Sparvöga

Senaste inläggen

Av Viveca - 18 oktober 2013 13:28

för bloggen. Men har lyckats dra på mig någon sjuka och vad passar då bättre? Har även kommenterat på flera bloggar tidigare men kommentarerna har inte kommit med?


Jobbet:

På jobbet funkar det allt bättre även om jag behöver få upp farten och planera lite bättre. Alla rum är enkelrum och har en sluss både till korridoren och ut. När man kommer in i slussen tar det en stund innan dörren in till rummet går att öppna. Under denna tid spritar man sig och så även när man kommer in i rummet, samma sak på utvägen.


Skall man greja med något i sängen/med patienten så gäller oftast full mundering med plastförkläde och handskar beroende på diagnos/misstänkt diagnos. Skall man ta något ur stickvagnen som man glömt förbereda så är det av med handskar sprita, låt torka, ta fram grejor. På med handskar etc. Har man glömt ta med något in på rummet så är det en hel procedur igen, för att inte tala om att det går åt en hel del material. Tar man med sig för mycket grejor till rummet så får de inte lämna rummet utan förblir patientbundna.


Det gäller alltså att planera allt så gott man kan för att spara tid och material. Där har jag en del att öva på.


Hästarna:

De verkar må bra och jag är riktigt nöjd när jag ser träcken i boxen i år. Runda fina bollar inga lösa magar alls.


De fick hösilage tre gånger om dagen förra veckan när det var dåligt väder, men denna veckan har de fått bara morgon och kväll. Försöker hålla nere matkonsumtionen så gott det går till tjockisarna. Gräset har ju fortfarande tillväxt när det är över 10 grader varmt.


Igår var det ruskväder så de fick lite lunch.

Marko får nu 4-5kg per dag och Vilda får 2-3 kg.

Idag har det varit kallt med minusgrader under natten. Min plan är att ge de små givorna så länge det finns gräs och vädret är ok.

   


Har försökt få svar från Svenska foder i över två veckor, angående att lägga till mikromineralerna till befintligt prov, men maken till segare företag att svara på mail och återkomma per telefon har jag aldrig varit med om. Har nu pratat med Eurofins som är det företag Svenska foder anlitar för sina analyser, men de hittar inte provet. Får alltså skicka in ett nytt prov...


Jag kommer lägga till  koppar och zink utifrån analyssvar på järn, koppar, zink och mangan göra en lathund på hur mycket jag skall lägga till beroende på antal kilo grovfoder jag ger. Vad gäller jod så är det tydligen väldigt dyrt att analysera enligt Eurofins och ett grovfoder som vuxit på kusten bör tillgodose behoven.


Marko:

Har jag "tvingat" att gå lite längre bort hemifrån när vi tömkör, vilket funkat med mindre protester. Vi är båda nöjda när vi kommer hem fullt välbehållna och med självförtroendet på topp. Planen är nu att någon annan skall få sitta upp och jag skall vara behjälplig på marken. Har hittat en kaospilot för detta:)

 


 Hovarna verkar må bra igen så bootsen är inte använda ännu. Skall försöka härda hovarna lite och Mats har fyllt på nytt grus utanför boxen.

 


Vilda:

Letar jag återigen medryttare till då L skall ta tillbaka sin forna häst och kommer ha fullt upp med henne.

Vilda är fortfarande lika tjock men verkar ändå ha stannat i fetmautvecklingen. Är lite orolig för Cushings. Hon är lite tjock över ögonen och i sommar har hennes päls varit strävare än den brukar vara. Precis där magen rundar sig vid flankerna har den även varit lite lockig ibland men inte direkt lång, om det beror på att hon legat i fuktigt gräs och pälsen är av annan kvalitet än tidigare vet jag inte. Båda hästarna fällde dock vinterpälsen sent men de fällde allt.


Får väl ha ögonen på henne och håller tummarna att jag överanalyserar i vanlig ordning.


