Sparvöga

Direktlänk till inlägg 3 juni 2011

Sommar och sol...

Av Viveca - 3 juni 2011 16:40

Är åter från solsemester med äldsta dottern A.

En vecka tillbringades i Herceg Novi i Montenegro. Själv är jag ingen soldyrkare och medan A blev allt brunare blev jag lite rosa med soleksem på magen trots solskyddsfaktor 20 och parasoll.


   

Vårt hotellrum


 Tennisbanan där vi försökte spela en kväll i mörkret, inte lätt;)

  

På väg till den lilla byn Herceg Novi

       

Lunchpaus på mysig restaurung i den gamla staden

     Sedan fortsatte färden upp, upp, upp. Många trappor var det.  

På toppen av gamla stan (Stari grad) den gamla borgen som vaktat staden sedan medeltiden. Eller det som var kvar av den...

    


     

Fika på "kattcaféet". Kattmamman var nog den vackraste katt jag någonsin sett. Tyvärr hade hon fullt upp med sina små telningar så jag fick ingen bra bild av skönheten.

      

Hotellpoolen och "hotellstranden" Man badade antingen från betongkajer eller från stenstränder.

    

Kaprifoler fanns överallt på hotellområdet de doftade underbart på kvällarna.

 

Hemma hade Mats stängslat in trädgården då gräset inte riktigt räckte i vinterhagarna. Tyvärr äter hästarna även annat än gräs. Igår avmaskades Marko som hade 375 EPG på blodmask. Vilda nollade. Det verkar som om vi skött hagarna hyfsat då båda hästarna hade mycket mer mask i oktober.

       

Munkorgen hänger på stolpen.

Vilda fick inte in tekniken och höll på att bli tokig och matte fick ångest. Det är endast ett litet hål i den, så den får justeras/byggas om innan betessläpp i veckan. De går i trädgården på dagarna och i vinterhagarna på nätterna. Får se hur mycket som är kvar av vinbärsbuskarna när de flyttar;)


De har börjat klia sig infernaliskt. Hoppas kunna bryta det med smörjande och de har även fått litet bovete som är inflammationshämmande. Vilda kliar sig till och med på sidorna så det blir spännande att se om jag kan sadla henne...


Dagens schema innebär rengöring av brunn och filter. I allt solande och badande kröp järnet som lagt sig i min hud ut och jag blev orange, rena spraytanbehandlingen, men jag avstår hellre.


Ha en bra dag alla!

 
 
Sarah

Sarah

4 juni 2011 19:11

Vad mysigt det ser ut! Jobbigt att få soleksem och inte kunna njuta av värmen och solen!

http://chanellie.bloggplatsen.se

Viveca

5 juni 2011 11:36

Det var jättemysigt. Jag har haft svårt med solen sedan jag var barn, men jag har inte så ont av det om jag bara håller mig i skuggan när det är som varmast på dagen. Soleksemen kliar men lägger sig ganska snabbt om man smörjer med kortison på kvällen och sedan ser till att täcka med kläder ett par dagar. Det är nyttigt för mig som har svårt att sitta still och göra ingenting att öva på det:)

 
Kim

Kim

5 juni 2011 00:01

Välkommen tillbaka :-)

Ser ut som ni var i en fin gammal stad.
Sola är tråkigt...tycker jag som bor på Kanarieöarna.
Jag är "bonnbrun", ansikte, armar och hals bruna och resten kritvitt :-))

Va jobbig att dom kliar sig så!

Vi ska ge en häst "antihistamin" (mot allergin) för hon kliar sönder sig, och det är inte pga. insekter utan av solen troligen...tråkigt!

kram

http://varmt.bloggplatsen.se

Viveca

5 juni 2011 11:33

Sola ÄR tråkigt, men denna gång gjorde jag faktiskt tappra försök att få bort min bonnabränna, för som du så får armar, hals och ansikte färg när man rör sig natrurligt i solen.

Jag hade hoppats mota klådan i år, men när jag varit borta så har det regnat en hel del och då har nog insektsmedlet försvunnit. Mats hade en hel bruksanvisning att följa gällande hästarnas skötsel, men det är inte alltid lätt att hinna och att tajma regn, sol och knott. Jag har ju fördelen att vara ledig mycket mer och kan anpassa mig efter behov.

Hästen som kliar sig hos er kanske borde testa eksemtäcke, det skyddar mot UV-strålningen med. Det är hemskt när de kliar sig så mycket och det blir en ond cirkel.

Det gick toppen att sadla Vilda igår, så då har det inte gått så långt som till att det blivit smärtsamt för då visar hon det direkt.

 
kicki

kicki

5 juni 2011 19:03

åh vad det såg mysigt ut där!!

apropå eksem på pållarna...jag måste tipsa om bla ett tillskott från st hippolyt som heter microvital! jag har inte testat det själv på mina pållar men Marika har gett det till ett par eksemhästar nu under vinter/våren, och de har inte visat någon tendens alls ännu. den ena hade eksemfläckar runt jul, och de försvann på ett par veckor.
eksem kan bero på zinkbrist enligt ny forskning. microvital fyller effektivt igen hålen i spårämnesomsättningen hos hästarna.
min egen gubbe har iår heller inte visat någon eksemtendens alls ännu, och han äter numera enbart hippolytfoder. jag vill inte låta som nån slags hippolytförsäljare här, men jag tror hårt på deras foderkoncept! kolla in på : hippolyt.dk/?SE.aspx, eller gå via länken på min blogg =)
jag skulle kunna tänka mig att Hestamix light energy + en kur microvital kan passa Vilda. Marko borde kunna äta Hestamix eller naturmusli + microvital.

