Sparvöga

Alla inlägg den 10 september 2010

Av Viveca - 10 september 2010 18:20

Efter storhandling var det dags för torvning. Vilda tyckte att både kalket och torven var smakligt så hon var inte nödbedd. Båda hästarna var med när jag fixade iordning bädden. Det tog lite tid kan man säga;) De var ganska mycket i vägen, men ursöta så de fick hållas.


Marko gillade också torv och när Vilda föst ut honom ställde han sig och undersökte en torvpåse i skottkärran. Han nöjde sig inte med det utan plockade upp den och skrämde halvt ihjäl sig själv och galopperade iväg med påsen fladdrande, tills han kom på att han kunde släppa den. Smart kille!;)


Det blev en hel del miljöträning idag för dem båda, samt lydnadsträning i när de fick flytta för mig och skottkärran i olika riktningar. Vi har förenat nytta med "nöje" idag alltså.


Nu mer matlagning, städning och pyntning av maskinhallen. Tyvärr är det tråkigt väder idag. Hoppas vi inte fryser därute ikväll.


Här torvmarodörerna:

      

    

Av Viveca - 10 september 2010 09:04

Kom i säng vid tretiden inatt. Har fått undan en massa flyttkartonger. Vissa hamnade dock uppe på vinden och några i källaren, men flera är uppackade. Skulle nog kunnat rensat lite till igen. Så efter spring upp och ner i trappor och på stegar så inser jag att jag är lika vältränad som somliga andra här;)


Sedan hamnade jag på nätet, därav det sena sänggåendet.

Var tvungen att reda ut begreppen: Lösdrift, ligghall, utebox etc.

Så här har jag fattat det:


Lösdrift: Ett sätt att hålla hästar och andra djur på. Innebär att de går ute dygnet runt och måste under den kalla årstiden ha tillgång till ligghall eller annat stall som skyddar mot väder och vind. Dessa hästar är utegångshästar (ännu ett begrepp) och skall vara lämpade för utegång. Lösdrift är inte en byggnad;)


Ligghall: Skydd mot väder och vind, där hästarna skall kunna ligga på bekvämt underlag. På en ligghall finns inga dörrar, bara öppningar.

 

Utebox: Kan vara för flera hästar Grupphållning eller för enstaka hästar. Här går hästen rakt in i boxen utifrån. Kan vara likt en ligghall med skillnaden att det finns en stängningsbar dörr.


Ok, vi har dörr och båda hästarna skall vistas där. En utebox för grupphållning alltså.


Det skall alltid finnas möjlighet att ordna en uppvärmd box vid ev. sjukdom. Därför är jag nöjd att vi har en dörr och en och annan uppvärmningsanordning i garaget som kan användas utifall.


Det är så roligt att ha hästarna hemma, men ibland har jag svårt att koncentrera mig på annat så det blir många besök hos dem varje dag:) Imorse körde jag E till skolan och hamnade sedan hos hästarna en stund.


Inspektion av uteboxen:

 

Idag var Vilda inne med huvudet och nosade på golvet:) Marko följde tätt efter, men se det var inte poppis. Vilda vill kolla läget själv först...kan ju finnas mat där?


  Men ibland faller man på eget grepp. När Vilda föst bort lilleman fick han ju ett ypperligt tillfälle att undersöka på egen hand (en stund;))

 

  Bäst att kolla att inga spöken bor här...

 

och att ingen kommer och stänger dörren...


    

Verkar riskfritt, men dåligt med liggunderlag och mat...


  

Kan nog bli bra när det är klart...

 

De har slutat springa iväg när vinden tar tag i den upphaspade dörren i alla fall, så får jag bara in lite bäddmaterial så kommer de nog gå hela vägen in.


Ska försöka hålla på att inte fodra i uteboxen annat än vid riktigt dåligt väder, för det är ju tråkigt om det blir ett utedass av den, men å andra sidan är det ju faktiskt lättare att mocka inne än ute i hagen. Det ger sig!


Nej lite mer röjning här, sedan till affären och handla för fest imorgon och lite torv m.m


Ha en bra dag!


Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
<<< September 2010 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Skapa flashcards