 

Har plockat och torkat nypon att ge hästarna i vinter. Men jag undrar om det var värt det. Varmluftsugnen stod på länge för att få nyponen att torka och nu skall jag försöka mala dem. Hade kanske blivit billigare att köpa malda nypon?

 


 

För en vecka sedan kom katten Pelle in och kunde inte stödja på vänstertassen. Han hade bitsår på båda frambenen och jag misttänkte en varböld alt en fraktur. Men det var ingetdera. Nu har han fått smärtstillande i tre dagar och antibiotika två gånger om dagen i en vecka som han skall ha t.om söndag. Idag fick den lilla deprimerade katten gå utomhus igen. överlycklig. Hoppas att han kommer in för medicinering;) Hoppas även att det var årets enda akuta veterinärbesök.


Ha det bra alla!

ANNONS
Av Viveca - 7 oktober 2013 14:11

Lätt förvirrad och trött av alla intryck på nya jobbet kan jag inte säga att jag avundas dem som jobbar kvällstur följt av dagtur jämt. Förra veckan började schemat med kväll, dag, kväll, dag. För mig innebär det att jag är hemma vid 23 och efter att hund och hästar fått sitt är klockan tolv. Går sedan upp 04,45 dagen efter.


Men snart är det dags för nattjobb igen, vilket passar mig alldeles utmärkt.


Intrycket av det nya jobbet är fortfarande väldigt bra. Det är god stämning på avdelningen och jag går bredvid en otroligt trevlig och lugn sjuksköterska som verkar ha bra koll.


Det dåliga samvetet för hästarna och hunden gnager, trots att jag har fått hjälp att rasta Doris och att ge hästarna mat på dagen. Doris är som ett plåster på mig när jag kommer hem och hästarna gnäggar så fort de ser mig.

 


Igår kom jag ut på en skogstur med Vilda första gången sedan i måndags. Lite naivt av mig att tro jag skulle orkat efter jobbet under veckan. Inte ens i lördags orkade jag fast jag var ledig, och då var det egentligen en årlig långtur planerad. Insåg att det inte var optimalt att lasta liten åsna för en tvåtimmars tur när jag knappt kunde använda hjärnan till de allra enklaste sakerna här hemma.


Men det var skönt att komma ut igår.


Bilen som valde att haverera på väg hem efter sista natten på grannön är nu lagad och tack vare snälla grannar som lånat ut sin bil till mig så har det funkat.


Markos hovar verkar må bättre så inget ont...De mådde nog gott av lite vila även om jag hade planerat att hålla igång honom mer fast med boots. Fick tag i jättefina begagnade boots som kom i veckan men Hööks hade slut på sulor till. Den ena var dessutom broddad och det följde med broddar till den andra så nu har jag om jag behöver dem.


Har ridit Vilda med boots det sista, nu passar de igen från att ha varit små. Hon har visat att hon hellre går i gräskanterna även om hon gör det av ytterligare en anledning. HUNGER! Den hästen är nog den hungrigaste jag känner. Nu vet jag att om bootsen passar/har lite utrymme över så behöver hon dem.

 


Nu får de faktiskt hösilage tre gånger om dagen då jag är osäker på hur mycket gräs/fibrer de faktiskt får i sig. De har börjat knapra i boxen. Ger dem också småträd att gnaga på.    


De får än så länge väldigt små givor då gräset fortfarande växer och jag antar att denna tid är den enklaste att snåla på maten då det finns gräs och det inte är säskilt kallt.


Är det någon som har något bra tips på antibitmedel? Har ett som man sprejar på men det ger ingen som helst effekt mer än att jag själv råkat smaka på det och spottar i en timme efteråt.


Marko är alltid lite knaprig av sig, men det brukar bli bättre när de har lite sly att tugga på. De har även öppet till den hagen där det finns träd att äta på men tror att de är lite bekväma med att stå i uteboxen och knapra där.


Nu väntar jag på svar från Svenska foder om de kan lägga till en analys av mikromineralerna till den tidigare analysen. Annars får jag göra en helt ny analys.


