Sparvöga

Direktlänk till inlägg 6 september 2011

Boots och foder...

Av Viveca - 6 september 2011 10:34

Lite funderingar:

Det är svårt att hitta jämförande fakta när det gäller boots. Hade velat att det fanns konsumentpaneler för sånt här och jag själv hade gärna varit med och testat saker och ting. En oboeroende testpanel för hästutrustning efterlyses!


Här är ett axplock ur djungeln.


Först ut: Joggingskor för hästar  med det konstiga namnet: Equine Fusion jogging shoes för horses. Försök komma i håg det  . Det nya är enligt tillverkarna att de ej är hårda och stumma undertill utan formar sig efter underlaget för att stimulera hovarnas sulor. Ursäkta mig om jag verkar dum, men är det inte bättre att rida utan då? Tyckte först de verkade intressanta, men priset var hutlöst och så kunde man inte brodda dem. Som sagt så har Vilda inga som helst problem att gå barfota i alla gångarter och på alla underlag som vi testat så dessa var inget för oss.



Cavallo simple boots


Cavallo Simple Boot

Blev rekommenderad dessa av foderförsäljaren häromdagen. Jag måste säga att de verkar lite lockande. Enkla att ta på vilket kan vara en stor fördel när Vilda trilskas med hovarna. Men de går upp över kotan. Vilda har låga trakter och får lätt skavsår på andra delar av kroppen så jag är lite skeptisk.


Cavallo sport boots 

Cavallo Sport Boot


Här en sportigare modell något smalare, dock samma pris. Tilltalande med reflexer då det är vintertid de skall användas av oss.


Easy boots:

Epic

 Easyboot Epic

Det som tilltalar mig är att själva booten ej går upp över kotan utan bara täcker hoven. Det som gör mig skeptisk är när jag funderar på hur lång tid det kommer ta att få på Vilda dem speciellt på vänster bakhov (den bråkigaste av dem). Fast allt är väl bra träning?


Trail

 Easyboot Trail

Den här är liknande Cavallo bootsen. Men knäppningen är bak. Verkar inte så smart enligt mig. Är det inte större risk att hästen trampar av sig dem då?


Överhuvudtaget verkar de här och liknande modeller (Cavallos) klumpiga, och jag undrar hur mycket skräp/snö och is som ramlar ned i dem efter en skogstur.


Någon som har erfarenhet av någon av dem?


Foderanalys har jag också fördjupat mig i och kom på att jag kanske skulle kolla om höbonden har analyserat sitt hösilage. Har inte frågat honom. Hoppas på det då blir det ju billigare för mig.

Här är två olika laboratorier. Agrilab var billigast även om man får räkna lite innan man kommer på det. Bådas priser är angivna utan moms. Agrilab

Eurofins


Vilket borde betyda att det egentligen är leverantören som skall stå för analysen  . Kan ju försöka göra en deal med honom.


När det gäller min "foderförvirring" så handlar den främst om jag verkligen skall satsa på Hippolyt fodret?


Det känns lite avigt att ge mina lättfödda hästar kraftfoder när det främst är mineralerna, vitaminerna, linfrö och en del av örterna jag vill åt. Innan har de ju i stort sett bara fått grovfoder bortsett från linfröolja, mineraler, vitaminer och en liten sked betfor. Skall jag ge detta foder så skall de ha cirka ett halvkilo om dagen, hmm...


Sedan funderar jag på varför det är havreskal i Hestamix (för bl.a eksemhästar)  när spannmål är en av bovarna i eksemdramat. I vilket fall måste jag göra en grovfoderanalys om jag nu har tänkt att ge dem något utöver grovfodret så att den lilla numer mindre tjocka inte äter upp sig igen.


Kom gärna med egna funderingar eller rekommendationer!

That´s all folks!

 
 
Kicki

Kicki

6 september 2011 20:48

jepp, jag menar fortfarande att Epic är bästa valet för er, de är inte särskilt krångliga att få på och inget som kan skava, dessutom skitlätta att brodda.
ang hippolyt så kan jag inte annat än att rekommendera Naturmuslin, ger du 100g/100kg häst så täcker du behovet av mineraler o vitaminer, dessutom har den ett högt innehåll av zink, vilket visat god effekt på eksem.(hestamixen måste ger större mängd för att täcka behovet) Gubben har iår inte visat NÅGOT som helst tecken på eksem what so ever! han fick inte ens "skabbfläckarna! i ansiktet som han hittills fått varje år i början på sommaren.
en annan variant är ju hipplyts gemuse-krauter mineraler som innehåller en väldans massa gottis. Bettan har alltid varit hur picky som helst med mineraler men dessa ÄLSKAR hon. hon äter dem rakt upp ner utan ngt annat i hinken. höga värden i dem oxå.
lycka till!

http://kaa.bloggplatsen.se

Viveca

6 september 2011 21:08

Jag tror du har rätt Kicki. Men det är alltid intressant att få flera infallsvinklar. Ska höra med hovis på fredag om han har några synpunkter. Angående Hippolyt så lutar det åt att Vilda i så fall får EquiGard och ev. börjar vi med en GlucoGard-kur. Hon har en hel del fettdepåer kvar, dock är hon mycket finare än i våras. Det är jag stolt över att ha lyckats med över sommaren och allt:)Men en liten extra push i rätt riktning skulle nog sitta fint. För Markos del blir det HestaMix alternativt lightvarianten. Han är ju inte så fet men har lite överskott.

