Sparvöga

Alla inlägg under januari 2010

Av Viveca - 31 januari 2010 21:21

Hittade ett gammalt filmklipp på facebook. Här har Vilda varit hos oss i två månader. Jag själv hade förkovrat mig K-F Hempflings böcker, men testade på hagkompisen som var aningen mer följsam och framförallt mindre.


Ser att jag själv har lärt mig ett och annat sedan dess. Här är jag otydlig, har dålig timing både när det gäller beröm och kroppsspråk. Man ser i alla fall hur otroligt nyfiken och social Vilda är. Lilla Ella undrade nog vad det hela skulle gå ut på;)


Tur att man utvecklas och lär sig med tiden;)

Kul var det i alla fall!



Jag har tagit bort sekretessinställningar på klippet så jag hoppas att alla (som vill) kan se det.


Ha det bra alla!

Av Viveca - 31 januari 2010 19:37

Är trött efter helgens jobb!

Många mils körning blev det tvärs över den lilla ön. Tur att vi är två som jobbar på helgen. Fullmåne betyder många oroliga patienter som passar på att gå upp och ramla, får ångest m.m Borde forska i hur man kan motverka denna påverkan;)


Det blev ganska sent innan jag kom upp och iväg till stallet för att mocka med en nytinad torvbal. En otinad klump ligger i boxen och i vanlig ordning använder Vilda den till att göra bajskonst av. Mycket snyggt;)


Nu fick hon en mjuk fin bädd i alla fall.


Jag och M släppte in de snötäckta hästarna idag. De hade bråttom in från blåst och snö. Till Vilda kan man använda kommandon även i detta läge: SAKTA, Saakta! Hon kämpar mellan lydnad och iver, men saktar av och GÅR in i stallet. DUKTIG! Hon ser mycket nöjd ut och svänger in i boxen för att äta:)


Nu sitter jag och slappar med tidningen Hästfocus. Jag gillar verkligen den tidningen. Har köpt ganska många hästtidningar det sista bl.a Stallmagasinet där det senast var en artikel om clickerträning med Ann-Louise Ryrvik som också har en mycket trevlig blogg här.


Längtar till sol och vår!

Ha en bra kväll!

Av Viveca - 31 januari 2010 05:12

Hej alla! Tack för kommentarerna!

Det har varit mycket på jobbet nu de senaste dagarna. Tror det beror på fullmånen.


Som sagt så trivs jag jättebra på min nuvarande arbetsplats, men saknar arbetet på strålbehandlingen ibland. Pendlade 16mil om dagen gjorde jag i ett halvår efter jag flyttat och hann inte mycket mer än att jobba och köra bil. Nu har jag mycket fritid som jag kan ägna åt annat.


Hörde på radion igår natt att Katarina Wennstam har kommit ut med en ny bok "Alfahannen" som är en roman. Hennes tidigare böcker har varit kanonbra. De skildrar synen på kvinnor t.ex hur våldtäktsmän får lägre straff pga att kvinnan haft utmanande klädsel på sig. Jag har läst "Smuts" och "Flickan och skulden", vilka rekommenderas varmt. Här kan ni läsa mer om hennes böcker.


Nej dags att återgå till jobbet!

Ha en bra dag när ni vaknar!

Av Viveca - 28 januari 2010 12:26

Hej på er!

I tisdags var jag äntligen tillbaka på handkirurgen och fick reda på resultatet av undersökningen. Impulserna var svaga över armbågen så troligtvis är det där inklämningen sitter. Undersökningen visade också på demyelinisering, vilket innebär att "isoleringen" runt nerven är skadad, vilket gör att nervimpulserna inte går fram som de ska utan "läcker ut" där skadan är. Tänk er en elsladd med skadat hölje. Visste väl att jag hade kortslutning någonstans;)


Nu skall det bokas in operation, men det skulle ta en månad innan bokningen var färdig och sedan kanske en månad till. Så det var ingen idé att jag ringde operationskoordinatorn förrän om en månad. Hmm, fick reda på att en gammal kursare till mig arbetar som koordinator där. Kanske skall ringa ändå;)


Ibland tror jag de bara säger så för att gardera sig. Jag kollade datumet på undersökningssvaret som skulle dröja två veckor. Det visade sig vara skrivet samma dag som jag undersöktes.


Nu är det på gång i alla fall.


Jag hann också hälsa på mina gamla arbetskompisar på strålbehandlingen och blev nästan sugen på att arbeta där igen. Den bästa arbetsplats jag haft, men det är väldigt långt att pendla dit tyvärr.

  

Här två av mina duktiga föredetta kollegor. Vi gick även utbildningen ihop på Lunds universitet. (Bilden är lånad från: Sahlgrenskas hemsida )


Idag är det underbart väder här, får litet vårkänslor. E är hemma och är sjuk, men börjar bli bättre. Hon har foto som "elevens val" så kanske kan hon ta fina hästbilder om hon orkar idag.


Ha en bra dag alla!

Av Viveca - 26 januari 2010 08:33

Såg ni Guldbaggegalan igår?


Det gjorde jag. Kvinnorna var uppklädda till tänderna i mer eller mindre lyckade kreationer, men de hade ansträngt sig och gittrade i strålkastarljuset. Männen, tja som vanligt iklädda svarta kostymer, fantasilöst.


Kanske inte skall klaga då min man antingen ser ut såhär:


eller såhär:     


Hemma är den senaste outfiten svart undertröja med vita sömmar till matchande långkalsonger. Det får mig att tänka på sången om Fantomen:

"Ingen har sett Fantomen utan kläder. Klädd i pyjamas och stövlar av läder. Han drar nog bort en rand där fram när han kissar bakom trädets stam..."


