Sparvöga

Alla inlägg under februari 2011

Av Viveca - 11 februari 2011 08:48

Hej på er!


Hovslagaren var här i tisdags. Han hade tänkt om och ville låta omslaget sitta tills på måndag. Han tyckte det kändes onödigt att sko Vilda eftersom det inte blir helt tätt ändå. Han skall istället försöka täppa till hålväggen. En hovböld verkar det inte vara i alla fall.


För att stöveln och omslaget skall sitta kvar har jag börjat stänga in hästarna på nätterna.


Vad konstigt det känns. Har aldrig funderat på det när Vilda varit installad, men nu när de är vana att gå in och ut som de vill kändes det jätteunderligt. De verkar i och för sig trivas ypperligt. Vilda har ju rollen som vakt så hon är lite bekymrad när dörren stängs. Hon brukar stå i öppningen och hålla utkik, speciellt när det blåser. Hon kan titta ut över dörren, men den är lite hög för den lilla vakten. Hon är den av dem som har mest bråttom ut på morgonen också.


Marko verkar tycka det är riktigt skönt att vara instängd. För ett tag sedan upptäckte jag att han ibland sov ute. Han var våt och ibland bajsig på ena sidan. Det fanns även avtryck av honom i bajshögarna precis utanför boxen. Nu kan hon inte jaga ut honom, fast jag tror nog att han har jagat ut henne lika mycket det senaste. De har något slags maktkamp igen. Han tuffar till sig mer och mer. Flera gånger har han lyckats mota ut henne när de fått hö i boxen. Fast om jag är med och får dem på rätt plats så lugnar de sig snabbt.


I onsdags var det jättefint väder så jag tog med kaffekoppen och fotade lite i vårvädret.

               


   


      


På torsdagen var det snöblask igen. Jag hade naturligtvis planerat torvinköp och torvning igår. Lättast att få torven till hagen och boxen var att dra balen efter mig i snön. Hur var det nu, var det dragdjur jag hade därute?


Skall jobba fredag och lördag natt, men får se hur jag gör för nu är jag mer hängig igen. På tisdagen och onsdagen kände jag mig ganska pigg, men igår hade jag hög feber och ont i kroppen igen och låg nedbäddad halva dagen. Idag rinner näsan. Jag vaknade med feber och nackspärr. Det är alltid svårt att känna efter om man bör jobba eller ej. Men jag får väl se hur jag mår under dagen. Nu skall jag lägga mig ett par timmar i alla fall.


Ha en bra dag alla!

Av Viveca - 8 februari 2011 09:23

Hej alla!

Ligger i sängen med datorn på magen. Bredvid mig har jag ett tomt chokladpaket, näsdukar, clementinskal och en trött katt.

Är riktigt förkyld, känns som influensa med värk i kroppen och hög feber till och från. Mellan febertopparna mår jag ganska bra faktiskt. Så planen för dagen är att ta det lugnt fram till tolv. Då ska jag ut och mocka ur uteboxen och fylla på lite ny mjuk torv.


I lördags kväll hade Vilda lyckats fylla sin stövel med smutsvatten och hade åter puls i benet/hoven. Så det blev till att byta förband, vílket var mindre uppskattat. Omslaget blev inte alls så fint som när P gjorde det. Jag kämpade för att hålla fast hoven och få bomull och linda på plats utan knölar. Tur att M var med och assisterade. Ja kunde inte se någon mognad hovböld utan tror och hoppas att det är hålväggen som orsakat problem. Den luktade lite misstänkt.


På söndagen var hon pulsfri igen.

På söndagen var även vi hos Markos uppfödare och köpte lite grejor som de ville bli av med. bla. skaklar, en släpa, lite stängselstolpar samt två rockarder. En jättesöt liten rockard som grannen fick till sin lille shettis Buster:

  


Och en något större och något mindre söt, men fullt användbar. Skall fixa svängel till den och piffa upp den litet:

    

Pratade med hovis igår han skall komma i em och är det ingen hovböld, så verkar han ned hoven ordentligt lägger en sula och skor båda framhovarna. Så ska hon vara skodd en skoningsperiod (8v) så att det läker ut. Sedan trodde han att hon skulle klara sig fint utan skor igen. Är det en hovböld däremot så behöver hon ev. gips och stå inne. Så håll nu tummarna att vi slipper detta. För jag vet en som kommer bli totalt nipprig.


