Sparvöga

Senaste inläggen

Av Viveca - 24 juni 2013 22:49

I lördags släppte Mats hästarna i resten av sommarhagen. De har ju gått i liten del av den i vanlig ordning. Jag hade bett om hjälp att såga ner lite buskar och sly då Mats jobbar borta på veckorna. Hade tänkt vänta  några dagar till med det riktiga betessläppet.


Men gräset är ganska högt där och jag hoppas att det är bättre för tjockisen. Hon äter långsammare när det finns mycket mat, men hon får ju naturligtvis i sig mycket ändå.


 

Glada var hästarna i alla fall...


Det känns som rysk roulette ibland.


Visst kunde hon få stå på en grusad plätt och få hö hela sommaren, men ska de då gå i olika hagar? Hon skulle dessutom bli heltokig och säkert försöka ta sig till gräset på ett eller annat  sätt. Enda gräsfria stället är utanför uteboxen och där finns risk att hon kliar sig. Men det går ju att ordna större grusad hage.


Betesreduceraren är jag väldigt nära att testa igen, men jag är rädd att hon skadar sig eftersom hon blir helt hysterisk och försöker på alla tänkbara sätt få av sig den.


Vilda är envis, smart, matfixerad och matagressiv. Det gör det hela lite komplicerat. Det låter säkert löjligt då det är många hästar som vänjer sig vid betesreducerare eller att enbart äta hösilageåret runt. Men Vilda är matgalen. Jag tror att det är pga att hon fått svälta som liten.


Hon har puls till och från. Idag var en dag med mest till och återigen fick jag smått panik, men på kvällen var hon pulsfri i ena och knappt kännbar puls i andra hoven.


Idag har jag inte ridit. Tyckte hon kändes lite kantig igår när jag red. Inte hovöm eller halt utan mer stel bak. Det har hon varit tidigare bla i vintras. Blir orolig att det är hennes gamla skada vid bakhasen som börjar ge sig till känna nu efter flera år. Det kan ju vara något annat med.


Har istället roat mig med att titta till hästar, promenera Doris samtidigt och att sy en pad. Multitasking...


Den är nästan klar. Skall bara på med lite fästen och bestämma mig för om det verkligen skall vara en shabrakpad eller helt enklet en pad. Tror att det sistnämnda funkar bättre, men just nu är den en kombination.

    

   


Till paden har jag använt vår gamla tempur/Ikeamadrass. När Vilda lägger på sig alltför mycket blir det ett litet glapp mellan rygg och sadel mitt under sadeln. Den trycks ned när man rider, men trycket blir då högre bak och fram. Man ser skillnaden på smutset på shabraket. Den ligger emot hela vägen men för mycket baktill.


Hade en idé om detta i vintras, men hade då inte köpt ny madrass utan hade bara tempurkuddar vilka består av små, små tempursmulor. Det blev inte lyckat.


Imorgon får det bli antingen ridning om hon verkar ok eller en lång tömkörningstur. Hon måste ju röra på sig tjockisen.

Jag börjar tvivla på om Phytoleankurebn gör någon nytta, men jag har en hel del kvar i burken så jag fortsätter ett tag till.


Bra affärsidé, tänk om jag inte vågar sluta med det av rädsla att fången kommer som ett brev på posten?


Ursäkta ett negativt och gnälligt inlägg men inbland känns det som man har rumpan bak hur man än vänder sig...


Ha en bra natt alla!


Av Viveca - 20 juni 2013 23:46

... som började lite segt.


Det har varit en varm dag. Jag är ingen värmedyrkare tyvärr.


Insektsprayen fungerar över förväntan, men skall även skaffa Citronella för det där lilla extra.


Kollade upp hur man tillverkar salva då jag ville tillsätta de eteriska oljorna i något mer fast att smörja på skap m.m Här kan ni hitta mer info om detta.


Sagt och gjort. Tog vad jag hade hemma.


Till drygt 100 ml salva:

80 ml Olivolja

ca 20 ml bivax (här höftade jag en del)


Eteriska oljor:

Geranium

Lavendel

Citron/eukalyptus

Cederträ


5 droppar av varje. En tumregel är ca 20 droppar per 100 ml vätska/bärarolja...


