Sparvöga

Alla inlägg under februari 2010

Av Viveca - 18 februari 2010 21:37

Det är ingen idé att gnälla över snön, men idag snöade det på tvären! Typiskt västkustväder, förutom att det brukar vara flytande form på de tvärgående partiklarna.


Imorgon är det dags för verkning.


Vilda hade i vanlig ordning fixat en snygg svansprydnad bestående av bjärnbärssnår. Trodde kompisen skulle hjälpa henne att avlägsna dekorationen, men matte fick rycka ut:)

  




Det lilla livet fick roa sig i hagen idag.


Det börjar bli dags att ta tag i markköp och att fundera på stallbygge. Har nu tänkt lite igen och undrar om det ska bli lösdrift eller stall eller någon slags kombination. Som vädret är för tillfället så hade antagligen en ligghall/lösdrift/utedrift snöat igen helt. Sedan skall man ju ha plats för alla grejor, sadlar m.m Hmm.


Ha en trevlig kväll alla!


Kom gärna med tips, råd och berätta hur ni löst det hela!

Av Viveca - 17 februari 2010 20:21

Var inne och läste ett inlägg på Linda och Choccos blogg om traumatiserade hästar, fantastikt inlägg.


Tack Stina för tipset och tack Linda för inlägget!


Efter att ha läst tittat på före och efter bilderna på Othello, började jag återigen grubbla på något som jag återvänder till gång på gång bl.a för ca ett år sedan. Tror dock inte Vilda varit traumatiserad, men onormalt mager.


Det var mitt första hästköp och väl hemma genomfördes en veterinärbesiktning av en otroligt kunnig veterinär som träffat Vilda tidigare i samband med hennes sårskada (f.ö. orsakad av en ståltråd). Veterinären ringde även upp säljaren och ifrågasatte hur Vilda kunnat bli så mager.


Hade detta varit nu hade jag reagerat direkt, men då efter långt uppehåll från hästar var jag bara okunnig, tagen och förälskad.


Kärleken är blind!


Jag ångrar inte köpet en sekund, men självklart kunde jag både prutat och krävt ett kvitto på köpet.


Men det kanske var ödet som styrde? Det var kanske meningen att det skulle bli Vi. Det känns faktiskt så:)


För mig och Vilda har det i alla fall betytt ökad livskvalitet för oss båda även om jag i perioder undrat vad jag gett mig in på;)


  


Det är tur att det finns kunniga och storhjärtade människor som vågar säga ifrån när djur far illa. Någon måste föra deras talan!

Ha en bra kväll alla!



Av Viveca - 15 februari 2010 23:15

Hej och tack för alla kommentarer!


Ylle du hade många fina kommentarer på en gång:)


Igår hade jag M och Vilda en underbar dag med snö och solsken.

Vi provade remontnosgrimman. Hon gillade den, men gud vilket stort huvud hon måste ha. Köpte COB-storlek, men fick göra ett nytt hål precis innan remmen tog slut. Det är sådär med storlekar ibland;)


Vi började i paddocken med uppsittning, men hu vad tråkigt och usch vilken tung snö, verkade hon tycka. Det blev en uteritt istället. Vi gick mot en av de andra gårdarna. Vilda frustade nöjt och lyssnade så fint på hjälperna. Mest nöjd är jag med att hon har så fin framåtbjudning från skritt till trav nu. Det räcker att spänna rumpan och låren ytterst lite så börjar hon trava:) Öronen pekade framåt hela tiden utom när hon lyssnade på mig:)


Vi passerade skällande, springande hundar och snö som blåste ned från träden. Hon var lugn som en filbunke, men väldigt pigg och intresserad.


Jag vågade dock inte rida ända fram till gården. Där finns ett tjugotal hästar bla. en eller två hingstar och de brukar komma i full galopp. Tror inte Vilda skulle vara sen att haka på en sådan framfart;)


Sedan skulle M filma, men var då tvungen att gå en bit före. Jag lät Vilda smaka på lite buskar som växte vid diket för att fördöja oss lite. Det lilla matvraket blev så ivrigt att hon till sist sjönk ned med ena benet i diket med snö ända upp till bogen. Det andra benet hade hon böjt uppe på snövallen och åt obekymrat. Det blev till att lägga i backväxeln. Hon var stark nog att ta oss bakåt till fast mark igen:)


Någon film blev det inte heller för när M skulle sluta spela in då började han spela in istället. Resultatet: hans skor som knarrade i snön och denna lilla snutt när han redan var omkörd;)



Vilda har grejat en del med munnen det sista. Jag tror det är tandfällning på G. Har försökt titta in i den lååånga munnen, men kan inte se riktigt. Hon var lite "orangefärgad" i munnen igår, kanske blöder det litet. Ska nog lägga bettet åt sidan helt ett tag. Hon var dock lugn i munnen under ridturen, men verkar irriterad till och från när hon går i hagen, Hon gapar och grejar med tungan. Häromdagen trodde jag hon satt i halsen, men det är nog tänder som sagt. Det är ju dags för nya kindtänder nu:)


Får se om jag hittar en tand snart då! Då får väl tandfén rycka ut med en morotspeng!