M satte upp dörren till uteboxen igår ifall att vi skulle behöva stänga till. Marko brukar ju haka av både under- och överdörren, men nu har vi satt stopp för det;) Dörren hade slagit sig och marken utanför hade fortfarande en hel del is uppe på, så dörren fick höjas och sågas till lite. Vi hängde ocskå upp varsin vattenhink till dem.


Testade att stänga till igår då det föll slask från himlen halva dagen och på kvällen var det geggigare än på länge i hagen.


Hästarna verkade inte bry sig särskilt mycket. Det blev varmt och vindstilla därinne. Ute blåste det halv storm igen. Jag var dock tvungen att kolla till dem extra och ge dem lite påfyllning på höet sent innan jag gick och lade mig. Sov lite dåligt, men hindrade mig själv från att springa ut och kolla dem. De har ju stått i stall förut. Marko har ju till och med stått i spilta.


  


  

I morse möttes jag av Markos mule ovanför dörren. Två ovanligt torra hästar gnäggade dovt och verkade väldigt nöjda. Vildas hov var torr och fin till och med på kanterna av plasten som var ganska fuktig igår kväll. Jag öppnade, men de fick frukost inne. De får alla mål inne för tillfället pga otroligt geggiga och skitiga hagar. Blåsten har även gjort det stört omöjligt att få höet att ligga kvar inne i hagarna;)


  


De brukar faktiskt stå inne mycket om nätterna. Men nu fick ju hoven vila från det blöta och hala en hel natt, så nu gäller det att den håller sig torr till kl. 17 idag.


    


Ha en bra dag alla! Nu ska jag bädda ner mig och sova med en av katterna innan det är dags för häst- och hagpyssel.

  

Av Viveca - 5 februari 2011 17:49

Hej alla!

Den hemmagjorda "booten" har fungerat alldeles utmärkt. Vilda verkar piggare i steget nu. Ska kolla om hon har puls ikväll. Kunde inte känna någon högre upp i morse som tidigare, men skall även känna nere vid kotan. I samband med fodring måste man vara sparsam med närmanden när det gäller den lilla märren;) Fick i alla fall rätta till "stöveln" lite upptill och se att allt satt som det skulle.


När jag skulle in och äta frukost såg jag att en styck gummibalja:   


...hade blåst ned i bäcken och satt delvis in i betongröret som går under övergången mellan hagarna. Tyckte att det var bäst att ta bort den. Vattnet var dock mer strömt än vad jag räknat med så i stället kilades baljan fast som en propp i röret.


Åt frukost och bad Mats hjälpa mig med baljan. Han tyckte vi kunde vänta till efter vi varit i affären, men jag stod på mig som tur var. Det var redan en liten sjö i hagen. När han fått på sig vadarbyxor gick vi ned och skulle åtgärda stoppet. Hästarna tyckte det var väldigt intressant att husse och matte plaskade runt i den lilla sjön som bildats. De ville gärna vara med. -Nej, Vilda inte med din hov! BACKA! Fick ta repet jag hade och vifta bort dem med. Vilda är dock inte den mest lätta att vifta bort;) Marko däremot blev lite väl rädd. De var dock snart tillbaka så istället fick jag muta lite med morötter för att få dem att stå torrt.


Marko tyckte repet var riktigt läskigt efter detta, så jag passade på att först snurra det i luften precis framför Vildas huvud för att visa honom att hon inte bryr sig. Sedan drog jag det över Vilda på hela kroppen.


Närmade mig sedan Marko som följt det hela nyfiket. Han nosade självmant på repet och fick beröm (morötterna var slut;)) Sedan strök jag med det över halsen. Då spände han sig något mer, fortsatte tills han slappnat av och sedan över hela kroppen. Benen är känsligast. Det blåste till så en repända träffade oplanerat längre ned på benet än jag tänkt. Då ryckte han till, men stack inte iväg som han gjort innan när han såg repet. Till sist var han ganska avslappnad och sänkte huvudet för kel med repet över manen och huvudet. Duktig liten hispepelle;)


Detta får vi öva mer på för att nudda honom med tömmar längs sidorna och baken är inte helt säkert ännu.


Det är kul när man får ett tillfälle att träna oplanerat. Där tillfället och situationen bara kommer till en.


