Sparvöga

Alla inlägg den 29 juli 2012

Av Viveca - 29 juli 2012 16:30

Fredagen innebar rensning av det gamla "vagnslidret". Där hittade jag allehanda gamla saker.

     


Även två timmerkälkar fanns där:)


Hade hyfsat bra koll men allt låg ju huller om buller.


Såmaskinen får vi göra oss av med även om min älskade samlare gärna hade behållt den.


     


Slit och släp. Dammigt var det. Men nu fick "Lojden" plats under tak.


På lördagen var jag och tittade på sommarpremieringen i Henån. Väldigt bra miljöträning för Doris. Men att sitta still och titta på en massa hästar var inte roligt någon längre stund.


Det blev inte så många fina bilder som förra året. Det var lite överkurs att ta med kameran med en översocial hund och regn som hängde i luften.


Här är några halvdana bilder från mobilen:

   

Åkte hem med Doris efter en stund och åkte sedan tillbaka mer koncentrerad;)


Under tiden jag satt där fick jag ett meddelande om att en tjej ville hjälpa mig med Vilda någon gång ibland när hon ändå red en häst här i närheten. Toppen!


Hon kom på eftermiddagen för att prova. Tyvärr kom ett riktigt skyfall precis när Vilda var borstad och sadlad. Men de två härdade ut en stund på ridbanan, men det var som om någon öppnat en kran. Därav inga bilder då hade mobilen drunknat. Men det såg ganska bra ut trots vädret som varken Vilda eller N tyckte gjorde det hela roligare.


Hoppas på finare väder nästa gång.


På kvällen passade jag på att få i ordning skaklar och säkerhetshakar till både rockarden och skakelfästena.


På förmiddagen idag kom vår snälla granne A och var medhjälpare vid inkörningen av Vilda. Skönt att vara tre åtminstone. Har ju kört med dragllinor och svängel själv förut. Jag började med att leda henne runt och över de lösa skaklarna och dem på rockarden. Rockarden var lite konstig tyckte Vilda och det lät skumt när hon slog hovarna i stålrören, men det gick galant. Vi började att köra med draglinor på båda sidor direkt då hon redan är van vid dem. Vi var i hagen och tog sedan en sväng ut på vägen för att det skulle skramla mer. A och den återuppståndne Sancho Panza fick lägga lite drag på linorna och det gillade Vilda skarpt, lite motstånd:) Hon trampade över några gånger då hon lade in backen när hon stannat och lyssnat efter något längre bort, men det var bara att trassla ur henne igen. Ingen panik där:)


Sedan kopplades svängel på. Inga problem trots att två rådjur också ville vara med och leka. De sprang i och ut ur hagen. Sedan kopplades däck på svängeln. Då lät det lite mer och hon reagerade något mer på ljudet, men jobbade så fint och gick i form med svansen lätt lyft och nacken krökt.


Därefter var det dags för det nya (om man inte räknar inkörningskursen för fyra år sedan). Skaklarna spändes för en i taget och sedan båda. De var ganska långa och tunga i trä. Inga problem. De gånger jag svängde lite snävt brydde hon sig inte om att skakeln låg an mot benet. Vilken märr:)


Sedan var planen att dra kälke med skaklarna, men jag fick inte till det med fästanordningen. Vilda fick en liten matpaus och så skippade vi kälken denna gång och spände för släpan istället och ett däck i den. Då började Vilda bli sådär skönt trött och mjuk. Jag älskar när de blir sådana. Nästan obetydliga hjälper räcker då och de lyssnar så otroligt fint. Sedan bekantade vi oss lite mer med rockarden. Men att stå mellan skaklarna var inte poppis så hon klev ur hela tiden.


Jag tömkörde henne dock och så fick A och Mats dra runt rockarden lite. Vilda blängde på den under lugg. Men det får bli lite mer övning att stå still mellan skaklarna helt enkelt och det kan vi ju öva på själva när som helst.


Det går åt många händer vid inkörning tyvärr för jag hade velat ha lite bilder in action, men bjuder på denna istället:

 

Nöjd och glad liten "körhäst":)

Ha en bra dag alla!

Behöver jag säga att matte är stolt som en tupp?:)



Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Skapa flashcards