Sparvöga

Alla inlägg under maj 2009

Av Viveca - 11 maj 2009 18:38

Taggad av de senaste framgångarna begav jag mig till stallet och byggde en liten bana i paddocken. Ett L av bommar, vilket vi använt tidigare. Det kan man använda både till cavaletti och som en gång att träna precision i. En liten fyrkant ca 1.5x1,5m med koner i hörnen och ett lågt hinder av två bildäck och ett rör.


Vilda fick på sig träns och bett idag och hon tog bettet utan muta, men fick en äpplebit när det var på plats.


Vi tränade från marken först och hon var jätteduktig på att göra halt och sedan stå stilla tills jag smackade. Hon ville äta i vanlig ordning "Nu jobbar vi, sade jag" och smackade. Då gick hon framåt igen. Vi gick igenom L´et både framlänges och baklänges. Vi gjorde vändningar i den lilla rutan (svårt) och tog det lilla hindret i både skritt och trav. När hon var inställd på att jobba(trodde jag) satte jag upp försökte styra ut henne igen. Men, nej det var inte poppis att jag drog i tyglarna. Jag försökte ta lätta tag i dem, men eftersom hon körde ned huvudet och åt var jag tvungen att ta i. Sedan lätta tag åt det håll vi skulle, men nej Vilda ville inte. Jag la till pisken på rumpan för att få henne framåt då började hon backa och "simma" med bakbenen. Till sist tog hon några steg framåt. Jag berömde henne och sedan samma visa igen.


Jag satte av och gick banan med henne ett tag igen och satte upp igen. Till sist kunde vi skritta en långsida, men sedan var det stopp. Jag fick henne att gå fram, göra halt, stå stilla, rygga, gå fram göra halt, stå still, sedan satt jag av. PUH!


Hon var duktig men mäkta irriterad på bettet och jag kände att jag var för hård med tyglarna, men övning ger färdighet!


Nästa gång går det nog bättre i alla fall om vi rider ut i skogen och på vägen istället, men då måste jag ha med mig någon.


Rom byggdes inte på en dag...


Ett litet tillägg: när jag analyserar sådant som inte funkat brukar jag oftast komma fram till att jag varit otydlig mot hästen på något sätt. Idag kan det varit min sits och mina hjälper som var felaktiga, då jag var alltför koncentrerad på hur jag skulle använda tyglarna och hur hon skulle förstå bettets inverkan. Tidigare har hon ju ridits i stort sett utan tygelhjälper, även om Duallygrimman har använts så har hon kunnat flytta sig för vikthjälperna och lite skänklar (När man väl fått upp huvudet ur myrsloksställningen). Det blir en ny nöt att knäcka:)

Av Viveca - 11 maj 2009 11:46

Är just hemkommen från ett möte i kommunen där jag arbetar. Den 6/6 ska vi ha en utställning för att presentera verksamheterna och hur de samverkar för en trygg och säker kommun. Jag kommer att representera HLR-utbildningen för vuxna. Det skall bli spännande.


Igår hade jag en funderarkväll. Jag måste göra träningen ännu roligare för mig och Vilda. Tog fram bruksridningsregler och övningar. Det kan nog vara bra övningar både uppsuttet och från marken för att få en trygg och säker häst. Då blir ridningen mer ändamålsenlig och jag och hästen får små uppgifter att lösa istället för att bara "vela" runt i paddocken.

Här finns lite att läsa om bruksridning för den som är intresserad: http://www.bruksridning.se/


bild hämtad från cenetshop

Så här roligt kan man ju ha det med koner:)


Att backa genom bommar som ligger i en L eller T-formation, tror jag hon klarar redan nu. Att göra halt och stå stilla x antal sekunder blir nog det svåraste:)


Ha det bra!

Av Viveca - 10 maj 2009 11:26

Igår provade vi lokselen på Vilda. Den satt sådär, men storleken var helt ok. Vi behöver bara passa in den lite bättre. Hon tyckte nog att lokorna var lite tunga. Hon knep lite med svansen när jag satte dit svanskappan, men tolerarade alla remmar och selen bra. Vi gick ut till paddocken för säkerhets skull eftersom det blåste rejält. Selen knirrade och knarrade, men Vilda var helt cool. Mats gick runt med henne i paddocken för att få henne följsam. Det tar alltid en stund innan hon blir lydig. Efter en stund var hon med på noterna. Då fick hon bli av med selen och jag sadlade på henne i stället.