När vi fått undan det mesta vattnet öppnade jag till hästarnas favorithage. Där är det torrare och renare, men svallisen vid övergången är delvis kvar. Den har dock börjat smälta och Vilda gick så försiktigt med sitt hovpaket så jag vågar ha det öppet nu:)


Baljan fick Mats loss till sist när han tömt tillräckligt med vatten genom att böja den med ett spett.


Sedan åkte vi och shoppade lite.

Bla ett storpack bomull på Granngården, vilket jag hade tänkt köpa i torsdags men glömde så jag istället fick åka till apoteket och köpa ett litet....


Köpte även plåsterspray med tjära i. Tänkte att det kunde vara något för hålväggar? Någon som testat?


En ny stark pannlampa. Den jag haft till nu blir allt svagare så den är inte mycket att ha.

  

Här ser man övergången över bäcken, där alla stängsel möts där är det is. Nedanför den blå spannen är bäcken med betongröret. Tänk vad fint och olerigt det var i somras:) Hagen hitom är där de gått mestadels och i favoriten är där de står på bilden. Den hagen är bäst dränerad och finast.

Nej nu skall jag ut och titta till pakethästen och fixa lite.


Ha en trevlig lördagkväll alla!


Av Viveca - 4 februari 2011 11:21

Hej alla!


Har sovit riktigt dåligt i natt. Mest pga blåsten tror jag. Det blåser halv storm. Det har även snöat i natt och sen kom regnet och haglet och allt möjligt bläigt...


Är nu trött och funderar på att ta en tupplur innan det är dags att hämta E och lunchfodra, men nu kom solen. Det är varmt och gott i huset, vilket det inte var i natt. Vår kattlucka drar ut all värme och nu har jag fått låsa den inåt, så då får jag springa och leka dörrvakt halva natten istället. Tror det är hög tid att sätta ut kattmat i stallet så kan katterna gå dit på nätterna om luckan är stängd:)


Lilla presenningsfröken såg ut så här i morse:

  

Undersidan tålde inte riktigt slitaget. Men Vilda verkade inte ha pillat på det alls. Duktigt:)

 

Efter frukost till både mig och hästarna, fixade jag en ny gummistövel:

  

Av en huva till en regnjacka. Helt oanvänd. Vad gör man inte för hästarna?

 


Förstärkte den under med silvertejp och hoppas den håller något bättre.


Det hade blivit några små hål i det yttersta lagret på omslaget så det förstärkte jag med innan jag trädde på stöveln.


Vilda tyckte inte det var lika ok att greja med hoven idag. Hon stod still till en början men var lite mer irriterad än igår. Avledde henne med en hötuss på golvet. Lite knivig kombination bara: hö och tejp;)     


  

Du ska väl inte pilla mer nu matte? Och nu har du känt säkert 20 ggr att det inte stasar!

 

  

Pussgurka:) Den andre, ja han flåsade mig i nacken och pillade med min mössa när jag fotade. Det gick inte att få en riktig bild på honom idag;)

 

Ha en bra fredag alla!


Av Viveca - 4 februari 2011 01:47

Hej alla!

Måste vara galen. Att sätta sig vid datorn mitt i natten trots att man är ledig och jättetrött är inte friskt. Men jag vaknade och kan inte somna om. "Mojängen" aka skenan till min arm gör att jag antingen får ont i axeln eller i underarmen  så den får sig en flygtur varje natt;) Nu är jag stel och konstig i hela kroppen. Hoppas det är träningsvärk och ingen begynnande slutarökaförkylning.


Efter gårdagen borde det vara träningsvärk.


Först vill jag förtydliga, om nu någon undrar: Jag älskar M och har valt att leva med honom. Men vissa saker kommer vi nog alltid att käbbla om. Ibland tar man det med en klackspark andra gånger inte. Vad gäller barnen så är de snart inga barn längre och då blir det mindre att tjafsa om;)


Vilda haltade i onsdags kväll. Tyckte först det var i vänster fram, men hon hade puls och värmeökning i  hö. fram. Hon hade mycket riktigt en rejäl hålvägg i samma hov. Den hade blivit jättedjup bara på några dagar. Attans hon som hade läkt ut alla hålväggar så himla fint. Gjorde rent den hjälpligt med lilla skruvmejseln, fyllde den med honung/tjära och ringde hovslagaren igår morse. Att hålla hovarna rena i denna sörja är inte lätt. Ett lager bajs ligger på ett tunt lager vatten på is eller djupa vattenpölar i gräs/lera.


