Sparvöga

Direktlänk till inlägg 14 juli 2013

Sadelprovning dag 2

Av Viveca - 14 juli 2013 19:59

Är dödstrött efter två nätters jobb.


Det är verkligen inte roligt att jobba ensam på nätterna om somrarna. I år hade vi blivt lovade vikarier, men det blev tydligen inget med det.


Före jobbet på fredagen provade jag sadeln igen. Denna gång med en riktig gjord som passade.


Mats grejade med annat så jag ändrade inte koppjärnet.


När sadeln ligger löst på ryggen så glappar den något som sagt, bara några millimeter dock. Med tryck på blir det mer tryck bak, men inte så mycket fram. Dock sitter den väl tight under bossorna bakom bogen. Den rör sig också i sidled bak. Jag tror att det beror på att den är för tight i bomvidden. Den kan också vara för rak. Hoppas på det förstnämnda.


Första åtgärden vid nästa provning är att sadla längre bak samt vidga järnet. Min förhoppning är att den kommer ner mer fram då. Jag lade en handduk under och mesta avtrycket blev baktill samt vid sidorna bakom bogen.


 



Kommer inte ihåg om den ligger löst på här , men den ligger för långt fram. Tror jag sadlade något längre bak innan jag red.




 

Här är tunneln framifrån. Tyvärr gick det inte att fota glappet. Funderar nu på hur långt fram det var eller om

det var precis på mitten. Var det långt fram så är det större chans att den passar när jag vidgar sadeln. Annars är den troligen för rak.


 

Här är bakifrån. Vilda vilar ena benet så rakt är det inte;) Tycker att bossorna funkar för hennes lite annorlunda ryggform i alla fall. Hon är ju inte helt platt.

 


Eftersom jag är dödstrött och lite lättirriterad idag blir det inget provande förrän imorgon. Tror det blir så mycket bättre då. Men jag kan ju samtidigt inte släppa funderingarna så jag provade en mall som jag gjort av ryggen. Den är ju inte helt hundra och jag har inte märkt ut var sadeln bör börja och sluta dvs bogblad och sista revbenet. Men så här ser det ut om man får sadeln tillräckligt långt bak och förhoppningsvis inte får lägsta punkten eller sadelslutet för långt bak:


 

Glappet som blir allra längst fram kan vara felritat för sedan går det upp lite konstigt med. Jag har använt en flexicurve att mäta med, men det svåra är att behålla rätt form på den när man skall rita av den.


Håll nu tummarna för att jag får till det imorgon! Det hade varit så skönt med en passande sadel utan att behöva leta ihjäl sig. Att den kostar nästan lika mycket som Vilda gjorde är ju lite konstigt, men hon var ju billig;)


Har nu lusläst ett gammalt dokument som jag skrivit ut från agria om sadelinpassning. Hittar det tyvärr inte på deras sida nu men tror att detta är samma.


Jättebra beskrivet och tips på vad som är fel när sadeln inte passar.


Snart dags att natta hästarna med det nya lite starkare blandade insektsmedlet som verkade funka på jetplanen igår med:) Gjorde nytt igår då jag tyckte det tidigare krävt mycket sprayning. Tog 60 droppar vardera av Geranium och Citronella. Av lavendel och cederträoljan tog jag 30. Jag skippade Citron och eukalyptusoljan då den är snarlik Citronellan.


Återkommer om effekten men den verkade mycket mer effektiv igår än den tidigare blandningen. Knotten var dock inte framme igår kväll då jag var lite tidigare hos hästarna än jag brukar.


Resten av kvällen blir totalslapp inför morgondagens sadelprovning:)

 
 
Kicki

Kicki

15 juli 2013 16:25

vilka enorma knästöd det är på den där föressten... inte mkt hoppa i en sån då hehe

http://kaa.bloggplatsen.se

Viveca

15 juli 2013 16:30

Mm är lite ambivalent just nu men de går att ta bort.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viveca - 11 juli 2017 16:08

Anekdotisk bevisföring är något som används allt flitigare på diskussionsforum. Det kan handla om rasism, antiabortpropaganda, antivaccinationskampanjer m.m.   Till skillnad från vetenskaplig evidens handlar bevisen om något som personen i fråga ...

Av Viveca - 27 februari 2017 14:30

Första förlossningspraktiken är nu avslutad.   Tjugofyra förlossningar har jag nu i bagaget. Endast en av dem avslutades med sugklocka, övriga har varit normala, vaginala förlossningar. Trots sömnbrist, späckat schema med en hel del vanligt plu...

Av Viveca - 8 januari 2017 12:51

Tredje veckan av VFU på förlossningen är gjord och jag har bistått vid nio förlossningar. Det är fantatstiskt att få vara med i ett så viktigt ögonblick i kvinnors och pars liv.   Många lärdomar har jag fått med mig och mycket har jag kvar att ...

Av Viveca - 4 december 2016 11:10


    Det är två veckor kvar till praktik. Första perioden börjar med Förlossningskonst I i 8 veckor. Därmed startar även jakten på de 50 förlossningarna som skall vara avklarade innan examen.   Före dess är det en hel del studieuppgifter som ...

Av Viveca - 4 december 2016 00:27

Ja, kanske... Mitt nya liv som student har pågått i några månader nu. Inser att det bara är drygt ett år tills jag är färdig barnmorska. Ända sedan jag väntade A dvs 24 år sedan bestämde jag mig. Sedan jag skilde mig och flyttade lite längre bort fr...

Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2013 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Ovido - Quiz & Flashcards