Sparvöga

Direktlänk till inlägg 19 september 2012

Centrerad ridning lektion 2...

Av Viveca - 19 september 2012 21:05

 

Har verkligen brist på ridblilder. Här har vi precis börjat vår "ridresa" bild från 2009. Pluttan är tre år...


Idag blev det lite mer action och Vilda var riktigt pigg och alert. Kanske lite tråkigt att läsa alla detaljer, men det hjälper mig att komma ihåg lektionen och läxan.


Vi fortsatte att öva på förflyttningarna. Att vi haft lite problem med att flytta bakdelen berodde inte bara på mig utan även på att den lilla envisa bestämt sig för att hon inte vill.


Skönt att få hjälp att skilja detta åt för ibland vet jag inte om jag ger fel signaler eller om hon bara bestämt sig för att inte lyda. Med lite hjälp från "stränga fröken" så lyssnade hon och sedan funkade det mesta så länge matte gjorde rätt.


Vi övade på att svänga i skritt bara med hjälp av sitsen och trängande tygeltag(med hjälp av handen mot halsen). Dagen till ära hade jag valt att rida både bomlöst och bettlöst. Jag hade lite problem med sadlingen då den matglada ponnyn nu är mer än tjock och dessutom spänner ut ballongmagen några extra hål när gjorden skall dras åt.


Sedan var det dags att trava och fortsätta svänga på samma sätt. Jag trodde jag skulle få jobba hårt för att få henne att trava, men hon lyssnade fint och vi växlade mellan trav, halt, skritt, trav och till och med från halt till trav. Vilda jobbade på och verkade riktigt nöjd.


L påpekade att det var viktigt att jag det hela tiden händer något nytt, att jag inte gjorde samma sak i mer än 5-10 steg. Kallblod vill inte hålla på med till synes meningslösa saker som t.ex. att trava runt på en volt varv in och varv ut.


Hon tyckte att Vilda satte under sig jättefint med bakbenen och rörde sig mjukt och smidigt, men för att kunna börja jobba lite mer med böjningar så måste hon gå ner i vikt för att det inte skall bli för jobbigt för henne. Ja, bantningssäsongen är snart här.


Jag fick även lite sitsövningar då L höll i mina ben bakåt med vinklad höft Jag skulle känna att benet fylldes av spolande vatten från höftleden ned till hälen och att sittbenen kändes jämna mot sadeln. Detta medförde att knät vinklades mer nedåt i linje med tån och sitsen blev mer lodrät och stor skillnad kändes när vi sedan travade lätt.


Nu gäller det att komma ihåg allt och allt jag redan glömt  


Det blir ett litet längre uppehåll till nästa lektion, så jag skall ut och rida långturer ett tag nu så tjockisen bränner lite mer kalorier allt går ju att öva både i skogen och på vägen.


Marko verkar ok, men jag vågar inte riktigt ropa Hej!


Imorgon är det hans tur att få göra något stimulerande.

Ha det bra alla! 





 
 
Kim

Kim

20 september 2012 18:27

Jag läser görna detaljer om era övningar, intressant att få veta vad ni gör.
Duktig Vilda som tog trav från halt, det tar sig!
Det där med sitsen är svårt tycker jag, efter ett par steg så drar sig mina ben framåt av sig själva...men skam den som ger sig :)

Hoppas så att Marko nu är helt ok igen.

kram

http://varmt.bloggplatsen.se

Viveca

20 september 2012 23:55

Kul att du gör det. Jag måste sätta saker på pränt för att komma ihåg.

Ja hon var riktigt duktig. Det brukar gå segt på banan. Ute i skogen går det alltid bättre men nu börjar hon uppskatta övningarna och ser riktigt glad ut. Husse tittade på slutet av lektionen och han tyckte hon hade en helt annan uppsyn än tidigare på banan.

Det är svårt sitsen som sagt. Jag sitter ofta mer på höger sittben vilket jag vet men måste lära mig att känna direkt. När jag sitter rätt så känns det fel pga gammal vana.

När jag skall flytta hästen i sidled trampar jag omedvetet ned stigbygeln på den sida jag skall flytta åt, vilket gör att sittbenet höjs istället för att vikten ligger på den sidan.

Mycket att tänka på innan det blir rätt;-)

Finns det ingen instruktör i Centrerad ridning i närheten hos dig? Helt klart att rekommendera eller att köpa böckerna. Många bra tips och övningar för att just lära kroppen att göra rätt.

Jag hoppas att Marko håller sig pigg och frisk. Tyvärr blev det ingen aktivitet med honom idag pga lite annat trassel.