Sent på kvällen kom P och lade ett jodopaxomslag. Jag hade inhandlat grejor, men var osäker på hur jag skulle få det tillräckligt starkt för att gå ute med och behövde M´s hjälp att lyfta på dörrarna till uteboxen om hon istället skulle stå instängd. Dessutom med min infernaliska tur/skicklighet, fick jag fullt upp när jag skulle fixa fint i boxen och i hagen. Så jag var inte färdig förrän vid 19-tiden och hovis kom vid 21. Det var skönt att se ett proffs jobba och nu vet jag precis hur jag skall lägga omslaget om jag behöver göra det någon gång. Hittade nu en engelsk artikel om hur man lägger hovförband som var tydligare än andra instruktioner jag sett: http://www.metamoraequine.com/documents/soaking_wrap


Här använder de inte jodopax, utan ..just det badsalt. Det var ju det den norska veterinären ordinerade, hmm;)


P verkade ur hålväggen och drevade den. Han hittade ett ömmande ställe ovan hålväggen, men var inte säker på om de var en utvecklad hovböld eller "bara" bakterieangrepp från smutsvatten som trängt upp i hålväggen.


I vilket fall så blev det ett jodopaxomslag:


M fick bistå med en bit presenning. Den undrar jag om hon låter sitta kvar...Tur att det är tjockt med äkta "duck tape" under.

 

Att sätta hoven på en bit presenning och fästa hela det prasslande rasket runt tassen är inget att hetsa upp sig för tycker Vilda. Vi pratade om att det var tur det var hon och inte Marko som skulle ha ett prasselmonster på foten. "Nordsvensken hade suttit i taket vid det här laget"...

 

  

Hon var så duktig (dålig mobilbild dock) och följsam hela tiden.


Hon är fantastisk när det är allvar. När det är mindre noga så kan hon sätta andra sidan till. Som om hon visste skillnaden. 

  

Omslaget skall sitta tills pulsen försvinner, sedan skall hon skos fram på prov med utfyllnad och avlastning av hålväggen. Spännande att se vad Bambi tycker om skor;) Matte är ambivaltent. Skönt att kunna brodda om det behövs. Skönt om hon slipper hålväggarna, för trots att hon hade en rejäl nu så är hovarna väldigt hårda och fina igen. Samtidigt är det enkelt utan skor, lättare att hålla rent och se hela hoven. Inga problem med tappskor. Billigare;) Men spännande blir det;)



Har faktiskt känt på benen/hovarna efter värme/puls dagligen sedan höorgien i lördags.


Tyckte hon stod lite fångaktigt då eller illamåendeaktigt på något sätt. Hoppas nu att det "bara" är bakterier som är spökar och inte fång. Nu gör jag det igen överanalyserar (hoppas jag). Har precis tittat igenom massa bilder: Har hon fettnacke?


Nej, natti natti med er! Nu skall jag försöka lägga min värkande kropp i en bekväm ställning och sova, och stänga av hjärnan (min ball of wires;))

Av Viveca - 2 februari 2011 14:12

Hej alla!

En rapport från andra sidan cigarettpaketet:

Tycker det gick utmärkt att sluta den första veckan. Min plan att klippa plåstren i två delar var mindre utmärkt. Redan i måndags var jag irriterad som värsta PMS-häxan: gnällde och skällde på allt och alla. Tisdagen var än värre och då struntade jag helt sonika i plåstren, men jag tänker inte bara skylla på nikotinbrist. För om sanningen skall fram så brukar jag ofta strunta i att be folk ta upp sin skit fast den irriterar mig. I stället tar jag en cigarett och städar sedan upp efter de andra. Det tänker jag inte göra längre. Men tydligen passar det inte att jag ber barnen ta upp sin skit efter sig.


Vi har inga småbarn i huset. Den yngsta är 13 år, nästa två 15 snart 16 och två som blir 18. De klarar att ha pojkvänner/flickvänner, vara ute och svira med kompisar på helgerna och tror sig vara ganska vuxna. Då borde det inte vara för mycket begärt att ta upp efter sig och ge fan i att slänga skräp på marken/golvet.


