Sparvöga

Alla inlägg den 5 mars 2014

Av Viveca - 5 mars 2014 23:31

...på bloggstart...


Nu var det riktigt längesedan jag skrev.

Men kommer att försöka bli flitig igen.


Här en väldigt kort uppdatering:


Vilda:

Blir allt smalare. Jag har nu hjälp minst två gånger i veckan av en ny medryttare:T. De gillar varandra skarpt.

 

Marko:

Är ganska tjock fortfarande. Men det går framåt med träningen. Så kommer jag mig bara upp på ryggen igen så skall han nog smalna av lite till.

 

Jag själv:

Kommer snart att sluta jobba på infektionsavdelningen och gå tillbaka till hemsjukvården.
Jag har varit så extremt trött så jag tog beslutet att jag inte orkade med resorna och stressen som det innebär att arbeta på sjukhuset.


Efter att länge ha varit trött fick jag plötsligt kramper i händer och fötter. Det fick mig att gå till vårdcentralen och ta lite prover. Det visade sig att jag har D-vitaminbrist och lågt B-12, vilket kan förklara tröttheten, kramperna och att jag ibland känt mig lätt dement. Det sista är ganska jobbigt när arbetet kräver att man är alert hela tiden då våra patienter snabbt kan bli försämrade och åker skytteltrafik mellan oss och IVA.

Det är konstigt att man kan räkna på vad hästarna skall ha i sig men glömma sig själv;)


Och så lite nattsvammel:


Mina funderingar just nu är om jag skall försöka prova något annat bett på Marko igen.

Just nu använder vi ett Novabett.


Fördelar är att det är rakt men rörligt. Marko gillar inte delade bett och jag tycker att det vanliga raka bettet blev för stumt.


Nackdelar är att det är stora rörliga ringar på vilket gör att vi fortfarande använder nosgrimma, för att bettet inte skall åka igenom munnen om han går emot det. Bettskivor passar inte på tyvärr.


En annan nackdel är att det blir viss friktion av gummit vilket skaver i mungiporna och antagligen även i munnen?
Visserligen hade han skav efter tömkörningskursen i våras och då hade han det vanliga bettet, men då låg han på väldigt mycket hela tiden. Skavet kan även ha med nosgrimman att göra. Försöker få färdigt ett bättre träns överhuvudtaget. Jag har aldrig gillat det han har nu med smala taniga remmar.

   


Han är känslig men kan samtidigt vara väldigt stark under stress eller vårbus.


När vi tömkör bettlöst är det samma sak. Jag behöver knappt ta i tömmarna för att han skall lyssna, men när han får för sig att inte lyssna måste jag ta ganska hårt och det blir en liten stunds dragkamp.


Jag skulle vilja prova något annat att variera med.


Då han blir väldigt fipplig med tungan och stressad av rörliga bett funderade jag ett tag på ett med tungfrihet, men när jag läst på litet så verkar det mindre bra då det trycker mer på lanerna än raka utan tungfrihet.


Jag tittade på jaktkandar bl.a Visserligen ett skarpt bett, men med tanke på att han är känslig så är det sällan man behöver ta särskilt mycket i munnen förutom när det väl behövs och då kan hända att det ger en snabbare effekt istället för att behöva dra honom i munnen.


Det finns ju även körbett som postkandar eller grodbett. Grodbett har tungfriheten framåt. Men jag tycker det borde bli lite konstigt. Då borde ju ett tömtag innebära att man trycker ned tungan framåt? Nej, tungfrihet kanske inte är så fritt som det låter? På ett med porten uppåt borde man ju trycka upp den i gommen om det inte finns plats nog? Och hur kontrollerar man det?

Sedan hittade jag även Mylerbett vilka är rörliga men på ett annat sätt än tränsbett.
De verkar dessutom vara tunna. Skall det vara skrot i munnen så bör det ju störa så lite som möjligt när det ligger där.

Även där fanns det vissa meningar om att de inte skulle vara skonsamma.


Nu är inte detta ett jätteproblem men skulle vara nöjd om vi kunde slänga nosgrimman och få en sådan där aha-upplevelse man får när det stämmer riktigt bra. Helst skulle jag vilja ha ett rakt bett som verkar fristående på varje sida. Ett Novabett i metall;)


Så länge fixar jag färdigt hans träns och så skall vi prova med det vanliga raka igen och se hur det känns nu och utan nosgrimma.

Vilda gillar ju sitt tredelade, men vi hade tvådelat ett bra tag innan vi bytte. Rakt bett funkar inte alls bra. Sidepull funkar lika bra som med bett i stort sett. På Vilda använder jag ett tunt tredelat eggbett och varierar med bettlöst.

 

 


Tar gärna emot tankar och förslag, om någon är kvar;)


 

Ha det bra alla!


Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2014 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Skapa flashcards