Sparvöga

Alla inlägg den 4 februari 2011

Av Viveca - 4 februari 2011 11:21

Hej alla!


Har sovit riktigt dåligt i natt. Mest pga blåsten tror jag. Det blåser halv storm. Det har även snöat i natt och sen kom regnet och haglet och allt möjligt bläigt...


Är nu trött och funderar på att ta en tupplur innan det är dags att hämta E och lunchfodra, men nu kom solen. Det är varmt och gott i huset, vilket det inte var i natt. Vår kattlucka drar ut all värme och nu har jag fått låsa den inåt, så då får jag springa och leka dörrvakt halva natten istället. Tror det är hög tid att sätta ut kattmat i stallet så kan katterna gå dit på nätterna om luckan är stängd:)


Lilla presenningsfröken såg ut så här i morse:

  

Undersidan tålde inte riktigt slitaget. Men Vilda verkade inte ha pillat på det alls. Duktigt:)

 

Efter frukost till både mig och hästarna, fixade jag en ny gummistövel:

  

Av en huva till en regnjacka. Helt oanvänd. Vad gör man inte för hästarna?

 


Förstärkte den under med silvertejp och hoppas den håller något bättre.


Det hade blivit några små hål i det yttersta lagret på omslaget så det förstärkte jag med innan jag trädde på stöveln.


Vilda tyckte inte det var lika ok att greja med hoven idag. Hon stod still till en början men var lite mer irriterad än igår. Avledde henne med en hötuss på golvet. Lite knivig kombination bara: hö och tejp;)     


  

Du ska väl inte pilla mer nu matte? Och nu har du känt säkert 20 ggr att det inte stasar!

 

  

Pussgurka:) Den andre, ja han flåsade mig i nacken och pillade med min mössa när jag fotade. Det gick inte att få en riktig bild på honom idag;)

 

Ha en bra fredag alla!


Av Viveca - 4 februari 2011 01:47

Hej alla!

Måste vara galen. Att sätta sig vid datorn mitt i natten trots att man är ledig och jättetrött är inte friskt. Men jag vaknade och kan inte somna om. "Mojängen" aka skenan till min arm gör att jag antingen får ont i axeln eller i underarmen  så den får sig en flygtur varje natt;) Nu är jag stel och konstig i hela kroppen. Hoppas det är träningsvärk och ingen begynnande slutarökaförkylning.


Efter gårdagen borde det vara träningsvärk.


Först vill jag förtydliga, om nu någon undrar: Jag älskar M och har valt att leva med honom. Men vissa saker kommer vi nog alltid att käbbla om. Ibland tar man det med en klackspark andra gånger inte. Vad gäller barnen så är de snart inga barn längre och då blir det mindre att tjafsa om;)


Vilda haltade i onsdags kväll. Tyckte först det var i vänster fram, men hon hade puls och värmeökning i  hö. fram. Hon hade mycket riktigt en rejäl hålvägg i samma hov. Den hade blivit jättedjup bara på några dagar. Attans hon som hade läkt ut alla hålväggar så himla fint. Gjorde rent den hjälpligt med lilla skruvmejseln, fyllde den med honung/tjära och ringde hovslagaren igår morse. Att hålla hovarna rena i denna sörja är inte lätt. Ett lager bajs ligger på ett tunt lager vatten på is eller djupa vattenpölar i gräs/lera.


Sent på kvällen kom P och lade ett jodopaxomslag. Jag hade inhandlat grejor, men var osäker på hur jag skulle få det tillräckligt starkt för att gå ute med och behövde M´s hjälp att lyfta på dörrarna till uteboxen om hon istället skulle stå instängd. Dessutom med min infernaliska tur/skicklighet, fick jag fullt upp när jag skulle fixa fint i boxen och i hagen. Så jag var inte färdig förrän vid 19-tiden och hovis kom vid 21. Det var skönt att se ett proffs jobba och nu vet jag precis hur jag skall lägga omslaget om jag behöver göra det någon gång. Hittade nu en engelsk artikel om hur man lägger hovförband som var tydligare än andra instruktioner jag sett: http://www.metamoraequine.com/documents/soaking_wrap


Här använder de inte jodopax, utan ..just det badsalt. Det var ju det den norska veterinären ordinerade, hmm;)


P verkade ur hålväggen och drevade den. Han hittade ett ömmande ställe ovan hålväggen, men var inte säker på om de var en utvecklad hovböld eller "bara" bakterieangrepp från smutsvatten som trängt upp i hålväggen.


I vilket fall så blev det ett jodopaxomslag:


M fick bistå med en bit presenning. Den undrar jag om hon låter sitta kvar...Tur att det är tjockt med äkta "duck tape" under.

 

Att sätta hoven på en bit presenning och fästa hela det prasslande rasket runt tassen är inget att hetsa upp sig för tycker Vilda. Vi pratade om att det var tur det var hon och inte Marko som skulle ha ett prasselmonster på foten. "Nordsvensken hade suttit i taket vid det här laget"...

 

  

Hon var så duktig (dålig mobilbild dock) och följsam hela tiden.


Hon är fantastisk när det är allvar. När det är mindre noga så kan hon sätta andra sidan till. Som om hon visste skillnaden. 

  

Omslaget skall sitta tills pulsen försvinner, sedan skall hon skos fram på prov med utfyllnad och avlastning av hålväggen. Spännande att se vad Bambi tycker om skor;) Matte är ambivaltent. Skönt att kunna brodda om det behövs. Skönt om hon slipper hålväggarna, för trots att hon hade en rejäl nu så är hovarna väldigt hårda och fina igen. Samtidigt är det enkelt utan skor, lättare att hålla rent och se hela hoven. Inga problem med tappskor. Billigare;) Men spännande blir det;)



Har faktiskt känt på benen/hovarna efter värme/puls dagligen sedan höorgien i lördags.


Tyckte hon stod lite fångaktigt då eller illamåendeaktigt på något sätt. Hoppas nu att det "bara" är bakterier som är spökar och inte fång. Nu gör jag det igen överanalyserar (hoppas jag). Har precis tittat igenom massa bilder: Har hon fettnacke?


Nej, natti natti med er! Nu skall jag försöka lägga min värkande kropp i en bekväm ställning och sova, och stänga av hjärnan (min ball of wires;))

Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Ovido - Quiz & Flashcards