Men tydligen är det väldigt känsligt att säga till styvbarnen något. Så jag och M hade ett praktgräl om "mina och dina barn". Det är den tråkigaste diskussionen jag vet och den urartar alltid i något slags pajkastning. Summa summarum var att jag blev ledsen och betedde mig som en treåring. E blev ledsen för hon fick sig en skopa skit för mycket av sin arga mamma. M försökte prata bebisspråk med treåringen (mig) vilket inte hjälper det minsta. FÖRÄNDRING hjälper, men inte om man inte vill förändra. Tajmingen var dessutom perfekt, skulle ju till jobbet, men kunde inte åka iväg innan alla mådde litet bättre så jag tog semester. Tack snälla G för att du alltid ställer upp!


Just det att jag alltid skall se till att alla mår bra, är ett problem. Jag stöttar, löser problem åt andra. Ordnar och donar. Men när jag ber om litet respit som nu när jag försöker sluta röka och själv behöver någon att luta mig mot. Då faller allt som ett jävla korthus. Jag är klistret och utan det rasar allt. Precis som man kan ha överseende med en skrikande tonåring eller ett trotsbarn så kanske man kan låta häxan surtant gnälla litet extra ett par veckor eller helt enkelt se till att hon inte har något att haka upp sig på.


Nu blev jag litet personlig, brukar inte lämna ut riktigt så här privata saker i bloggen, tror jag. Men det är fortfarande mig jag lämnar ut, hur jag mår och det är totalt egocentriskt. Att tro att alla rosaskimrande bloggar skildrar en lika rosaskimrande verklighet är naivt. En verklighetsflykt månne, men ingen verklighet.


För att jag inte skall skrämma bort er så fortsätter bloggen i samma anda som tidigare:


Först ber jag om ursäkt för litet dåligt med kommentarer hos er (nu igen) men jag har så fruktansvärt dåligt med tålamod, så om datorn segar eller något annat går emot mig så orkar jag inte hela vägen. Ska bättra mig!


Som jag nämnt tidigare så är det fortfarande isigt på våra vägar här, men det börjar töa bort på sina ställen. Blivande sommarhagen/ridbananan börjar titta fram:)


Så i söndags för att bryta tristessen så tog vi ut Vilda och Marko för en liten inspektionsrunda. Att rida eller tömköra var inte riktigt att tänka på pga strora isiga områden som krävde en hel del snabbt fotarbete;)


  Gräset var godkänt och solen värmde riktigt gott.

  Det är tyvärr mängder av ekar runt hela hagen/åkern, men vi hittade bara "hattarna" efter ekollonen. Det blir till att röja bort en del innan vi stängslar   Här en liten mysig skogsdunge där snön faktiskt har gett med sig. I bakgrunden "ridbanan" som så fort tjälen gått ur skall få något slags staket:)   Bakom Markos rumpa skymtar ena hörnet på "ridbanan". Där börjar mina koner titta upp under snötäcket. Mats plogade i början av vintern så delvis är det nu barmark.       Efter promenaden blev det lite omvårdnad av två små smutsiga hästar. Marko fick prova Vildas sele, bara för att vänja sig litet, men den var väldigt liten. Hade kunnat länga den övre lokremmen så kanske den hade passat, men tror nog att lokorna är i kortaste laget.

Han var duktig i alla fall och tog det med ro. Han är litet känslig när man kommer när honom med remmar eller liknande, men har lärt sig att invänta ev. reaktion från oss. Uteblir den så är det ju inget farligt. Känns skönt att han sätter sin tillit till oss i stället för att bara reagera med flykt. Så trots att vi inte gjort så mycket så har samvaron och det vardagliga pysslet gett utdelning. Höpåsarna var ju livsfarliga tidigare, likaså plötsliga småljud eller rörelser. Ta bort smuts ur ögonen eller klappa på rumpan m.m var riktigt otäckt. Att han reagarade på rumpklappar var nog mest pga klådbehandlingen.

Så nu skall jag bara ha tag i en sele som passar. Har skaklar och rockard på gång i alla fall:)

Nej nu har jag slöat hela dagen. Måste ut och fixa till lite åt hästarna . I morgon blir det hagmockning igen om det inte fryser på. Idag hade jag bara ingen lust.


Ha det bra alla!

Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Ovido - Quiz & Flashcards