Sparvöga

Direktlänk till inlägg 20 maj 2013

Utrustningsfunderingar...

Av Viveca - 20 maj 2013 12:45

Första funderingen: Bett till Marko.

Upptäckte att han fått skav på utsidan mungiporna efter kursen. Han låg på en del och det var svårt att vara mjuk i handen när han var så på hela tiden. Jag själv hade skav i fingrarna, och det har aldrig hänt tidigare. Där fick matte dåligt samvete...


Jag tyckte ju redan tidgare att bettet låg för högt upp mot mungiporna, men när det ligger ett hål längre ned får han tungan över. Vilket jag tror han grejade med en stund även i lördags när vi körde längs grusvägen i slutet av filmen.


Skavet kan även bero på tränset/nosgrimman. Jag gillar det inte riktigt. Smala remmar är det på det med. Men i lördags var det ju ingen vanlig dag heller utan ganska stressande för Marko. Han brukar annars gå lugnt och fint efter ca 10 min och då kan man ha en mycket mjukare kontakt.Efter tre dagars smörjning med zinksalva är det redan läkt. 


Skall även prova tredelat igen och när han lugnat sig i munnen så åker nosgrimman.


Nu försöker jag också få tag i ett begagnat Novabett. Har aldrig provat det men kan tänka mig att det kanske skulle passa Marko. Det är ju rakt men ändå rörligt utan en massa skrot som kan åka upp i gommen när han grejar med tungan. Jag tycker dessutom att det blir väldigt stumt med ett vanligt rakt bett då det ju påverkar lanerna på båda sidor när man tar i ena tömmen. Bettlöst funkar men jag tycker att det är svårare att få till fina hjälper med det när jag tömkört det sista.


Sedan har jag funderat på det där med lindor. Jag använder det aldrig då jag tycker det är onödigt. Men jag har försökt hitta forskning om nyttan alternativt "onyttan" med att linda ben vid träning. Det finns faktiskt mest en massa tyckande att hitta.


Mina egna funderingar efter det jag läst. En skodd häst som stryker sig bör ha något slags skydd. En häst som hoppar högre, svårare hinder kan behöva ha något slags skydd, t.ex fälttävlan. Jag förstår om man vill skydda benen från yttre våld.


Då kommer vi till det där med stöd som man kanske då använder lindorna till vid t.ex dressyr. Jo, jag kan förstå att ett mjukt underlag kan ge feltramp som innebär påfrestningar på senorna. Men jag har svårt att se hur en fleecelinda faktiskt klarar att ge det stödet.


Dessutom talar stöd lite emot sig självt när det gäller att träna för hållbarhet. Om en människa skall träna upp sina muskler och stärka senorna kring en led så rekommenderas att använda stödförband så lite som möjligt eftersom det extra stödet gör att kroppen slipper stötta sig själv, enkelt förklarat.


Ett stödförband som är överanvänt eller felanvänt kan ge motsatt effekt och få t.ex muskler att förtvina. På åttiotalet hade varenda unge vulkanskydd på minst ett knä och där kan man tala om överanvändning.


Jag hittade inget specifikt om detta när det gäller hästar. Jag hittade däremot en massa om hur man lindar och risker när man lindar fel. Men väldigt lite om nyttan med lindningen mer än uttalanden om att den ger stöd.


Däremot hittade jag en del fakta av David Marlin som forskat i nyttan/riskerna med ben/senskydd/lindor.Här en artikel om man inte orkar se hela videon


Jag drar slutsatsen att lindor kan vara på sin plats ibland, men kanske trots allt används mer utifrån att det skall se snyggt ut och för att "alla andra använder dem"?


Igår hittade jag ett användningsområde som passar oss i allla fall.

     


Vilda får ju skav av resåret framtill och även av benresåren på insidan benen. Haglunds täcken har fleecetunnlar över benresåren.

 

Gammal bild från tidigare i våras. Nu är skaven både större och kalare, dock lite päls kvar.


Igår sydde jag på fleece på alla Vildas täcken framtill och tre par tunnlar (åtgång två fleecelindor). Hoppas det funkar bra. Efter gårdagens regn blev fleecen tung och blöt framtill men det hoppas jag inte ställer till något ytterligare skav.


 

Det var inte poppis att komma in igår...här längtar hon ut när jag tagit in henne för omvårdnad och täckesbyte...    

I lördags släppte vi hästarna i vårhagen. Vilda kunde knappt gå riktigt utan småsprang på sidan mot hagen. Träddungen ger skydd men kan även innebära kliande. Vi tog ned en massa småträd innan och jag krattade upp mängder med ekollon. Att få upp allt är omöjligt, men jag hoppas de låter bli dem annars får vi stängsla bort dungen. Gräset i denna hage brukar inte räcka så länge men är en bra början.


   


Dagens pyssel är att sy ett träns till Marko. Jag har väldigt lite läder kvar men det blir kanske snyggt ändå. Återanvänder även några spännen från ett islandsträns som jag haft länge och som inte passade Vilda.


Hoppas på lite uppehåll i regnandet för en tur med Vilda senare under dagen.


