Sparvöga

Direktlänk till inlägg 2 juni 2013

Sommar och sol och,,,

Av Viveca - 2 juni 2013 17:32

I år är knotten överjävliga...


Vilda som brukar få gå utan magdel på täcket (då de alltid är för små och klämmer om magen på tjockisen) fick stora bulor runt naveln och små krustor framtill på magen.


De har gått ned med hjälp av lite kortison i några dagar. Jag sydde även en ny magdel som kanske inte blev så bra. Eftersom jag tagit bort fästena som går mellan benen på alla hennes täcken så vrider sig magdelen. Prövade att sy utan resår för att den inte skulle dra ihop sig, men jag får nog tänka om där.


Marko blev knasig efter en vecka i vårhagen. Helt plötsigt är han rädd för allt igen. Till och med för att ta på sig flughuvan. Men matte är enveten. Funderar på vad som gjort honom sådan?


Jag köpte Syn-vital till Vilda vid ett besök på hälsokosten. Det skulle hjälpa immunförsvaret. Hon har varit lite snuvig och hostig och jag misstänker starkt pollen. Även Marko får av detta. Det var väldigt gott och skall vara bra för magarna. Funderar på om han tänder snett på det eller om det är något han ätit av i hagen.


Det är tyvärr aptitretande och i förrgår hade hästarna gått bärsärkagång på mineralbaljan, som nu får husera utanför hagen i några dagar.


Jag har börjat fundera på om Marko har magnesiumbrist och har forskat lite i detta. Tydligen är det ganska lite magnesium i svenska marker och kalium motverkar magnesiumupptaget. Särskilt i början av betesperioden kan magnesiumet tas upp sämre på grund av att det finns mycket kalium i gräset. Lusern innehåller däremot mycket magnesium. Marko har ju fått det större delen av vintern men jag slutade att ge det för ett tag sedan. I nästa hage dit jag planerar att flytta hästarna efter midsommar finns mängder av lusern. I vårhagarna växer det nästan inget sådant.


Det skulle kunna vara en förklaring. Att Marko blir mer påverkad beror antagligen på att han alltid har en högre stressnivå och säkert svettas ut en del. Det har ju varit väldigt varmt nu och täcket samt en del päls kvar gör det än mer svettigt.


Även Vilda är lite mer nervös än tidigare. Vi tog ingen analys på hösilaget vi hade det sista pga allt trassel med grovfoder i vintras.


Först tänkte jag ge magnesiumrika naturliga fodermedel som t.ex linfrö, men det får de ju redan. Lusern är lite för kraftigt att ge under betet.


Köpte därför magnesiumsulfat och han har nu fått det sedan i torsdags.


Till Vilda testar jag nu att ge Phytolean, vilket jag hoppas hjälper henne att få bort/motverka de där fettdepåerna vi aldrig blir av med. Svindyrt var det så jag hoppas att det samt motion får henne lite mer i normalt hull då hon säkert har nedsatt insulinkänslighet med de depåerna som alltid blir. Värst är de i december. I februari går hon stadigt ned i vikt för att sedan bygga på dem igen när gräset kommer.


Det kanske är ett dyrt och desperat tilltag. Försökte hitta svinmålla att plocka själv och ge men hittade inga här.


Kommer i alla fall följa hennes mått, fota och se om det gör någon nytta. I så fall kanske det kan vara värt pengarna med en kur varje vår.


Kuren påbörjades torsdag 30/5 med en kvällsdos (åt dock inte upp hela). Fick halva doser följande dagar. Första hela dosen söndag morgon 2/6 (för mitt minnes skull).


Bröstomfång före kuren: 188 cm.

Bilder från fredag 31/5


Tjockisnacken, dock svårt att få en bra bild. Tycker den ser värre ut i verkligheten. Även tjock fram på halsen. 


 

Fettet bakom sadelstaden, som jag i början trodde enbart var vinterpäls...


 

Nacke och skuldror/manke.


 

Nyduschad. Här syns nacken bättre.


Tänk vad man kan längta till sommaren för att sedan svära över knott, springa och känna på hovar och ben stup i kvarten och oroa sig för hästarnas hälsa;)


Funderar även på vilka mineraler jag skall skaffa till vintern. Vi har ju mycket järn i markerna och vattnet( även om vattnet är bättre än tidigare) Därför bör ju inte mineralerna innehålla för mycket järn, men kanske mer koppar och zink.


Kan man blanda egna mineraler?


Kraffts mineraler har gjort sitt här i alla fall. Det verkar ha varit de som gav Vilda problem med magen i vintras.


Många funderingar blir det.


M har jobbat på annan ort det sista och på grund av det samt Markos nya hispperiod har han fått vila en del.


Igår var sista chansen att få hjälp innan ny vecka på egen hand. Det är även svårt att ta ut Marko när han är sådan och Vilda är på hugget att sticka ut igen.


Vi tog in lille hispepelle för grundlig skötsel och jag ville passa på att tömköra samt pröva det nya Novabettet när vi ändå höll på.


Han var sprättig och svettig (fast det var ju väldigt varmt med) redan i stallgången. Drog in rumpan när jag rörde bakdelen vid selning. Väl färdiga så kom hällregnet. Tog på mig en starkt orange regnrock, som han faktiskt tog med ro, sedan gav vi oss ut.


Så kom åskan och blixten väldigt nära, men det var bara att fortsätta. Han var dock spänd och höll på att krypa ur skinnet när vi gick förbi grannens plåttak...


Men innan frustade han nöjt och verkade gilla bettet. Det var helt klart godkänt från min sida med. Det krävdes väldigt små tömhjälper även när han blev stressad.

Det blev en kort tur då åskvädret tog i och kom väl nära, men bättre än inget.


