Sparvöga

Direktlänk till inlägg 1 december 2011

Hur rider du egentligen och varför?

Av Viveca - 1 december 2011 11:04


Det debatteras friskt omkring dressyrhästens form i perioder. Dagens dressyrhästar går ofta med nosen bakom lodplanet, vilket de ej gjorde förr. Vad uppnår man med det?


Själv är jag av den uppfattningen att det inte kan vara gynnsamt för hästen. Men uppfattningar kan alla ha. Att grunda dem på fakta ger lite bättre utgångsläge.


Jag är ingen toppryttare och är självlärd när det gäller det mesta. För det jag lärde mig en gång på ridskolan t.ex att dra i tyglarna och sparka med hälarna (lite förenklat) är inget jag tillämpar (förutom när åsnan gör mig en aning frustrerad och jag genomgår något slags regression;)).


Men jag ser inte fördelen med varken inspänning eller att sitta och tjuvhålla i tyglarna hela tiden. En mjuk kontakt och låta hästen hitta sin egen form. En unghäst har inte form och balans under ryttare från början utan måste tillåtas att hitta den. Det tar tid. Att använda inspänningar tror inte jag skyndar på det hela. Men det är bara min egen fundering.


Att däremot tömköra i skog och mark samt klättra med hästen för att stärka de muskler den behöver tror jag mer på. En unghäst har inte muskler nog att kunna samla sig utan börjar själv med att söka sig framåt-nedåt om den tillåts. När den så småningom hittar formen för samling dvs har muskler till det så kan man börja arbeta den på ett annat sätt, men fortfarande utan att nosen hamnar bakom lodplanet.

 

Kanske inte den bästa bilden på framåt-nedåt kanske mer lång och låg, men ville inte sno för mycket bilder på nätet och det är sällan fotografen är med mig när jag rider;)

 

Nu är Vilda fem år och det är först nu som jag märker att hon kan samla sig korta stunder. En aha-upplevelse och jag kan tacka all terrängridning, klättring och tömkörning för detta. Det är jag helt övertygad om.


Dessutom märker jag att när hästen har ryggen fri i tomkörningen så krävs det mycket mindre stöd eftersom hästen då bär sig själv. Vilda hittar sin samling oftare direkt när vi tömkör än vid ridning. Att rida serpentiner i kuperad terräng runt träd ger också en lösgjord häst som snabbare hittar sin form. Lite inspiration till alla oss som saknar ridhus eller en riktig paddock:)


Att sitta och enligt mig "trycka ihop" hästen är varken snyggt eller nyttigt. Dressyr skall ju vara gymnastik för hästen. Att skapa spänningar är inte gymnastik.


Här är en intressant artikel på detta tema, där hästens biomekanik förklaras:

http://www.alltomhastar.se/artiklar/hastfakta/debatten-om-dressyrhastens-form-vad-handlar-den-om-egentligen/



Enligt artikeln är det viktigt att växla mellan samling och lång låg form för att musklerna skall återhämta sig.


Kommer man på sig själv att använda för mycket "hand" vilket är lätt hänt så tycker jag att man kan växla med att rida på helt långa tyglar under ridturen/ridpasset och enbart använda övriga hjälper eller rida bettlöst ibland. Det är oerhört nyttigt för både häst och ryttare. Då märker man direkt om hästen själv kan hitta form, balans och samling.


Samling, inga inspänningar eller ens tömmar/tyglar...det går...


Less is more.





 
 
Pernilla

Pernilla

3 december 2011 20:21

Hur man rider och varför? Lättaste kanske det är att svara på varför - för att det ger en så mycket att få vara med sin häst :) Glädje och lycka och samhörighet :D
Hur - ja ... mitt mål är hela tiden att rida så att min häst ska hålla - HELA hennes liv. Jag är så sjukt rädd att rida så det skadar henne :(
För mig är det viktigt att hon tittar neråt så att hon bygger rätt muskler i hals och rygg. Samtidigt är det viktigt att hon lär sig sätta under sig så att hon inte går och är framtung och sliter på sina framben i onödan. Men eftersom hon bara är 6 år så har hon såklart inte lärt sig att sätta under sig så där jättebra än. Fast vi jobbar på det ... :)
Att rida i roll-kûr tycker jag är förkastligt och säkerligen inte bra för hästen, vare sig psykiskt eller fysiskt. Sedan kan en del hästar försöka komma undan genom att gå bakom lod, det är nog inte skadligt. Det allra viktigaste för att hästen ska hålla tror jag är att variera arbetet - både för kropp och själ :)

http://pernillaodlund.se

Viveca

4 december 2011 15:22

Kloka tankar. Själv är jag också rädd att jag skall rida skadligt. Vet med mig att jag kan vara lite sned och försöker tänka på det. Märker ganska snabbt när jag sitter snett, för då går Vilda snett. Hon är dessutom själv lite mer "böjlig" i vänster sida än höger, men märker att hon börjar bli starkare och mer liksidig. Sedan skall hon gärna gå och glo åt vänster när vi rider ut, precis som om alla älgar och troll alltid finns på vänster sida;) Då brukar jag försöka arbeta henne lite mer och ställa/böja för att hon skall räta upp sig och det funkar riktigt bra. Ja omväxling tror jag på och dessutom verkar hästarna tycka det är roligare då:)

