Sparvöga

Alla inlägg under oktober 2010

Av Viveca - 17 oktober 2010 18:43

Idag har det varit en konstig dag. Det blev ingen stängsling. Vi hann inte innan M skulle iväg på resjobb. Vi pillade lite med "värmebaljan" dock. Det var vackert väder och perfekt för en ridtur, men fick inte tummen ur. Har mest velat runt och känt mig håglös. Har nu åtminstone fått fixat lite inomhus även om det tog emot. Dammråttorna är borta:)


Just nu står värmebaljan och härdar i maskinhallen.


Om den funkar som det är tänkt återstår att se. Men ni som är vill kan ju testa att göra en själva. Säkert finns det en del oupptäckta barnsjukdomar, men man kan ju själv komma på olika lösningar.


Här följer en beskrivning: (läses som ett recept)


  • 2 st murarbaljor som passar i varandra dvs en större och en mindre. Vi använde en 60liters och en 90liters, tror jag.
  • 1 st värmekabel, finns olika längder, tror vi använde 6meters.
  • Fogskum, efter behag (obs! läs hur mycket det sväller!!)
  • Silvertejp eller liknande
  • ev. en nippel som kabeln träs igenom
  • ev en slang eller liknande att trä över elkabeln som sedan sticker ut, så att hästarna inte gnager i ngt strömförande.
  • Frostbeständig fog

Borra ett hål i den stora baljan.

Linda värmekabeln som en spiral i botten på utsidan den lilla baljan samt ett par varv upp runt baljan. Fäst med silvertejpen.


Stoppa antingen in den smala änden på värmekabeln genom hålet på den stora baljan innan du lindar eller klipp av stickkontakten och trä ut den avklippta änden genom hålet efteråt. Då får du sätta dit en ny stickkontakt:)


Fyll botten samt sidorna på den stora baljan med fogskum, tryck i den lilla baljan, glöm inte att stoppa ut änden på kabeln genom hålet!

  


Fogskummet "växer", lägg i tyngder i den lilla baljan så den inte följer med upp. låt stå och härda tills skummet är hårt.


Rensa bort allt överflödigt fogskum och lägg i någon typ av frostbeständig fog i skarven mellan baljorna. Vi använde Simson.

  

Obs i en "riktig" thermobar, finns transformator till strömmen. Det finns ej här. Hästarna får absolut inte komma åt kabeln som leder strömmen till värmekabeln då det är 220 V!!!


  


  


Kanske finns det bättre isolering än fogskum, märkte att det blev en del större områden med luft mellan baljorna. Låt fantasin flöda och lycka till!

Återkommer när den är funktionstestad:)

Av Viveca - 16 oktober 2010 15:21

Lille Marko kliar sig allt fortfarande, men det har lugnat sig. Försöker smörja med kortisonet varannan dag nu f.om igår. Ska ta in honom i depå när M kommit hem:)


    


 

Hästarna på andra sidan vägen:


          

Av Viveca - 16 oktober 2010 10:54

Gårdagen började lite för tidigt för mig efter nattjobb, men efter att ha fått nya däck på M´s firmabil, tog jag med kameran för att föreviga den fina höstdagen:


      

Våra små bevingade vänner fick en fröautomat uppsatt:


  


I buskarna lurar dock ett och annat rovdjur:

    


Lite knapert med gräs nu, men hästarna har börjat röja upp bland sly och annat smått och gott, himla bra:)

      


Tyckte att Marko gick orent med sin hov igen, så en styck bokstavligt talat oren hov gjordes ren och undersöktes, men blev inte mycket klokare ändå, verkade sedan helt ok igen...

  

Sedan blev det lite mockning med hjälpredorna;)

       


En och en halv skottkärra senare (det var värst vad de gillar att skita i uteboxen) hittade jag glasbitar i hagen i massor. Först i ett upptrampat område där hovavtrycken kantades av glas. Det krasade i gräset där jag gick och under grässvålen plockade jag upp mängder av krossade flaskor och en hel del metallskräp.


  


    


Flyttade hästarna till den övre hagen och stängde till. Fick sedan efter att ha fått i mig lite mat, stängsla utrustad med pannlampa, stege och gummiklubba. Hästarna var totalt förvirrade när de inte kunde komma åt uteboxen. Men vid 21-tiden var det klart och de fick tillgång till den igen.


Så här såg det ut i dagsljus:

  


Nu är tyvärr Vildas favorithörne avstängt och hagen blev väldigt mycket mindre. Stängslingen blev väl sådär i mörkret, men bättre än att någon skadar sig. Det var meningen att vi skulle stänglsa en hage till i helgen. Där är det mer kuperat och fler träd så jag har velat vänta tills Markos klåda gett med sig. Det verkar dock som om behandlingen hjälpt och knotten har börjat avta. Tyvärr har M åkt på jobb i helgen, men kanske hinner vi börja imorgon. Det är en del att såga ner och röja upp där.


Ett annat projekt står och "jäser" i stallet:


Nej det är ingen jättemuffins, utan en hemmagjord "Thermobar", älskar min händige sambo:)


Ska bli skönt att ha isfritt vatten till de små hästarna:)


    

Ha en trevlig dag alla!