Är det kläderna som gör mannen?


Själv har jag några favoritkläder som jag sliter till dess att jag måste köpa nytt.

Tycker inte längre att det är så kul att shoppa kläder. Hemma har jag mina vanliga jeans och toppar. På jobbet andra jeans och toppar. I stallet avlagda jeans och toppar. När det vankas fest eller annat får jag alltid lite ångest, men då kan jag kosta på mig att shoppa lite.


Ha en bra dag oavsett outfit!



Av Viveca - 25 januari 2010 23:28

Nu är det kallare igen. Längtar till sommaren.

  

Vilda väntar på att få gå ut, notera att hon här fortfarande är hårfager, inte som nu "maläten" i manen;)

 

I går var det meningen att vi skulle tömköra en stund, men klockan hann bli mycket innan M var färdig med det han höll på med så istället blev det en promenad.


Vi gick upp mot skjutbanan i närheten av stallet. Där är det underbara vägar, väldigt backigt, plogat men inte uppkört och halt.


Vilda var väldigt pigg och bad om att få trava. Då slänger hon med huvudet fram och tillbaka och väntar på kommando. Ibland tjuvstartar hon då får hon sakta av och vänta på att jag säger TRAAVA! Det blev rena intervallträningen för mig backe upp och backe ned.


När man väl är framme vid skjutbanan ser man dammen, vilken Vilda är oerhört intresserad av och innan hon var så lydig som nu så har vi varit på väg ned i den flera gånger.


Jag skall vid tillfälle (utan häst;)) undersöka botten på den, så kanske det kan bli ett litet bad till våren eller sommaren om vi inte har flyttat till eget stall då.


Nu är dammen is- och snötäckt och oerhört inbjudande för en liten pigg häst. Det ryckte i kroppen på henne och hade jag suttit på i stället för att gå bredvid är jag övertygad om att det blivit lite isgalopp. Så roligt ville jag inte ha det springandes bredvid dock så vi vände hemåt igen.


Jag är imponerad över hur hon lyssnar på mig och i sin iver att trava, ibland travar med svävande steg i min gångtakt. Kommer knappt ihåg hur det var när hon sprang förbi mig, trängdes och bråkade när vi började vår tid ihop.


Nu längtar jag till att vi kan använda hennes fantastiskt snygga trav även uppsuttet när hon börjar bära sig bättre under mig och vi lär oss tempoväxlingar inte bara från marken.


Ha en god natt alla!

Av Viveca - 23 januari 2010 18:50

En liten uppdatering, tack för att du frågade Ylle:


Handen: Är som innan, men jag kan utföra mer med den pga att jag antagligen använder den på ett nytt sätt, förmodligen på fel sätt;)

Blev överlycklig häromdagen när jag för första gången sedan handen slutat funka som den ska, kunde klippa naglarna på högerhanden helt själv;) Man får vara glad för det lilla. Jag jobbar nu och det funkar ganska bra även om jag blir väldigt trött i handen emellanåt.


På tisdag skall jag träffa handkirurgen igen och få svar på nervledningsundersökningen, hoppas att det blir en inbokad operation också.


Körningen: Ja lite tömkörning har det blivit, men på grund av underlaget så har vi mest kört i paddocken, lite tråkigt. Hovslagaren skulle höra av sig om tid för att dra lite ris, får se när det blir. Han är en väldigt upptagen man, men en guru när det gäller körning:) 

En gammal bild från augusti. Bloggen blir så tråkig utan illustrationer!


Ha en god helg alla och tack för kommentarer, stora som små: I like it! 

Av Viveca - 22 januari 2010 17:12

Åh, vad trevligt med kommentarer, tackar!


Jag fortsätter väl som förut med mest om liten häst;)


Idag red jag för första gången på över två månader.


Jag försökte hålla tyst förutom när jag gav beröm såklart. Är så van att ge henne kommandon, vilka hon är oerhört lyhörd för, men idag blev det bara vanliga hjälper förutom då hon ibland stannade för en paus i vanlig ordning då fick jag hjälpa till med smackningar och spöet ett par gånger.


Hon lyssnde jättefint på hjälperna och vi tränade övergångar mellan skritt och trav samt gjorde halt när jag bestämde. Det svåra är att hålla igång traven tills jag vill sakta av och att komma fram i skritt efter en halt. Men efter en stunds träning gick även det bra.


Hon ruskade mycket på manen till en början och japp två nya sårskorpor med en massa torr död hud. Märkte att hon verkade öm där häromdagen, suck. Nu sitter det i alla fall högre upp så hon störs inte av tyglarna.


Jag smorde och försökte kamma rent manen från "skorpsmulor".

Nu verkar det mest klia.


Jag som hade börjat med litet kraftfoder igen av den gamla sorten hon hade förra året. Var till och med och köpte 25kg häromdagen. Nu får det bli bara korn, betfor och mineraler igen för det måste ha med fodret att göra. Vädret har ju varit hyfsat torrt även nu.


Så om någon vill köpa billigt kraftfoder så har jag mängder både av müsli och av unghästpellets;)


Kanske är det lucernet eller proteinet i det. Mest troligt är väl bindemedlet i pelletserna, men nu har jag ju testat två olika fabrikat. Det blir bara naturprodukter hädanefter. Hoppas det går fort över denna gång.


Ha en trevlig fredagkväll alla!

Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22 23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2010 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Ovido - Quiz & Flashcards