Jag försökte tänka på det jag läst om centrerad ridning. "Soft eyes", "Breathing" och "Centering". Det fjärde grundsteget "Building blocks" dvs hur man balanserar alla sina kroppsdelar tänkte jag inte så mycket på. Det får bli nästa gång. Det roliga var att det funkade, över förväntan!


Så lyhörd som hon var igår har hon aldrig varit när jag suttit på henne förut. Lite småsur när hon inte fick äta, men istället för att dra ned huvudet skrapade hon med hoven och tiggde. Jag bad henne då utföra något tex. gå framåt med skänklar och röst sedan "Varsågod". Vi travade för första gången uppsatt, gjorde halter, ryggade och red olika ridvägar på banan. Det gick inte i ett flöde hela tiden utan med en hel del stopp och hovskrapningar.


Jag vågade kräva lite mer av henne. Med mer bestämdhet började hon lyda alla mina hjälper och det ena örat vippade bakåt för att lyssna efter mina kommandon. Det var jätteroligt och efteråt var hon så trött att hon bara orkade trava till de andra i hagen istället för att galoppera som en galning, vilket hon brukar göra.


Det verkar som om vi kommer lite längre med indridningen igen. När mina kunskaper sinar får jag be om hjälp, men än så länge går det bara framåt.


Nu är jag så sugen på att fortsätta, men högst varannan dag blir det träning. Nästa gång M är med ska jag rida ut! För att lära sig något behöver hon tid för vila och reflektion. Hur mycket nu en häst reflekterar;)


På återseende!/V

Av Viveca - 6 maj 2009 08:26

Det regnar...

Känner mig ambivalent inför detta faktum. Det har ju varit så varmt och skönt nu med ovanligt lite regn. Höskörden var dock dålig förra året så höet verkar vara helt slut hos bönderna här på ön. I stallet har vi höransonering, vilket gör mig orolig för min lilla växande gräsätare. Varje dag känner jag över hennes hull, men hon verkar ok. Sadeln måste dock spännas hårdare nu, men bukomfånget är inget säkert kort på någon som äter konstant och växer i otakt. Regnet är alltså välkommet denna gång och efter regn kommer sol, förhoppningsvis växlar det så att gräset tar sig ordentligt.


Annars är jag mest trött på tonåringar nu. När de ska till skolan så har de ont i magen, men vips så har magontet gått över när pojkvännerna ringer.


Sedan undrar jag hur normalt det är att en artonårig kille dejtar en snart fjortonårig tjej? Att fjortonåringen är impad kan man väl inse och förstå, men en så pass gammal kille borde väl leka med flickor i sin egen ålder. Sedan är frågan vilka lekar de leker? Tyvärr så är inte heller det så svårt att förstå, men hur hindrar man någon från att bli utnyttjad eller ve och fasa från att bli gravid. Spärra in dem! Ja, det är nog det enda vettiga. Samtal, blir bara en envägskommunikation med något enstaka svar som Mmm.


VAD BETYDER Mmm? Fick det som svar igår när jag hämtade den ena fjortisen hos den lekande artonåringen. sms: Jag är här nu, kommer du ut? svar: Mmm -Vad menas? Mmm, jag sover. Mmm, jag koncetrerar mig på mina tungrörelser(usch). Mmm, kanske, vet inte om jag vill.....


Ok, det var inte så länge sedan man var fjorton själv, men inte var jag så konstig??

Av Viveca - 4 maj 2009 20:19

Tredje inlägget idag, vilket kan tyda på leda. Det blev ingen träning av hästkraken idag. När till sist bilen var loss och mockning etc. var färdigt så var klockan nästan 18. Borstade den lilla smutsgrisen i hagen och oljade hovarna med rapsolja, sedan var jag tvungen att åka och handla mat. Det blev grillat, idag igen, stackars mage, men det var gott.