Ha en bra dag alla!


Ni som prövat Novabett får gärna dela med er av era erfarenheter, för- och nackdelar. 


 
ANNONS
 
sara

sara

20 maj 2013 17:06

Så smart med lindorna, funderar på att göra det på Nellie täcke med men jag har ju bara ett par röda lindor men kan ju bli snyggt med färg glatt ;)

http://sanellie.bloggplatsen.se

Viveca

20 maj 2013 18:04

Säkert billigare att köpa fleecetyg om du använder lindorna. Jag tog vad jag hade hemma;-)

 
Pernilla

Pernilla

20 maj 2013 22:55

En av våra ponnier går som allra bäst på novabett, han suger gärna tag i ena sidan på ledade bett och får sedan små slitskador på tänderna av det. Och när vi testade rakt metallbett så blev det inte heller så bra men novabettet gillar han. Han är väldigt känslig i munnen.
Eftersom jag har en häst med senskada så tycker jag att hästar alltid ska ha senskydd vid hoppning på lite högre höjder. Lindar benen gör vi i stort sett enbart för att det är snyggt - om man tex vill matcha med schabraket eller så. Sedan är det ju alltid bra att ha lindor hemma om hästen skadar sig så man behöver linda för den anledningen. När Cuba skadade sin sena lindade jag den andra frambenet också så hon skulle ha lite stöd där. Annars svullnade det benet också upp.

http://pernillaodlund.se

Viveca

20 maj 2013 23:19

Det låter bra. Hela Marko är känslig;-)

Lindor kan vara bra att ha. Det är därför jag sparat dem. Att linda vid skador och svullnad förstår jag absolut nyttan med. Det är ju vardagsmat på jobbet. Men så började jag fundera och var tvungen att reda ut begreppen lite. Jag använder ju inte så mycket utrustning bla eftersom jag inte tävlar. Och ibland kanske jag är snabb att kalla saker för onödiga. Samtidigt som jag tycker det är lärorikt och nyttigt att ifrågasätta nyttan med den utrustning man använder. Men att vara snygg kan ju vara en tjusning som sagt. Här i skogen är det ingen som ser oss;-)

 
Ingen bild

Lotta

22 maj 2013 09:01

Nadjas unghäst är oerhört känslig i munnen och Novabett är det han går allra bäst på, tyvärr är de inte tillåtna på tävling. Men tvärtemot vad all idag säger, så rids hästarna nere på Waaler Farm på tjocka tvådelade gummibett. Deras viktigaste filosofi vad gäller bett och kontakt är att skapa ett förtroende för handen och då fungerar dessa bett utmärkt. Hästen vågar ta kontakt. Så om du vill kan du få låna ett tjockt tvådelat gummibett av mig och prova på Marko.

Viveca

22 maj 2013 14:53

Jag har kollat in gummibett också. Tänkte prova på Vilda. De tredelade (som hon gillar bäst) var utsålda i hennes storlek.

Jag har precis fått tag i Novabett till Marko. Tänkte pröva det först. Han trycker upp delade bett i gommen därav funkar det raka bättre.

Jag vill dock ha lite mer rörlighet i bettet då det blir lite klumpigt med det raka. Det var längesedan jag provade delade bett på honom dock så det kanske funkar nu, men han är väldigt joxig med tungan. Om det funkar så kommer jag nog testa gummibett på båda.

Då lånar jag gärna om det passar. Jättesnällt av dig:-)

Det enda jag funderar på när det gäller gummibett är att Marko när han blir stressad kan bli lite stark och då är jag rädd att det blir för mycket friktion i munnen om man måste ta tag ordentligt. På hemmaplan brukar det inte vara något större bekymmer längre dock.

 
Ingen bild

Camilla

22 maj 2013 15:38

Hej,

Läser din blogg emellanåt och tycker det är väldigt kul att följa hur det går för dig med dina fina hästar!

Har novabett till min häst sedan flera år tillbaka och upplever att han trivs väldigt bra med det. Tycker bettet känns smidigt och skulle definitivt rekommendera dig att testa det.

Att rida med fleecelindor har jag aldrig förstått mig på. Fleecelindor använder jag som stallbandage (min häst blir lätt gallig om han står inne under natten, går normalt på lösdrift), och möjligtvis i transporten. Däremot kör jag Professional's Choice skydd när jag rider. Inbillar mig att det ger lite stöd för kotor och senor och min häst har en gammal senskada och problem med kotorna så då gör man ju vad man kan för att undvika att det förvärras. Alternativet är ju att linda med kraftiga elastiska lindor, eller yllelindor, men det är ju rätt bökigt att hålla på med i jämförelse med dessa skydden.

Viveca

22 maj 2013 21:16

Hej! Vad roligt att du är här ibland.

Ännu ett positivt utlåtande. Jag skall absolut prova nu när jag skaffat ett.

Rörelse är nog det allra bästa för att slippa svullna ben på hästar. Vet att det gjorts studier på hästar på lösdrift.