 

Test av Novabettet för ett tag sedan.


 

Marko har allt lite fett med, men det samlar sig såhär konstigt på ryggen varje vår, sedan försvinner det.


När vi vände vid plåttaket och tömmen kom emot rumpan drog han åter ihop hela kroppen. Vet inte om det är lastningen med linorna som satt spöken i huvudet på honom, men jag tror inte det. Det var helt plöstligt han blev såhär igen en hel vecka efter kursen. Misstänkte även ekollonintag men samtidigt har jag kollat dem noga och inte sett att de verkat intresserade. Helt säker är jag ju inte...


De fick dock flytta till ny hage i söndags för säkerhets skull.


Skall prova att ta bort syn-Vital ett tag med.


Vilda har ingen hosta nu och har fått örter mot den med. Lite tät är hon vilket hörs speciellt vid galopp, men det verkar sitta främst i näsan.


Dock är hon lite lös i magen idag. Antagligen på grund av Phytolean då jag äntligen fick i henne en hel dos i morse.

Även magnesium skall sänka blodsockret, men vill avvakta så det inte blir för mycket förändringar på en gång för magen och systemet.


Båda hästarna har varit sena med pälsfällningen i år. De har fortfarande inte fällt färdigt. Vilda började ovanligt sent. Medan Marko brukar hålla på länge. Jag startade ovanligt tidigt med deras täcken med och det var ju frost på nätterna ganska länge i år.


 

Lite skönt med sommar är det allt ändå.

Ha en bra kväll alla!

 
ANNONS
 
M

M

4 juni 2013 14:52

Har ett par hisp-pellar här också och jag har gått o funderat på magnesiumbrist och så kollar jag in här och du har samma funderingar.

Kanske det är gröna gräset som påverkar för här har de inga ekollon som de kan ha mumsat i sig och jag har inte gett nåt tillskott eller några ändringar förutom att de fått börja beta.

Har också fångest och kollar hovar jämt känns det som. Men inte ens det får jag göra utan att han ska tramsa och kasta sig ifrån mig om jag bara gör det när han går lös i hagen. När åskan kom över oss häromdagen så ville jag ta in dem. Alla utom herr hispig kom villigt och lät sig infångas men Lillen skulle såklart vallas hit och dit ett antal gånger innan han gav sig och lät sig bli tagen.

http://grankott.blogg.se

Viveca

5 juni 2013 11:45

Till kor ger man tydligen magnesium före betessläpp pga det låga innehållet i gräset i början på betet. Detta för att de inte skall få s.k beteskramp.

Blir mer och mer övertygad om att Marko har brist. Han har svettats onormalt mycket. Han hade ju även en konstig period i slutet av betesperioden förra året då han stod inne i lösdriften och var genomsvett.

Så nu väntar jag på en vändning. Det som är svårt är att veta vilken magnesium sort de tar upp bäst. Samtidigt vill jag inte överdosera.

Skall bli spännande att se om Vilda går ned med hjälp av Phytoleankuren. Hennes nacke är ganska stor igen. Hon har dessutom ofta puls till och från när hon går på bete. Men de sista dagarna har jag inte känt någon.

De kan få puls vid bete och så länge den kommer och går under dagen så är det ingen fara men det gör ju att jag känner och känner efter värme och mer puls. Tur man har dem hemma. Eller inte;)

Du kan ju alltid pröva magnesium. Det svåra är väl att veta hur länge man skall hålla på.

 
M

M

6 juni 2013 20:48

Ja jag blir jättehispig själv när jag tror att det är fång på G. Russet har haft fång en gång pga att han var på tok för tjock så jag går o klämmer o känner så han blir så trött på mig. Han brukar få så kallad fångnacke och nu är den på gång att svälla igen :/

http://grankott.blogg.se

Viveca

9 juni 2013 01:09

Ja det är jobbigt att oroa sig. Vilda har rejäl nacke nu. Jag har börjat mäta den. Tyvärr så är hon lite för klipsk för sitt eget bästa. Betesreduceraren ställde hon sig på och slet tills den gick sönder.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viveca - 11 juli 2017 16:08

Anekdotisk bevisföring är något som används allt flitigare på diskussionsforum. Det kan handla om rasism, antiabortpropaganda, antivaccinationskampanjer m.m.   Till skillnad från vetenskaplig evidens handlar bevisen om något som personen i fråga ...

Av Viveca - 27 februari 2017 14:30

Första förlossningspraktiken är nu avslutad.   Tjugofyra förlossningar har jag nu i bagaget. Endast en av dem avslutades med sugklocka, övriga har varit normala, vaginala förlossningar. Trots sömnbrist, späckat schema med en hel del vanligt plu...

Av Viveca - 8 januari 2017 12:51

Tredje veckan av VFU på förlossningen är gjord och jag har bistått vid nio förlossningar. Det är fantatstiskt att få vara med i ett så viktigt ögonblick i kvinnors och pars liv.   Många lärdomar har jag fått med mig och mycket har jag kvar att ...

Av Viveca - 4 december 2016 11:10


    Det är två veckor kvar till praktik. Första perioden börjar med Förlossningskonst I i 8 veckor. Därmed startar även jakten på de 50 förlossningarna som skall vara avklarade innan examen.   Före dess är det en hel del studieuppgifter som ...

Av Viveca - 4 december 2016 00:27

Ja, kanske... Mitt nya liv som student har pågått i några månader nu. Inser att det bara är drygt ett år tills jag är färdig barnmorska. Ända sedan jag väntade A dvs 24 år sedan bestämde jag mig. Sedan jag skilde mig och flyttade lite längre bort fr...

Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Sparvöga med Blogkeen
Följ Sparvöga med Bloglovin'

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2013 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se