Sparvöga

Alla inlägg den 28 januari 2013

Av Viveca - 28 januari 2013 10:05

...i hästarnas box:


Vilda hostade fem hostningar i torsdags kväll. Svansen vippade upp och huvudet ned för varje hostning.

Attans att hon inte tål spånet. Det har ju funkat med torvmix, men det blev antagligen för mycket av det goda med bara spån överst i bädden.


Hönäten har jag tagit bort efter Markos bravader. Funderar dock på att sätta upp dem igen.

 


Fredagen blev ganska stressig. Först var jag iväg på en anställningsintervju på Kungälvs sjukhus. Jag har nu arbetat i hemsjukvården i sex år. Det är ganska lång tid för mig. Jag brukar byta arbetsplats sådär vartannat till vart tredje år. Jag känner att jag blivit ringrostig när det gäller en hel del så nu kommer jag börja arbeta extra nätter på sjukhuset till att börja med. Det blir längre att köra så jag hoppas att jag kan hålla mig vaken när jag kör hem på mornarna.


Intervjun gick bra och sedan efter några felkörningar hamnade jag på Granngården i Kungälv där jag inte varit tidigare. Jag köpte hela deras lager dvs 10 balar med hampaströ (Går under namnet Lättströ på Granngården). Balarna är ganska små och väger 15 kilo. 119kr kostar en bal. Jag skulle önska att de började med större och något billigare balar.


Eftermiddagen gick åt till att mocka ur allt spån och sopa bort allt damm från tak och väggar. Som tur var handlade tonåringarna och E lagade mat. För sedan var det bara dusch och att åka direkt till jobbet som gällde.


Listar här de för- och nackdelar jag än så länge har noterat med hampaströet:


   


Fördelar:

Lätthanterat, balarna är lätta.

Det är hårt packat och en bal blir ganska mycket när den är uppackad.

Det dammar inte, ett fint damm kan ses precis när man ströat men det lägger sig med en gång och verkar hålla sig dammfritt sedan.

Torrt, fryser inte varken i bädden eller i balarna. Lätt att förvara. Lätt att stapla pga jämna balar.

Ströet blåser inte iväg. Hampabitarna är väldigt små och ganska "tunga" .

Lättmockat. Det mest lättmockade jag använt. Då bitarna är små och tunga räcker det med ett par skakningar och bara bajset är kvar i grepen. Vilda är lite lös i magen fortfarande och även hennes träck är bara att lyfta upp utan att det blir kladd varken på grep eller i bädd. Det gör det väldigt drygt.

Ljust och trevlig lukt. Det står inte på om det är eukalyptus i(en del tillverkare tillsätter det för att hästarna inte skall äta av det) men det luktar lite grann åt det hållet.

Det isolerar bra, boxen känns varm och mysig. Torven under som varit frusen börja mjukna. (Dock är det varmare ute nu).

Verkar suga väldigt bra. Inte en enda blöt fläck har jag sett uppepå. Kisset verkar sugas upp i botten.


Nackdelar:

Jämfört med spånet är det tyngre och blir inte lika mjukt, men jag tror inte att hästarna har ont av det. Det är ju inte hårt heller.


Dyrt, men det är för tidigt att säga hur dyrt det är i praktiken eftersom det verkar väldigt drygt.


Gott, båda hästarna har ätit av det. För Vildas del var det nog nyhetens behag, men med Marko som letar fibrer ständigt så är jag rädd att det blir för mycket knaprande.


Håller nu tummarna att han inte får stopp i rören någonstans, men han verkar ju klarat sig så långt. Jag tror inte att alla hästar äter det, i alla fall inga större mängder. Marko äter allt, oavsett antibitspray i boxen, tjära och annat klet. Han hade helt klart behövt halm, men det tåget hoppar vi inte på igen efter att jag nu har konstaterat att Vilda verkar hyperkänslig mot damm.


Slutsats: Ett mycket bra strö, är dessutom bra att kompostera så ingen fara att köra ut det på åkern. Återkommer med hur prisvärt det är. Det gick åt fem balar uppepå torven, så får jag se när jag behöver fylla på.


Invigde ugnen igår:

 


Kakling och målning återstår samt blandare skall införskaffas.

 


Ha en bra dag alla!


Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Ovido - Quiz & Flashcards