Sparvöga

Alla inlägg den 28 september 2011

Av Viveca - 28 september 2011 22:04

Hej alla!


Ibland undrar jag om det är något allvarligt fel på mig eller om alla hästägare ältar och funderar, analyserar allt i minsta detalj. Mer om detta längre ned i inlägget.


Igår var jag en stolt hästägare. Mina två snuttkusar skötte sig exemplariskt när veterinären var här. Själv hade jag laddat fickan med godis och psyket med tålamod.


Veterinären hade till Vildas förvåning också godis att bjuda på.


Båda blev ordentligt kollade i munnen med munstege och allt. Vilda hade väldigt fina tänder. En tand i vä. överkäke hade dock gått sönder och hade en vass kant. Enligt vet. brukar det ofta lösa sig av sig själv med nedslipningen, men jag skall ha koll på om hon blir besvärad.


Marko fick på sig munstegen ordentligt denna gång och vet. körde in handen. Oj, oj! Nej, inget allvarligt bara en massa på gång i munnen.


  Den här fick jag i present;)

 

Ännu en tand är på väg att lossa, men satt för hårt för att dra loss med fingrarna. Skönt att tänderna och munnen var helt normala. Inget annat vasst eller trasigt där. Men att lilleman är lite trött, hispig och disträ är ju inte så konstigt. Bett blir det inte tal om på ett tag.


Vaccinerade blev de båda två trots att det egentligen bara var dags för Markos Botvax, men nu har de äntligen kommit i fas med vaccinationerna och har jag tur dröjer det ett år innan nästa veterinärräkning...(vågar nästan inte skriva så).


Så till Vildas knäppande armbåge och snubbel. Enligt vet är det förmodligen något ligament som är lite svagt eller hamnar galet. Inget hon undersökte dock då jag tyckte det varit ok de senaste dagarna och att det så sällan det händer.


När jag red henne idag så snubblade hon dock lite då och då. Hon ville gärna gå på mjukt underlag och kändes lite "kantig" i framförallt nedförsbackarna Hon var även ganska seg. När vi kom fram till träden där vi tömkört sist blev det dock fart på henne när jag red runt träden i skritt och trav. Där var underlaget väldigt mjukt och hon verkade tycka det var roligt.


Det är detta jag analyserar och funderar på nu, grubblar. Hon har ingen digitalispuls, inte varm om hovarna. Dock tyckte A att de var varma i lördags då hon betedde sig liknande när A red henne. När jag kände tyckte jag alla hovar var lika varma runt om och absolut inte heta. Ibland tycker jag att hästarna har ganska varma hovar från och till när de är oskodda.


Sedan funderar jag över sadeln och om den är boven i detta.


Idag provade jag med en kilpad som jag snabbt förkastade.


Jag lade sadeln utan något under, tittade och kände. Den ligger jättebra överallt tills man spänner gjorden. Då reser sig bossorna bak något. Alltså trycks framvalvet ned. Jag provade att minska bomvinkeln något häromdagen med hjälp av sk fishinlägg, men då tyckte jag att sadeln låg "ovanpå" hästen och när jag drog åt gjorden var jag rädd att ortspetsarna då tryckte för mycket. Jag har även testat att fästa sadelgjorden i olika stroppar, men ingen skillnad. Skall testa en variant till nästa gång.


Visst kan jag använda fårskinnspaden ett tag, men jag tycker att sadeln borde ligga bra när den ligger bra löst på ryggen, kanske skall jag testa att inte dra åt sadelgjorden så mycket, men är lite rädd att åka runt;) Vildas runda mage gör inte saken lättare, men vi jobbar på det.


Funderingarna på sadelns inverkan är pga att jag rider mer frekvent nu, samtidigt trodde jag att den ökade träningen faktiskt hade gjort att hon inte har haft problem med detta på ett halvår. Om det nu är ett problem och inte flera. Visst funderar jag på fångtendenser, men hon står rakt över och går på hela hovarna och verkar som sagt ok vid undersökning.


Skall pröva att tömköra lite mer ett tag och se vad det tar vägen. Inget ont som inte har något gott med sig.


Så här rolig tycker hon att tömkörningen är: (Bilder från maj)

 

Stackars Marko fick inte följa med...


 


 


      

Det blåser i vanligt ordning, då gäller det att ha koll på ev. spöken i diket...

 

  Nja, här får nog du gå först matte...

 

  

Det är alltid lika spännande att gå förbi grannkossorna, lite läskigt låter det när de slår i hornen i metallrören.


  

Matte tappar koncentrationen och Vilda passar på...

 

Bonunsbild: Några av "Kalseröds musketörer" på vårpromenad...

 


Ha det bra alla! Orkar ni inte läsa svamlet så se på bilderna istället;)


Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
<<< September 2011 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Skapa flashcards