Sparvöga

Alla inlägg den 4 januari 2011

Av Viveca - 4 januari 2011 09:45

I går kom distriktveterinären ut. En trevlig norsk kvinna. Det blev dock en del srpåkförbistringar;) Jag som tycker mig vara en hejare på språk, och norska brukar ju inte vara så svårt.


Trense, blev brems i mina öron och lyfta upp hodet blev lyfta upp hoven;)


Första kommentaren var att Vilda verkade vara snäll:) -Ja, men envis svarade jag. Nästa fråga var om vi hade eller skulle ta föl på henne. Vet dock inte riktigt vad vet. tänkte på. Får fråga när jag pratar med henne nästa gång. Hon kanske vill ha en liten Vilda-avkomma, eller så var det med tanke på anlag för hosta, klåda etc.??


Veterinären tempade, lyssnade på lungor och luftvägar och kollade mun samt tänder. Allt såg fint ut. Dock bukandas Vilda och jag blev osäker på om hon brukar göra det när vet. frågade. Men tror faktiskt att hon gör det till och från. Andningen var/är alltså något anstängd.


Vi diskuterade fram och tillbaka och vår gemensamma teori är att det kan ha med överkänslighet att göra, med tanke på eksem och tidigare luftvägsinfektion.


Hon tog infektionsprover och blodstatus för att utesluta infektion. Halmen skulle bort igen för att inte göra allt på en gång, så man ser vad boven i dramat kan vara. När provsvaren kommit blir det cortisonbehandling och ev. antiobiotikabehandling. Undrar hur galen Vilda blir av cortisonet och hur hungrig?

Fram till provsvaren kommit skall hon tempas morogn och kväll för att kunna ringa in om det blir värre.


Inte hostade den lilla hästen en enda gång i går vad jag hörde i alla fall.


Vilda var i alla fall otroligt duktig fast veterinären fick sticka flera gånger för att hitta blodkärlet under all vinterpäls;)


Lite andra tips fick jag för att dra ur slagg som hon kallade det (lite alternativmedicinskt). Jag skall dränka handdukar i ljummet vatten och badsalt, med dessa och lindor skall man göra våtvarma omslag om varje ben och låta hästen stå med dem en stund. En SPA-behandling alltså;) Det låter som om jag skulle vilja ha det jag med.


Vilda fick beröm för sitt hull (oj), glansiga hårrem, och fina, starka hovar. Jag vet inte vad du ger henne sa veterinären, men hon är jättefin. -Linfröolja är det "hemliga" receptet. Dagligen året om, för att hålla klådan i shack.

  


Veterinären var även ute och tittade i uteboxen. Hon menade att det alltid var svårt att få dammfritt i gamla byggnader. Jag tror dock att det räcker att få bort halmen för det är väldigt god ventilation i boxen. Den är inte direkt helt tät.


      


Vi tjärade ju träet längst ned i boxen för att det skulle stå emot urin och väta. Kanske skulle man ta och tjära allt trä, för då samlas inte dammet på samma sätt som på de gamla träbalkarna som är obehandlade.


Nu blir kanske planerna på boxar i stallet ändrade. Det kanske blir fortsatt lösdrift i alla fall. Det var kanske tur att vi inte lade en massa tid och pengar på stallet till att börja med i alla fall. 


Oavsett så är halmen borta. Det är där vi får börja.

Det är helt ok att rida Vilda, men jag skall vara försiktig med oregelbunden träning (oj, vad dåligt samvete jag fick) Den skall vara regelbunden och intensiteten skall ökas gradvis. Dvs vi får ta det lite försiktigt till att börja med. Det blir kanske inga så långa turer som på annandagen på ett tag i alla fall, fast jag tyckte inte hon var särskilt påverkad då. Jag tar det efter dagsformen precis som jag brukar, men lite mer regelbundet då;)


Hon är inte döende den lilla, men jag hoppas att jag får bukt med detta så det inte blir något kroniskt av det.


Ha en bra dag alla!

Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Skapa flashcards