Sparvöga

Direktlänk till inlägg 24 februari 2012

Vår?

Av Viveca - 24 februari 2012 12:50

Hej alla!

Är det våren som kommit?

Det tyckte i alla fall djuren igår:





Isen har smält och det har blåst och regnat en del innan solen kom igår. Det innebar en rejält blöt bädd i boxen. En del vatten hade kommit underifrån genom betongplattan. Men det var ingen bassäng som det var förra året. Nu har hästarna en ny torr bädd och det var tur att jag väntade till gårdagen med att mocka ur annars hade det nya ströet varit blött det med. Just nu kör vi med torvmix. Tycker det funkar toppen när det har varit minusgrader ute och det blir lite luftigare än bara torv.


Igår fyllde min yngsta dotter E femton år och så fick hon sig en flaggdag.


I present fick hon bl.a ett armband av mig, så nu har jag åstadkommit två alster i läder och det blir bara roligare och roligare. Har många idéer i huvudet och behöver köpa till lite mer verktyg och annat. Det verkar som om detta passar mig som handen i handsken. Jag är inte så förtjust i att sy med maskin för jag lyckas alltid trassla till undertråd och annat. Så handsytt får det bli i fortsättningen med.


Mina alster, så långt:

           


Nej nu till städning. Efter influensan har jag bara gjort det nödvändigaste här och det ser därför ut därefter. Doris hjälper till att hålla det stökigt;)

Ha en bra dag, i våren?


 
 
Kicki

Kicki

24 februari 2012 14:34

det ÄR dökul att sy läder!! Det finns så mkt roligt och nyttigt man kan göra, och man får det precis som man vill =P
När du fått tag i en bra skärsyl(fyrkants) att göra hålen med och lärt dig tekniken så kommer du få vackra sömmar oxå!

http://kaa.bloggplatsen.se

Viveca

26 februari 2012 00:58

Sannerligen:) Nu skall det skissas på fler grejor:) Jag tycker att gaffelmejseln funkar bra även om man får banka som en galning, men en skärsyl skall slinka med i kundvagnen nästa gång. Tusen tack för tipsen!

 
Kicki

Kicki

24 februari 2012 14:39

www.tjaderlader.se - verktyg - sylar och nålar - SYL FYRKANTSSLIPAD

(går ju inte att länka i kommentar)

Jag hade valt en 45 eller 50mm lång, sen måste du förståss ha skaft till den =)

http://kaa.bloggplatsen.se

Viveca

26 februari 2012 00:57

Tackar! Men använder du sylen på frihand eller använder du gaffelmejsel eller något annat att markera för sömmen med så att det blir jämna mellanrum?

 
Ingen bild

Annika

25 februari 2012 16:47

Hej! Om jag förstått rätt har du lösdrift och en ligghall då förstås som strös med torvvmix. Funkar det bra? Har själv använt spån och halm ovanpå men funderar på att skippa halmen nästa vinter. Halmen värmer ju lite, känns som det blir "kallt" med bara spån eller torvmix. Har en nordis och ett varmblod, varmblodet har fått bronkit, därav mina tankar. Tacksam om du vill säga vad du tycker och vad du har för erfarenheter!!

Viveca

26 februari 2012 00:54

Usch vad tråkigt med bronkit.Hade gärna velat ha halm, men Vilda fick luftvägsinfektion förra vintern och jag misstänkte att halmen eller ev mögelsporer i den var boven. Testade t.om att lägga in halm igen efter genomgången antibiotikabehandling och då började hon hosta direkt igen så det blev att snabbt mocka ur allt åter igen.

Jag tycker att det känns lite kallt som du säger, men det är nog mest att det ser mysigare ut med halm och fördelen var ju att de även hade mer att tugga på.

Jag använder bara vanlig torv så länge det inte fryser. När det blir så kallt att det blir hårt så använder jag i år torvmix. Bara spån blir för flygigt och är dessutom sämre för luftvägarna än torven.

Förra året då luftvägsinfektionen var behandlad och det var väldigt kallt ute vågade jag mig inte på torvmix till att börja med. Jag blandade då torven med hampaströ. Det blev väldigt luftigt mjukt och frös inte. Bara hampaströ tror jag blir för lätt och dras ut ur uteboxen. Dessutom var det ganska mumsigt rent;) Tyvärr är hampaströet lite väl dyrt tycker jag även om jag måste säga att det var toppenbra, speciellt för hästar med känsliga luftrör, då det inte dammar.

Sammanfattningsvis tror jag inte det blir för kallt för hästarna, men torven är ju lite fuktig och fryser därför och blir stenhård när det är riktigt kallt därför får den blandas upp med något.

Något som min vet. rekommenderade när Vilda fick luftvägsinfektion första gången (då på sommaren, tror det var pollenutlöst) var Nostrilvet. Det är ett cellulosapulver som man puffar in i näsborrarna. Det lägger sig som en hinna över slemhinnan och skyddar mot damm, pollen och annat som kan reta bronkithästar eller allergiska hästar. Man ger det en stund innan man t.ex skall rida på dammigt underlag eller om hästen utsätts för något som ger mer hosta. Har använt det sparsamt då hostan tack och lov inte har varit kronisk. Men jag oroar mig naturligtvis att hon skall få kronisk bronkit på sikt då hon verkar känslig. Därför får de fortsatt gå på lösdrift och ingen halm på gott och ont.

