Sparvöga

Alla inlägg under juli 2009

Av Viveca - 31 juli 2009 20:22

Först vill jag tacka er alla för trevliga kommentarer! Ni gör mig glad:)


Idag gick lastningen bättre, med hjälp av rep bakom gick Vilda på direkt.

Väl framme stod hon fint och stilla tills jag bad henne backa:)


Hon gnäggade och var lite uppspelt på stallplanen. Glad att återse sina nya kompisar och pojkvännen;)


Idag delade vi in oss i två grupper om 3 + 4 hästar. Första gruppen tränade före lunch. Först tömkörning runt i paddocken i olika banor samt träning på halt mellan två koner. Vi medhjälpare drog släpor, "sockerbitar och bildäck framför bredvid och bakom hästarna för att vänja dem vid ljudet. Hästarna var förvånansvärt lugna med tanke på att det blåste halv storm och hundar skällde, folk gick runt i paddocken, och regnkappor som var upphängda på staketet fladdrade i vinden.


Sedan tog vi en häst i taget som fick dra draglinor som efterhand släpades i backen och vidrörde hästens bakben. Medhjälparna lade efterhand tryck bakåt så att hästen fick känna på att sänka huvudet, jobba med ryggen och börja dra. Sedan kopplades svängeln på draglinorna och samma sak gjordes med den. Efter detta fästes ett bildäck på svängeln som hästen fick dra. På så sätt kunde man även se hur rakt man körde med hjälp av spåret i gruset. Därefter fick hästen dra en släpa, vilket bl.a är bra träning för att lära den att acceptera skaklar.

Här spänns draglinorna på Vildas pojkvän:)

Draglinorna kopplas på Vildas duktiga "pojkvän"

Efter lunch var det vår grupps tur. Vilda var lite uppspelt och misstänksam mot "sockerbitarna" som släpades runt till en början, men vande sig snabbt. Jag började få in tekniken och fick henne att böja sig och forma sig, gå på volter och göra halt på rätt ställen. Idag använde jag mycket finare hjälper än igår och hon lyssnade på minsta lilla tecken från röst, töm och pisk. Vad vi kan!, tänkte jag:)


När det var vår tur (som tredje häst) att spännas för gick det också jättebra! När hon blev fundersam vinklade hon öronen bak och fick massor av beröm. P2 påminde mig om att överösa med beröm för att stärka förtroendet och få henne att lita på att allt var i sin ordning.


Vilda fick beröm av kursledarna som sa att en sådan häst kan man nå hur långt som helst med, när man får den att jobba med sig, pga dess vilja. Hon gjorde även rakast spår på diagonalen med bildäcket (jag måste ha styrt ganska bra med);) Matte är stolt som en tupp!


Efteråt var hon helt slut och somnade nästan i paddocken.

Vilda somnar nästan

Nu är lilla körhästen trött!

Tyvärr inga aktionbilder pga för mycket att stå i:)


Pålastningen gick bra med hjälp av "pojkvännen" som fick stå synlig genom frontluckan, inga rep behövdes alltså:)


Vid avlastningen hemma försökte hon rycka bakåt igen, men lärde sig snabbt att det inte var lönt, tack vare nackringen som P2 splitsat åt oss (tack så mycket!). Hon stod sedan still tills jag gav kommando att hon skulle backa, långsamt!


Den lilla körhästen är nu trött och nybörjarkusken med sin vapendragare med. Imorgon blir det sovmorgon för oss och vila för Vilda.


Ha en trevlig kväll alla! Själv skall jag titta på Kenny Starfighter med S och E.



Av Viveca - 30 juli 2009 21:06

Kl.07 00 ringde alarmet, dags att gå upp. Den lilla kära Sofia-katten hade hållt mig vaken mellan kl 04 och 06. Mjau krafs, krafs: En u-sväng i sovrummet och så vidare, suck.


Vi åkte till den lilla hästen som till en början gick på fint i transporten, men kastade sig ännu fortare ut. Till sist ville hon inte ens gå upp på lämmen. Fick ta hjälp av ett långt grimskaft att hala in henne med samt rep bakom bakbenen. Då gick det bättre, snabbt upp med lämmen och iväg.

Hon var inte svettig och verkade väldigt lugn när vi kom fram.


Det var mycket spännande, en massa hästar bl.a ett Nordsvensk 4-åring som hon verkade bli blixtförälskad i:)


Väl på plats med hästarna i stallet blev det fika:)


Första övningarna ägde rum i paddocken, efter att hästarna blivit selade och selningen kontrollerad av kursledarna P1 och P2.


Vi tömkörde mellan koner, på fyrkanten och över skaklar, draglinor och släpor. Jag lärde mig att slappna av mer i axlarna och rama in henne bättre med tömmarna.