Själv ska jag skaka av mig irritationen över miljöförstörningen i hagen och vara glad att ingen skadat sig (om nu inte Marko trots allt skurit sig på glas, grrr). Ska ut och njuta av mina djur och låtsas som att det inte alls behöver städas här hemma;)

Av Viveca - 12 oktober 2010 08:55

Gårdagen började bra. Soligt kallt och klart väder.

På väg till hagen för att mocka utedriften, var jag tvungen att stanna för att prata och kela lite med skogstrollen som bor i hagen på andra sidan vägen.

  


  


  

De två fölen är så söta. Det ena har ljusbrunt huvud och rumpa och det andra mörkbrunt:) De har vuxit så det knakar, men är fortfarande bara tre äpplen höga;)


Vid tid för lunchhö upptäckte jag att Marko haltade lite på hö bak och gärna stod med tån i backen och vilade och även med hoven helt lyft tidvis.


Tog in honom, tvättade av leran och kände över honom. Ingen puls vad jag kunde känna, dock en litet varmt område vid kronleden ganska nära kronranden på utsidan benet.


Inspekterade resten av hoven, knackade över sulan med hovkratsen. Inget verkade direkt besvära honom förutom när jag palperade längs benet över och under kotan. Ingen svullnad... svårbedömt. Antingen har han slagit i eller vrickat till benet, men misstänkte först en hovböld. Han blev insmord med lite Arnikagel och ut i hagen igen. Sedan gick jag och observerade honom stup i kvarten. Det är skönt att ha hästarna hemma, eller inte;)


På kvällen vilade han inte hoven längre. Haltade inte riktigt heller. Tog dock något kortare steg än normalt. Bestämde mig för att inte ta in honom igen som jag planerat. Veliga jag kunde dock inte gå och lägga mig utan att ha kollat igen. Så  på med pannlampa och in med hästen i stallet, tvätta, känna. Inte varmt eller ömt, ingen puls. Det var kanske inte så farligt, trots allt. Matte kunde sova gott i alla fall. Idag verkar han röra sig normalt igen. det lilla jag sett honom gå mellan hötussarna.


Det vankas brandövning på brandstationen i eftermiddag, så om alla djur och människor kan hålla sig skadefria här så ska jag förkovra mig i brandsläckarkonsten:)

Ha en bra dag!


Av Viveca - 8 oktober 2010 12:40

Det var en händelserik dag här i går. Veterinären kom för att ge vaccinera Marko, igen.


Sist blev han dock lite skrämd, då jag bad henne kolla tänderna efter sprutan. Marko lyckades backa in i eltråden och springa iväg med grimman om halsen. Jag föll som en fura. Han lugnade sig och hon kunde kolla tänderna hjälpligt utan munstegen. Inga vargtänder eller något annat konstigt i alla fall:)


Sedan dess har han varit skeptisk till att få på sig grimman, men det går. Han är vädligt känslig den lille-store. Fick dock förberett i god tid igår och fick på den efter lite övertalning. När veterinären kom blev han ganska spänd.


Han försökte resa sig när halva injektionen var given. Det är inte alltid så käckt att hantera unghästar i hagen. Det finns många flyktvägar. Vi tog ut honom på gårdsplanen och fick tyvärr bremsa honom. Utanför stallet stod bilar och annat i vägen, annars hade det ju funkat bättre i stallet. Nu skall jag sätta en kon framför stallingången. Parkeringsförbud;) Lätt att vara efterklok.


Han fick tröst och morot efter.


Klådan har tyvärr eskalerat och han är ordentligt irriterad i huden, varm och med bulor på halsen. Har t.om kliat sönder partier runt ögonen. Enligt veterinären så är knotten värre än värst just nu. För att bryta klådan får han nu kortisonlösning på de kliande ställena och eksemtäcket är på igen. Bättre med skav än en sönderkliad och frustrerad liten häst.


  


E ville för en gångs skull rida igår. Det var ett år sedan hon slutade på ridskolan nu. Vi testade åkern som M slagit delar av när han provade sin traktor. Sedan tog vi en tur ut på vägarna. Det gick väldigt bra i början, men E var litet för snäll ibland, vilket Vilda utnyttjade direkt. E blev trött i armarna av att dra upp matvrakets huvud. Matte fick sitta upp och prata allvar med Vilda en stund.

      


Idag skulle vi egentligen några stycken ta en långtur och reka lite för ev. ridturer, men det blev förhinder tyvärr. Det får bli lite ompyssling av Marko och annat smått och gott inför jobbhelg och barnhelg. Så önska mig lycka till med grimman idag, igår kväll misslyckades vi. Vilda var dessutom med och "hjälpte" till;)

          


Ha det bra alla!



Av Viveca - 6 oktober 2010 13:56

För att kunna läsa nedanstående inlägg och kommentera behöver du ett lösenord. Kommentera detta med din mailadress(lämnas ej ut) så mailar jag lösenordet. Man vet ju aldrig hur yttrandefriheten egentligen fungerar;) Tar ev. bort lösenordet så småningom.