Värm olivoljan i en kastrull. Tilsätt några klumpar bivax, rör om. Låt svalna något, tillsätt de eteriska oljorna. Häll på rengjord (caviar-) burk. Egentligen bör man tillsätta E-vitamin som förhindrar att fettet härsknar. Det glömde jag, men känner nog på lukten när det är dags att slänga salvan och göra ny:)

     

Kom på lite sent att fota den stelnade salvan. Det blev lite mörkt ute...


Med Mats hjälp tog jag ut Marko då jag hade på känn att han skulle ha bråttom genom grindarna. Japp, så var det, men det gick bra om än lite väl raskt.


Marko fick en välbehövlig borstning och magtvätt. Han pinkar ju på täcket...


 

Lite toleransträning med handduken. Den fick vara överallt men helst inte på öronen;)


Sedan en riktigt bra tömkörningstur. Han var lugn, men saknade Vilda och kom på det med jämna mellanrum. Innan vi skulle svänga höger hemåt ville han åt vänster mot sommarhagen. Han blev ganska på och bångstyrig, men Mats tog tag i tömmarna och gick med honom en bit vid huvudet.


Jag är övertygad om att magnesiumet gjort nytta. För lite ängslig kommer Marko alltid att vara, men spänd som en fiolsträng är han inte.


När vi kom tillbaka till sommarhagen var Vilda genomsvettig. Hon hade sprungit runt och gnäggat efter Marko. Likadant var det sist jag red Vilda då var Marko helt svettig när vi kom tillbaka. Det tar ett tag för dem att vänja sig vid att vara själva i sommarhagen. Men inget ont...Båda blir ju motionerade samtidigt;)


Efter svampning av Vilda och insektssprayning. Sade jag godnatt till kusarna i dimman. Det låg även en doft av lavendel över hagen...


 

Godnatt till er alla!



Av Viveca - 16 juni 2013 23:07


Jag har i flera år använt Ultrashield, vilket funkat hyfsat bra. Något sämre effekt de senaste åren på knotten. Dock får hästarna inga fästingar mer än i ansiktet där jag inte vill smeta in gift.


Emin Optimal har testade jag första gången förra året. Det består av microkapslar vilket skall förhindra att det tas upp av kroppen. Själv reagerar jag med klåda av medlet. Om hästarna reagerar är svårt att säga då de redan har klåda.

   


Jag är efter all denna användning impregnerad med insektsmedel. Skönt att slippa både fästingar och bett, men hur nyttigt kan det vara med allt gift? Tidigare har jag varit älskad av alla kryp. Nu kanske hjärnan blir skadad istället?


Jag har även provat hemmakok men citron, vitlök, rosmarin och ättika/vinäger. Det luktar ganska gott, men hjälper inte särskilt länge.


Tidigare innehöll de flesta insektsmedel på marknaden eteriska oljor bl. a. Citronella och Geranium läs mer här. Dessa medel har förbjudits av kemikalieinspektionen som ingredienser i insektsmedel. Jag antog att det var pga giftigheten, men det visade sig när jag läste på att det berodde på att produkterna inte fick marknadsföras som verksamma mot insekter utan att ha blivit testade och godkända av kemikalieinspektionen. För att få en produkt godkänd kostade det företagen runt en miljon kronor för varje produkt. Istället togs produkterna bort och ersattes av produkter med godkända gifter.


Efter lite efterforskningar och googlande tillverkade jag eget insektsmedel idag.


 


Eteriska oljor:

Geranium,

Cederträ,

Lavedel,

Citron/Eukalyptus.


15 droppar av varje blandas i en liten skvätt grönsåpa ca en msk.


Blandningen klickas i en sprayflaska med 5 dl ljummet vatten, omskakas.


Skakas om före sprayning.


Får se om blandningen är lagom stark och ev. byter jag ut citron/eukalyptus mot citronella.


Eteriska oljor kan vara potenta och ge t.ex hudbiverkningar. De skall inte användas outspädda på huden. De är dock inte blandbara med vatten utan med olja.


