Sparvöga

Direktlänk till inlägg 16 juni 2013

Insektsmedel...

Av Viveca - 16 juni 2013 23:07


Jag har i flera år använt Ultrashield, vilket funkat hyfsat bra. Något sämre effekt de senaste åren på knotten. Dock får hästarna inga fästingar mer än i ansiktet där jag inte vill smeta in gift.


Emin Optimal har testade jag första gången förra året. Det består av microkapslar vilket skall förhindra att det tas upp av kroppen. Själv reagerar jag med klåda av medlet. Om hästarna reagerar är svårt att säga då de redan har klåda.

   


Jag är efter all denna användning impregnerad med insektsmedel. Skönt att slippa både fästingar och bett, men hur nyttigt kan det vara med allt gift? Tidigare har jag varit älskad av alla kryp. Nu kanske hjärnan blir skadad istället?


Jag har även provat hemmakok men citron, vitlök, rosmarin och ättika/vinäger. Det luktar ganska gott, men hjälper inte särskilt länge.


Tidigare innehöll de flesta insektsmedel på marknaden eteriska oljor bl. a. Citronella och Geranium läs mer här. Dessa medel har förbjudits av kemikalieinspektionen som ingredienser i insektsmedel. Jag antog att det var pga giftigheten, men det visade sig när jag läste på att det berodde på att produkterna inte fick marknadsföras som verksamma mot insekter utan att ha blivit testade och godkända av kemikalieinspektionen. För att få en produkt godkänd kostade det företagen runt en miljon kronor för varje produkt. Istället togs produkterna bort och ersattes av produkter med godkända gifter.


Efter lite efterforskningar och googlande tillverkade jag eget insektsmedel idag.


 


Eteriska oljor:

Geranium,

Cederträ,

Lavedel,

Citron/Eukalyptus.


15 droppar av varje blandas i en liten skvätt grönsåpa ca en msk.


Blandningen klickas i en sprayflaska med 5 dl ljummet vatten, omskakas.


Skakas om före sprayning.


Får se om blandningen är lagom stark och ev. byter jag ut citron/eukalyptus mot citronella.


Eteriska oljor kan vara potenta och ge t.ex hudbiverkningar. De skall inte användas outspädda på huden. De är dock inte blandbara med vatten utan med olja.


Jag vill inte smörja oljor på hästarna i värmen pga risk för brännskador. Därför använde jag grönsåpa som emulgerare så att oljorna finfördelas i vattnet. Därför bör man skaka om flaskan då de skiktar sig när vätskan stått.

 
Testsprayade ikväll under knottinvasionen. Först tyckte jag inte att det hände något men sedan höll sig knotten på avstånd från hästar och täcken de surrade ovanför men satte sig inte på dem. De som redan satt på hästarna slutade snart att röra sig.
 
Jag hoppas att detta funkar och får testa hur länge effekten sitter i.
 
 
Priset blir dessutom ett helt annat. Emin Optimal håller ca 8 timmar och räcker max två veckor. Det kostar 450 kr för en liter. Oljorna kostar mellan 42 och 98 kr(Geranium) innehåller 10 ml i varje flaska vilket är  ca 200 droppar. Med ovanstånde blandning av fyra oljor går det åt 60 droppar till en halv liter dvs 120 droppar till en liter. För 800 droppar betalade jag 330 kr inkl frakt. Då får jag ut drygt 6,5 liter av blandningen. Om jag skulle köpa motsvarande mängd Emin Optimal skulle det gå på 3000 kr. För Ultrashield ca 1500 kr.
 
På återseende!

 
 
M

M

17 juni 2013 16:57

intressant...

http://grankott.blogg.se

Viveca

18 juni 2013 00:07

Ja det är riktigt spännande och verkar funka över förväntan. Med Citronella kanske jag får det där lilla extra?

Kanske får köpa hem det.

 
Stina

Stina

17 juni 2013 21:18

Jag blir så imponerad över hur företagsam du är !
Du måste följa upp och tala om hur det funkar i längden, låter ju väldigt intressant !!

http://billiejean.bloggplatsen.se

Viveca

18 juni 2013 00:06

"Nöden är uppfinningarnas moder"..eller hur var det?

Jag gillar att klura ut läsningar på problem, men jag gillar inte problem;)

Absolut skall jag komma med en utvärdering. Idag dag två. Vilda sprayad i stallet efter kvällstur. Tillbaka till knottinvasion i hagen. De undvek henne, inte ett knott på damen. Marko stackarn som hade sprungit sig svettig i hagen var dock poppis innan jag hann svampa av och spraya honom. Sedan höll knotten avstånd från honom med.

Jag har ju inte gjord någon tidsstudie på detta, men knotten verkar minst lika påverkade av medlet när man srpayar på dem som av Emin Optimal då de liksom kravlar runt lite oplanerat och sedan förblir stilla.

Däremot har jag redan använt ganska mycket men det kan bero på att Emin Optimal är så segt och svårt att spraya med att jag överdoserar nu istället.

Jag sprayar täcken och svampar på all hud som saknar täcke...
Försiktig med ansiktet dock men öron, lugg och kinder får lite nu.

 
M

M

19 juni 2013 19:47

Jag satt o började fylla i en beställning i går men så kom nåt emellan och jag gick ifrån datorn. Sen hade sambon tagit över datorn och ptja, han råkade nog stänga ner fönstret. Tur att det går att fylla i igen. För jag tror jag ska göra samma lika. Russet är väldigt smaskigt för både mygg och knott och han är ju i samma färg som din Marko. Sen är ena shettisen också väldigt smaskig och han får alltid massa i öronen fast ingen annan får alls lika mkt.

http://grankott.blogg.se

Viveca

20 juni 2013 13:12

:)

 
M

M

20 juni 2013 00:25

Beställt o klart :)
beställde både eukalyptus och citronella på en gång när jag ändå var i farten. Ska bli spännande och jag ska självklart rapportera till dig vad jag själv observerar.