Jag tog bort koppar och zink ett tag när Marko ömmade i hovarna ifall det hade med det att göra, men det verkar inte så, så nu får de en fjärdedel av behovet samt dagsbehovet av selen tills jag vet hur mycket de skall ha. Vattnet är äntligen klart och fint igen istället för gult av järnet.


Idag blir det att förbereda allt inför veckan med höpackning etc. Hade även tänkt att städa min stackars ovårdade bil.


Ha en bra dag alla!

ANNONS
Av Viveca - 24 september 2013 09:46

Igår var veterinären här för den årliga vaccinationen och munkoll.


Tycker att det är så bra att passa på med en genomgång när hon ändå är här.


Jag passar på att fråga och diskutera.


Vilda fick anmärkning på kroppshyddan i vanlig ordning. Veterinären bad om ursäkt för tjatet men sade samtidigt att hon måste säga ifrån och att Vilda kommer drivas i döden om hon inte går ned i vikt.


Hon föreslog halm i vinter, men det funkar inte pga hostan. Antagligen skulle den här typen av hästar klara sig på det lilla gräset i vinterhagen om det inte var för magarnas skull. Hon menade att egentligen borde de tillåtas bli magra på vintern för att sedan tjocka på sig på sommaren då det är deras naturliga cykel.


Jag får helt enkelt skärpa mig sommartid och sluta tycka synd om hästarna när betet tryter och inte bry mig om den lilla ettermyrans eländiga humör när hon är hungrig.


Är glad att hösliaget inte är så energirikt i alla fall och de kommer att få bara så mycket som krävs för att hålla magarna igång.


Nu får de en liten tuss var varje kväll för att vänja magarna. Vill inte ha diarré i år igen.


Marko har sedan ca 10 dagar varit öm i hovarna. Det började med att han trippade vid tömkörning på grusvägen och markerade på höger framhov. Den var varm och hade lite puls. Trodde först att det var en hovböld på gång igen men bestämde mig för att avvakta då det tog sådan tid för den att mogna sist och då han gick rent i hagen. Var också inne på ev. stengalla. Det är en del väldigt grovt grus/sprängsten på vissa ställen här. Vilda blev ju också öm ungefär vid samma tid för ett par år sedan.Det var då jag skaffade bootsen som jag inte använt på ett bra tag nu. Det är fuktigare i gräset och i vinterhagen är det grusat på vissa ställen. De sliter då ned hovarna snabbare än på sommaren.


Marko har även haft puls och varit varm på alla hovar stundtals. Ett tag var jag orolig för fång men fick inte riktigt ihop det med att han verkat gå obehindrat på gräset.


Har varit på promenad och tömkört honom både på grus, gräs och i skogen. Vissa dagar har det varit ok andra har han ömmat på gruset, men rört sig normalt på övriga underlag.


Veterinären kände igenom honom igår och började med nacken, hum, hum.


Gick vidare till hovar och kotor. Nej, det här är inte fång men väl en inflammation som behöver avlastas blev utlåtandet. Det kan bli belastningsfång av det.


Jag mätte hovarna som nu är bredare än långa vilket de ej brukar vara normalt. Alltså finns i stort sett bara ett bootsfabrikat som funkar: Cavallo Simple, samma som Vilda har.


Jag har letat efter begagnade, men abret är att den modellen måste gås in för att inte skava. Vilda klarade sig med att ha boots enbart vid ridning, men Marko behöver nog avlastning/skydd även i hagen ett tag.


Det är även risk att det kommer in grus och annat innanför bootsen som skaver eller att det blir för tätt med wraps dygnet om i det fuktiga vädret. Mugg vill vi inte ha heller.


Pratade med hovslagaren som skall komma i dagarna och slå på skor som får sitta tills hovarna vuxit till sig. Är även osäker på höger framhov då jag tyckte sulan sviktade igår kväll när jag tryckte med tummarna och jag tyckte att han lyfte den dåligt när han gick i hagen.


