Sparvöga

Alla inlägg under juni 2008

Av Viveca - 30 juni 2008 06:30

Regeringens nya lagar och förslag verkar vara hämtade direkt från någon gammal öststat som DDR tex. Jag som hade för mig att de var livrädda för att bli hopblandade med något som har med kommunister att göra.


De sjukskrivna ska nu tvingas pröva att arbeta på hela arbetsmarknaden överallt i landet. AHA; De blir nog friskare då.


En kvinna som har gått igenom en tuff cancerbehandling och därefter fått bestående nervskador i sina ben, får lämna sin familj för det finns ett arbete som hon kanske kan klara av 50mil från barnen och mannen. Detta efter att familjen precis gått igenom en livskris tillsammans. En utsliten byggarbetare får jobb som telefonist i en annan del av landet. Frun träffar han en gång i månaden, då det är dyrt med resor och dubbla boenden. Vilka visioner vår regering har.


Barnen i dessa splittrade familjer blir nog också trygga vuxna. Regeringen har säkert gjort en ordentlig konsekvensanalys innan de klubbade igenom förslagen.


Även de arbetslösa måste söka arbete i hela landet.


Regeringen vill stoppa fusket. Visst, men låt dem som inte fuskar få ha kvar någon gnutta livskvalitet. De flesta av dem som drabbas av regeringens iver att stoppa fuskarna är människor som befinner sig i kris. De har fått ett svårt besked, att de inte kan arbeta, att sjukdomen kommer bli bestående med perioder av svåra skov, att de är friskförklarade från cancern i alla fall i fem år till, att bilolyckan som dödade deras bästa vän har gett dem en aldrig övergående huvudvärk... Exemplen är många och unika. Gemensamt för alla är att de är människor. De flesta vill inget hellre än gå tillbaka i arbete, men de kan inte för deras kropp eller psyke hindrar dem.


Om en av 100 fuskar så låter jag hellre den fuskande slinka igenom än att jag sparkar på dem som redan ligger. Men som Ebba Grön en gång sjöng "Sparka nedåt, slicka uppåt" Det är tidens melodi.


Jag är fruktansvärt trött på "nolluttrycken". Nollvision, nolltolerans etc. Regeringen har dock NOLL visioner och NOLL tro på befolkningens förmåga och vilja. Därför har även FRA-lagen klubbats igenom, för att övervaka den lata befolkningen som inte gör annat än att ligga på sofflocket och simulera en sjukdom.

VÄLKOMMEN TILL DET NYA DDR-SVERIGE, (UTAN KOMMUNISMEN SÅKLART). Hälsar Sveriges nya arbetarparti och allianspartierna!

Tackar!

Av Viveca - 27 juni 2008 17:31

Har nu inskaffat en clicker och fick med hjälp av den och belöning(godis) Vilda att gå till stallet utan problem.


Idag blev hon väldigt tiggig och nafsig. Hade tänkt att lära henne lyfta hovarna med hjälp av clickertärning, eftersom jag fått muta henne med en spann med mat/äpplebitar för att kunna kratsa dem. Det har funkat bra, men jag vill ju att hon ska kunna lyfta hovarna och stå still utan mutor. Hon blir dessutom väldigt tiggig av detta då hon tror hon ska få något så fort jag binder upp henne utanför stallet.


Tog därför med mig en spann som jag kastade en bit morot i när hon lyfte och jag klickat. Hon dansade runt och försökte putta undan mig och nafsa. Till sist bet hon mig i ryggen. Detta har inte hänt sedan i april, då vi hade vår maktkamp se inlägg: http://perasperaadastra.bloggagratis.se/2008/04/16/646573-nya-tag/


 Jag vet inte hur många gånger jag bestämt mig för att inte ge henne godis. Det har efter ett tag gått jätte bra, men så märker jag att hon anstränger sig mycket mer när hon får godis, än bara beröm och en klapp. Sedan slutar det med att hon blir för "på" även om jag inte ger henne något om hon inte gjort det jag bett henne om. Hon fick naturligtvis en tillrättavisning direkt när hon bet mig, men sedan försäkte hon trängas i hagen m.m Vilket vi hade jobbar bort, suck! Varför är jag så jävla dum och tror det ska gå bättre denna gång. Jo, jag trodde att jag hade ledarskapet klart, men det finns nog en del kvar att jobba på där. Det är bara att börja från början igen! Inget godis!!!!!!!!!!!


