Sparvöga

Alla inlägg under december 2010

Av Viveca - 3 december 2010 09:34

Det har snöat i natt igen. Bilderna är dock från början av veckan, men hästarna hade även idag ett litet snötäcke på ryggen. I tisdags natt hade det varit -18 grader och jag möttes då av två vänner med rimfrost i man och svans. Bör väl inte tycka synd om dem. De är hästar och mår inte dåligt av lite väder. Båda har satt tjock vinterpäls och jag älskar Markos vinterpäls mellan frambenen. Där brukar jag värma mina händer.


    


Det är fantastiskt att se hur bra pälsen står emot vid kyla. Den står upp och skyddar huden där det är varmt och skönt. Har några gamla regntäcken om det skulle bli blött, blåsigt och kallt för dem. Men som det är nu mår de bara bra av att lufta sig. Har jag dessutom otur så får de ju gå täckade på sommarhalvåret istället.


     


Det viktiga är att de får tillräckligt med grovfoder för att hålla värmen och det får de vad det verkar på hullet:) Ger alltid lite extra när det är riktigt blåsigt och kyligt.


Att hålla sig själv varm är inga problem när man sliter och släpar med allt som ska fixas. Att däremot hålla fötterna varma vid ridning är en annan femma. Var ute en sväng med Vilda igår. Det blåste igen, mina tår var bortdomnade efter den korta turen. Har nu ett par Steeds att rida i. Gillade dem i början men de är för mjuka, hala och håller endast värmen vid några få minus, trots raggsockor. 


Det är så det brukar vara. Jag köper oftast billig skit till mig själv. Bara en sådan sak som ridhjälm. Har ju en riktigt fin och bra hjälm nu, men använde länge min dotters gamla avlagda i fel storlek. Har även ärvt hennes ridbyxor och thermokläder (vilka jag älskar just nu;)) Till hästarna däremot får det kosta (oftast). Så idag skall jag till ridsportsaffären och prova varma stövlar. Ska försöka komma hem med kvalitet till mig själv och inga onödiga hästgrejor. Skulle dock behöva ett nytt schabrak  



Det var länge sedan jag tvättade det jag använder och gillar mest och grovtvättmaskinen är inte installerad. Det är inte poppis att tvätta hästgrejor i den vanliga tvättmaskinen, undrar varför?


Vad jag däremot skulle behöva investera i är kylgardiner/köldridåer till uteboxen. När det blåser från fel håll blir det insöat där och då är det bara vindskyddat i hörnena. Blir till att mäta och beställa idag tror jag.


Är ingen märkesnörd eller bryr mig inte nämnvärt om hur jag ser ut när jag rider, vilket sparar många tusenlappar, men det ska ju faktiskt vara praktiskt, bekvämt och säkert. Likaväl som jag inte vill använda felanpassad utrustning till hästarna så borde jag väl tänka lite på mig själv med? Dags för skärpning!


Hör ni nu hur jag peppar mig själv för att shoppa loss  ?


Undrar om det finns sådana där fårskinnshättor att fästa på stigbyglarna. De fanns på 80-talet i alla fall. Avundades alltid privatryttarna som hade sådana och läderstövlar. Själv fick jag nöja mig med gummiridstövlar (inte ens konstläder) och dubbla sockar som gjorde att de klämde i tårna och blev ännu kallare. Jag ärvde faktiskt ett par för stora läderridstövlar av mammas väninna, men mina tjocka vader gjorde det stört omöjligt att kränga på dem.


  


Ännu en som har mysig vinterpäls, för övrigt den enda av katterna som går ut några längre promenader nu i kylan. 


Och sedan apropå vinterpäls och diskussioner jag haft det senaste.

Låt djuren behålla sina pälsar själva! Det är år 2010. Vi behöver inte föda upp pälsdjur. Det finns alternativ. Om man sedan vill visa att man har pengar eller makt eller vad fan det nu är som lockar så köp en dyr champagne och häll ut den. Det verkar ju lika korkat, men skadar ingen.


Ha det bra! 

Av Viveca - 1 december 2010 01:40

Hej på er!

Borde väl egentligen satt mig med en bok en stund. Nu när det är hyfsat lugnt på jobbet.