Nu på morgonen var alla hovar svala och fina. Marko är väldans trött på mitt klämmande dock...


I lördags fick jag hjälp att rida Vilda av E. Riktigt trevligt att komma ut med båda hästarna samtidigt. De blir väldigt lugna och lydiga då.

 


Även Doris blev vaccinerad igår. Skönt att ta alla djur samtidigt så har man bara ett datum att hålla reda på.


 


Planerna för att hålla Vildas hosta i schack blev att fortsätta som innan med mina örter, vilket verkar funka riktigt bra. Fick även tips om en slicksten med eukalyptus (som man låter dem slicka på en stund varje dag och sedan tar bort).

Vid envisare hostperioder så skriver vet. ut Ventipulmin. Vi var båda överens om att det är ganska onödigt med större utredningar som bronkoskopi när behandlingen är kortison. Då kan jag lika gärna avliva Vilda då kortison invärtes på den tjocka skulle vara förödande. Vi var även överens om att ständigt ge läkemedel inte är bra.


Fick beröm för eksembehandlingen (alltid något:))


Passade på att fråga hur det funkar med immunterapi, mest av nyfikenhet.


Det finns mot knottallergi, men är väldigt ospecifikt och har ganska dålig effekt. Oftast orsakas den allergiska reaktionen av svidknottens saliv. De medel som nu finns är tillverkade av hela knotten, men försök pågår med spottkörtlar från svidknotten. För att genomgå immunterapi måste man först göra en allergiutredning.


Idag skall jag arbeta min sista natt på grannön. Hoppas hinna med en ridtur på tjockisen och fixa lite här hemma under dagen.


Ha en bra dag alla!Av Viveca - 11 september 2013 13:15

Nu är jag ett år äldre och kanske lite visare;)


Blev firad ordentligt i söndags. Fick många fina kläder och ett par skor. Behövligt då det är det jag lägger minst pengar på. Har kläderna tills de faller sönder och förpassas till stallkläder.


I fredags var det dags för terminens första ridlektion.

Jag hade haft ont i korsryggen i ett par veckor efter mindre lämpliga arbetsställningar, barnpassning, trappkånkande m.m


"Ridfröken" såg direkt att mitt högerben var kortare än det vänstra. Först kontrollerades sadel och stigläder, men det var benet som sagt.


Hon mjukade upp mig genom att göra cirkelrörelser i fotleden och få knä samt lår avslappnade. Sedan tryckte hon benet upp mot höftleden. Vilda som annars gärna gillar att stå still blev otålig och när hon fick en tillrättavisning av fröken så bet hon henne i armen...suck!


Jag fick också "vifta på svansen" dvs göra sidorörelser med svanskotan, vilket ju egentligen inte går men mer som en tanke. De sista kotorna skulle jag också svanka resp kuta med, bara lite, lite i tanken.


Resultatet: Lika långa ben och Vilda som i stort sett alltid står ojämnt på bakbenen ställde sig rakt. Fantastiskt!


Fick också konstaterat att jag sitter rakare nu än när vi började med CR. Det är svårt att känna det själv då man vänjer sig att sitta på ett visst sätt så känns det som man sitter snett när man börjar sitta rakt.


Så fick jag lära mig att känna det lättare. När hästen rör sig framåt så rör ju sig rytttarens höfter i cirkelrörelser bakifrån och fram. Jag fick känna efter vilken höft som rörde sig mest. Det är den sidan man har mest vikt på. När rörelserna känns lika stora på båda sidor är man jämn. Det var mycket lättare än att försöka känna vilket sittben man sitter ned på mest.


Trots att jag var rak och uppmjukad drog Vilda åt vänster i höger varv. Jag fick då känna efter om jag verkligen var mjuk eller om jag låste höger fotled fortfarande. Omväxlande fick jag pröva att spänna respektive slappna av i fotleden på volten. Resultat: spänd fotled dålig böjning, avslappnad, korrekt böjning. Förklaring: Fotleden motsvarar hästens has på samma sida. När min fotled var avslappnad tog Vilda längre steg med sitt högra ben och kunde böja sig korrekt.