Lösningen på hovlyftproblemet har jag inte, men hon lyfter, sedan hänger hon och dansar runt, så hovarna blir ju inte kratsade(utan spannen, då står hon snällt hela tiden). Förut sparkade hon med vä bakhov se tidigare inlägg. får hoppas att hon inte gör det igen. Hon försökte dock med hovslagaren sist.

Av Viveca - 23 juni 2008 15:18

Nu går hästarna i sommarhagen och har det jättebra. Vilda har två "bästisar", vilket är roligt, men nu vägrade hon att gå till stallet häromdagen. Hon var istadig på väg dit och stannade hela tiden. När vi nästan var framme förskte hon rusa och putta undan mig och tjöt.


Som tur var hade jag min sambo med som fick hjälpa mig att lugna henne, men till stallet kom vi aldrig. Vi vände mot hagen igen och då gick hon så snällt så.


Det finns för- och nackdelar med en trivsam flock.


Då har vi något till att träna på ;)


Jag tänkte för övrigt pröva med clickerträning. Var på väg att beställa en clicker för 11,95 men frakten kostande 100:-, så jag får försöka hitta en sådan någonannanstans.

Av Viveca - 21 juni 2008 21:14

Läste ett roligt inlägg om hästfolk på bukefalos forum(se nedan). Tycker mycket stämmer:). Det finns väl ingenstans så många besserwissrar och förståsigpåare som inom hästvärlden. Lite ödmjukhet och sunt förnuft skulle nog inte skada. När man hör hur en del resonerar så förflyttas man bakåt i tiden T.ex då några tykna hästjejer förklarade med höga röster hur hierarkin fungerade i ridhuset. JAG är försteskötare, HON är andreskötare och DU får inte borsta hästen. Ja, en del verkar ha fastnat i fjortisstadiet bland rosa gulligull, men verkar mindre intresserade av själva samvaron och kommunikationen med hästen.

 Tack o lov så finns många undantag, urtrevliga och öppna människor.

Trevlig läsning!


"Hästfolket
Under vintern1988-89 kom veterinären och antropologen Erik Granström under resor på Upplandsslättens vindpinade ödemarker i kontakt med en stam av det skygga hästfolket. Han lyckades efter försiktiga närmanden vinna infödingarnas förtroende och rapporterar i denna artikel om sin halvårslånga vistelse hos detta märkliga naturfolk.

Få moderna medborgare i dagens Sverige ägnar hästfolket mer än en flyktig tanke. Ändå lever dessa varelser, ett av Europas sista naturfolk, helt nära vår egen civilisation. Liksom sparvar, kråkor och råttor har de anpassat sig till ett strapatsrikt liv i människosamhällets utkant, där de lever helt i avsaknad av all modern bekvämlighet.

Det mest utmärkande draget hos hästfolket är naturligt nog deras nära kontakt med hästen, en entåig buffelart som huvudskligen äter gräs, träföremål samt bitar av varelser i dess omgivning. Många tror att infödingarna lever i symbios med dessa stora djur, med mina undersökningar tyder på att hästar liksom gökungar snarare parasiterar genom att nästla sig in hos främmande arter. Infödingarna lägger ned avsevärd tid på att mata och rengöra djuren men får uppenbarligen mycket lite i gengäld. Hästens främsta nytta tycks vara att i speciella inhägnader trampa upp den gyttja som hästfolkets kvinnor gärna dekorerar sina kläder med.