Att jag frågade varför, var nog mest att ställa frågan om man reflekterar över varför man rider som man gör. Det tror jag de allra flesta gör, men ibland ser jag att en del sitter och drar in nosen bakom lod samt sågar och sågar i bettet och då undrar jag om man reflekterat över sin ridning? Men visst rider man för att det är roligt. Själv har jag lagt oerhört mycket tid på annat än ridning med hästarna och det ger också jättemycket tillbaka inte minst i ridningen och körningen sedan, förutom själva samvaron då som jag inte skulle kunna vara utan.

 
ylle

ylle

5 december 2011 19:56

Jag kan inte annat än hålla med i dina kloka tankegångar. De där två bilderna är ju bra superkontraster, dressyrhästen på bilden är för mig en skräckbild av avarter inom ridning, Klaus Hempflings hingst på bilden har ju inte ens BETT i munnen eller tyglar, och ändå visar han en sån naturlig balans.
Målet bör väl för varje ryttare vara att störa hästens naturliga balans så litet som möjligt, att tro att vi kan göra den så mycket bättre är nog en villfarelse.. för vi har väl alla sett även den klunsigaste häst dansa i piruetter och passage när den träffar nya hästar i hagen?

http://http;//ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

Viveca

6 december 2011 09:29

Det svåra är väl att få hästen samlad och i balans under ryttare. Hempfling var den förste jag tog till mig när jag skaffade Vilda. Efter många års uppehåll från hästar och ridning öppnade det till något helt nytt för mig. Hantering och träning från marken. Läste en del om NH, men där finns både goda och en del skräckexempel. Liksom med hundträning finns det fortfarande en del som är dominansfixerade. (en utsvävning)

Att inte störa hästen är något man bör eftersträva. Kuskar är många gånger noga med att ge hästen ordentligt med stöd. Enda kommunikationsmedlet (förutom rösten och pisken till viss del) är ju vid körning bettet (även om det fungerar bettlöst med)

Det man förmedlar genom stödet är ju enligt mig. "Jag är med och jag visar dig vägen, lita på mig" Dvs, något helt annat än sågning i munnen t.ex

Stöd blir alltså stöd i dess rätta bemärkelse och kan anpassas individuellt efter hästen och efter dagsform eller om ev. faror dyker upp etc.

Unga oerfarna hästar kan behöva mer stöd. Är terrängen svår kan hästen behöva mer stöd. Är det samma gamla vanliga väg och inga svårigheter kan man ge mindre stöd.

Likaså kan man faktiskt variera det i ridningen där man på ett helt annat sätt även har resten av sin kropp att inverka med både på gott och ont.

 
Stina

Stina

5 december 2011 22:14

Jag rider för att det är kul =)
Hur ? Tja, så gott jag kan och med de medel och på det sätt jag tror passar mig och hästen bäst.
Jag gör fel och jag lär mig nya saker hela tiden som ändrar mitt synsätt på hästar /ridning och det är det som är så himla kul !
Det finns så mycket att lära sig =))

http://billiejean.bloggplatsen.se

Viveca

6 december 2011 09:17

Det är kul och så himla spännande att lära sig nya saker att ta in flera aspekter på det hela och pröva sig fram. Man blir aldrig fullärd:)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viveca - 11 juli 2017 16:08

Anekdotisk bevisföring är något som används allt flitigare på diskussionsforum. Det kan handla om rasism, antiabortpropaganda, antivaccinationskampanjer m.m.   Till skillnad från vetenskaplig evidens handlar bevisen om något som personen i fråga ...

Av Viveca - 27 februari 2017 14:30

Första förlossningspraktiken är nu avslutad.   Tjugofyra förlossningar har jag nu i bagaget. Endast en av dem avslutades med sugklocka, övriga har varit normala, vaginala förlossningar. Trots sömnbrist, späckat schema med en hel del vanligt plu...

Av Viveca - 8 januari 2017 12:51

Tredje veckan av VFU på förlossningen är gjord och jag har bistått vid nio förlossningar. Det är fantatstiskt att få vara med i ett så viktigt ögonblick i kvinnors och pars liv.   Många lärdomar har jag fått med mig och mycket har jag kvar att ...

Av Viveca - 4 december 2016 11:10


    Det är två veckor kvar till praktik. Första perioden börjar med Förlossningskonst I i 8 veckor. Därmed startar även jakten på de 50 förlossningarna som skall vara avklarade innan examen.   Före dess är det en hel del studieuppgifter som ...

Av Viveca - 4 december 2016 00:27

Ja, kanske... Mitt nya liv som student har pågått i några månader nu. Inser att det bara är drygt ett år tills jag är färdig barnmorska. Ända sedan jag väntade A dvs 24 år sedan bestämde jag mig. Sedan jag skilde mig och flyttade lite längre bort fr...

Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2011 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Ovido - Quiz & Flashcards