Jag vill inte smörja oljor på hästarna i värmen pga risk för brännskador. Därför använde jag grönsåpa som emulgerare så att oljorna finfördelas i vattnet. Därför bör man skaka om flaskan då de skiktar sig när vätskan stått.

 
Testsprayade ikväll under knottinvasionen. Först tyckte jag inte att det hände något men sedan höll sig knotten på avstånd från hästar och täcken de surrade ovanför men satte sig inte på dem. De som redan satt på hästarna slutade snart att röra sig.
 
Jag hoppas att detta funkar och får testa hur länge effekten sitter i.
 
 
Priset blir dessutom ett helt annat. Emin Optimal håller ca 8 timmar och räcker max två veckor. Det kostar 450 kr för en liter. Oljorna kostar mellan 42 och 98 kr(Geranium) innehåller 10 ml i varje flaska vilket är  ca 200 droppar. Med ovanstånde blandning av fyra oljor går det åt 60 droppar till en halv liter dvs 120 droppar till en liter. För 800 droppar betalade jag 330 kr inkl frakt. Då får jag ut drygt 6,5 liter av blandningen. Om jag skulle köpa motsvarande mängd Emin Optimal skulle det gå på 3000 kr. För Ultrashield ca 1500 kr.
 
På återseende!

Av Viveca - 14 juni 2013 11:58

Först vill jag återigen tacka alla som anmält sig till studien. Hoppas att snart kunna få ihop allt material med frågefomulär m.m samt en egen mailadress till detta.


Det är väldigt intressant att läsa era kommentarer. Vill dock inte publicera dem då det finns mailadresser och alla vill inte att alla skall läsa deras kommentarer. Vill ni ha en kommenterar publicerad så skriv det. Jag tänkte göra en liten sammanfattning av era kommentarer så att de blir anonyma men att man kan läsa lite om detta och hur spridda raserna är och olika behandlingar som prövas. Det är väldigt intressant tycker jag.


Hur går det då för mina kusar?


Vildas hosta verkar ha försvunnit. Jag har gett båda hästarna bovete och linfrö två gånger dagligen i fem dagar. Detta för att Vilda fick besvär med bulor under magen och lite, lite eksem där bulorna varit. Båda verkade dessutom mer besvärade av klåda igen. Det kan ha med att jag givit dem nässlor som skall vara nyttigt men kan ge hudbesvär hos känsliga hästar.


Vilda har även fått timjan, fänkål och anis lika länge.


Bulorna och eksemet är borta:)


Min fångest har lindrats något efter att jag släppte dem i sommarhagen igår. Där finns mer uppvuxet gräs nu och lite blandat med olika örter. De sista dagarna innan var jag väldigt orolig då vårhagen var mycket nedbetad och regnet vägrade komma. Vilda har puls till och från varje betesperiod men i tisdags tyckte jag att hon hade det ständigt. Mats är på jobb på annan ort och jag skulle jobba min sista av två nätter innan semestern.

 


Jag sprang således ut och in och kollade puls och ev. värme i hovarna hela dagen...


Före jag åkte till jobbet kände jag igen och planen var att ställa henne utanför uteboxen över natten i värsta fall. Det är inte lätt med klihästar för de använder ju även boxen att klia sig på.

Men ingen puls och svala hovar. Detta var en timme efter hon fått Phytolean. Det kan vara slumpen eller så funkar det.


När det gäller vikten så står hon still på 189 cm i bröstomfång och ca 10 cm fett ovan mankammen. Mätt från nackmuskeln till mitten av mankammen. Nu har det gått två veckor sedan vi startade kuren så nu vill jag se lite resultat på viktkurvan med så jag vet om det är värt pengarna.


Marko har lugnat sig betydligt efter magnesiumtillskottet. Att han svettades så vädligt under eksemtäcket hade nog mer med brist än med värme att göra. Nu svettas han inte alls. Vinterpälsen kan ju såklart ha spelat in med.


I måndags tog jag en liten test-tömkörningsrunda med honom.