E har varit hemma från skolan idag med halsont och feber, men är lite piggare nu. Fotbollslägret i helgen var nog rena smitthärden. Själv frös jag igår kväll när vi kom hem från Kungsbacka, men tänkte att det nog var trötthet efter helgens jobb och sömnbristen som alltid följer en kombinerad jobb- och barnhelg. Hårtorken har nog gått en sådär 2 timmar per dag i helgen. Att jag sover i rummet bredvid badrummet är det ingen som tänker på. Hårtorken används dessutom som kroppsvärmare efter duschning av tvillingarna, vilket jag hoppas jag satt stopp för genom att tala om att el är dyrt och jag försöker SOOVA!


Idag har jag sovit ut, men får återkommande frysattacker. Bara jag inte blir sjuk. Imorgon SKA jag tömköra Vilda, ev. med bett och ev. rida lite beroende på dagsformen.


Nej kanske dags att ställa sig framför hårtorken en stund;)

Ha det!

Av Viveca - 4 maj 2009 15:22

Det gick fint att flytta transporten, men den sitter som berget. Har prövat med 5-56 och muskelkraft, men icke sa nicke. Tog istället och fyllde på luft i däcket på min bil, men ventilen var kass så all luft åkte ut igen:( Så nu hoppas jag att jag snart får av släpet. Jag har inte lust att kuska runt med det i onödan. Jag som hade tänkt att tömköra m.m idag. Nu får jag nog vackert vänta till M kommer hem och kan få loss släpet eller så får jag ta hans jobbarbil. Strandsatt, kanske får ta tag i lite hushållsarbete eller trädgården istället. Inget ont...

Ha det!

Av Viveca - 4 maj 2009 12:01

Igår var vi och köpte en hästtransport. Efter en del dividerande kom vi fram till att den är perfekt att köra annat med ocskå, så istället för att köpa en ny släpkärra så blev det en transport:)


Jag ringde på en annons som verkade bra. På eftermiddagen kom A´s bästa kompis som övningskörde med sin mamma. Vi bodde grannnar med dem innan vi flyttade hit. Mamman umgicks även mycket med min mormor när de bodde i huset före oss. Jag berättade att vi skulle titta på en transport i Kungsbacka och var det var någonstans. Men det är ju där L och M bor, du vet de som bodde på vår väg i Lindome, sa mamman då. Jaha, det är ju dem vi ska till!


Det blev alltså inte bara att titta på transport utan även fika och småprat om barn mina morföräldrar m.m Jättetrevligt och dessutom kom vi hem med en helt ok hästtransport. Nu kan Vilda gå på kurs med kurt:)

Hoppas att lokselen kommer idag. Jag har fått punka på min bil så det blir till att backa undan transporten som hänger på M´s bil så att jag kan låna den. Bra, jag behöver nog öva lite, då det är ganska sällan jag kör med släp.


Ha det bra alla!

Av Viveca - 1 maj 2009 11:39

Igår var jag och E ute på en promenad med Vilda. Vi prövade först det nya bettet som verkade sitta bra. Efter promenaden med en ovanligt lydig häst som lyssnade till "nu jobbar vi" istället för att äta hela tiden. Tog vi en runda i paddocken. det var lite smågnabb innan hon blev följsam. Det är hennes rutin att springa på sidan och försöka äta vid staketet. Efter en stunds drillning satt E upp och jag ledde runt henne, sedan testade E lite tygeltag och skänklar. Vi arbetade med Duallygrimman då Vilda bara har provat bettet två gånger i stallet ännu. Sedan satte jag upp, och kors i taket Vilda gick framåt med en gång för skänklar och smackningar:) Sedan såg hon att de andra fick lunchhhö i hagen då tappade hon koncentrationen helt, så jag tackade för ridturen och vi gick tillbaka till stallet så hon fick sitt hö och lite gott i hinken.


Hon verkade väldigt nöjd hela tiden och hade en fin snabb skritt, svängde bra för hjälperna och gjorde fina halter.

Duktig häst!


Jag väntar fortfarande på att lokselen skall komma med bussgods. Hoppas den kommer nästa vecka.

Min bok kom igår: Centered riding av Sally Swift. Den är väldigt pedagogisk och det finns mängder av bra tips för förbättrad sits, balans genom kroppskännedom och i förlängningen en förbättrad ridning:)

ska testa lite övningar både med och utan häst.


Ha det bra!

Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19 20 21 22 23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Ovido - Quiz & Flashcards