Men här följer en liten uppdatering:

Gårdagnatten var hektisk. Jobbade över och blev uppringd av E som försovit sig. Det blev till att köra henne till skolan när jag väl kom hem. Efter morgonfodringen  upptäckte jag att inomhustemperaturen var 14 grader, brr! Ner och elda i pannan, upp och äta frukost, tandborstning, sängen. En snabb koll på klockan: 09,30. Klockan 14 vaknar av alarmet och hästgnägg: lunchfodring, fyllde på sex spänner med vatten i värmebaljan.


Måste nu kånka vatten från pannrummet i huset eftersom det i hagens brunn frusit. Värmebaljan fungerar hyfsat bra. Ett tunt lager is kan det bli på ytan när det snöat och blåst samtidigt.


  


Fortfarande är inte vattnet i bäcken fruset, men hästarna verkar föredra mattes "handburna".

Efter mer eldning, panikmockning, middag, fodring och dusch är jag nu åter på jobbet sedan kl 21.


Det är jättemysigt med halmen i uteboxen, men jag tycker det är svårt att mocka utan att få med sig den rena halmen. Kanske skulle ha en glesare grep?


 När hästarna inte står inne så blir där ganska kallt, bajsbollarna fryser så idag när jag inte hade tid att ta fram fyrhjulingen och kärran spelade jag golf med krattan så alla kulor hamnade i innerhörnena på boxen. Imorgon blir det till att mocka ur ordentligt, får se om det var ett bra knep eller om "fröken jordfräs" har ordnat till en överrraskning?

  


Har på hovslagarens inrådan börjat ge nypon, vilket ska vara bra mot Vildas hålväggar (foderjästen ratade hon). Båda hästarna får nu detta, ska bli spännande att se hur det funkar.


I söndags kom vi aldrig iväg på ridtur som det var tänkt, började pyssla med en massa annat och sedan var det någon som släckte lampan;)


Fick i alla fall till en kort och intensiv promenad med båda hästarna, jisses vad pigga de var i snön. Skulle haft med kameran när Marko ångade fram i trav med sina stora hovar, och med hovskägg man och svans fladdrande i snålblåst och snöfall. Det var en vacker syn. Vilda travade på bra hon med, med sin ormande hals som hon får när hon är glad och på bushumör;)


  


Vi tog in båda hästarna för en totalgenomgång av päls och hovar. Tjärade bådas hovar. I hålväggarna fick Vilda tjära och honung. Mats kratsade Markos hovar själv:) Alla utom vänster bak som Marko av någon anledning verkade vilja ha för sig själv. Matte som är van vid Vildas gamla framfarter fick ta över. Han försökte dra åt sig hoven, knö bort mig med  den, sprattla med den etc. Han är stark den lille, men inte lika enveten och ettrig som Vilda, men det är jag;) Han lugnade sig när jag fått ett fast grepp och hållt benet böjt ett tag. Sedan var det inga problem. Kunde inte se eller märka något fel på hoven, men kan ju vara öm efter is och skare? Försökte komma undan tjäran med, men gav sig snabbare.


Hoppas att han inte har ont i alla fall , hoppas att det bara var litet trots. Vilda var alltid värst med vä bak också. Men jag blir lite konfunderad då Marko är väldigt lätt att övertala och inte det minsta uppstudsig i sin framtoning annars. Han haltar ju inte och som sagt kan jag inte se eller känna något annorlunda i hoven.

Alltid ska man oroa sig för något.


Annars är jag mest oroad över att min yngsta dotter och Mats aldrig kan lära sig att komma överens och hur jag än vänder och vrider på det så känner jag mig som boven i dramat. Men det är inte lätt att vara tonåring särkilt inte när man är skilsmässobarn. Känner mig ibland som ett stort Ego, men vet ju inte facit på hur det skulle varit annars...


Nej nu en god bok (i min läsplatta): Paganinikontraktet av Lars Kepler, mycket bra. Läs den! Och om ni inte läst förra boken: Hynotisören, så läs den med:)

Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3 4 5
6
7
8
9 10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2010 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Ovido - Quiz & Flashcards