       


Det gick riktigt bra. Han ville dock stanna och äta. Lite gräs fick han snott åt sig, men det var riktigt jobbigt att pressa grästussarna förbi Novabettet. Det blir ju lite friktion av gummit. Annars verkar det verkar funka riktigt bra med bettet. Hoppas snart kunna slänga väck nosgrimman med:) Han var lugnet självt (mätt i Markos egna skala;)). Lite gnäggande efter Vilda när vi kommit halvvägs men trots detta kunde han stå still tills jag bad honom gå framåt.


Han var lugn i stallgången och sprätte inte till för varken beröring eller ljud som sist. Nöjt frustande jobbade han riktigt bra. Det blev en kort runda då jag skulle jobba, men ändå så verkade han ganska trött i huvudet efteråt. Det är väl jobbigt att motstå frestelsen att stirra till det;)


Före flytten igår tog jag en ridtur med Vilda. Det blåste kraftigt och hon var lite på tårna. Det prasslade till i skogen av en älg eller ev ett rådjur och min annars så coola madam fick frispel och påbörjade en skentur men jag fick stopp. Sedan taktade hon en längre bit. Ovanligt för henne, men hon lugnade sig tillsist. Hon är lite mer stressad i år än förut.


Marko ropade som vanligt efter oss och blev snopen när jag traskade förbi hagen med Vilda efteråt.


Sedan var det Markos tur att få komma till nya hagen och Vilda. Han taktade om vartannat. Vä framme ställde sig Vilda mitt i ingången och Marko stressade in, fastnade med täcket i ena öglan till handtagshållaren på stolpen och drog iväg i galopp som Vilda startade. Jag fattade inte att han hade fastnat förrän efteråt.


Jag var tvungen att släppa grimskaftet då jag stod med handtaget i ena handen och Marko drog i andra änden av skaftet. Han rusade runt med grimskaftet mellan benen ivrigt påhejad av Vilda. Med facit i hand kanske jag skulle flyttat Marko först. Vilda är en uppviglare ibland.


Det gick att knyta ihop trådar och handtag. Som tur var hade jag inte satt på strömmen och alla stolpar satt kvar i marken. I täcket blev det bara ett litet hål.


Jag gick fram till Marko och knäppte loss grimskaftet och lät det falla till marken. Han lugnade sig ganska snabbt. Det man inte dör av...

   


Jag brukar flytta båda samtidigt av hästpsykologiska skäl, men hade ingen hjälp och jag kan inte komma igenom öppningarna med två hästar samtidigt.


Allt slutade väl i alla fall.

Idag får hästarna vila och äta gräs. Skall ta mig an de andra husdjuren och dammråttorna här inne.


Ha en bra dag alla!


Av Viveca - 9 juni 2013 10:30

Fredagkvällen tillbringades på restaurang Pater Noster i Skärhamn.


Riktigt god mat och fin utsikt:

 


På lördagen var vi på Tofta gård på veterandag, med gamla traktorer, bilar och mopeder. Strålande sol, mycket folk och god mat. Doris skötte sig exemplariskt och blev kär i en äldre labradorherre. Hon är i höglöp nu, vilket gjorde många hundnosar trötta skulle jag tro.


Doris var trött efter detta:

 


Som vanligt så ville hon ha kroppskontakt i bilen.


På kvällen var det Vildas tur. Hade häromdagen tänkt rida barbacka av flera skäl. Framförallt skönt för Vilda att få vara nästan naken någon gång under sommaren. Det blir varmt med eksemtäcke framförallt nu när hon har magdel på igen. I lördags var det dock mer lämpligt när Mats var hemma.


     


Jag har suttit barabacka på Vilda några gånger, men inte mycket. Hon har ganska spetsig rygg även om den sommartid är inbäddad;)


Jag själv har inte litat på min balans och brukar tycka det känns halt och när jag blir osäker så spänner jag mig och då är det kört.


Det var tur att Mats var hemma för Vilda ville inte stå still bredvid pallen.


De första minuterna var det lite svajigt, men vi höll på en bra stund på ridbanan och utökade tiden i trav allteftersom,


Mats filmade en liten stund.


 


Sedan kunde jag inte låta bli att ta en runda i området. Kände mig klistrad vid ryggen till slut. En härlig känsla.


