Sparvöga

Alla inlägg den 6 september 2011

Av Viveca - 6 september 2011 10:34

Lite funderingar:

Det är svårt att hitta jämförande fakta när det gäller boots. Hade velat att det fanns konsumentpaneler för sånt här och jag själv hade gärna varit med och testat saker och ting. En oboeroende testpanel för hästutrustning efterlyses!


Här är ett axplock ur djungeln.


Först ut: Joggingskor för hästar  med det konstiga namnet: Equine Fusion jogging shoes för horses. Försök komma i håg det  . Det nya är enligt tillverkarna att de ej är hårda och stumma undertill utan formar sig efter underlaget för att stimulera hovarnas sulor. Ursäkta mig om jag verkar dum, men är det inte bättre att rida utan då? Tyckte först de verkade intressanta, men priset var hutlöst och så kunde man inte brodda dem. Som sagt så har Vilda inga som helst problem att gå barfota i alla gångarter och på alla underlag som vi testat så dessa var inget för oss.



Cavallo simple boots


Cavallo Simple Boot

Blev rekommenderad dessa av foderförsäljaren häromdagen. Jag måste säga att de verkar lite lockande. Enkla att ta på vilket kan vara en stor fördel när Vilda trilskas med hovarna. Men de går upp över kotan. Vilda har låga trakter och får lätt skavsår på andra delar av kroppen så jag är lite skeptisk.


Cavallo sport boots 

Cavallo Sport Boot


Här en sportigare modell något smalare, dock samma pris. Tilltalande med reflexer då det är vintertid de skall användas av oss.


Easy boots:

Epic

 Easyboot Epic

Det som tilltalar mig är att själva booten ej går upp över kotan utan bara täcker hoven. Det som gör mig skeptisk är när jag funderar på hur lång tid det kommer ta att få på Vilda dem speciellt på vänster bakhov (den bråkigaste av dem). Fast allt är väl bra träning?


Trail

 Easyboot Trail

Den här är liknande Cavallo bootsen. Men knäppningen är bak. Verkar inte så smart enligt mig. Är det inte större risk att hästen trampar av sig dem då?


Överhuvudtaget verkar de här och liknande modeller (Cavallos) klumpiga, och jag undrar hur mycket skräp/snö och is som ramlar ned i dem efter en skogstur.


Någon som har erfarenhet av någon av dem?


Foderanalys har jag också fördjupat mig i och kom på att jag kanske skulle kolla om höbonden har analyserat sitt hösilage. Har inte frågat honom. Hoppas på det då blir det ju billigare för mig.

Här är två olika laboratorier. Agrilab var billigast även om man får räkna lite innan man kommer på det. Bådas priser är angivna utan moms. Agrilab

Eurofins


Vilket borde betyda att det egentligen är leverantören som skall stå för analysen  . Kan ju försöka göra en deal med honom.


När det gäller min "foderförvirring" så handlar den främst om jag verkligen skall satsa på Hippolyt fodret?


Det känns lite avigt att ge mina lättfödda hästar kraftfoder när det främst är mineralerna, vitaminerna, linfrö och en del av örterna jag vill åt. Innan har de ju i stort sett bara fått grovfoder bortsett från linfröolja, mineraler, vitaminer och en liten sked betfor. Skall jag ge detta foder så skall de ha cirka ett halvkilo om dagen, hmm...


Sedan funderar jag på varför det är havreskal i Hestamix (för bl.a eksemhästar)  när spannmål är en av bovarna i eksemdramat. I vilket fall måste jag göra en grovfoderanalys om jag nu har tänkt att ge dem något utöver grovfodret så att den lilla numer mindre tjocka inte äter upp sig igen.


Kom gärna med egna funderingar eller rekommendationer!

That´s all folks!

Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
<<< September 2011 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Ovido - Quiz & Flashcards