Sparvöga

Direktlänk till inlägg 7 april 2011

Hästträning...

Av Viveca - 7 april 2011 10:07

Är ledig idag och skall försöka skriva lite, träna hästarna och ge dem en ordentlig lersanering. Vad vi ska träna har jag inte kommit fram till ännu. Det blåser som sjutton så att tömköra Marko själv tror jag att jag skippar, men kanske lite följa John skulle vara en idé?


Hoppas att fyrhjulingskärran är lagad. Axeln gick av igår när en av pojkarna körde med överlast. Jag måste få mockat ur uteboxen och kärran är det bästa hjälpmedlet jag har. Att överhuvudtaget försöka köra in en skottkärra i geggamojan kan man bara glömma.


Tittade på en del Youtubeklipp av Ellen Ofstad. Hon är en av mina absoluta favoriter och jag upptäckte henne av en slump när jag skaffat Vilda och hittade en video i skåpet: "Hästträning". Jag hade ju inga som helst förebilder eller förutfattade meningar utan var helt öppen och nyfiken på det mesta som kunde hjälpa mig att komma igång.


NH var något nytt som jag förstod det då. Det verkade intressant, men det fanns en del avarter enligt mina mått mätt. Därför blev jag ingen anhängare av detta även om vissa delar är användbara. KF Hempfling tyckte jag var intressant och även andra. Överhuvudtaget är sunt förnuft och tålamod det som man kommer längst med.


Att iaktta hästar och lära sig läsa av dem är av större vikt än att köpa en metod/disciplin eller guru rakt upp och ned. Plocka russinen ur kakan! Det gör jag och plötsligt hittar man sitt "eget" recept som man ibland får krydda till lite extra eller ändra ingredienserna i beroende på hur det funkar.


Det jag gillar med Ellen Ofstad är att hon har humor och menar att det inte finns något "Naturligt Hästmannaskap" För hästen är det inte naturligt att vi lägger oss i. Däremot kan vi lära oss att använda vårt kroppsspråk så att hästarna förstår oss.


Tänk vad mycket man kan ha hästarna till.

Här är en liten snutt där hon sammanfört olika tränare. Perfekt. Här finns något för alla:



Här är en snutt från filmen jag hittade i skåpet för 3,5 år sedan. Tyvärr är inte den absolut viktigaste delen med. Ellen visar på en medhjälpare. Hon skall utföra något men vet inte vad. När hon är på väg att utföra rätt rörelse berömmer Ellen henne. Till sist när medhjälparen prövat sig fram med hjälp av dessa beröm hittar hon rätt. Den lilla enkla övning är kanon att ha med sig i all träning av djur. Och i klippet ovan kan ni se hur den vita hästen gör precis som medhjälparen. Kämpar för att göra rätt och få den välförtjänta belöningen.




Nu var det inte meningen att göra reklam. Men jag gillar Ellen skarpt och hon gör det enkelt och pedagogiskt.


Även proffsen har problem med sina hästar. Fast här är nog problemet att hästarna har så mycket tillit till människan att det inte gick att visa vilka problem det kan bli om man inte övat på att lyfta hovarna;)





Ha en riktigt bra dag alla!


 
 
Stina

Stina

8 april 2011 06:59

Har inte sett så mkt av Ellen så jag har ingen åsikt, ska kolla in dina klipp när jag har tid =)

http://billiejean.bloggplatsen.se

Viveca

8 april 2011 13:23

Kolla du in dem. Dock finns det nog mer intressanta klipp om man skall se hur duktig hon är på youtube. Hon är öppen för nya saker, vilket jag gillar. I den första filmen var det ganska mycket "repviftande", sedan verkar hon ha gått över till klickerträning ett tag. Hon är en fena på att förmedla hur hon använder sitt kroppspråk och använder detta i bl.a kurser i ledarskap för chefer. De får då prova att få hästarna att följa dem, vilket visar hur viktigt det är att tro på sig själv när man vill åstadkomma något och att man måste vara tydlig med vad man vill.

 
kicki

kicki

8 april 2011 11:50

så typiskt, och handikappande, när favoritredskapen pajar!! hoppas den fixas snabbt!
kram

http://kaa.bloggplatsen.se

Viveca

8 april 2011 13:19

Ja, fast nu är den lagad. Som tur är finns det både svets och svetskunniga här hemma:) Ska be att få en svetskurs någon dag. Kan vara bra att kunna. Idag blir det "stormock". De har stått inne väldigt mycket trots att jag öppnat favorithagen, men jag tror det beror på blåsten i kombination med att vinterpälsen tunnats ur?? Men mycket bajs blir det i alla fall. Kram!

 
Kim

Kim

8 april 2011 16:43

Fina bilder i förra inlägget och roligt att få följa er träning.

Jag gillar verkligen Ellen!
Skulle sååå gärna vilja gå en kurs för henne, hoppas det blir verklighet en dag.

Det finns härliga videor när hon tränar/leker med sin vita hingst (frihetsdressyr).

Ha en härlig dag du med :-)

http://varmt.bloggplatsen.se

Viveca

9 april 2011 10:33

Tack ska du ha! Skulle vilja ha lite fler bilder på träningen, men min käre sambo, fotograf, medhjälpare är borta mycket och jobbar nu under veckorna. Men på helgerna skall han få fota om inte alla händer är upptagna med grimskaft och annat;). Det är kul att få till lite "frihetsdressyr". Vilda har fått börja lyfta frambenen vid beröring med pisken. Så småningom kan det bli spansk skritt kanske?

Ellen verkar vara toppen. Jag har nog haft med videorna med hingsten tidigare i bloggen. Hon är kanonduktig:)

 
Ingen bild

bea

8 april 2011 22:44

"Plocka russinen ur kakan" är ett tips som är gott att leva efter i alla sammanhang, tycker jag!

Viveca

9 april 2011 10:28

Visst är det:)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viveca - 11 juli 2017 16:08

Anekdotisk bevisföring är något som används allt flitigare på diskussionsforum. Det kan handla om rasism, antiabortpropaganda, antivaccinationskampanjer m.m.   Till skillnad från vetenskaplig evidens handlar bevisen om något som personen i fråga ...

Av Viveca - 27 februari 2017 14:30

Första förlossningspraktiken är nu avslutad.   Tjugofyra förlossningar har jag nu i bagaget. Endast en av dem avslutades med sugklocka, övriga har varit normala, vaginala förlossningar. Trots sömnbrist, späckat schema med en hel del vanligt plu...

Av Viveca - 8 januari 2017 12:51

Tredje veckan av VFU på förlossningen är gjord och jag har bistått vid nio förlossningar. Det är fantatstiskt att få vara med i ett så viktigt ögonblick i kvinnors och pars liv.   Många lärdomar har jag fått med mig och mycket har jag kvar att ...

Av Viveca - 4 december 2016 11:10


    Det är två veckor kvar till praktik. Första perioden börjar med Förlossningskonst I i 8 veckor. Därmed startar även jakten på de 50 förlossningarna som skall vara avklarade innan examen.   Före dess är det en hel del studieuppgifter som ...

Av Viveca - 4 december 2016 00:27

Ja, kanske... Mitt nya liv som student har pågått i några månader nu. Inser att det bara är drygt ett år tills jag är färdig barnmorska. Ända sedan jag väntade A dvs 24 år sedan bestämde jag mig. Sedan jag skilde mig och flyttade lite längre bort fr...

Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2011 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Ovido - Quiz & Flashcards