Sedan frågade jag om hur hon tyckte Vilda rörde sig med tanke på att jag tycker hon är stel i höger bak från och till.

Hon sade att det är ytterst lite, knappt synbart. Hon tar lika långa steg med båda bakbenen men är något mindre mjuk i höger. Berättade om Vildas gamla skada och fröken kände igenom henne. Hon var något mer spänd i muskulaturen i högerbenet. Hon visade mig hur jag kunde massera och trodde inte det var något större utan kanske ärrbildning vid ledband som gjorde att hon blev något spänd men att massage troligen skulle göra henne gott.

Det blev bara en 40 minuterslektion, men jag lärde mig massor denna gång.


När jag stannade på grusvägen för att säga hejdå till fröken kommenterade hon att Vilda stod helt rakt på bakbenen och att hon såg hur det blev så när jag viftade på svansen under lektionen.


Jag avslutade med en skogstur då tjockisen inte hade bränt många kalorier under lektionen. Det märktes att vi var mjuka båda två.


Efteråt masserade jag Vilda enligt instruktionerna och hon verkade njuta av det. Inget bråk med hovarna heller:)


Idag skall jag fortsätta städa boxen och torva upp den. Jag började dammsuga den men dammsugarpåsen hade fått fötter. Sedan har det varit fullt upp med kalas och jobb m.m

 


Jag har inte börjat stödfodra än men skall skicka in analys på mikromineralerna när jag öppnat första balen alternativt om jag får reda på vart höbonden gjort sin analys så kan jag bara lägga till dem utan nytt prov och mycket billigare.


I år skall det bli ordning på mineralerna och hästarnas hälsa! Balansen mellan Fe:Zn:Mn:Cu skall också vara 3:3:3:1 för ett korrekt upptag av mineralerna så det räcker inte att bara ge behovet då de tar ut varandra vid obalans.


Just nu när hästarna bara äter gräs ger jag bara halva dygnsbehovet av koppar och zink men förmodligen bör jag ge mer.

 

För er som är intresserade så finns nu en grupp på FB: Vi som vill ha järnfritt mineralfoder till häst. Gå gärna med där och läs mer om hur för mycket järn kan påverka hästhälsan negativt.


Ha en bra dag alla!
Av Viveca - 4 september 2013 21:04

Jag börjar på nya jobbet den 30/9.

Det skall bli riktigt spännande. Försöker läsa på om infektionssjukdomar. Mycket intressant men också skrämmande vad de där småjävlarna kan ställa till med.


För de flesta är t.ex mässling, vattkoppor och röda hund banala infektioner för andra förenade med hjärnskador, missbildningar och livshotande tillstånd och ibland med dödlig utgång.


Den allra största gruppen som vårdas på avdelningen är vad jag förstår de som har endokardit dvs en infektion i hjärtats inre hinna ofta i hjärtklaffarna. Skall läsa på lite mer om det ikväll.


Känner mig riktigt taggad men vet samtidigt att jag kommer vara rätt slutkörd i början. Får tre veckors introduktion på dagtid innan jag går på nattjänsten. Det gäller att rodda ihop hästfodring och hundkissning under de veckorna. Men det skall nog lösa sig.


Jag har inte börjat stödfodra ännu, men de får mineraler nu. Efter två dagar hade Markos eksem läkt ut. Fick en tankeställare om att kanske ge extra zink även under sommaren. Jag ger ju linfrön av den anledningen men de innehåller inte samma mängder zink som de rena mineralerna.


Kanske är det slumpen? Men nu har knotten varit jobbiga igen så det rimmar inte riktigt med läkningen i så fall.