Efter ett tag gick det riktigt bra och jag fick bättre stöd i yttertömmen, med följden att hon svängde fint utan att vända om mot mig. Fick många tips och råd från P1 och P2, vilket fick mig att bättre förstå pikshjälperna för drivning, skritt och för förflyttning/ställning vid svängar.


Det var svårt och simultankapaciteten var inte helt på topp, men korta stunder funkade det jättebra. Vi kopplade även på draglinor som medhjälparna fick gå bredvid med och hålla mot lite med, så att det blev lite mer tryck på dragpunkten i selen. Då sänkte hon huvudet och jobbade ännu bättre. Koncentrationen blev bättre och bättre, i början var det mycket nytt, en massa folk och hästar i paddocken och ny miljö, hundar m.m Vädligt nyttig träning!


Strax före den inplanerade lunchen blev det åska och hällregn. Vi blev genomblöta och halva grusvägen upp till paddocken spolades bort. Efter en stund i detta oväder tog vi paus. Hästarna fick gå in i stallet äta hö och torka upp. Vi tvåbenta fick jättegod lunch bestående av en värmande kryddig soppa och bröd.


Efter lunchen: Påselning igen. Vilda stod i en spilta bredvid sin nya flirt. De stod och småtjafsade med varandra över väggen.


Nu bar det av ut i skogen, där det var väldigt blött även om det slutade regna en stund. Upptäckte att mina stövlar läckte, kunde lika gärna gått barfota, så det blev fotbehandling igen, lerinpackning och våtvärmande omslag;)


Vi gick med hästarna på ett led.

Vilda som varit lite småseg i paddocken blev plötsligt väldigt pigg och jag fick öva på förhållningar, halter och stopp. Vädligt nyttigt det med, men svårt. Det var en lång tur och vi gick i förbi trädgårdar över ängar och korsade en större asfalterad väg. Även denna gång kopplades draglinor på min lilla pigga häst som blev ännu piggare och nästan drog iväg med mig och de två andra vid sidan. Till sist lyssnade hon hyfsat på "sakta", "kort" (i nedförslut) och kunde stå still  medan de andra gick vidare. Hon ville inte gärna komma efter;)


I en skogsdunge skulle vi öva på att gå runt träd hur vi ville, i åttor och på olika sätt. Nu lyssnade inte Vilda alls och började backa för att komma undan. Jag trodde i vanlig ordning att jag gav för otydliga hjälper.


P1 tog över, men hon testade honom med i början. Men efter en stunds drillning gick den lilla i form och krökte nacken som en liten dressyrhäst, jobbade med ryggen, svansen var lyft och balanserade. Hon gjorde allt den duktiga kusken bad om, dessutom såg hon väldigt nöjd ut hela tiden. De höll på en bra stund och jag bara tittade och njöt. Jag fick "tillbaka" henne med orden - Nu är hon mjuk. Ett bra gymnastikpass:) Sedan gick det mycket bättre.


Vi skulle vända och gå tillbaka till gården, men vi kom lite på efterkälken och tappade bort de andra. Det ekipage som låg bakom oss kom på detta, när vi började undra när vi egentligen skulle komma ikapp. Vi vände och hittade till sist de andra:)


Helt slut var jag, M och lilla Vilda när vi kom tillbaka efter 2- timmarsturen.


Efter avselning var det dags att åka hem. P2 hjälpte oss att lasta. Först försökte vi med att locka med hinken. Hon gick ända in och stod och åt en liten stund:) Ena hoven var dock kvar vid gångjärnen till lämmen, så vi hann inte stänga. Hon ryckte bak huvudet grimman gick sönder och hästen var lös, men stod lugnt hos M tills vi bytt grimma och fått på en nackring. Det var bara att ta fram repen igen. Denna gång gick hon på direkt och kunde inte rycka bakåt. Iväg hem till det trygga stallet och kompisarna i hagen.


Jag och M är ledbrutna, men laddade för morgondagen:)


Vi har haft händerna fulla och kameran hade nog inte överlevt den leriga skogsturen, så det blev tyvärr inga bilder denna gång. ( Men mycket text)


Hoppas på lite bättre väder imorgon:)


Ha det bra alla!

Av Viveca - 29 juli 2009 14:39

Imorgon är dagen med stort D.


Checklista:

Ta med:

Loksele, tömmar, huvudlag, körpiska, tömkörningsgjord

Kort grimskaft, långt grimskaft, ev. vanlig grimma

Hö, mineraler, betfor, morötter

Kamera

Glatt humör, lugn och avspänd andning. Sancho Panza, såklart!


Och sist, men inte minst: liten häst som snällt går i och ur transporten både dit och hem;)


Det sista ska vi öva på idag igen. Tyvärr ratade hon höet igår. Känner jag mitt lilla matvrak rätt så måste det varit dålig kvalitet. Får se om vi hittar bättre hö idag:)

Av Viveca - 29 juli 2009 12:43

Ett leende, en knyck på nacken och ett skratt. Hjärtligt? Nej, inövat och falskt. Många timmar framför spegeln har gett resultat. En kram. Tar emot den. Kan välja att spela med.


