan på väg in, men höll sig dock utanför. Kanske kan man bli instängd där?


Skall nu försöka få tag i halm, vilket verkar vara lite svårt då vi helst vill ha småbalar.


Nej, åter till alla projekt!

Ha det bra alla!

Av Viveca - 8 september 2010 09:17

Nu har vi internet igen:)

Tack alla för att ni fortsatt läsa och kommentera.

Här följer lite bilder som kompensation för tråkiga bildlösa inlägg.

Själv tycker jag det är mycket roligare att läsa bloggar med många bilder än med bara en massa text.


Projekt stallet:

     


Tillfällig foderkammare: 

    Projekt lösdriften:

        

Projekt färdigställa utbygget:     

  Projekt laga taket:

  

Och sötnosarna såklart: 

        

    

Nej, det är inte Barbamama till vänster, bara Vilda med en gigantisk gräsmage;)

     

Blygis njuter 


      

Ha en underbar dag!

Av Viveca - 7 september 2010 01:16

Hej på er!

Blev väckt i morse av M, som fick en reprimand då jag vill sova till tio när jag ska jobba natt;) Klockan blev tio och frukosten var dukad. Gick ut och tittade på allt han ordnat med under morgonen.


Så kör han fram transporten: - Nu åker vi och hämtar hästarna. Men jag var inte riktigt mentalt förberedd;) -Men... - Hoppa in nu, så hämtar vi dem.


  


Sagt och gjort. Vilda försökte vägra i vanlig ordning och smart som hon är stannade hon lagom långt från lämmen så att linorna som vi lagt fram, för säkerhets skull, inte skulle nå bakom henne. Vi försökte med att ställa Marko framför transporten väl synlig genom frontluckan, men se den gubben gick inte. Vilda lurar man bara en gång.


Efter lite meningsskiljaktigheter (vilka innebar att medan jag smackade, bönade och bad stod Vilda som fastvuxen och vid minsta tag i grimskaftet tog hon ett steg bakåt istället för framåt) så fick M en lina bakom rumpan på henne och vips så stod hon snällt, lugnt och stilla i transporten.


Iväg hem och släppte Vilda i en av våra nystängslade hagar. Vår snälla granne Ma stannade som hästvakt ifall den lilla listiga skulle försöka att rymma eller bli väldigt orolig.


Marko var en dröm att lasta. Först lite nosande på lämmen sedan på med båda framhovarna, morotsbit, smackning ett steg till, morot och så vidare. Det gick lugnt och fint tillväga. Lika lugnt vid urlastningnen. Back! Ett steg bak, ptroo, stanna och så vidare. Han var överlycklig när han återförenades med sin styvmamma.


Hela eftermiddagen och kvällen har de gått sida vid sida, ätit och spanat på de två hästarna i grannhagen. Träden har vi stängslat bort förutom ett litet buskage i mitten av den hage de går i nu. Hoppas kunna bryta kliandet på så sätt. Marko har ett nytt eksemtäcke som gjort nytta, men som skaver så han får vara utan några dagar nu igen.

  


Efter att vi upptäckt takläckan i huset och hur dåligt betonggolvet och väggarna faktiskt var i stalldelen har vi istället gjort i ordning det före detta vedförrådet i ena delen av ladugården till lösdrift. På så sätt kan vi lägga tid på hustaket som måste fixas medan vädret tillåter. Stallet kan vi då göra i ordning utan stress och få det precis som vi vill ha det och ändå ha hästarna hemma. Smart:)


Helgen gick alltså åt till stängslig och fix med lösdriften. Vi har litet kvar att göra där, men det är snabbt gjort.


Så nu hoppas jag på att kunna träna lite oftare. Framförallt behöver Vilda mer motion. Hon är jättetjock. Det är nästan så jag börjar undra om hon vid sin enda rymning denna sommar hälsat på hos hingstarna, magen står ut åt alla håll och kondisen är under all kritik, usch mitt samvete. Nu jäklar skall det ridas!


Kan inte lägga in bilder, men hoppas på internet imorgon (eller idag rättare sagt).

Lite återanvändning får ni stå ut med, bättre än inga bilder i alla fall.

Ha det bra alla!



Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
<<< September 2010 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Ovido - Quiz & Flashcards