Sparvöga

Direktlänk till inlägg 16 februari 2012

Uppdatering...

Av Viveca - 16 februari 2012 12:23

En uppdatering och förlåt alla bloggare att jag är dålig på att kommentera hos er. När det är mycket hemma brukar jag passa på om det är lugnt på jobbet. Nu har vi dock väldigt mycket även där. Men jag försöker att läsa hos er jag följer så jag har inte glömt er.


Jag har påbörjat mitt läderpyssel och väntar på lite kompletterande material. Men har kommit en bit på vägen. När Doris sover middag skall jag stansa hål för sömmen och färga lädret rött.

Början till ett hundhalsband

 

Här är provlappen där jag färgat lädret och provat lite verktyg. Dessa färgerna blir det på Doris halsband:


På vårt lokala "Ullared" hade de det fina ull/polyestertyget i flera färger. Perfekt att fodra med och det behöver inte fållas. Har även köpt ett lila, men skall nog köpa på mig ännu fler färger innan det tar slut i lager. Skall börja skissa på ett pannband till Vilda också.


I söndags blev det en favorit i repris. En söndagstur med Ebba, Vilda och Marko. Hästarna var mycket lugnare än sist då det hade töat lite och gräset tittade fram under snötäcket. I skogen fanns det till och med färskt grönt gräs mellan träden. Det blev flera åsnestopp. Marko kan allt han med och han är väldigt stark;)


Här ett planerat stopp när de skött sig bra en längre stund:



Gran kittlar dödsskönt i kistan och så har det inbyggt munvatten;)

 

Jag och Ebba sjöng för hästarna. En salig blandning av sommarsånger och barnsånger. De verkar gilla det. Vi brukade alltid sjunga för Vilda när hon blev stressad eller bångstyrig på promenaderna när hon var yngre.

Det var riktigt mysigt. Tanken var att Doris och Mats skulle följa med, men Doris fegade ur. Hon fick sig en liten spark av Vilda häromdagen. Den tog i sidan och hon fick en liten lufttur, men var helt oskadd. Efter det så är Doris mer skeptisk mot dem, vilket är ganska bra. Nu håller hon bättre avstånd från hästarna och kan vänta utanför stängslet på mig.


Tittade på det senaste avsnittet av Ponnyakuten på svt-play igår. Intressant med polishästarna och deras miljöträning. Egentligen skulle alla lägga mer tid på sånt. Jag själv borde ta mig i kragen och träna oftare. Även om jag tycker att de får en del miljöträning gratis tack vare bilnördarna här hemma som väsnas i garaget och spelar musik. Men det är skillnad på störningar hemma och på sådant som dyker upp längs vägen när man är ute på tur. Vilda är dock ganska cool. Marko har blivit avsevärt mycket tryggare den senaste tiden. Kommer ihåg när vi köpte honom. Då gick det knappt att ta på grimman. Nu tolererar han det mesta och på kvällarna när de får sitt hö passar jag ibland på att hänga och klänga lite på honom.


Hur miljötränar ni?

 
 
Kim

Kim

16 februari 2012 19:03

Ska bli roligt att få se halsband och pannband när de är klara.

Va fint att Marko blir lugnare och lugnare, bra jobbat.
Och att du kan klänga lite!
Det kan inte jag på min krutdurk!

Du har nog sett lite hur jag miljötränar (eller kommer inte ihåg vilka filmer jag lagt ut).
Det är presenningar, boll, plastremsor, vattenspruta, plastpåse med tomma cola burkar, paraply, långpiska och sen jag ;))
Finns några videor på mitt youtube konto : http://www.youtube.com/user/casakimes

Fast du har nog sett en del av dom på min blogg.

kram

http://varmt.bloggplatsen.se

Viveca

17 februari 2012 15:43

Jodå jag har sett en del av er miljöträning och är imponerad. Funderar dock hur mycket gemene hästägare lägger tid på sådant? Själv gör jag det i perioder. För Markos del är det fortfarande träning när det gäller viss utrustning dvs mer av toleransträning. Sedan har jag ju tränat med plastpåsar och till en början pisken som han numera inte höjer ögonbrynet för. Även grimskaft, draglinor och annat runt ben och på kroppen övar vi vid selning och löst i hagen. Men skulle nog börja med lite större störningar som presenningar m.m Det har jag tränat med Vilda fast det var längesedan nu. Bommar är Marko fortfarande rädd för efter att ha trampat sönder ett stuprör. Men han hoppar gladeligen över diken...Känner att jag har mycket idéer nu, så jag hoppas att tiden kommer till mig snart ígen:) Skall kolla dina videos för inspiration.

 
Kicki

Kicki

16 februari 2012 19:12

ett litet tips om du får bblodad tand...en fyrkantssyl (diamantformad) ger otroligt mkt snyggare söm...=)
ser fram emot att få se slutresultatet!

http://kaa.bloggplatsen.se

Viveca

17 februari 2012 15:37

Skall kollas upp. Just nu har jag en vanlig rund syl samt en gaffelmejsel med fyrkantiga gafflar. Syr med vaxad lintråd. Funderar på om jag skulle skaffa någon starkare tråd till hästgrejorna?