Av Viveca - 6 oktober 2010 09:47

Var på möte igår på jobbet och nu kommunen verkligen överträffat sig själva igen när det gäller dumsnålhet.


Kommunen kom för ett tag sedan ut med ett erbjudande till dem som började närma sig pensionsåldern att gå tidigare i pension. Den presenterade anledningen var att ge yngre en chans i arbetslivet. Men i det finstilta handlade det om att skapa naturliga avgångar i stället för att behöva säga upp personal. Tjänsterna tillsätts alltså inte, men en föryngring blir det ju bland personalen, rent statistiskt. Med statistik kan man tydligen försvara det mesta.


Tjänsterna skulle tas bort där de minst behövdes, vilket nu verkar ha drabbat oss nattsjuksköterskor. Detta rimmar dåligt med att vi för ett tag sedan efter att ha jobbat både kvällar och nätter. Efter att ha varit ensamma blev vi återigen två på natten. Man var rädd att något skulle hända efter alla skriverier och kritik i media av kommunen. Att vår kollega inte ersätts innebär återigen ensamarbete.


Visst vi är vana att jobba ensamma, semestrar och sjukfrånvaro ersätts aldrig nattetid.


Sommaren har varit extremt tung på jobbet med svårt sjuka patienter och en enda sjuksköterska nattetid i hela kommunen. Att det inte gick ut över patienterna hängde många gånger på en hårsmån. Ren tur alltså.


Under ett annat möte för inte så länge sedan presenterades siffror på hur många äldre vi kommer ha i kommunen de närmaste åren. En jättestegring av antalet potentiella patienter och vårdtagare. Detta skall medföra tre nya tjänster, jippie, eller? Nej, tjänsterna är tre nya chefstjänster. Vi går redan på knäna under arbetsbördan i både omsorg och hemsjukvård. Får patienter och vårdtagare bättre och smidigare omhändertagande för att vi har fler chefer? Inte kommer väl de göra hembesöken som rent logiskt måste bli många fler.


Vi har begärt ytterligare information och utredning av detta så man kan ju hoppas att de tänker till en extra gång, men pengar är pengar. Att gå till media kan bli en utväg, för det verkar ha tagit lite skruv tidigare.


Nej, nu ska det köpas kattmat, mockas skit och flyttas hästtransport så kanske jag och E tar en ridtur om hon är feberbri.



  Pelle   Loppisfynd  

Ännu ett...

 

Ha en bra dag alla!

Av Viveca - 2 oktober 2010 12:52

Idag är jag seg. M jobbar, det blåser på tvären. Känner mig trött och frusen har huvudvärk och nästäppa. Vill inte bli sjuk!!!!


Ska  peppa mig lite för att ta mig ut och aktivera havremopparna litet, brukar alltid vara uppiggande. Fick erbjudande om en ridtur imorse, men skall ut imorgon och Vilda orkar nog inte två dagar i rad, så det får bli någon form av hjärngympa idag istället.


Funderar en del på vad livskvalitet är. Vad är det för dig? För mig är det samvaron med människor jag tycker om. Samvaron med djuren. Lugn och ro.


Status, prestige, märkeskläder etc. ger mig inte mycket. Därmed inte sagt att jag inte uppskattar vackra saker, men de ska vara vackra i mina ögon. De behöver inte kosta skjortan.


Utbildning är för mig ett sätt att förkovra mig, att bli lite visare, vidga mina perspektiv. Att studera för att kunna skryta om antal högskolepoäng eller tro sig vara bättre än någon annan lockar mig inte.


Usch, vad präktigt det låter;)


I senaste numret av Vårdfokus (facktidning) intervjuas psykoterapeuten Marta Cullberg Weston om sin bok: "Avund och konkurrens". Hon menar att vi behöver lära oss att bemöta avund, då avund finns i vår vardag. Avund kan leda till mobbning både i arbetslivet och på nätet.


Hon gör även skillnad på stimulerande avund, vilken får oss att sätta egna mål när vi jämför oss med andra, och missunnsam avund, vilken är destruktiv och visar sig i form av hat.


Avund kan vara positiv, en drivkraft att förändra saker. Den kan även leda till komplimanger.


Jag kan avundas människor som funnit en mening och mål med sitt liv, som kämpar för det de tror på. Dessa människor ger inspiration och kraft. Jag missunnar dem inte detta en sekund.


Självklart kan jag ibland önska att jag hade osinliga ekonomiska tillgångar att använda till allt som jag skulle vilja ha. Att då välja att arbeta som sjuksköterska är väl inte rätt val. Att däremot ha mycket fritid är för mig mycket mer värt. Att dessutom arbeta med och för människor ger mig livskvalitet.


När det gäller statusprylar så känns det beklämmande att människor tar lån för att kunna köpa dessa, för att kunna åka på semester, för att kunna köpa en platt-tv. Deras situation gör mig inte avundsjuk, bara ledsen att synen på vad som är viktigt i livet är så snedvriden att vissa får lämna hus och hem pga en förvillelse.


Oj, lite djupt, men sådan blir jag när jag är trött och grubblande;)


Vad har du för tankar om detta?

Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20 21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2010 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Ovido - Quiz & Flashcards