Gubben får Naturmusli, pre alpin senior, lusern mix och equimall. Bettan får nöja sig med gemuse-krauter mineral och kanske en liten näve naturmusli ibland.
kram

http://kaa.bloggplatsen.se

Viveca

5 juni 2011 23:22

Tack för tipset! Ska kolla detta. Det fanns en artikel i Hästfocus om kopplingen mellan mineraler och eksem, dock blev man inte mycket klokare efter att ha läst den eftersom de inte uppger vad exakt som orsakar eksem eller vad man bör tillföra. Zink låter ganska troligt då det är viktigt för huden med zink. Mina får extremt lite kraftfoder dock. Vilda får inget och Marko får litet på vintern. Frågan är hur mycket de behöver när även Marko vuxit klart. Allt beror ju på hur mycket energi de gör av med, men båda är lättfödda. Däremot ett bra tillskott eller mer anpassade mineraler för eksemhästar skulle vara toppen.

 
kicki

kicki

6 juni 2011 00:02

jag köpte hästfocus för jag trodde artikeln skulle vara intressant, det var den ju förvisso men den gav just inga svar som sagt.
Hestamix är framtaget delvis med tanke på eksem och hestamixlight energy är då en variant på den som är anpassad till mkt lättfödda hästar!
naturmuslin är förövrigt ett extremt koncentrerat foder med mkt hög vitaminisering och mineral så även i små doser är det fulltäckande. beställ hem en katalog så har du massor av spännande läsning ;)

http://kaa.bloggplatsen.se

Viveca

7 juni 2011 14:40

Har varit inne på hemsidan och tittat runt lite. Får se om jag får tag i en återförsäljare i närheten. Vekrar vara mest gårdsbutiker med konstiga öppettider. Såg att de sökte återförsäljare, kanske något att satsa på...
Tack!

 
Ann

Ann

8 juni 2011 21:01

Härlig semester ni verkar haft och jätte mysiga bilder! :)

Mina har också börjat klia sig nu så jag håller också på att mixtra lite... :(
Ett fördärv det där...
kram

http://annrosdahl.bloggplatsen.se

Viveca

9 juni 2011 08:54

Ja, det var härligt:)
Försöker komma ikapp här hemma därav lite dåligt på blogg- och kommentarsfronten, men idag började dagen med regn och jag med att sitta vid datorn:)

Attans att de börjat klia sig, skall gå in och läsa. Funderar också på att lägga in en klikategori här för då är det lättare för mig att se vad som hjälper och inte, som ett miniforskningsprojekt typ;)
Kram på dig med:)

 
ylle

ylle

12 juni 2011 20:29

Allt kring eksem (och fång) är ju antaganden och gissningar, för ingen kan ju EXAKT säga vad det ena eller andra beror på. Och det kan säkerligen vara olika reaktioner för olika individer... en djungel alltså!

http://hptt://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

Viveca

13 juni 2011 01:46

En djungel är det. Det verkar dock som att mina små behåller man och svans i år i alla fall. Detta tack vare täckena till största delen. Marko har fått litet eksem som sagt men Vilda har inga regelrätta sådana i år.

De har lugnat sig med kliandet något nu i alla fall.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viveca - 11 juli 2017 16:08

Anekdotisk bevisföring är något som används allt flitigare på diskussionsforum. Det kan handla om rasism, antiabortpropaganda, antivaccinationskampanjer m.m.   Till skillnad från vetenskaplig evidens handlar bevisen om något som personen i fråga ...

Av Viveca - 27 februari 2017 14:30

Första förlossningspraktiken är nu avslutad.   Tjugofyra förlossningar har jag nu i bagaget. Endast en av dem avslutades med sugklocka, övriga har varit normala, vaginala förlossningar. Trots sömnbrist, späckat schema med en hel del vanligt plu...

Av Viveca - 8 januari 2017 12:51

Tredje veckan av VFU på förlossningen är gjord och jag har bistått vid nio förlossningar. Det är fantatstiskt att få vara med i ett så viktigt ögonblick i kvinnors och pars liv.   Många lärdomar har jag fått med mig och mycket har jag kvar att ...

Av Viveca - 4 december 2016 11:10


    Det är två veckor kvar till praktik. Första perioden börjar med Förlossningskonst I i 8 veckor. Därmed startar även jakten på de 50 förlossningarna som skall vara avklarade innan examen.   Före dess är det en hel del studieuppgifter som ...

Av Viveca - 4 december 2016 00:27

Ja, kanske... Mitt nya liv som student har pågått i några månader nu. Inser att det bara är drygt ett år tills jag är färdig barnmorska. Ända sedan jag väntade A dvs 24 år sedan bestämde jag mig. Sedan jag skilde mig och flyttade lite längre bort fr...

Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2011 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Skapa flashcards