 
Ann

Ann

17 februari 2012 19:22

Såg också det avsnittet av ponnyakuten och tänkte att jag skulle miljöträna mina lite så med..! :)

http://annrosdahl.bloggplatsen.se

Viveca

18 februari 2012 09:15

Det är alltid kul med inspiration:)

 
Kicki

Kicki

17 februari 2012 20:50

nej vaxad lintråd är det bästa! jag har grejor som är +15år sydda med lintråd! personligen tycker jag bäst om att vaxa själv, färdigvaxad tråd är mkt bökigare att syssla med...

http://kaa.bloggplatsen.se

Viveca

18 februari 2012 09:14

Funderade på att vaxa själv tidigare när jag hade tänkt sy i läder. Tänkte inte på det denna gång. Den färdigvaxade är dessutom väldigt dyr. Nästa gång skall jag vaxa själv:) Tack för tipsen!

 
Kicki

Kicki

17 februari 2012 20:53

ytterligare en fördel med tråd du vaxar själv är att du ju kan färga den med samma färg som till lädret, alltså få perfekt ton i ton och vilken färg du vill!

http://kaa.bloggplatsen.se

Viveca

18 februari 2012 09:12

En dum fråga: Vad färgar man tråden med?
Ja, nu har jag bara naturfärgad och svart tråd. Tänkte (fast jag inte borde ens tänka stora projekt) att tillverka baksele längre fram och funderade på om man skulle använda nylontråd då istället för hållbarheten. Det blir dock inga långa sömmar men istället för nitade söljor så känns det mer hållbart med sydda.

 
Kicki

Kicki

18 februari 2012 19:43

du färgar tråden med samma narvsvärta som du använder till lädret =) Du kan tryggt sy med lintråden i vad än du tänker göra, tänk bara på att inte använda för tunn tråd, den finns i olika grovlekar. viktigt oxå att man "tvinnar ihop" tråden vid behov under tiden man syr så den inte liksom rätar ut sig i fibrerna - alltså bara snurra nålen några varv så tätar tråden till sig igen.

http://kaa.bloggplatsen.se

Viveca

20 februari 2012 09:37

Jo efter lite tankeverksamhet så kom jag ju fram till att förr användes ju inte nylon i seldelarna heller;) Smart att kunna färga vid behov. Narvsvärtan är ju toppen, mina fingrar är mindre snygga dock. Handskar vad är det???

Tack för tips! Det här är verkligen roligt. Kanske har jag hittat mitt pyssel?

 
ubitt

ubitt

24 februari 2012 10:11

Fin färg på halsbandsprovet! Kul att sy i läder, det finns ingenting som går upp emot att få sätta på sitt djur en grej som man sytt själv! (fråga bara Kicki...)
Miljöträning är kanon! Bra inspiration från Kim får man!

http://alpackaprinsarnasblogg.bloggplatsen.se

Viveca

24 februari 2012 11:46

Det är verkligen roligt. Kul att få idéer under arbetets gång med. Ja miljöträning är aldrig fel. Undrar hur mina stollepellar skulle bete sig i en manege?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viveca - 11 juli 2017 16:08

Anekdotisk bevisföring är något som används allt flitigare på diskussionsforum. Det kan handla om rasism, antiabortpropaganda, antivaccinationskampanjer m.m.   Till skillnad från vetenskaplig evidens handlar bevisen om något som personen i fråga ...

Av Viveca - 27 februari 2017 14:30

Första förlossningspraktiken är nu avslutad.   Tjugofyra förlossningar har jag nu i bagaget. Endast en av dem avslutades med sugklocka, övriga har varit normala, vaginala förlossningar. Trots sömnbrist, späckat schema med en hel del vanligt plu...

Av Viveca - 8 januari 2017 12:51

Tredje veckan av VFU på förlossningen är gjord och jag har bistått vid nio förlossningar. Det är fantatstiskt att få vara med i ett så viktigt ögonblick i kvinnors och pars liv.   Många lärdomar har jag fått med mig och mycket har jag kvar att ...

Av Viveca - 4 december 2016 11:10


    Det är två veckor kvar till praktik. Första perioden börjar med Förlossningskonst I i 8 veckor. Därmed startar även jakten på de 50 förlossningarna som skall vara avklarade innan examen.   Före dess är det en hel del studieuppgifter som ...

Av Viveca - 4 december 2016 00:27

Ja, kanske... Mitt nya liv som student har pågått i några månader nu. Inser att det bara är drygt ett år tills jag är färdig barnmorska. Ända sedan jag väntade A dvs 24 år sedan bestämde jag mig. Sedan jag skilde mig och flyttade lite längre bort fr...

Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2012 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Ovido - Quiz & Flashcards