Kul att du läser och kommenterar. Det gör mig glad:)

 
Stina

Stina

22 maj 2013 20:58

Vincent som är en känslig herre absolut älskar sitt novabett, ett av dom bästa köpen till honom så jag säger : prova absolut !

Vad gäller lindor så använder jag det ofta vid dressyrridning om jag inte är lat och använder dressyrskydd e liknande.
Jag använder lindor + pad för skydd mot strykningar och slag och för att jag tycker det är snyggt.
Att det skulle ge ngn slags stöd tror jag inte ett ögonblick på utan jag vill åt en skyddande effekt,

http://billiejean.bloggplatsen.se

Viveca

22 maj 2013 21:12

Än så länge bara positiva utlåtanden:) Låter lovande. Har idag varit och hämtat ett Novabett som jag köpt begagnat. Skall bli spännande att prova. Får se hur det funkar med rörliga ringar. Har ju använt eggbett mestadels.

Klokt resonemang gällande lindor och skydd:)

Tack för kommentaren!

 
Kicki

Kicki

30 maj 2013 19:56

lindor ja. håller med om att de enda lindor som kan ge ngt ordentligt stöd är isf elastiska lindor, eller den gamla sortens "halvelastiska" bomullslindor. fleecelindor är för mig stallbandage... men som "snyggt" så duger de ju fint :)
ang Novabett så har jag egentligen bara hört positiva reaktioner med undantaget att hästar som är tuggiga lätt kan bita sönder dem... har för mig att de inte är gdk för tävling pga att de ju inte har ngn stålkärna utan faktiskt kan gå i två delar. Jag har aldrig ridit på nova så har ingen personlig erfarenhet. Gubbe skulle jag lita på till hundra, han är superstill i sin mun, men i övrigt så skulle jag nog faktiskt vara litet nervös för just det faktum att hästen kan bita det itu... procentuellt sett är nog chansen liten att det händer, men ja, jag hade oroat mig ;P

http://kaa.bloggplatsen.se

Viveca

30 maj 2013 21:00

Jag har tyvärr bara provat bettet i stallgången än så länge. Min medhjälpare har häcken full och Marko har blivit alldeles tossig igen. Rädd för allt inklusive flughuvan. Vet inte vad som hänt eller om det är efter tömkörningskursen och lastningen? Men det var ungefär en vecka efter han blev sådan. Därför vill jag ha med Mats när jag tömkör igen.

Marko tuggade en del på bettet i stallgången men det blev inga märken och han lugnade sig snabbt. Inte kul om det går av dock...Ännu en anledning att ha med Sancho Panza;)

Är lite uppgiven igen. Jag hade ju börjat känna större tillit till att vi klarar oss på egen hand jag och Marko, men jag är hellre lite försiktig än att jag blir släpad bakom torpeden...

 
Ann

Ann

2 juni 2013 09:01

Fleecelindor har jag bara som stallbandage när det behövs annars rider jag med lindor mest för att jag tycker det är snyggt och lite för skydd inte stöd.
Intressant om bett då Merlin inte är så förtjust i det :)
Kanske skulle prova novabett på honom med!

http://annrosdahl.bloggplatsen.se

Viveca

2 juni 2013 15:17

Verkar vara det vanliga:)

Har nu provat bettet, dock en kort tur pga hällregn och åksväder lite väl nära.

Men det var en helt annan känsla än med det raka vanliga bettet. Lättstyrt;)

Han grejar en del med det men inte när man väl börjar jobba.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viveca - 11 juli 2017 16:08

Anekdotisk bevisföring är något som används allt flitigare på diskussionsforum. Det kan handla om rasism, antiabortpropaganda, antivaccinationskampanjer m.m.   Till skillnad från vetenskaplig evidens handlar bevisen om något som personen i fråga ...

Av Viveca - 27 februari 2017 14:30

Första förlossningspraktiken är nu avslutad.   Tjugofyra förlossningar har jag nu i bagaget. Endast en av dem avslutades med sugklocka, övriga har varit normala, vaginala förlossningar. Trots sömnbrist, späckat schema med en hel del vanligt plu...

Av Viveca - 8 januari 2017 12:51

Tredje veckan av VFU på förlossningen är gjord och jag har bistått vid nio förlossningar. Det är fantatstiskt att få vara med i ett så viktigt ögonblick i kvinnors och pars liv.   Många lärdomar har jag fått med mig och mycket har jag kvar att ...

Av Viveca - 4 december 2016 11:10


    Det är två veckor kvar till praktik. Första perioden börjar med Förlossningskonst I i 8 veckor. Därmed startar även jakten på de 50 förlossningarna som skall vara avklarade innan examen.   Före dess är det en hel del studieuppgifter som ...

Av Viveca - 4 december 2016 00:27

Ja, kanske... Mitt nya liv som student har pågått i några månader nu. Inser att det bara är drygt ett år tills jag är färdig barnmorska. Ända sedan jag väntade A dvs 24 år sedan bestämde jag mig. Sedan jag skilde mig och flyttade lite längre bort fr...

Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Sparvöga med Blogkeen
Följ Sparvöga med Bloglovin'

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2013 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se