Sparvöga

Direktlänk till inlägg 7 december 2012

Burrr!!!

Av Viveca - 7 december 2012 10:07

...nu är det riktigt kallt. Men jag gillar det och vill inte ha tillbaka +6 grader och hällregn.


I onsdags var det lite sol på förmiddagen. Hästarna var busiga i snön. Inspirerande för en ridtur.


När jag väl kommit i outfiten som nu består av microfiberlångisar, strumpor, raggsockar, graningekängor, helskodda termobyxor, undertröja, extra tjock fleecejacka (favorit från Levi´s), vinterridjacka, löstagbar halskrage, hjälmmössa, hjälm och handskar...Då var det mulet, snöade och hade börjat blåsa ordentligt.


Så jag hade behövt komplettera min outfit med skidglasögon och rånarhuva.


Trots att isande vindar sved om haka och kinder så var det underbart att komma ut ihop. I skogen var det mer stilla öven om blåsten väckt liv i lite spöken och troll mellan träden.


Det är något alldeles speciellt att rida i snö. Lite Emil och Lukas-känsla får jag allt. Att värma sina kalla fingrar under den tjocka manen, stoppa näsan i den och värma även den en stund. Då förstår jag varför jag har hästarna.


Jag valde att inte ta på bootsen. De är nu ganska slitna och hala. Behöver nog skaffa nya. Men förra vintern brydde jag mig aldrig om att skaffa till bakhovarna för att kunna brodda runt om. Är det snö tycker jag det är perfekt att rida helt barfota istället. Det ger bättre grepp än boots och hovarna ömmar eller slits inte heller i den mjuka snön. Vilda har ganska nedslitna hovar annars nu efter vätan som varit.


Sagt och gjort. Lite omvägar där det var isigt blev det i skogen men det var bara att peka med navlen så trampade den lilla bergsgeten på. Runt träd, över kvisthögar, över gärdsgårdar, backe upp och backe ned. Sidvärtesrörelserna övade vi på vägarna. Jag försökte även tänka på att använda trängande tygeltag för att flytta framdelen. Halsringen skippade jag idag, men det blir nästa gång. Jag trodde att det skulle bli en sån där bock- och galopprunda i snön, men riktigt så busig var hon inte.


Det fanns ingen tillstymmelse till hosta eller seghet, men hon var lite grinig innan i stallet vid sadlingen, men kanske trodde hon att det skulle bli obehagligt. För hon såg nästan förvånad ut när jag spände sadelgjorden försiktigt och inget obehag kom. Hoppas att luftvägarna har frisknat till. Hon skall ha medicinen till och med onsdag.


På slutet av rundan var snöflingorna stora och riktigt mycket snö hade lagt sig. Det är dock tack vare kylan lätt pudersnö.


Det är inte lätt att hitta något att tugga på i snön. Tack vare Vildas känsliga luftvägar och hennes fetma så vågar jag inte mig på varken halm eller fri tillgång.


Igår öppnade jag den sista avstängningen efter geggaperioden. I den hagen blir det väldigt blött, men där finns en hel del att tugga på och pyssla med. Jag hoppas att de äter upp björnbärssnåren som anfaller matte trots att hon håller avstånd;)

 

Konstigt. Här brukar man kunna gå till den stora hagen...


 

Plaststolparna som jag satt mellan två av hagarna pga geggamoja har frusit fast. Men det blir bara lite mer rörelse för hästarna när de skall gå mellan de olika delarna.

     

Nu har de lite att pyssla med.


Värmebaljan är jag jättenöjd med. Nu när det varit extra kallt så har jag fyllt den med varmt vatten och då blir det ingen isbildning alls, vilket det brukar bli om det blåser eller blir såhär kallt. Minus 18 grader igår kväll nu minus 16.


   

Rimfrost i skägget och bajsbollarna kan vi sälja som golfbollar.


Här är de lite sura på varandra för matte borde inte kommit med bajskärran utan med extra middag.

Ja de får allt lite extra nu när det är kyligt. Myskusarna.


 

Skall nu fortsätta mitt syprojekt. Det skall bli ett ländtäcke till Vilda.


När det snöar eller ramlar ner snö från träden så samlas det alltid snö bakom sadeln som smälter av värmen där, vilket gör att det blir isbildning. Visserligen har Vilda extra päls där och det går aldrig ner mot huden, men då slipper matte försöka tina och borsta ur istapparna på ryggen.


Tyget är jättemysigt med ull i. Funderar på att sy en ridkjol av resterna...


Ha en bra dag alla!



 
 
Kicki

Kicki

7 december 2012 13:39

åh vad lagom med snö ni verkar ha! *avis* spännande att få se ländtäcket! jag sydde ett blått för ett par år sen =)

http://kaa.bloggplatsen.se

Viveca

7 december 2012 23:35

Ja nu är det alldeles lagom med fin lätt snö. Täcket är klart och skall provas i morgon likaså prototypen till halsringen och så skall den plogade runda ridbanan testas. Skall tvinga med en fotograf eller rigga upp kameran på stativ.

Måste se själv hur ridningen ser ut nu för tiden;-)

Använder du ditt ländtäcke?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viveca - 11 juli 2017 16:08

Anekdotisk bevisföring är något som används allt flitigare på diskussionsforum. Det kan handla om rasism, antiabortpropaganda, antivaccinationskampanjer m.m.   Till skillnad från vetenskaplig evidens handlar bevisen om något som personen i fråga ...

Av Viveca - 27 februari 2017 14:30

Första förlossningspraktiken är nu avslutad.   Tjugofyra förlossningar har jag nu i bagaget. Endast en av dem avslutades med sugklocka, övriga har varit normala, vaginala förlossningar. Trots sömnbrist, späckat schema med en hel del vanligt plu...

Av Viveca - 8 januari 2017 12:51

Tredje veckan av VFU på förlossningen är gjord och jag har bistått vid nio förlossningar. Det är fantatstiskt att få vara med i ett så viktigt ögonblick i kvinnors och pars liv.   Många lärdomar har jag fått med mig och mycket har jag kvar att ...

Av Viveca - 4 december 2016 11:10


    Det är två veckor kvar till praktik. Första perioden börjar med Förlossningskonst I i 8 veckor. Därmed startar även jakten på de 50 förlossningarna som skall vara avklarade innan examen.   Före dess är det en hel del studieuppgifter som ...

Av Viveca - 4 december 2016 00:27

Ja, kanske... Mitt nya liv som student har pågått i några månader nu. Inser att det bara är drygt ett år tills jag är färdig barnmorska. Ända sedan jag väntade A dvs 24 år sedan bestämde jag mig. Sedan jag skilde mig och flyttade lite längre bort fr...

Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< December 2012 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Skapa flashcards