Sparvöga

Alla inlägg den 1 februari 2010

Av Viveca - 1 februari 2010 18:00

Åt snön går inte att göra så mycket, men på bloggen kan man ju täcka den med lite grönt istället för tvärtom;)


Läste en artikel i Hästfocus om bestraffning av hästar. Hur vanligt det faktiskt är och hur dåligt det funkar.


Sven Forsström som skrivit artikeln menar att det är effektivare att rygga hästen de gånger man behöver korrigera den av olika anledningar. Det är en stark dominanshandling och hästen kan direkt förstå handlingen och välja att acceptera den.


I vår begynnelse var det ryggning som funkade bäst när den lilla "ettermyran" försökte springa förbi, över eller på mig, och även bets och sparkade. I början fick jag repetera många gånger innan hon gav sig. Nu är det sällan jag behöver rygga henne annat än av praktiska skäl, tex när vi går in genom den lilla dörren i stallet och måste backa in i stallgången.


Det räcker att säga: "Back" eller visa med handen. Numer använder jag även kommandot: "lite till", vilket hon förstår oavsett åt vilket håll hon skall. Först riktningen, sedan "lite till".


Vi använder även "backen" vid tömkörning och backar in mellan bommar ibland. Det är bra om en blivande körhäst kan backa. I dessa lägen är det inte någon tillrättavisning dock och Vilda är inte dummare än att hon förstår skillnaden.


Fördelen med att befästa kommandon kommer sedan när man på hästryggen kan ge desamma och lägga till skänklarna. Vikthjälperna behöver inte hästen lära sig utan den gör rätt om man sitter rätt.


Nackdelen med ryggningen var att hon försökte rygga sig bort från arbete när hon började ridas. Ibland gick hon mer bak än fram;) Därför ryggade jag henne sällan uppsuttet ett tag och det gjorde susen. Nu ryggar vi endast något steg uppsuttet och sedan direkt fram, då får hon beröm.


Att stanna är också grundläggande. Fortfarande är hon dock svår att få igång efter en halt uppsuttet, men när vi tömkör funkar det galant.


Fördelen med halten och att hon kan stå stilla är att kunna få ordning på tömmarna vid tömkörning i lugn och ro.Att kunna spänna för redskap m.m vid körning och att hon stannar när jag ramlar av(har bara hänt en gång än så länge dock;)).


  


Så med facit i hand, så har vi faktiskt gjort en hel del rätt inför framtiden.


Så ett första tips till er som är i början av denna fantastiska resa:


Lär hästen följa dig, göra halt, rygga vid oönskat/farligt beteende.


Det finns många sätt, men oavsett vilket så ska belöning /eftergift komma direkt när hästen gjort rätt!



Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8
9
10
11 12 13
14
15
16
17 18 19
20
21
22 23
24
25
26
27 28
<<< Februari 2010 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Ovido - Quiz & Flashcards