Sparvöga

Alla inlägg den 12 januari 2011

Av Viveca - 12 januari 2011 01:03

Hej alla!

Har haft dåligt med tid för bloggandet, men här följer en liten uppdatering:

I lördags töade det rejält vilket ledde till att det var blankis på vägarna. Var hos grannarna och trots att det knappt gick att köra dit, än mindre gå så beställde vi thaimat. Jag och Maria skulle hämta maten. Redan på gårdsplanen körde vi fast och fick putta loss bilen. På krönet vid mastodontbacken ned till stora vägen gick vi ur bilen och rekogniserade om det var sandat. Bambi och Bambi gled runt och kunde konstatera att det var rena självmordsuppdraget att försöka ta sig ned för den osandade backen. Vi vände hemåt och skickade iväg "gubbarna" i stället. De fick ta en annan väg. Det dröjde länge innan de kom med maten. Det gick knappt att köra på vägarna. Men vad gör man inte för lite mat;)


På nattkröken när vi kom hem och tittade till hästarna och gav dem sen kvällsmat hade det börjat rinna in vatten i uteboxen från all snö som töat utanför väggarna.


Jag slängde dit några halvtinade torvklumpar för att suga upp det värsta. Stackars Marko, hela hans mathörne var fullt av vatten. Jag fick lägga hans höhög på ett annat ställe i boxen. Total förvirring uppstod och Vilda vågade inte gå in i boxen för att Marko stod med rumpan så långt åt hennes håll. När Mats puttat in rumpan lite på honom gick det bra att gå förbi;)


Det är något som hänt mellan hästarna det senaste. Marko har tuffat till sig och nu är det inte lika självklart att Vilda kan fösa bort honom när hon vill ha mat först. Han vänder till rumpan och hon flyttar sig;)


På söndag morgon såg det ut så här i boxen:

    


Det var bara att ösa och ösa. Hade bara en torvbal att lägga ut efter jag mockat ur allt blöt torv som blivit under natten.


På måndag blev det att köpa mer torv och fixa till en torr, mjuk bädd. Köpte även hampaströ att blanda ut torven med, för när det fryser blir den väldigt hård nu när vi inte har någon halm uppe på. Vilda tuggade i sig mängder med strö. Kan aldrig ha varit bra. Det skulle ha bra uppsugningsförmåga. Torrt och fint i foderstrupen med andra ord. Hon letade klumpar att knapra i sig och jag jagade klumpar att smula sönder och blanda i torven. Marko föredrar att knapra på inredningen och har dragit bort en fönsterbräda och tuggat på fönsterkarmarna på utsidan boxen.


Det är synd att jag inte vågar mig på halmen igen. Nu när de rör sig lite mindre eftersom det är halt även i hagen så är de gärna i och omkring boxen och knaprar. Får väl slänga in lite grenar när jag får tid. Har haft mycket annat omkring mig nu som har med E´s skola att göra.


Sprutandet går finfint, men som alltid när Vilda får godis som belöning så blir hon obstinat, särskilt när det skett regelbundet en tid. Så igår (månd) när det var dags för spruta och morötter, så stod hon inte så stilla. Hon knödde på mig så att jag hamnade mellan henne och grimskaftet när jag satt kanylen i halsen på henne. Det gick visserligen att knö tillbaka henne, men Mats hann inte ge henne morotsbitarna fort nog. Hon bökade och höll på, men verkade inte bry sig om varken stick eller sprutandet bara bara hon fick morotsbitar. Lilla matvrak;)


Idag (tisd) tog vi istället en påse med hö som Mats höll framför henne. Då åt hon i godan ro och tuggade lugnt och fint ut påsen. Hon ryckte inte till ens vid sticket och Mats behövde inte ens hålla i grimman medan jag sprutade. Så nu när näst sista sprutan är given så har vi kommit på det optimala knepet:) Det blir till att hänga upp hönät nästa gång vi vaccinerar;)


Ha det bra alla! Här snöar det igen...stor idé att det skulle töa.

Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Skapa flashcards