Tycker precis som du att det är intressant vad naturen själv kan bidra med, men jag har inte kommit så långt på handling från tanke hittills.

http://grankott.blogg.se

Viveca

20 juni 2013 13:11

Toppen:)
Än så länge tycker jag att sprayen funkar jättebra. Jag blandade en hel liter sist och dubblade då antalet droppar. Dock skar det sig lite när jag blandade vatten i såpan med oljorna. Kanske man kan ta något annat men skakar man kraftigt så verkar det funka. Funderar även på att tillverka en fetare salva och blanda i samma oljor för att punktsmörja vid skapet t.ex då sitter det nog kvar bättre när det är varmt eller regnar.

Jag blir mer och mer övertygad om att naturen har mer att bjuda på och funkar bättre än allt fabrikstillverkat. Samtidigt är jag långt ifrån extrem och anser att så länge det finns pengar att tjäna i hälsokost och naturpreparatbranschen så får man ta saker och ting med en nypa salt. Det finns inga universalmedel och alla är individer.

Har svårt för när t.ex tillskott och annat säljs utan innehållsdeklaration och där försäljarna hävdar att det är naturligt innehåll utan att tala om vad. Allt som är naturligt är inte heller alltid av godo.

T.ex alger till häst marknadsförs som något väldigt nyttigt. Men innehållet av jod kan ge sköldkörtelskador. Det förvånar mig att man rekommenderar detta till alla och för alla problem. Samma sak när man pratar om naturliga och icke naturliga mineraler. Mineraler kommer från naturen, punkt. Däremot hade jag velat ha tag i rena mineraler utan tillsatser och blanda själv utifrån vad grovfodret innehåller. Att rekommendera samma dos till alla hästar oavsett vad grovfodret innehåller är egentligen rena bluffen.

Att sälja till hästägare är en gynnsam affär. Är man dessutom lite desperat och har hästar med någon typ av problem så är det lätt att gå på den niten. Som t.ex med Vildas Phytoleankur. Men jag prövar ändå.

Lycka till med insektsmedlet! Jag kommer att beställa Citronella med.

 
M

M

20 juni 2013 13:48

ja, nåt lite fetare att smörja vid skapet och under hela magen vid "sömmen" där de frodas de jäklarna vore ju bra. Men vad tror du skulle kunna vara bra bas o blanda med där. Såg att samma ställe hade sheasmör och det är ju kanon på torr hud iaf.

http://grankott.blogg.se

Viveca

20 juni 2013 14:00

Har inte kollat upp detta ännu, men de har ju recept på hudkrämer och annat på den sidan. Funderade på att vara lite lat och ta något jag har hemma. Kanske vaselin eller försvarets hudsalva? Skall fundera på detta:)

 
Viveca

Viveca

20 juni 2013 14:04

Har även grankådsalva. Kanske skulle ta lite av den och smälta samt blanda i oljorna?

http://perasperaadastra.bloggplatsen.se

 
Viveca

Viveca

20 juni 2013 14:21

Nu har jag hittat lite om salvor. http://www.shenet.se/recept/salva.html
Vill ju ha den ganska fast så att den inte smälter och "rinner" av i solen. Sheasmör är nog bra men det smälter vid 45 grader så något att blanda det med är nog bra t.ex bivax.

Jag har bivax samt olivolja och rapsolja hemma. Det blir nog olja samt bivax att testa med. Funderar på att lägga till Zink eller helt enkelt blanda ut med zinksalva.

Kommer nog att blanda egen ringblommesalva mot klådan med. Detta var ju riktigt roligt. Idag är det så varmt ute så jag hinner nog med lite inomhuspyssel innan jag tar mig an Marko ikväll.

http://perasperaadastra.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viveca - 11 juli 2017 16:08

Anekdotisk bevisföring är något som används allt flitigare på diskussionsforum. Det kan handla om rasism, antiabortpropaganda, antivaccinationskampanjer m.m.   Till skillnad från vetenskaplig evidens handlar bevisen om något som personen i fråga ...

Av Viveca - 27 februari 2017 14:30

Första förlossningspraktiken är nu avslutad.   Tjugofyra förlossningar har jag nu i bagaget. Endast en av dem avslutades med sugklocka, övriga har varit normala, vaginala förlossningar. Trots sömnbrist, späckat schema med en hel del vanligt plu...

Av Viveca - 8 januari 2017 12:51

Tredje veckan av VFU på förlossningen är gjord och jag har bistått vid nio förlossningar. Det är fantatstiskt att få vara med i ett så viktigt ögonblick i kvinnors och pars liv.   Många lärdomar har jag fått med mig och mycket har jag kvar att ...

Av Viveca - 4 december 2016 11:10


    Det är två veckor kvar till praktik. Första perioden börjar med Förlossningskonst I i 8 veckor. Därmed startar även jakten på de 50 förlossningarna som skall vara avklarade innan examen.   Före dess är det en hel del studieuppgifter som ...

Av Viveca - 4 december 2016 00:27

Ja, kanske... Mitt nya liv som student har pågått i några månader nu. Inser att det bara är drygt ett år tills jag är färdig barnmorska. Ända sedan jag väntade A dvs 24 år sedan bestämde jag mig. Sedan jag skilde mig och flyttade lite längre bort fr...

Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2013 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Ovido - Quiz & Flashcards