Tack! Jag kommer säkert ha fler frågor till dig om bootsen framöver;)

Borde uppfinna egna som man kan använda bara för att brodda. Typ som sådana man har utanpå sina egna skor.

 
Ann

Ann

7 september 2011 08:47

En fundering jag har angående muslin är att om påsen skakas om mycket, kan det inte bli fel blanding då? Förstod ni hur jag menar?

http://annrosdahl.bloggplatsen.se

Viveca

7 september 2011 08:54

Förstår hur du menar. De tyngre sakerna kan ju även sjunka. Ingen aning, men jag hade någon anna musli till Vilda för länge sedan och jag brukade röra runt lite i tunnan så det såg fördelat ut. Det fodret jag fått prova nu verkar vara ganska lätt innehåll i och då håller väl blandningen sig ganska blandad? Sedan kanske det inte spelar någon roll om det blir lite mer av något ena dagen och något mindre nästa? Det jämnar väl ut sig i slutändan.

 
Stina

Stina

8 september 2011 06:40

Cavallo Simple Boot har jag till Mulle och är kanonnöjd med dom =)

http://billiejean.bloggplatsen.se

Viveca

8 september 2011 11:06

Hur långa ridturer ungefär? Hur ofta? Underlag? Har ni broddat dem? Vilken form har Mulle på hovarna? Många frågor;)

Även om jag är mest intresserad av Epicen så måste jag har lite reservplaner. Är lite rädd för att Vilda har för runda hovar fram för att de ska funka. På fredag vet jag.

Har nu ett alternativ till Easyboot bare, liknar Epic. Har ev. hittat ett par begagnade om de passar:) Tror dock att de är för stora om mitt ögonmått är någorlunda i ordning. Det såg stort ut på tumstocken. Kanske är bakhovarna mer avlånga och en aning större?

Detta är spännande:)

 
Kicki

Kicki

8 september 2011 11:25

storlek o form på bare är exakt samma som epic, med den stora skillnaden att de är jävligt jobbiga att få på!

http://kaa.bloggplatsen.se

Viveca

8 september 2011 12:18

Ja de skall vara lite krångligare, men kanske en vanesak? Det beror ju lite på pris och om storleken funkar. Storlek 2 tror jag är för stora dock. Fördelen är att jag kan testa dem innan jag bestämmer mig då säljaren bor i området:)

 
Stina

Stina

8 september 2011 14:37

Mulle rids i medeltal några ggr per vecka. Ute i skog eller grusväg och i gruspaddock. Hoppar låga hinder med dom. Ridturer mellan 30 och 60 minuter.
Vi har inte provat att brodda, har köpt till gelsula och gaiters.
Mulle har relativt runda hovar.

http://billiejean.bloggplatsen.se

Viveca

8 september 2011 15:55

Tack för svaren:) Här är det ganska blött på sina ställen och bergigt. Turer på 1-1,5 timmar i blandad terräng, grus, skog, asfalt, gräs. 2-3 ggr i veckan (oftast). Tror att ridningen på asfalt kan bli smidigare med boots. Nu skrittar och ev travar vi lite. Vill inte galoppera utan mer stötdämpning på ren asfalt. Så kanske blir de användna mer än bara på vintern. Gaiters är nog smart om man skall slippa få för mycket skräp i dem. Runda hovar, låter lovande om de andra inte passar. Inte kul om de vrider sig. Tack!

 
sofia

sofia

9 september 2011 14:35

Håller med!! Jag skulle själv mer än gärna sitta med i en testpanel för ridbyxor, handskar, borstar.....ja allt möjligt som provats av vanliga "svenssons hästmänniskor" i vanliga "standardstall"

http://www.stallneshime.bloggplatsen.se

Viveca

10 september 2011 06:34

Får försöka fjäska med någon hästtidning så kanske de "anställer" oss:) Inte dumt med lite sponsring.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viveca - 11 juli 2017 16:08

Anekdotisk bevisföring är något som används allt flitigare på diskussionsforum. Det kan handla om rasism, antiabortpropaganda, antivaccinationskampanjer m.m.   Till skillnad från vetenskaplig evidens handlar bevisen om något som personen i fråga ...

Av Viveca - 27 februari 2017 14:30

Första förlossningspraktiken är nu avslutad.   Tjugofyra förlossningar har jag nu i bagaget. Endast en av dem avslutades med sugklocka, övriga har varit normala, vaginala förlossningar. Trots sömnbrist, späckat schema med en hel del vanligt plu...

Av Viveca - 8 januari 2017 12:51

Tredje veckan av VFU på förlossningen är gjord och jag har bistått vid nio förlossningar. Det är fantatstiskt att få vara med i ett så viktigt ögonblick i kvinnors och pars liv.   Många lärdomar har jag fått med mig och mycket har jag kvar att ...

Av Viveca - 4 december 2016 11:10


    Det är två veckor kvar till praktik. Första perioden börjar med Förlossningskonst I i 8 veckor. Därmed startar även jakten på de 50 förlossningarna som skall vara avklarade innan examen.   Före dess är det en hel del studieuppgifter som ...

Av Viveca - 4 december 2016 00:27

Ja, kanske... Mitt nya liv som student har pågått i några månader nu. Inser att det bara är drygt ett år tills jag är färdig barnmorska. Ända sedan jag väntade A dvs 24 år sedan bestämde jag mig. Sedan jag skilde mig och flyttade lite längre bort fr...

Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
<<< September 2011 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Ovido - Quiz & Flashcards