 
Stina

Stina

21 september 2012 06:12

Kul att ni börjar komma igång du och Vilda.
Det där med sits *suck*, att olaterna ska vara så djupt rotade !
Men det är bara att kämpa på =)

http://billiejean.bloggplatsen.se

Viveca

21 september 2012 07:02

Jättekul är det. Svårt var ordet. När någon plötsligt visar hur det ska vara och kännas blir allt annat också lite bakvänt. Att få till det med skänklar och annat kräver plötsligt en massa tankeverksamhet.

Tycker det var väldigt lite fokus på sitsen under ridskoleåren. Det var mest: Räta på dig och ner med hälarna. Hade man svårt med balansen i trav så var det: långa ben, LÅNGA BEN! Men hur det ska kännas fick man liksom hoppas att man lärde sig.

 
Kicki

Kicki

21 september 2012 19:34

hehe ja det där med kallblod, det har jag hört många gånger nu och det stämmer banne mig =) Tinky gillar ju verkligen när man styr lite hit och dit och har lite tjolahopp för sig, helt klart!
iofs, det gör väl många hästar, men alla har som sagt inte sinnelaget för att se det roliga i mer punktriktad träning ;P

http://kaa.bloggplatsen.se

Viveca

21 september 2012 19:56

Det gäller att ha lite fantasi så man inte maler på med samma saker helt klart. Därför är det också bra att få lite nya input av träningen.

Måste hitta lite nya vägar på ridturerna med.

 
ubitt

ubitt

28 september 2012 17:26

Så kul att ni gillar den centrerade ridningen, både du och Vilda! Att det känns svårt att bryta gamla innötta vanor vet vi ju alla, men jag tyckte att det ändå var lättare att göra det med hjälp av bildspråket i den CR! "L" verkar vara en klok människa, jag tror nog att varenda häst tycker att det är tråkigt att mala runt i samma övningar, framförallt om det är på en ridbana, så omväxling gör susen! Min trakhener Ali Baba hade gått flera år bara i ridhus nere i Tyskland, han kräktes nästan (i alla fall bildligen) när jag red in på en bana (om det inte stod några hinder där, hoppa gillade han verkligen) men ute i naturen kunde han göra de mest svåra övningar briljant!

http://alpackaprinsarnasblogg.bloggplatsen.se

Viveca

28 september 2012 21:27

Ja den är toppen. Logiskt och så bra att lära sig med hjälp av bildspråket som sagt. L har fler utbildningar bakom sig och har jobbat mycket med unghästar så hon är riktigt duktig och är även van vid små envetna ston. På så sätt får jag många tips utöver själva ridtekniken.

Ja, alla hästar behöver omväxling. Vi har inte tragglat så mycket på vår lilla gräsfyrkant men ibland vill man kunna göra det med även om allt går att träna i naturen. Hon har även slutat stanna så ofta på ridturerna då jag även där håller hennes huvud igång. L menade att om hon inte får utmaningar/nya direktiv hela tiden börjar hon istället tänka på annat som tex att passa på att äta eller stanna mm. Även om jag försökt att inte "åka häst" innan så är jag ännu mer aktiv nu.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viveca - 11 juli 2017 16:08

Anekdotisk bevisföring är något som används allt flitigare på diskussionsforum. Det kan handla om rasism, antiabortpropaganda, antivaccinationskampanjer m.m.   Till skillnad från vetenskaplig evidens handlar bevisen om något som personen i fråga ...

Av Viveca - 27 februari 2017 14:30

Första förlossningspraktiken är nu avslutad.   Tjugofyra förlossningar har jag nu i bagaget. Endast en av dem avslutades med sugklocka, övriga har varit normala, vaginala förlossningar. Trots sömnbrist, späckat schema med en hel del vanligt plu...

Av Viveca - 8 januari 2017 12:51

Tredje veckan av VFU på förlossningen är gjord och jag har bistått vid nio förlossningar. Det är fantatstiskt att få vara med i ett så viktigt ögonblick i kvinnors och pars liv.   Många lärdomar har jag fått med mig och mycket har jag kvar att ...

Av Viveca - 4 december 2016 11:10


    Det är två veckor kvar till praktik. Första perioden börjar med Förlossningskonst I i 8 veckor. Därmed startar även jakten på de 50 förlossningarna som skall vara avklarade innan examen.   Före dess är det en hel del studieuppgifter som ...

Av Viveca - 4 december 2016 00:27

Ja, kanske... Mitt nya liv som student har pågått i några månader nu. Inser att det bara är drygt ett år tills jag är färdig barnmorska. Ända sedan jag väntade A dvs 24 år sedan bestämde jag mig. Sedan jag skilde mig och flyttade lite längre bort fr...

Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Ovido - Quiz & Flashcards