Vilda verkade trivas ypperligt utan sadeln och jag satt till och med kvar vid ett litet skutt när ett brevlådemonster anföll...


Vid grannens gård ville dock inte Vilda gå förbi. Det renoveras och fixas där och nu var det nya monster utanför.


Jag satt av och ledde henne samt började leta efter en lämplig "uppsittningsramp". Hittade en liten bergsknalle och fick ta sats för att hamna med magen över Vildas rygg och kravla mig över med benet. Det såg säkert väldigt graciöst ut med en tjockis som åt i lugnan ro under tiden en osmidig tant kravlade sig upp.


Det får bli fler barbackaturer. Vi fick jättefin kontakt och jag hade mycket mer kontroll på hjälperna och balansen.


 

Skönt att slippa den svettiga sadeln...


Ha en skön dag alla!



Av Viveca - 4 juni 2013 12:57

Under min semester har jag tänkt att dra igång en studie av sommareksem hos häst.


Har du en eksemhäst?


Anmäl ditt intresse om deltagande här i kommentaren. Gärna med mailadress så skickar jag mer info när det är dags.


Jag publicerar inte era mailadresser på bloggen!


Berätta gärna lite om era hästar. Tex. ålder, ålder vid eksemdebut m.m Gärna även vad ni behandlar med nu och vilken effekten är. Det kommer även att efterfrågas i studien.


Hjälp gärna till att sprida detta!


Hoppas att komma fram till ännu bättre resultat och har inte tänkt tjäna pengar på det!


Här är mina tips så långt även om jag nu testar grankådssalva iställer för Skillingarydssalvan.


Tack för hjälpen!

Tillsammans kan vi nog få bukt på detta rejält:)

Av Viveca - 2 juni 2013 17:32

I år är knotten överjävliga...


Vilda som brukar få gå utan magdel på täcket (då de alltid är för små och klämmer om magen på tjockisen) fick stora bulor runt naveln och små krustor framtill på magen.


De har gått ned med hjälp av lite kortison i några dagar. Jag sydde även en ny magdel som kanske inte blev så bra. Eftersom jag tagit bort fästena som går mellan benen på alla hennes täcken så vrider sig magdelen. Prövade att sy utan resår för att den inte skulle dra ihop sig, men jag får nog tänka om där.


Marko blev knasig efter en vecka i vårhagen. Helt plötsigt är han rädd för allt igen. Till och med för att ta på sig flughuvan. Men matte är enveten. Funderar på vad som gjort honom sådan?


Jag köpte Syn-vital till Vilda vid ett besök på hälsokosten. Det skulle hjälpa immunförsvaret. Hon har varit lite snuvig och hostig och jag misstänker starkt pollen. Även Marko får av detta. Det var väldigt gott och skall vara bra för magarna. Funderar på om han tänder snett på det eller om det är något han ätit av i hagen.


Det är tyvärr aptitretande och i förrgår hade hästarna gått bärsärkagång på mineralbaljan, som nu får husera utanför hagen i några dagar.


Jag har börjat fundera på om Marko har magnesiumbrist och har forskat lite i detta. Tydligen är det ganska lite magnesium i svenska marker och kalium motverkar magnesiumupptaget. Särskilt i början av betesperioden kan magnesiumet tas upp sämre på grund av att det finns mycket kalium i gräset. Lusern innehåller däremot mycket magnesium. Marko har ju fått det större delen av vintern men jag slutade att ge det för ett tag sedan. I nästa hage dit jag planerar att flytta hästarna efter midsommar finns mängder av lusern. I vårhagarna växer det nästan inget sådant.


Det skulle kunna vara en förklaring. Att Marko blir mer påverkad beror antagligen på att han alltid har en högre stressnivå och säkert svettas ut en del. Det har ju varit väldigt varmt nu och täcket samt en del päls kvar gör det än mer svettigt.


Även Vilda är lite mer nervös än tidigare. Vi tog ingen analys på hösilaget vi hade det sista pga allt trassel med grovfoder i vintras.


Först tänkte jag ge magnesiumrika naturliga fodermedel som t.ex linfrö, men det får de ju redan. Lusern är lite för kraftigt att ge under betet.


