Sparvöga

Direktlänk till inlägg 1 juli 2013

Mental förberedelse...

Av Viveca - 1 juli 2013 12:10

...för inridning pågår.


Marko är nu väldigt lugn och fin. Han är till och med mindre tittig än Vilda när det gäller brevlådor, grushögar, vedhögar, flaggor, fordon etc.


När det gäller föremål inpå kroppen är han fortfarande känslig, men inte omöjlig och blockerar sig inte.


Hade en "plastpåsesession" igår före tömkörningen. Som vanligt är det vid öronen det är läskigast, men han nosade självmant på plastpåsen och jag svingade den framför, bakom över och under samt klappade honom med den över hela kroppen. On-knappen var på hela tiden.


Tömkörningen gick riktigt bra och vi tog en annan runda än vi gjort det senaste. Det var spännande tyckte Marko. På väg hem fick han dock för sig att han skulle ut på åkern och äta. Nästan lite lik åsnan Vilda där ett tag. Hellre en enveten och lugn än en stirrig raket.

 


  

På väg tillbaka till sommarhagen blev jag väldigt sugen att hoppa upp på ryggen på honom då han var så lugn och fin efter träningen. Mats erbjöd sig att slänga upp mig, men jag motstod frestelsen då jag inte hade hjälmen på mig. Istället gick jag med armen över ryggen på honom och hoppade upp och ned med lite tyngd över hans rygg. Vi stannade också och Mats hjälpte mig så att jag kunde lägga mig över ryggen på honom, vilket han reagerade något på genom att spänna sig lite och ta två steg framåtför att sedan stanna. Jag gled sakta ned igen och gav mycket beröm.


Nu är det mest jag som måste förbereda mig mentalt för att inte överföra spänningar till Marko när det är dags. Därför bör jag kanske ha hjälm på så att när jag är redo när jag känner att rätt tillfälle ges. dvs när vi båda är lugna.


Har även analyserat själva avramlingen och kommit fram till att Vilda som var placerad i hagen bredvid inte utgjorde någon lugnande inverkan då hon rusade runt som en toka hon med. Jag hade nog fått stopp lättare om inte uppviglerskan var i närheten.


Hon får vara utom synhåll när det är dags!


Är lite oroad över Markos kisseri. Igår kissade han två gånger under tömkörningen. Han brukar aldrig kissa när vi tränar. Däremot brukar han bajsa vilket Vilda aldrig gör. Först en liten skvättig pöl på grusvägen och sedan en större på åkern. Han kissade dessutom direkt när vi kom tillbaka till hagen igen.


Han verkar dock inte påverkad på något annat sätt. Häromdagen hade han dock fått in hela paketet i magdelen till täcket och kissat i magdelen. Det nya täcket sitter lite väl tight baktill om magen. Var rädd att det blivit stasat men han har ju kissat som sagt och jag kan inte se något konstigt. Får nog sy om resåren då det antagligen ger väl mycket tryck över blåsan. Kanske är det så enkelt att han kissat lite extra när trycket lättat. Inte lätt med kallblodshästar som inte ser ut som standardhästen täckestillverkarna utgår från...


Gav lite honung i kvällsspannen igår ifall det skulle vara en urinvägsinfektion.


Raspade även hovarna något då han trampat upp en spricka ytligt i hovväggen. Tycker att väggarna är lite långa på båda hästarna trots att de är nyverkade. När hovarna växer mer på sommaren och dessutom är ovanligt hårda och fina trampar de gärna av sig överskottet med sprickor som följd. Hade gärna velat gå någon kurs i hovverkning för att kunna hålla efter på bästa sätt. Vågar ju inte ta för mycket med risk för ömhet eller att det blir snett eller felvinklat.


Idag är sista dagen på min första semesterperiod och som vanligt har det gått snabbt och jag har inte fått gjort allt jag skulle gjort.


Skall försöka sy färdigt ett överkast till min äldsta dotter som flyttat hemifrån. Har lyckats med flera felmätningar...


Tänkte dessutom strippa den där billiga gamla sadeln jag köpte för att se hur bommen ser ut. Har en idé förutsatt att det är en stålbom.

 

Bra att ha en svetskunnig icke ont anande sambo;)


I år verkar det ordna sig med hö. Han som glömde bort oss förra året hörde själv av sig, så nu är fem pallar småbalshösilage beställt och kommer i veckan. Dessutom ingår analys. Skall bli skönt med bra hösilage av grövre kvalitet och dessutom samma hela vintern. Det gillar nog hästmagarna bäst:)


Ha en bra dag alla!
















 
 
Stina

Stina

1 juli 2013 17:15

Spännande att köra igång med inridningen igen - tror det är smart att ha hjälmen på och så känna av när det är rätt läge att försöka för er båda !
Det kommer säkert att gå jättebra den här gången !

http://billiejean.bloggplatsen.se

Viveca

2 juli 2013 11:19

Ja det känns som om det närmar sig i alla fall. Hjälmen får vara med framöver:)
Hoppas att det går bättre denna gång, men det verkar ju lovande.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viveca - 11 juli 2017 16:08

Anekdotisk bevisföring är något som används allt flitigare på diskussionsforum. Det kan handla om rasism, antiabortpropaganda, antivaccinationskampanjer m.m.   Till skillnad från vetenskaplig evidens handlar bevisen om något som personen i fråga ...

Av Viveca - 27 februari 2017 14:30

Första förlossningspraktiken är nu avslutad.   Tjugofyra förlossningar har jag nu i bagaget. Endast en av dem avslutades med sugklocka, övriga har varit normala, vaginala förlossningar. Trots sömnbrist, späckat schema med en hel del vanligt plu...

Av Viveca - 8 januari 2017 12:51

Tredje veckan av VFU på förlossningen är gjord och jag har bistått vid nio förlossningar. Det är fantatstiskt att få vara med i ett så viktigt ögonblick i kvinnors och pars liv.   Många lärdomar har jag fått med mig och mycket har jag kvar att ...

Av Viveca - 4 december 2016 11:10


    Det är två veckor kvar till praktik. Första perioden börjar med Förlossningskonst I i 8 veckor. Därmed startar även jakten på de 50 förlossningarna som skall vara avklarade innan examen.   Före dess är det en hel del studieuppgifter som ...

Av Viveca - 4 december 2016 00:27

Ja, kanske... Mitt nya liv som student har pågått i några månader nu. Inser att det bara är drygt ett år tills jag är färdig barnmorska. Ända sedan jag väntade A dvs 24 år sedan bestämde jag mig. Sedan jag skilde mig och flyttade lite längre bort fr...

Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2013 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Ovido - Quiz & Flashcards