Sparvöga

Direktlänk till inlägg 15 september 2009

Tjörns kommun i Veteran Tv...

Av Viveca - 15 september 2009 14:53

I torsdags sändes detta program http://www.ur.se/MediaPlayer/Templates/MediaPlayerPopup.aspx?id=115245&SeriesProductID=152935 Klicka på "gammal är äldst"


Tack till redaktionen som tar upp ett viktigt problem: psykofarmakaförskrivningen till äldre. Visserligen har jag endast arbetat på Västkusten under min tid som sjuksköterska, men reagerade väldigt mycket särskilt när jag började arbeta i kommunen, över den stora användningen av psykofamaka till de äldre.


Var finns alternativen? Taktil massage, samtal, aktivering...?


Jag tror att en stor del av sanningen ligger i dålig bemanning på de särskilda boendena. Hur skall till exempel en ensamarbetande undersköterska(nattetid) hinna lugna alla oroliga patienter med annat än tabletter?

Vi är alla ansvariga som arbetar i vården.


Politikerna bär dock det yttersta ansvaret för att det ser ut som det gör och frågan är om det verkligen blir billigare.


Som det nämndes i programmet så är ofta sjukhusvård av äldre en följd av medicinering. Kommunen börjar betala för patienten när han/hon är medicinskt färdigbehandlad på sjukhuset, då tickar kommunens pengar iväg snabbt.


Några extra underskötersketjänster och mer handfasta alternativ till psykofamakan hade varit mycket billigare.


Hur många gånger har jag inte skickat in patienter med misstänkta höftfrakturer, efter att de ramlat som ett förmodat resultat av sin medicinering.


Tyvärr togs inte denna sida av problematiken upp i programmet, men jag hoppas att en uppföljning görs.


TACK till Veteran tv (kul att se sin arbetsplats också:))


Ha det bra alla!

 
 
Bea

Bea

15 september 2009 23:07


Har svårt att över huvud taget tro att piller är någon lösning på problem. Visst tror jag att ex.vis antidepressiva kan hjälpa mot kemiska rubbningar i hjärnan, brist på serotonin är det väl, Fru Sjuksköterska?

Men det kanske är bättre att försöka komma åt orsaken till problemet? Samtal, terapi, massage... håller med. Inte bara vad gäller äldre.

Mår du bättre?

http://Beabloggar.bloggagratis.se

 
Emelie

Emelie

16 september 2009 14:16

Intressant! Och som du säger, kul att se sin (före detta) arbetsplats. Mina grannar var med där på ett hörn också (hur han nu vågar fråga dem om vägen ;))

För övrigt håller jag med dig!

http://enapelsin.blogspot.com

 
Ingen bild

Viveca

17 september 2009 12:08

Emelie: Det var kanske rena turen att han hittade rätt då;) Lite pinsamt att han inte fick prata med läkaren förrän efter mycket om och men...
Ha det så bra!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viveca - 11 juli 2017 16:08

Anekdotisk bevisföring är något som används allt flitigare på diskussionsforum. Det kan handla om rasism, antiabortpropaganda, antivaccinationskampanjer m.m.   Till skillnad från vetenskaplig evidens handlar bevisen om något som personen i fråga ...

Av Viveca - 27 februari 2017 14:30

Första förlossningspraktiken är nu avslutad.   Tjugofyra förlossningar har jag nu i bagaget. Endast en av dem avslutades med sugklocka, övriga har varit normala, vaginala förlossningar. Trots sömnbrist, späckat schema med en hel del vanligt plu...

Av Viveca - 8 januari 2017 12:51

Tredje veckan av VFU på förlossningen är gjord och jag har bistått vid nio förlossningar. Det är fantatstiskt att få vara med i ett så viktigt ögonblick i kvinnors och pars liv.   Många lärdomar har jag fått med mig och mycket har jag kvar att ...

Av Viveca - 4 december 2016 11:10


    Det är två veckor kvar till praktik. Första perioden börjar med Förlossningskonst I i 8 veckor. Därmed startar även jakten på de 50 förlossningarna som skall vara avklarade innan examen.   Före dess är det en hel del studieuppgifter som ...

Av Viveca - 4 december 2016 00:27

Ja, kanske... Mitt nya liv som student har pågått i några månader nu. Inser att det bara är drygt ett år tills jag är färdig barnmorska. Ända sedan jag väntade A dvs 24 år sedan bestämde jag mig. Sedan jag skilde mig och flyttade lite längre bort fr...

Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8 9 10 11 12 13
14 15
16
17 18 19
20
21 22 23 24 25 26
27
28 29 30
<<< September 2009 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Ovido - Quiz & Flashcards