Köpte därför magnesiumsulfat och han har nu fått det sedan i torsdags.


Till Vilda testar jag nu att ge Phytolean, vilket jag hoppas hjälper henne att få bort/motverka de där fettdepåerna vi aldrig blir av med. Svindyrt var det så jag hoppas att det samt motion får henne lite mer i normalt hull då hon säkert har nedsatt insulinkänslighet med de depåerna som alltid blir. Värst är de i december. I februari går hon stadigt ned i vikt för att sedan bygga på dem igen när gräset kommer.


Det kanske är ett dyrt och desperat tilltag. Försökte hitta svinmålla att plocka själv och ge men hittade inga här.


Kommer i alla fall följa hennes mått, fota och se om det gör någon nytta. I så fall kanske det kan vara värt pengarna med en kur varje vår.


Kuren påbörjades torsdag 30/5 med en kvällsdos (åt dock inte upp hela). Fick halva doser följande dagar. Första hela dosen söndag morgon 2/6 (för mitt minnes skull).


Bröstomfång före kuren: 188 cm.

Bilder från fredag 31/5


Tjockisnacken, dock svårt att få en bra bild. Tycker den ser värre ut i verkligheten. Även tjock fram på halsen. 


 

Fettet bakom sadelstaden, som jag i början trodde enbart var vinterpäls...


 

Nacke och skuldror/manke.


 

Nyduschad. Här syns nacken bättre.


Tänk vad man kan längta till sommaren för att sedan svära över knott, springa och känna på hovar och ben stup i kvarten och oroa sig för hästarnas hälsa;)


Funderar även på vilka mineraler jag skall skaffa till vintern. Vi har ju mycket järn i markerna och vattnet( även om vattnet är bättre än tidigare) Därför bör ju inte mineralerna innehålla för mycket järn, men kanske mer koppar och zink.


Kan man blanda egna mineraler?


Kraffts mineraler har gjort sitt här i alla fall. Det verkar ha varit de som gav Vilda problem med magen i vintras.


Många funderingar blir det.


M har jobbat på annan ort det sista och på grund av det samt Markos nya hispperiod har han fått vila en del.


Igår var sista chansen att få hjälp innan ny vecka på egen hand. Det är även svårt att ta ut Marko när han är sådan och Vilda är på hugget att sticka ut igen.


Vi tog in lille hispepelle för grundlig skötsel och jag ville passa på att tömköra samt pröva det nya Novabettet när vi ändå höll på.


Han var sprättig och svettig (fast det var ju väldigt varmt med) redan i stallgången. Drog in rumpan när jag rörde bakdelen vid selning. Väl färdiga så kom hällregnet. Tog på mig en starkt orange regnrock, som han faktiskt tog med ro, sedan gav vi oss ut.


Så kom åskan och blixten väldigt nära, men det var bara att fortsätta. Han var dock spänd och höll på att krypa ur skinnet när vi gick förbi grannens plåttak...


Men innan frustade han nöjt och verkade gilla bettet. Det var helt klart godkänt från min sida med. Det krävdes väldigt små tömhjälper även när han blev stressad.

Det blev en kort tur då åskvädret tog i och kom väl nära, men bättre än inget.


 

Test av Novabettet för ett tag sedan.


 

Marko har allt lite fett med, men det samlar sig såhär konstigt på ryggen varje vår, sedan försvinner det.


När vi vände vid plåttaket och tömmen kom emot rumpan drog han åter ihop hela kroppen. Vet inte om det är lastningen med linorna som satt spöken i huvudet på honom, men jag tror inte det. Det var helt plöstligt han blev såhär igen en hel vecka efter kursen. Misstänkte även ekollonintag men samtidigt har jag kollat dem noga och inte sett att de verkat intresserade. Helt säker är jag ju inte...


De fick dock flytta till ny hage i söndags för säkerhets skull.


Skall prova att ta bort syn-Vital ett tag med.


Vilda har ingen hosta nu och har fått örter mot den med. Lite tät är hon vilket hörs speciellt vid galopp, men det verkar sitta främst i näsan.