En hästfolkstam bor vanligtvis tillsammans med sina djur i stora rödmålade byggnader av murket trä. Boplatsen liksom den närmaste omgivningen delas in i skarpa, kvadratiska revir som vaktas mycket intensivt. En stor del av stammedlemmens dag kan gå åt till att hävda och söka utvidga reviret genom att lämna personliga ägodelar i de gemensamma utrymmena, vilket ofelbart leder till stridigheter. Emmellertid ser man mycket sällan öppna konflikter. Aggresion uttrycks istället genom intensiv tystnad och s.k blängning. Beteendet är sannolikt ägnat att skydda stammen mot inre stridigheter, en omsorg som ofta går så långt att man berättar om sitt missnöje för alla utom för just den det berör. Strider inom stammen vore ödesdigert, ty man är väl rustad. De typiska mångspetsade spjuten hänger lätt åtkomliga för den händelse fiender skulle nalkas. Stammedlemmarna övar sig också dagligen i stridskonst genom att anfalla atrapper av torkat gräs, kasta dem till marken och sprätta upp dem utan pardon.

Hästfolket kommuniserar framförallt via skrivna meddelanden. Överallt i den gemensamma boplatsen finner man små pappersbitar fyllda med anvisningar och frågor. Speciellt ofta frågas om varför tidigare anvisningar inte blivit åtlydda, något som tyder på dåligt utvecklat skriftspråk. Denna skriftliga kommunikation tyder inte alls på stumhet, vilket man lätt skulle kunna tro. Tvärom hör man ofta hur infödingarna utstöter ilskna strupljud i umgänget med stammens djur. Stamman leds ibland av en dominerande hona, men vanligare är den av Dr Weberkundze beskrivna "omvända maktpyramiden". Denna styresform kännetecknas enligt Dr Weberkundze av att 80% eller mer av stammens medlemmar tycker sig ha rätt till makten, samtidigt som några få nykomlingar söker lyda de styrandes ofta motsägelsefulla regler.

Man har en mycket stark bobyggnadsinstinkt och arrangerar dagligen bok av halm i sitt personliga revir. Dessa bon förstörs lika regelbundet av de parasiterande hästarna, men instinkten är så stark att infödingarna liksom skatorna bygger bo efter bo utan att tröttas. Trots det idoga boandet har jag svårt att identifiera något egentligt parningsbeteende, vilket naturligtvis kan bero på att bona aldrig blir klara. Det är i sammanhanget mycket besynnerligt att hästfolket nästan uteslutande består av honor. På något sätt fortplantar de sig uppenbarligen, ty boplatsen vimlar av honungar i olika åldrar. Ändå såg jag bara några få manliga varelser. Dessa tycks snarare vara krigsfångar än stammedlemmar, ty man sparade ingen möda att förlöjliga dem genom att sätta upp dem på stammens hästar, där de var oändligt skrämda och vilsna. Min teori är att hästfolket förökar sig genom jungfrufödsel. Jag hoppas kunna lägga fram bevis för denna hypotes i min nästa rapport.

Det religiösa beteendet är ytterst säreget. Man samlas på bestämda tider, antingen utomhus eller i speciella uppförda kulthallar. En efter en utför ceremonideltagarna en dans till häst, där man rider i bestämda mönster mellan runor som sannolikt symboliserar månen, solen och andra himlakroppar. Dansen leds av en shaman som kallar in deltagarna en i sänder efter rang. Shamanen betygas stor vördnad genom inledande hälsningar. Varje hästdansare anlägger därtill ett rituellt leende så snart shamanens plats vid sidan av kultplatsen passeras. Efter dansen fäster man talismaner vid speciellt besatta hästars huvuden för att söka driva ut dess demoner. Varje deltagare får också ett pergament där shamanens bisittare nedtecknat andarnas budskap.

Hästfolkets kultur är i många avseenden unikt och vi bör enligt min mening värna om infödingarnas rätt att utöva sina urgamla ritualer trots att deras seder är så oändligt skilda från våra egna. Dessvärre möter man ofta intolerans eller rent hat hos ortsbefolkningen nära hästfolkets boningar. Rasistiska kretsar arbetar ständigt för att infödingarnas rörlighet ska begränsas till speciella reservat. Jag har till och ned sett hur man velat segregera naturen genom att skilja på stigar för hästfolk och stigar för andra. Det är min förhoppning att jag genom min redogörelse ökat förståelsen för detta fascinerande naturfolk. Trots sin primitiva kultur bör de bemötas med respekt. Vår värld vore fattigare utan dom.

