Sparvöga

Alla inlägg under mars 2009

Av Viveca - 30 mars 2009 16:51

Katten börjar bli lite piggare nu. Han har en tumör i buken, men har piggat på sig efter påstötning att äta och han har lättare att tugga den mjuka maten. Det blir en del passning samt örondroppar x2 per dag.


Igår upptäckte jag att marsvinet var svullen och kladdig i ögat. Han låg och ruggade sig i buren. Jag ringde Agrias veterinär för rådgvning och frågade om jag kunde ge hon lite smärtstillande "Metacam", behövde ha reda på doseringen för marsvin. Jag hade dessutom tvättat ögat och behandlat det med Chloromycetinsalva. Han gav inga råd utan tyckte jag skulle åka med honom till veterinären. Konstigt att egenvård ej räknas vid djursjukvård. Kan det ha med pengar att göra? Oavsett så mår han bättre idag redan och ögat är nu mindre svullet, så jag fortsätter behandlingen, förmodligen samma behandling en veterinär skulle ordinerat.


På torsdag bär det av till tandläkaren med Vilda. Jag tycker att det känns som om jag lever på ett djursjukhus just nu.

Av Viveca - 24 mars 2009 10:12

Dagen började med att ringa M´s läkare, då receptet på medicinen var slut och han fått tillbaka sin ångest. Återbesöket verkar de ha slarvat bort och hans läkare arbetar inte kvar:( Sedan ringde jag och bokade tid för att dra vargtänderna på Vilda. De gör inte hembesök, så det blir spännande att se om hon någonsin går in i en transport efter det. Nu försöker jag få tag i veterinären då vår äldsta katt Tusse verkar hängig och har gått ned i vikt. PUH! Ju fler familjemedlemmar desto fler att ta hand om. En av bonusdöttrarna har jag hämtat från skolan. Hon mår illa! Vinterkräksjukan?


Av Viveca - 23 mars 2009 18:24

Idag har jag och E varit i stallet. Hon har ridit på Ludde med en av döttrarna i familjen. Vilda stod länge och tittade på när de red i paddocken. Det verkade nästan som om hon är sugen på att träna. Idag var dock målet att göra rent såret i näsborren. Efter borstning, hovkratsning och mycket kel. Var det så dags att spraya Gentiana Violett i näsborren. En av döttrarna på gården hjälpte mig att hålla Vilda. Det blev väldigt LILA överallt. Jag tror t.o.m att jag lyckades att träffa såret. Jag såg även att det faktiskt var flera små sår i näsan, men det djupare såret är det som är svårast att komma åt.


Frågan är om det är så bra med uttorkning eftersom det sitter i nässlemhinnan, men det var nog bra att komma åt orentligt idag, så får vi se om jag ändrar sårbehandlingen imorgon. Stackars Vilda, men hon var ganska cool när det var klart och fick massor av beröm samt morötter i hinken. När jag släppte henne i hagen galopperade hon i väg till de andra hästarna och sökte tröst.


Jag känner mig så taskig bara, nu när hon är så godmodig och trevlig att ha att göra med. Men det måste ju bara göras:(

Av Viveca - 23 mars 2009 11:20

Jag fick inte jobbet jag sökt. Jag blev inte särskilt förvånad. Hade hela tiden en känsla av att det redan var vikt åt en person från början. Men det finns fler jobb och som det är nu med häst och allt så är det ganska skönt att jobba natten. Kvällarna hade jag gärna varit utan dock. Nästa jobb jag tar kommer i vilket fall handla om vårdutveckling på något sätt. Det är det jag vill arbeta med, om jag inte blir författare;)

Av Viveca - 23 mars 2009 11:02

Lilla Vilda har fått ett sår i vänster näsborre. Det är inte det lättaste att göra rent det. Igår lurade Mats henne att sänka ner mulen i en vattenhink. Jag har aldrig sett henne så misstänksam. Hon backade från hinken när vi ställde fram den. Hon som gärna dricker eller åtminstone luktar på vattnet. Mats lade en äppelbit i hinken, men icke.


