Sparvöga

Direktlänk till inlägg 10 augusti 2009

Trött och hosta...

Av Viveca - 10 augusti 2009 03:27

Jag och M åkte till Vilda en stund, eftersom hon alltid får oss att må bra. Planen var att jag först skulle tömköra en stund med sadel på och sedan rida lite.


Hon var inte så nöjd att få sadeln på sig idag. Det var ju länge sedan sist. Hon backade först i stallgången när hon såg sadeln. Det har aldrig hänt förut. Väl i paddocken gick det sådär. Hon blev nog lite förvirrad av detta nya tilltag.


Efter en stunds tömkörning satt jag upp, men hon var istadig som en liten åsna. Jag tänkte det skulle bli bättre om vi red ut istället, men det var lika illa där. Vi tog en liten promenad, men hon var väldigt ovillig då med. Det blev åter uppsittning i paddocken och några varv skrittade vi samt två långsidors motvillig trav. Hon hostade lite när vi skulle trava, vilket hon gjort de två sista gångerna jag ridit henne, men det har gått över med en gång. Därför har jag trott att hon satt litet gräs i halsen, eftersom hon alltid har litet över i munnen. Första gången det hände var jag orolig att hon haft besvär med luftrören, men det är bara när jag travar uppsuttet det händer och bara de första stegen. Hon flankandades också lite, innan vi ens hade travat. Börjar undra hur det står till med konditionen eller om sadeln/gjorden hämmar henne på något sätt???


Får nog kolla upp detta så att det inte något allergiskt. Imorgon blir det att mäta andningsfrekvensen i vila och trava lite avsuttet för att se om det kan vara något obstruktivt ändå. Kanske var min första tanke rätt. Hon var ju väldigt tagen efter ridträningen. Nu känner jag mig hemsk som pressat henne. Tänk om hon verkligen är sjuk?


Alltid är det något att oroa sig över.


 
 
Stina

Stina

10 augusti 2009 19:28

Hur är det med den lilla vilda?
Hoppas det bara är matte som "ser för mycket" - mina hästar har ibland en sådan matte hängande över sig =)

http://billiejean.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Viveca

10 augusti 2009 19:59

Har tittat till henne i hagen idag. Lite snorig är hon. Klar och fin snuva. Lite småseg, men vem är inte det i värmen. Hade med mig stetoskop, men ack så svårt att lyssna på lungor, spec. på en häst. Verkar ganska ok i vila. Imorgon ska jag ringa och rådfråga vet. Har googlat lite och det låter inte osannolikt med pollenallergi. Har du som har erfarenhet av unghästar märkt av dålig kondis och hosta vid igångsättning?

Tack för kommentaren! Jg är förhoppningsvis en överdrivet orolig matte, men vill inte pressa henne innan jag vet var skon klämmer. Det känns orättvist. Suck, tänk om de kunde tala de små liven.

 
Stina

Stina

10 augusti 2009 22:06

Dålig kondis - jag antar att du menar mer än vad man kan förvänta sig efter vila har jag inte varit med om. Ingen hosta heller på en frisk häst sådär.
Tycker du gör helt rätt som avvaktar och rådfrågar utan att pressa !
Man ska följa den där känslan man får om att nåt inte stämmer - känner man sin häst så är den känslan oftast rätt !

http://billiejean.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Viveca

11 augusti 2009 00:04

Ja, det var så jag menade. Kan ju inte kräva tävlingskondition;) Men att orka trava en stund uppsuttet utan att bli flåsig eller börja hosta, borde hon ju klara.

Svårt att veta vad istadigheten beror på ibland eftersom hon kan vara ganska envis i vanliga fall.

Tack för kommentaren!

 
ylle

ylle

11 augusti 2009 06:25

Du ska nog lyssna på Din häst, vilket Du redan gör. Men TRO på det! Normalt så brukar ju hästar vara VILDA efter vila, så något fel är det nog. Klokt att ta råd och ta det lugnt.

http://ponnyflickornasblogg.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Viveca

11 augusti 2009 09:55

Tack ylle!
Vi tar det lugnt och veterinären kommer på torsdag, så vi får se vad hon säger.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viveca - 11 juli 2017 16:08

Anekdotisk bevisföring är något som används allt flitigare på diskussionsforum. Det kan handla om rasism, antiabortpropaganda, antivaccinationskampanjer m.m.   Till skillnad från vetenskaplig evidens handlar bevisen om något som personen i fråga ...

Av Viveca - 27 februari 2017 14:30

Första förlossningspraktiken är nu avslutad.   Tjugofyra förlossningar har jag nu i bagaget. Endast en av dem avslutades med sugklocka, övriga har varit normala, vaginala förlossningar. Trots sömnbrist, späckat schema med en hel del vanligt plu...

Av Viveca - 8 januari 2017 12:51

Tredje veckan av VFU på förlossningen är gjord och jag har bistått vid nio förlossningar. Det är fantatstiskt att få vara med i ett så viktigt ögonblick i kvinnors och pars liv.   Många lärdomar har jag fått med mig och mycket har jag kvar att ...

Av Viveca - 4 december 2016 11:10


    Det är två veckor kvar till praktik. Första perioden börjar med Förlossningskonst I i 8 veckor. Därmed startar även jakten på de 50 förlossningarna som skall vara avklarade innan examen.   Före dess är det en hel del studieuppgifter som ...

Av Viveca - 4 december 2016 00:27

Ja, kanske... Mitt nya liv som student har pågått i några månader nu. Inser att det bara är drygt ett år tills jag är färdig barnmorska. Ända sedan jag väntade A dvs 24 år sedan bestämde jag mig. Sedan jag skilde mig och flyttade lite längre bort fr...

Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12 13
14
15
16
17
18
19
20 21 22 23
24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Ovido - Quiz & Flashcards