Erik Granström"

Av Viveca - 21 juni 2008 21:10

Är förkyld. Skulle ha jobbat i natt, men har nu feber och ont i kroppen. Har tillbringat alldeles för mycket tid framför datorn. Var iväg till Vilda en stund och tog hovarna. Hon har blivit lite nafsig igen, mitt fel. Inget mer godis!!!! för femtielfte gången.


Av Viveca - 19 juni 2008 14:18

Som jag skrivit tidigare så fungerar vi bättre ihop nu, jag och Vilda. Vi har provat lite träning löst i hagen. Hon klarar halter, framdelsvändningar(ej helt perfekt ännu dvs inte ett helt varv), ryggning. Alice prövade även att driva henne bakifrån (typ tömkörning utan tömmar) med efterföljande halt, vilket hon förstod perfekt.


Hon får nu godis som belöning igen, vilket nu fungerar bra. Hon anstränger sig mer och har förstått att hon måste prestera något först, alltså väntar hon på mitt kommando. Hon tar godiset fint ur handen och nafsar inte.


Nu är det nog dags att pröva longering igen, både löst och i lina. Sedan har jag tänkt att börja med lite böjningar samt lära henne trampa under sig med bakbenen och lyfta hovarna från marken på kommando, så kan hon så småningom lära sig piaff(hoppas jag).

Men detta ligger kanske långt fram ännu, dcok verkar det som hon tycker det är roligare och roligare att lära sig, vilket gör henne mer uppmärksam och koncentrerad.


Hennes vargtänder ska dras snart, viket jag tycker verkar lite jobbigt. Då är det dags att börja med bett strax. Det finns dock så mycket man kan göra bettlöst (det mesta) så det känns inte så bråttom. Inför inkörningen är det dock bra om jag hunnit tömköra henne med bett några gånger före.

Av Viveca - 19 juni 2008 12:09

Titta och njut! Hästen (en Knabstruper hingst) är blind. Ekipaget utstrålar kärlek och tillit. Akademisk ridkonst på hög nivå. Det är så här det ska vara:)

Av Viveca - 17 juni 2008 15:45

Bensinpriset är nu uppe i 14kr. Det talas om att förbjuda äldre bilar i storstäderna. Kanske borde man istället mäta utsläppen. En liten folkabubbla från -73, släpper ut flera gånger mindre koldioxid än en XC90 från 2008! Politikerna sitter i knäet på biltillverkarna som i sin tur sitter i oljeföretagens knän.


Subventioner till inköp av nya miljöbilar. Jättebra förslag, men visste du att du kan tanka din gamla bil med Etanol för ca 8kr/l? Vet politikerna det? Nej, en massiv propaganda mot att tanka "vanliga" bilar med etanol pågår. "slangarna kan gå sönder", "motordelarna klarar inte det" etc. (helt fel!)


Åka kollektivt, jättebra idé. Det krävs dock att bussar på landsbygden utökar sina turer så även vi som inte arbetar normala tider kan ta oss fram utan att behöva vänta över en timme på bussen eller vara en timme tidigare på jobbet.


 Tips1: Utan att göra något med din vanliga bensindrivna bil kan du tanka 70% Etanol och 30% bensin. Förmodligen kommer den att gå bättre. Lambdalampan kommer att lysa till en början, eftersom avgaserna får en annan sammansättning. Inget att oroa sig över.

Till politikerna: Lyssna på andra än biltillverkarna, så kanske ni lär er något.

Bra hemsida www.etanol.nu


Tips2. Konvertera din bil med hjälp av en sats som lätt sätts på plats och gör att du kan köra på 100% Etanol. Bilen kommer att dra mer bränsle, men nu när bensinen är såpass dyr så lönar det sig.

Till politikerna: En smart sak att subventionera!


Tips3: Låt barnen själva ta sig till och från fritidsaktvititeter om möjligt. Sparar miljön, pengar och ger självständiga barn.

Till politikerna: Låt alla under 15år åka gratis inom kollektivtrafiken. Utöka turerna spec. på landsbygden.

Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2008 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Ovido - Quiz & Flashcards