Ligghallar kan se olika ut, min är mest som en stor box med en bred dörröppning..Du får kika på bilderna.
Lång svar, men hoppas det hjälpte något:)

 
Ingen bild

Annika

26 februari 2012 14:14

Tack så jättemycket för ditt svar! Ja, jag skippar nog halmen. Svårt att få tag i riktigt bra halm. Hampaströ är nytt för mig aldrig hört om men ska genast kolla upp! Torvmix blir det säkert i allafall. Tråkigt för Vilda, hoppas hon håller sig frisk nu. Man blir ju så himmelens orolig när de blir sjuka. Nostrilvet ska jag skriva upp, bra tips. Tack igen för att du tog dig tid att skriva så mycket bra! Trevlig vår!!!

Viveca

26 februari 2012 23:25

Nostrilvet kan man beställa på nätet. Googla:) Hampaströ finns på Hranngården (i alla fall här). Vilda har klarat sig denna vinter. Lycla till!

 
Kicki

Kicki

26 februari 2012 20:12

för att få säkra raka sömhål så använder du antigen ett syrännejärn eller ett räffelträ för att dra en linje där du ska ha sömmen, sen använder man en sporre för att markera ut hålen. Sen lägger man lädret på en tjock korkplatta för att sen göra hålen, ett och ett, med sylen. Det är en teknik med sylen man måste öva in så man får hålen så fyrkantiga som möjligt, de får inte bli "liggande" så att tråden riskerar att skära in i lädret. När man fått kläm på det går det fort och enkelt. Sömmen lägger sig då vackert lite snett om sig själv i hålen. tänk dig som slanornna i en gärdesgård, fast då givetvis bara en rad slanor. svårt att förklara i skrift ;)
Syrännejärnet är min favorit, man kan säga att det är som ett litet zeztjärn,du vet som man gör skalstrimlor av tex apelsinskal. Sömmen blir då lite nersänkt i lädret och skyddas därför från slitage! Synd att du bor så långt bort, jag hade så gärna visat dig allt detta!
syrännejärn hittar du under sylar och nålar, välj amerikansk eller kraftig, ej frihands! de förstnämda är ställbara och har stöd så randen blir rak. räffelträ finns under övriga verktyg. Jag skulle inte vilja vara utan ett sådant heller...hehe
kram

http://kaa.bloggplatsen.se

Viveca

26 februari 2012 23:20

Tack för alla tips! Har kollat in verktygen du nämner tidigare, mendet är svårt att veta vad man behöver innan mam har kommit igång. Nu syr jag med sk sadelmakarsöm. Antar att man syr med typ smygsöm om man skall få det som du beskriver det. Kommer att komplettera min verktygsarsenal med lite smått o gott. Hade vi bott närmare varandra. Då hade vi kunnat ha lädersyjunta:)

 
Kicki

Kicki

27 februari 2012 18:19

självklart syr man med sadelmakarsöm, två nålar, men hålens form - när de är rätt gjorda - lägger tråden på det vis jag beskrev!

http://kaa.bloggplatsen.se

Viveca

28 februari 2012 12:51

Aha! Nu börjar jag känna mig jobbig;) Tusen tack för dina råd! Jag syr med en nål nu och vänder sedan åt andra hållet, men skall testa med två nålar:)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viveca - 11 juli 2017 16:08

Anekdotisk bevisföring är något som används allt flitigare på diskussionsforum. Det kan handla om rasism, antiabortpropaganda, antivaccinationskampanjer m.m.   Till skillnad från vetenskaplig evidens handlar bevisen om något som personen i fråga ...

Av Viveca - 27 februari 2017 14:30

Första förlossningspraktiken är nu avslutad.   Tjugofyra förlossningar har jag nu i bagaget. Endast en av dem avslutades med sugklocka, övriga har varit normala, vaginala förlossningar. Trots sömnbrist, späckat schema med en hel del vanligt plu...

Av Viveca - 8 januari 2017 12:51

Tredje veckan av VFU på förlossningen är gjord och jag har bistått vid nio förlossningar. Det är fantatstiskt att få vara med i ett så viktigt ögonblick i kvinnors och pars liv.   Många lärdomar har jag fått med mig och mycket har jag kvar att ...

Av Viveca - 4 december 2016 11:10


    Det är två veckor kvar till praktik. Första perioden börjar med Förlossningskonst I i 8 veckor. Därmed startar även jakten på de 50 förlossningarna som skall vara avklarade innan examen.   Före dess är det en hel del studieuppgifter som ...

Av Viveca - 4 december 2016 00:27

Ja, kanske... Mitt nya liv som student har pågått i några månader nu. Inser att det bara är drygt ett år tills jag är färdig barnmorska. Ända sedan jag väntade A dvs 24 år sedan bestämde jag mig. Sedan jag skilde mig och flyttade lite längre bort fr...

Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2012 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Ovido - Quiz & Flashcards