Jag gick ifrån henne och pysslade lite i foderrummet och Mats stod kvar med henne i stallgågen. Då försökte hon få upp äpplebiten. Lite vatten fick hon allt i näsan innan hon fick tag i äpplet. Sedan försökte jag ta bort gammalt blod med en bit papper, men då slängde hon med huvudet och frustade. Jag tog en blomspruta och sprutade på såret med Jodopax. Det sved ordentligt och Vilda tramapde bakåt och slängde upp huvudet. Inte kosntigt att hon blev rädd, men vad gör man. Efteråt fick hon en massa äppleklyftor i en bunke och mängder av pussar och kramar.


I lördags red Alice på Vilda. Hon åkte inte bara med, utan red. Med främst vikthjälper styrde hon Vilda exakt dit hon ville. Vilda lyssnade perfekt. Hon skrittade slalom mellan koner och bytte varv i paddocken. Vilda förstod precis allt. Efteråt såg hon så trött ut. Hon hade använt valnöten till max i tio minuter och ansträngt sig ordentligt. DUKTIG HÄST!



Av Viveca - 20 mars 2009 13:40

Igår tömkörde jag Vilda. Det märktes att det var längesedan för hon försökte gå efter mig när hon skulle svänga. Till sist stod vi näsa mot näsa i paddocken och jag kunde inte göra annat än att skratta. Hon försökte verkligen förstå vad hon skulle göra. Den lilla valnöten riktigt vibrerade i skallen på henne. Hon såg frågande ut "Var jag duktig nu?" Nja;) Jo, hon var duktig, men jag får vara tydligare och träna lite oftare nu när det är barmark igen. Hon klarade att svänga slalom mellan konerna galant och lyssnade fint på kommandon. Vi avslutade med lite barbacka ridning. Lite halt och osäkert från min sida, så jag gjorde inte så mycket mer än att åka med.


E var hos doktorn igår med sitt onda knä. Hon tyckte det var äckligt med en "gammal gubbe" till doktor. Han är dock en av de bästa och trevligaste på vårdcentralen enligt mig. En remiss till röntgen skrevs för att utesluta "ledmus". Är det en lös broskbit i leden så blir det artroscopi för att plocka ut den. När läkaren förklarade detta för E så ökade inte hans popularitet precis. Har vi tur så är det "bara" Mb Schlatter, då slipper hon ingrepp i alla fall.


Ha det bra!

Av Viveca - 16 mars 2009 17:58

Efter gårdagens lilla "ridtur", kände jag mig som en ny människa. Det var längesedan jag var så glad och nöjd. Tänk vad lite hårt arbete kan löna sig!


Apropå arbete, nu väntar jag med spänning på resultatet från min anställningsintervju. Tjänsten skall vara tillsatt redan i april, så jag antar att de hör av sig de närmaste dagarna.


Imorgon ska jag på kurs/föreläsning "Vård i livets slutskede" Det ska bli intressant. Jag hoppas att det blir en del matnyttigt och att vi som går kursen tillsammans kommer att jobba för att omsätta det vi lär oss i praktiken. Det är ju ofta så med kurser och utbildningar inom vården att nya rön har svårt att få fäste i verksamheterna. Ofta kör man på i gamla hjulspår. Jag hoppas att vi blir duktigare på att använda den kunskap som finns så att vi kan bedriva evidensbaserad omvårdnad i större utsträckning, vilket skulle ge patienterna en mycket bättre situation.


Ha en bra dag!

Ps. ikväll kommer Cityakuten och jag jobbbar inte! Ds

Av Viveca - 15 mars 2009 17:08

Idag tog vi en skön vårpromenad. Jag, Mats och Vilda. Vi avslutade med lite trav i paddocken och till sist UPPSITTNING:)

Mats gick bredvid och jag prövade att styra Vilda med skänklar och tyglar. Hon fattade precis vad hon skulle göra, trots att vi inte använder bett ännu. Duallygrimman är nog mitt bästa inköp hittills. När jag tänkte sitta av tyckte Mats vi skulle pröva lite till, så jag red några meter till. Då tyckte Vilda att det räckte, så hon lade sig ned och rullade. Jag hann dock av i god tid. Jag hoppas att hon inte sätter detta i system, men hon verkade faktiskt tycka att det var kul att bli riden, så kanske var det bara pälsfällningen som störde henne?


Ha det bra alla!

Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2009 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Skapa flashcards