Sparvöga

Direktlänk till inlägg 25 juli 2013

Betet börjar sina...

Av Viveca - 25 juli 2013 23:16

i sommarhagen.


 


Det finns gräs, men det gottaste är slut. Vilda längtar ut. Själv försöker jag ha lite is i magen för jag tror det är bra för henne att gå på detta magra ett tag. Marko däremot kanske behöver lite mer. Tycker han är fin i hullet men lite tunn över rumpan igen. Konstigt att han faller ur där först.


Han fick lite lusern i spannnen ikväll för att vänja magen om jag låter dem gå kvar i denna hagen så får jag nog stödfodra Marko.


Har fler hagar, men hade velat vänta ett tag med att flytta dem så att krutet i gräset minskar lite till för tjockisen.


Var lite orolig för Marko. Han har småskvätt när han kissar två gånger nu under tömkörning/träning. I hagen verkar han kissa normalt när jag sett honom. Täcket luktar ovanligt fränt av kisset och han lyckas alltid kissa på det. Funderade på urinvägsinfektion, men det skall vara väldigt ovanligt att hästar får det om det inte är en följd av något stopp/hinder av något slag. Han fick ju snoppen innaför magdelen på täcket för ett tag sedan men verkade helt ok.


Blev lite fundersam över magnesiumet med som jag hade slutat med men började med igen för ett par veckor sedan då han blev mer hispig igen. Det kan ju ge urinsten. Har nu tagit bort det igen.


Så igår kväll stod han och slog med mulen mot vänster flank och darrade i skinnet, sådär som de gör när insekterna kryper på dem eller bits. Jag hittade ingen vasst i täcket men beslöt mig för att avvakta. Idag gjorde han likadant. Tog in honom och tempade. Ingen feber, men hittade en pytteliten sticka som satt fast i täcket ungefär där han reagerat på något.


Vet fortfarande inte om det var stickan eller om han har något annat besvär men han var ok under dagen. På kvällen var han där och slog igen men även på fler ställen efer insekter, vilket kändes mer normalt.


Alltid är det något att oroa sig för. Börjar jag fundera för mycket så kommer ju tankar om förra vårens åkomma som jag inte vet vad det var. Att han faller ur över rumpan så lätt. Njurar, skeva blodprover etc.


Men han verkar pigg och glad så antagligen är jag bara lite onödigt orolig. Det finns ju inget att ta på riktigt heller så jag avvaktar.


Det blev i alla fall en liten promenad i den kvava värmen med Marko som hade väldigt bråttom bitvis och jag fick faktiskt höja rösten ett par gånger för att inte bli ivägdragen.


Passade även på att raspa hovarna. Jag är ju lite mesig med det och brukar mest jämna till sprickor och annat. Men nu bstämde jag mig för att det kan nog inte bli så tokigt. Hovväggarna hade blivit så långa att de börjat få sprickor framför trakterna. Så blir det varje sommar och även på Vilda. Till sist lossar stora bitar, vilket är helt naturligt men det blir oftast kvar sprickor som är svåra att hålla rent. Antagligen är det lite för långt mellan verkningarna nu när hovarna både växer mer och slits mindre. Det är en hel månad tills hovslagaren kommer. Men då kan jag ju passa på att få lite kritik på mitt raspande för nu tänker jag hålla efter efter bästa förmåga.


 

Höger bak

 

Höger fram


Jag kunde nog filat till avrundningen bättre, men det slits ner av sig själv med. Tycker det är bra att runda av lite för det räcker att de trampar på ett större gruskorn eller en sten så blir det hack i hovkanten.


För att vara nybörjare så är jag nöjd. Marko verkade nöjd han med både under raspningen och ute på grusvägen efteråt.


Ha det bra alla! Önskar jag, badhunden och hjälpredorna;)


   

  





 
 
M

M

27 juli 2013 09:48

Ja betet sinar i mina hagar också. Den "Gnistrasäkra" hagen jag gjorde innan vi for på semester är totalt tom och de har fått gå över i en annan större hage. I början flyttade jag tillbaka dem över natten till den tomma hagen just för att jag inte litar på den där svarta lilla olyckan och då fick de liksom banta på natten och äta det lilla de kunde hitta. Ja gran och sly finns det och lite annat i den lilla skogsdelen av hagen. Men nu har jag inte orkat flytta dem och hon har ju verkat acceptera sitt öde...
ja jag tänker inte sätta några pengar på att hon fortsätter i den stilen men men...

Iaf, vad jag ville ha sagt är att om du orkar så kanske du skulle kunna göra nåt sånt. ge bete en stund av dagen och sen bantarhage för resten

http://grankott.blogg.se

Viveca

28 juli 2013 17:00

Flyttade dem igår kväll. Marko gnäggade hjärtskärande varje gång jag passerade hagen;) Det är inte så mycket gräs i den nya hagen heller men lite att tugga i alla fall. Det är väl snart avverkat om jag känner Vilda rätt. Nu har det i alla fall regnat lite så kanske det kan ta sig i hösthagen som jag inte vågade flytta dem till pga mängder med skogsfräken och åkerfräken. Har putsat bort det värsta och hoppas annat tar över medan de går i mellanlandningshagen. Flytta fram och tillbaka varje dag blir knöligt då de blir så himla oroliga när man separerar dem och sommarhagen är ganska långt bort. Skönt att ha dem utanför huset igen. Lite lat är jag kanske, men tycker jag grejar med dem så pass mycket ändå trots sommaren.

Hoppas Vilda klarar sig fortsatt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viveca - 11 juli 2017 16:08

Anekdotisk bevisföring är något som används allt flitigare på diskussionsforum. Det kan handla om rasism, antiabortpropaganda, antivaccinationskampanjer m.m.   Till skillnad från vetenskaplig evidens handlar bevisen om något som personen i fråga ...

Av Viveca - 27 februari 2017 14:30

Första förlossningspraktiken är nu avslutad.   Tjugofyra förlossningar har jag nu i bagaget. Endast en av dem avslutades med sugklocka, övriga har varit normala, vaginala förlossningar. Trots sömnbrist, späckat schema med en hel del vanligt plu...

Av Viveca - 8 januari 2017 12:51

Tredje veckan av VFU på förlossningen är gjord och jag har bistått vid nio förlossningar. Det är fantatstiskt att få vara med i ett så viktigt ögonblick i kvinnors och pars liv.   Många lärdomar har jag fått med mig och mycket har jag kvar att ...

Av Viveca - 4 december 2016 11:10


    Det är två veckor kvar till praktik. Första perioden börjar med Förlossningskonst I i 8 veckor. Därmed startar även jakten på de 50 förlossningarna som skall vara avklarade innan examen.   Före dess är det en hel del studieuppgifter som ...

Av Viveca - 4 december 2016 00:27

Ja, kanske... Mitt nya liv som student har pågått i några månader nu. Inser att det bara är drygt ett år tills jag är färdig barnmorska. Ända sedan jag väntade A dvs 24 år sedan bestämde jag mig. Sedan jag skilde mig och flyttade lite längre bort fr...

Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2013 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Skapa flashcards