Idag filmade jag glatt insläppet av hästarna i stallet, men filmen sparades inte. Så mycket fick jag för att jag klarade boxdörrar och vägvisning med en fri hand;)


Långt inlägg, orkar man inte läsa kan man titta på lita gamla bilder istället:

Vilda 1 år, sommaren -07

    

Vilda 1 år, sommaren -07


  

Okt -07, Jag blev kär:)

  

Vintern -07, hemma på åkern:)

  

Första ridturen ute på vägen utan "ledare" maj-09

Tänk vad mycket det har hänt på så kort tid. Helt fantastiskt.

Ha en trevlig kväll alla!

Av Viveca - 13 februari 2010 19:49

E och jag var och shoppade idag. Hon hittade en massa snygga kläder. Jag handlade läsglasögon och en armbandsklocka åt L.


Själv hade jag tänkt att handla lite nya kläder åt mig själv, men kom hem med detta:

  

En remontgrimma, en kortare sadelgjord till bomsadeln och en sadelfilt.

 

Sedan var jag trött på shoppingen;)


Så nu ska äntligen Aachennosgrimman väck. Har ju testat utan nosgrimma helt och kommer att testa igen, men en remontgrimma är skonsammare om hon nu behöver ha nosgrimma.


Sadelgjorden har länge varit för lång. Den första sadeln hade så korta stroppar och sadelgjorden funkade att ha kvar ett tag efter sadelbytet, men med träning följer att magen blir lite mer "välformad" och således blev gjorden för lös;)


Sadelfilten är istället för schabrak till den spanska bomlösa sadeln.

Fick en idé om att testa när jag höll på med min virkning. Hittade sadelfiltar vid senaste besöket i den dyra hästsportbutiken för 700:- . På den billigare butiken vi besökte idag kostade den 179:-, som hittat:)


Så imorgon får det bli modevisning med den lilla bortskämda hästen;)

Är egentligen inte så mycket för flashiga hästgrejor, men lite kul är det allt med fina nya saker;)


Ha en trevlig kväll! Ska nu kolla om melodifestivalen är något mindre medioker än förra lördagen:)

Av Viveca - 12 februari 2010 20:21

Nu alla kära läsare något betydligt trevligare än rollkur:



Nu blev i alla fall jag lite gladare:)

Ha en trevlig fredagskväll alla!

Av Viveca - 12 februari 2010 11:59

Av Viveca - 12 februari 2010 09:17

Dressyr skall väl vara vackert att se på?

var inne på Kentaurs blogg, där hon diskuterar rollkür. Hittar inget vackert med det alls, bara plåga och ett jäkla studsande hit och dit.


 Här tränar Anky van Grunsven: 




Här tränar Bent Branderup:


Vilken ridning är vackrast? Vilka hästar verkar gladast?


Visst är det två ytterligheter Rollkür och Akademisk ridkonst och däremellan finns ett spektra av fin ridning/dressyr, men tyckte det blev så tydligt vid jämförelse.


Notera även Bents totala "oförvirring" med tanke på min lilla film i tidigare inlägg;)


Ha en bra dag och låt hästarna andas!


Skriv på namninsamling för nej till rollkür!


Av Viveca - 11 februari 2010 22:04

Idag blev de en mindre i flocken.

Blossi var en god och rättvis ledare som efter en längre tids sjukdom och ett svårt beslut nu har lämnat sin flock. När Vilda flyttade in på gården tog han henne under sina vingar som uppfostrare och beskyddare. Hon var den enda som fick äta ur hans höhög.


 

Här vakar han över sina vilande lösdriftskompisar Filur och Vilda, 2008.


Har letat efter bilder på honom till stallägaren, men bara hittat några få dåliga mobilbilder. Tycker ändå att hans utstrålning kommer fram här.


Det rådde en lugn stämning i hagarna i dag. Sorg.


Vi testade i alla fall de nya lädertömmarna, men jag kände mig ganska ofokuserad och velade litet. Det var ovant med tömmarna även om de var väldigt sköna, men litet stela nu i början. För litet stöd i tömmarna gör hästen osäker på vad som gäller, så det blev en del snurrande hit och dit, vilket vi inte varit med om på väldigt länge.


Sedan bestämde jag mig för att svänga, men ångrade mig. Inkonsekvent alltså, inte bra!


Idag var det inte lätt att vara Vilda;), men det blir att mjuka upp tömmarna och vänja sig. Längtar även efter att slippa vantvädret.



Ha en trevlig kväll alla!

Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8
9
10
11 12 13
14
15
16
17 18 19
20
21
22 23
24
25
26
27 28
<<< Februari 2010 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Ovido - Quiz & Flashcards