Imorgon är tanken att släppa dem i hagen med uteboxen. Om jag släpper in dem där permanent bestämmer jag när jag ser hur mycket de kliar sig mot väggarna. Ganska skönt för dem att kunna gå in, men mindre kul att mocka igen;)


På fredag är det ridlektion igen. Undrar hur mycket jag och den lilla tjocka kommer ihåg och hur mycket olater jag lagt mig till med under sommaren?? Förmodligen har Vilda bättre minne än jag...

 

Avslutar med en bild på Doris och hennes killkompis. Hon visar här att tjejerna bestämmer...

Ha en bra kväll alla!

Av Viveca - 30 augusti 2013 22:10

har hästarna fått fina fötter igen.

Lite bakläxa på raspningen fick jag då jag tagit för lite på insidan på Vildas framhovar.

Fick en liten snabbkurs och genomgång av hur jag skall hålla vinklar och hur jag bör verka respektive häst. Även lite teknik med raspen fick jag lära mig.

För att inte glömma har jag skrivit ned detta.

Jag använder ju bara raspen än så länge och det gäller att hålla efter annars blir det riktigt jobbigt att raspa bort överflödig vägg.

Mineralerna kom i onsdags så snart skall jag räkna och introducera dem.

Marko var lite sprättig och svettig i stallet idag så jag får hålla ögonen på honom så att det inte är dags för magnesium igen.

Nu skall jag läsa lite i min nya bok. Hästfocus kom också idag och är redan skummad.

Ha en bra kväll alla!

Av Viveca - 27 augusti 2013 22:14

Som vanligt har jag inte hunnit med allt jag tänkte, men det tog sig på slutet.


Igår fick vi upp en trappa som Mats hittade på annons på Blocket. Den passade perfekt. Till och med algerna matchar algerna på den gamla husväggen;)

 

Doris i händelsernas centrum som vanligt.


Skönt att slippa den provisoriska trätrappan som blir farligt hal på vintern. Jag har hängt i dörrhandtaget många gånger med benen i luften.


Mats har även putsat alla sommarhagar samt lagat övergången över bäcken.

Han verkar nöjd med sin nya traktor.

 

Doris inspekterar igen...


Vattnet som varit bedövligt igen trots att reningsverket funkar och brunnen är nyrengjord är äntligen fint. Filtret hade gått bärsärk och tömde hela brunnen en natt när jag sov. Det slutade aldrig att spola. När det var lagat hade allt som skulle vara på den "smutsiga" sidan dvs järn och annat lagt sig på den rena sidan. Men idag är det varken grumligt eller gulfärgat.


Apropå järn så hade jag sådant aber med vilka mineraler jag skulle köpa så jag har faktiskt beställt från Polen. Vilken service! Beställde på söndag natt och det skickades redan på måndagen. Nu har paketet avancerat till Tyskland.


Allt som allt gick det på 840 kr med frakt inräknat. Då har jag mineraler för 8, 10 respektive 12 månaders förbrukning. Jämfört med att köpa Kraffts mineraler som ändå är hyfsat billiga så blir det billigare och jag slipper allt onödigt. Selen, zink och koppar är det jag kommer att ge. Funderar dock på om jag behöver ge jod, men det borde finnas i hösilaget eftersom vi bor på en ö. Kan ju tillsätta en nypa bordssalt i hinkarna annars då det är så små mängder som behövs.


Igår hade jag och Marko en jättefin träningssession. Han var lite brötig till en början då han ville gå mot gräset och helst inte lämna gården. Men han stannar inte som Vilda utan knör lite och taktar. Men när jag väl tog tömmarna så lugnade han ned sig och lyssnade jättefint, men han var tvungen att gnägga efter kompisen mest hela tiden.


Väl tillbaka efter en mindre runda så styrde vi in på banan. Jag tömkörde bara runt tills han slappnade av sedan blev det serpentiner mellan mina sicksackbommar. Han satte sig lite på tvären till en början men gav sig och insåg att det faktiskt inte var farligt. När det funkade styrde jag honom över dem istället. Alla sex tog han på rad utan knussel. Har han äntligen insett att bommar inte äter hästar nu?