Nej, jag går rakryggad ur det här.


Prat och skvaller, fabricerat ur missnöje. En perfekt yta som döljer rädslan. För vad? Att blotta sanningen. Den gör ont. Möter det onda. Min blick flackar, rädslan finns där. Kan välja att gå en annan väg.


Nej, jag går rakryggad ur det här.


Löften om att allt är bra, att inget har hänt. Allt är som vanligt. Ett skydd för dig, som ska skydda mig? Ett perfekt alibi. Kan välja att tro på det.


Nej, jag går rakryggad ur det här.


Sanningen är min väg, flera har försökt böja mig, sarga mig, försökt få mig med på deras väg. Min rygg har krökts, men rest sig upp. Ensam är stark. Huvudet bärs stolt och oförställt. Det finns inga men, eller kanske.


För jag, jag går rakryggad ur det här.

Av Viveca - 28 juli 2009 23:30

Det var länge sedan jag lade in ett citat eller ordspråk i bloggen. Tycker det finns många tänkvärda sådana.


Här ett av Don Quijotes (min nya idol) skapare:


"Den som förlorar sina pengar, förlorar mycket; den som mister en vän, förlorar mer; men den som förlorar modet, förlorar allt."

Miguel de Cervantes Saavedra


Det påminner mig om en dikt som jag satte ihop i mitt huvud igår innan jag somnade, men som vanligt så kommer jag inte riktigt ihåg den.


Den handlade om att gå rakryggad ur situationer. Ska nog börja skriva ned saker jag kommer på. Synd att kreativiteten kommer när man skall sova;)

Av Viveca - 28 juli 2009 21:16

Vi var och lasttränade Vilda idag. Det gick ganska bra. Precis som förra gången går hon inte riktigt ända in, för då kan man ju stänga om henne;)


Pressade inte henne idag dock utan tänkte att vi tar de sista stegen imorgon precis som vi gjorde sist vi skulle iväg. Har köpt en bal hö, men det var riktigt tråkigt, gräsmattan bredvid transporten var mer lockande;)


Annars verkar hon lite trött och håglös nu. Kan bero på brunsten eftersom det var ett tag sedan sist. Hon verkar väldigt öm baktill vid borstning och fäller en del, så det kan vara det med. Usch, jag blir alltid så orolig för den lilla. Hon rör sig dock som vanligt, men stod med bakbenen vinklade bakåt både i stallgången och på gårdsplanen. Tror som sagt det är brunst, men blir orolig att det ska vara något annat (korsförlamning?).


Kanske körde jag på för hårt förra veckan med ridning 3 gånger?

Nej, nu får jag lugna ned mig eftersom hon var fullt rörlig och knatade på som vanligt i skogen och i hagen. Ska ge henne lite extra B-vitamin imorgon och se om hon blir lite piggare.

Av Viveca - 28 juli 2009 12:29

Har varit lite dålig på att blogga ett par dagar. Igår var vi och hälsade på E´s små kusiner som annars bor i Frankrike. Så söta och snälla barn:) Det är inte klokt vad de växer när man inte träffat dem på länge. De två minsta O, 2 år och M, 3 månader hade jag inte ens träffat tidigare. De två äldsta M och Mo hade blivit så stora och duktiga.


Före vi åkte skulle vi bara in till traktens billighetsställe "Kokobutiken" och köpa lite presenter till barnen. Vilka köer! Varenda badgäst hade fått samma idé. - Det regnar idag, så vi åker och shoppar. Det var till och med svårt att få p-plats. Den lilla femminuters shoppingturen tog istället två timmar varav en timme i kön. Sedan begav vi oss mot Götet. Köer och åter köer, samt avspärrningar och vägbyggen. Väl framme i Lerum pustade vi ut, åt god mat och mös länge. E  stannade kvar. M kom en liten stund, sedan körde vi hela vägen, fast en annan väg hem. Då var det mindre köer, tack o lov.

Av Viveca - 25 juli 2009 23:01

Idag blev det tömkörning på vägen och i skogen med lokselen.


Hon var så duktig. Vi mötte bilar, hundar och gick förbi de andra hästarna i hagen. Hon lyssnade jättefint på halvhalter, halter och tömhjälperna överhuvudtaget. Hon travade på vägen svängde samt gjorde fina sidvärtesförflyttningar. M höll i ett grimskaft och gick bredvid. I skogen kopplade han loss grimskaftet och vi svängde runt träd, mellan stubbar och stenar. En gång vände hon mot mig, men det var för att jag hade för dåligt stöd på yttertömmen. Duktig liten häst!


God natt!

Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25
26
27
28 29 30 31
<<< Juli 2009 >>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Skapa flashcards