Sparvöga

Direktlänk till inlägg 17 juli 2013

Blä för sadlar...

Av Viveca - 17 juli 2013 23:19

Jag hade sadeln på prov till och med tisdagen. Jag var fortfarande vankelmodig när jag lämnade tillbaka den.


Men på måndagen hade vi två provningssessioner. Vilda var måttligt road...Men hon kommer snällt med från hagen varje gång. Förmodligen pga att de betat av en del i sommarhagen och gräset utanför blir mer intressant. Marko börjar också lägga på sig på nacken och nu börjar jag oroa mig för honom med. Funderar på att asfaltera och ge hö året om...Inte lätt att känna efter hur sadeln känns när Vilda ständigt drar ned huvudet och försöker äta. Mats har några roliga filmer bla. där vi är på väg att styra in i en telefonstolpe pga gräshelvetet...


Bilderna är kvar i Mats telefon. Vi prövade först med att vidga järnet. Då låg sadeln ok längs ryggen när den var lös men så fort sadelgjorden kom på  så åkte den fram mot bogbladen. När sadeln var något smalare blev det en glipa mitt på ryggen istället.


Efter första provningen åkte jag för akutshopping av en svängd sadelgjord inför nästa provning då vi tog in järnet något och sadlade med den nya gjorden. Marginellt bättre, men inte bra. Jag tog bort de giganstiska knästöden men tycker inte jag satt riktigt bra i sadeln. Känns inte som jag kom ned riktigt i den men mycket bättre än med benstöden. Dock hamnade sadeln även något i framvikt vilket gav mig svankrygg.


Funderade sedan på om det även var stropparna som ställde till det i kombination med rund mage på försökskaninen. Främre stroppen går från ortspetsen och kommer ut lång nedtill mellan kåporna. Det gör att sadeln trycks nedåt och framåt mot sadelgjordsläget.


Nej, Tekna dressyr S-line blev det inte.


Fick istället låna med mig en Globus clic dock 17,5 tum vilket jag tyckte var lite stort.


 

Enorma benstöd på den med. Här är efter provovridning i annan sadel. Hade glömt fota innan.


Den fick en jättelucka mitt under sadeln och jag hann knappt spänna gjorden innan den låg på manken.

Så en diss för Globus Clic när det gäller Vildas rygg.


Fick även låna en gammal Hubertussadel av en väninna, bara mest för att det bra att jämföra lite olika sadlar.


Trodde att den skulle vara både för smal och svängd egentligen.

 

Men den låg an hela vägen.


    

Vid ridning hamnade den dock längre fram vilket gjorde att trycket ökade från koppjärnet samt att den låg an mot bogbladen och hamnade i bakvikt. Trycket från koppjärnet kan ha med att den skulle varit vidare, men det är nog en kombination.


Men den hade legat an hela vägen om dock för mycket punkttryck främst bak (i vanlig ording)


Däremot har jag suttit för mycket på höger sida. Vi är ju bra på att hjälpa varandra att flytta mig dit. En stor del av vägen gick Vilda dessutom kraftigt böjd åt vänster och drog kroppen åt höger för att försöka äta på den sidan vägen varpå jag förköts åt höger. Sadeln var lite glatt och ganska hård, men nu vet jag att vi kanske ska titta på något svängda sadlar med.


 


Denna rygg är knepig:

 


Vi håller oss till den bomlösa ett tag, kör spansk stil och funderar vidare.

   

Lite svårt att se på bilden med den bomlösa blir det inga punkttryck utan helt jämna avtryck.


Det jag inte får ihop är att den fortfarande funkar bäst med panelerna som är tjockare bak än fram trots att hon är överbyggd bak, men sadeln är så kort så det kan vara därför. Med de raka panelerna hamnar sadeln något i bakvikt.


Ha det bra alla!   
ANNONS
 
Stina

Stina

18 juli 2013 07:35

Oj vad du sliter med sadelprovningar.
Tråkigt att du inte hittar rätt, men blir så modfälld av allt letande =(

http://billiejean.bloggplatsen.se

Viveca

18 juli 2013 10:57

Hon är nog inte den lättaste att prova ut till heller. Låg manke, överbyggd, kort rygg, bred, rund mage och ett lager fett över alla muskler.

Har fått mycket hjälp på ridsportsaffären och har provsuttit klämt, känt, srpungit runt med mina pappmallar fått hem sadlar.

De har även sadelutprovning på plats och erbjöd mig att ta med Vilda i tisdags. Det är väl det som återstår, men jag avvaktar nog tills Vilda blivit något närmare sitt smalare jag. Tror det är sämsta möjliga tidpunkt att prova nu. Denna sommaren är hon extremt fet.

Är lite trött på provning nu och Marko behöver träna med. Det är så varmt på dagarna och så extremt mycket bitande insekter att jag håller mig till kvällarna och då hinner jag bara en häst när jag är själv.

Vi kör bomlöst El Cabballero style så länge:)

Tack och lov för bomlösa alternativ!

 
Kicki

Kicki

19 juli 2013 14:15

ja det är inte det lättaste att få något ligga bra öht med sådan mage.. :( funderade just på hur det går att få på bettan en sadel utan att den hamnar på halsen i nuläget haha. hon får en sådan fantastisk hängmage, blir aldrig bred, bara hängig...

http://kaa.bloggplatsen.se

Viveca

19 juli 2013 17:36

Vilda blir päronformad;-) Men det är inte bara sommarfetman som ställer till det. Dock lite dumt att prova ut sadel just nu. Tror att dressyrsadel är kört på henne sadelstropparna fäster för långt fram. Tur det finns bomlösa alternativ.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viveca - 11 juli 2017 16:08

Anekdotisk bevisföring är något som används allt flitigare på diskussionsforum. Det kan handla om rasism, antiabortpropaganda, antivaccinationskampanjer m.m.   Till skillnad från vetenskaplig evidens handlar bevisen om något som personen i fråga ...

Av Viveca - 27 februari 2017 14:30

Första förlossningspraktiken är nu avslutad.   Tjugofyra förlossningar har jag nu i bagaget. Endast en av dem avslutades med sugklocka, övriga har varit normala, vaginala förlossningar. Trots sömnbrist, späckat schema med en hel del vanligt plu...

Av Viveca - 8 januari 2017 12:51

Tredje veckan av VFU på förlossningen är gjord och jag har bistått vid nio förlossningar. Det är fantatstiskt att få vara med i ett så viktigt ögonblick i kvinnors och pars liv.   Många lärdomar har jag fått med mig och mycket har jag kvar att ...

Av Viveca - 4 december 2016 11:10


    Det är två veckor kvar till praktik. Första perioden börjar med Förlossningskonst I i 8 veckor. Därmed startar även jakten på de 50 förlossningarna som skall vara avklarade innan examen.   Före dess är det en hel del studieuppgifter som ...

Av Viveca - 4 december 2016 00:27

Ja, kanske... Mitt nya liv som student har pågått i några månader nu. Inser att det bara är drygt ett år tills jag är färdig barnmorska. Ända sedan jag väntade A dvs 24 år sedan bestämde jag mig. Sedan jag skilde mig och flyttade lite längre bort fr...

Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Sparvöga med Blogkeen
Följ Sparvöga med Bloglovin'

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2013 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se