Idag red jag ut med Vilda på förmiddagen för en gångs skull istället för på kvällen. Hon var riktigt fin idag och verkar trivas med både sadelgjord (köpte en ny anatomisk utan platta) och sadel.


Tog ännu en skogstur med Doris och letade kantareller. Tyvärr tror jag att jag fick fler fästingar än svampar, men jag hittade en alternativ väg att rida i skogen:)


Nu är jag skönt trött i kroppen och känner mig redo för sängen snart.


God natt alla!

Av Viveca - 24 augusti 2013 20:54

av hösilaget, som har jättefina värden.


Lite energi och mycket protein. Proteinet är i överkant men det skall vara ok att ge upptill tre gånger behovet om det kommer från grovfoder så vi klarar oss precis.


Mineralinnehållet är helt ok och täcker behoven.

 

Handskrivet i år och lite kladd och uträkningar.


Det jag behöver tillsätta är alltså selen. När det gäller mikromineralerna så har jag inte analyserat dem, men jag kommer att ge extra koppar åtminstone en tid då vårt vatten är väldigt järnhaltigt igen. Vi har haft problem med vattenreningen, men hoppas att den snart funkar efter en del meck. Eventuellt kommer jag även att ge lite magnesium då det är väldigt mycket Kalium i fodret, om jag ser att behovet uppstår. Det verkar ju som om Marko visar det ganska tydligt.


Jag kommer även att ge E-vitamin då det ingår i Selentillskottet och kan behövas när man ger inplastat foder  och oljebaserat foder (linfröolja). Vad gäller A- och D-vitamin kommer jag även att ge detta. Särskilt D-vitamin tror jag är viktigt då mina bär täcken hela den ljusa perioden på året.


Jag håller nu på att försöka hitta passande tillskott. Det lutar just nu åt Biofarmab´s Coppervit och deras SeloE samt majsgroddolja. Det blir inget färdigt mineralfoder i alla fall med en massa järn och annat vi inte behöver.


Tyvärr är det svårt att hitta något helt rent i Sverige, så jag får ta att jag får med en del mangan, Biotin, och B12, dock i ganska små mängder och de är inte skadliga. Selentillskottet innehåller inulin vilket jag inte riktigt gillar och skall därför fundera lite till. Det finns ett annat selentillskott VSL, men det innehåller istället lysin och med tanke på proteinhalten i grovfodret så lär inga extra aminosyror behövas. Skall även höra med vet när jag bokar vaccinationer om hon rekommenderar något särskilt.


Det finns rena mineraler att beställa från Polen men jag tycker det är bättre att ligga på tillverkarna här hemma istället. Ingenstans går att finna att hästar fått järnbrist pga underskott av järn i svenskt foder. Oftast beror det på underskott av koppar. Varför man tillsätter järn i mineralfoder är för mig en stor gåta.


Överallt framhålls att man bör ge och att de flesta hästar kan klara sig på grovfoder samt ev. mineraler ändå är det svårt att hitta mineralfoder med mer koppar än järn (järnfritt finns överhuvudtaget inte) kombinerat med en Ca/p-kvot som är låg. De flesta foder har en väldigt hög Ca/p-kvot anpassad för en spannmålsrik foderstat.


Tar gärna emot kommentarer och funderingar samt förslag på selentillskott (helst så rent som möjligt).


 

Avslutar med en bild från igår efter vår bettlösa tur bland flugorna. Vilda trivdes jättebra med grimman och det funkade faktiskt att hålla mulen från det gröna med. Det verkar dock som hon inte gillar den nya anatomiska breda gjorden riktigt då hon sparkar sig under magen, men det kan vara insekterna med. Får prova med en vanlig smal gjord igen.


Mats mår bra igen. Tack alla för omtanken!
Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Sparvöga med Blogkeen
Följ Sparvöga med Bloglovin'

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2017
>>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se