Dock är hon lite lös i magen idag. Antagligen på grund av Phytolean då jag äntligen fick i henne en hel dos i morse.

Även magnesium skall sänka blodsockret, men vill avvakta så det inte blir för mycket förändringar på en gång för magen och systemet.


Båda hästarna har varit sena med pälsfällningen i år. De har fortfarande inte fällt färdigt. Vilda började ovanligt sent. Medan Marko brukar hålla på länge. Jag startade ovanligt tidigt med deras täcken med och det var ju frost på nätterna ganska länge i år.


 

Lite skönt med sommar är det allt ändå.

Ha en bra kväll alla!

Av Viveca - 20 maj 2013 12:45

Första funderingen: Bett till Marko.

Upptäckte att han fått skav på utsidan mungiporna efter kursen. Han låg på en del och det var svårt att vara mjuk i handen när han var så på hela tiden. Jag själv hade skav i fingrarna, och det har aldrig hänt tidigare. Där fick matte dåligt samvete...


Jag tyckte ju redan tidgare att bettet låg för högt upp mot mungiporna, men när det ligger ett hål längre ned får han tungan över. Vilket jag tror han grejade med en stund även i lördags när vi körde längs grusvägen i slutet av filmen.


Skavet kan även bero på tränset/nosgrimman. Jag gillar det inte riktigt. Smala remmar är det på det med. Men i lördags var det ju ingen vanlig dag heller utan ganska stressande för Marko. Han brukar annars gå lugnt och fint efter ca 10 min och då kan man ha en mycket mjukare kontakt.



Efter tre dagars smörjning med zinksalva är det redan läkt. 


Skall även prova tredelat igen och när han lugnat sig i munnen så åker nosgrimman.


Nu försöker jag också få tag i ett begagnat Novabett. Har aldrig provat det men kan tänka mig att det kanske skulle passa Marko. Det är ju rakt men ändå rörligt utan en massa skrot som kan åka upp i gommen när han grejar med tungan. Jag tycker dessutom att det blir väldigt stumt med ett vanligt rakt bett då det ju påverkar lanerna på båda sidor när man tar i ena tömmen. Bettlöst funkar men jag tycker att det är svårare att få till fina hjälper med det när jag tömkört det sista.


Sedan har jag funderat på det där med lindor. Jag använder det aldrig då jag tycker det är onödigt. Men jag har försökt hitta forskning om nyttan alternativt "onyttan" med att linda ben vid träning. Det finns faktiskt mest en massa tyckande att hitta.


Mina egna funderingar efter det jag läst. En skodd häst som stryker sig bör ha något slags skydd. En häst som hoppar högre, svårare hinder kan behöva ha något slags skydd, t.ex fälttävlan. Jag förstår om man vill skydda benen från yttre våld.


Då kommer vi till det där med stöd som man kanske då använder lindorna till vid t.ex dressyr. Jo, jag kan förstå att ett mjukt underlag kan ge feltramp som innebär påfrestningar på senorna. Men jag har svårt att se hur en fleecelinda faktiskt klarar att ge det stödet.


Dessutom talar stöd lite emot sig självt när det gäller att träna för hållbarhet. Om en människa skall träna upp sina muskler och stärka senorna kring en led så rekommenderas att använda stödförband så lite som möjligt eftersom det extra stödet gör att kroppen slipper stötta sig själv, enkelt förklarat.


Ett stödförband som är överanvänt eller felanvänt kan ge motsatt effekt och få t.ex muskler att förtvina. På åttiotalet hade varenda unge vulkanskydd på minst ett knä och där kan man tala om överanvändning.


Jag hittade inget specifikt om detta när det gäller hästar. Jag hittade däremot en massa om hur man lindar och risker när man lindar fel. Men väldigt lite om nyttan med lindningen mer än uttalanden om att den ger stöd.


Däremot hittade jag en del fakta av David Marlin som forskat i nyttan/riskerna med ben/senskydd/lindor.



Här en artikel om man inte orkar se hela videon


Jag drar slutsatsen att lindor kan vara på sin plats ibland, men kanske trots allt används mer utifrån att det skall se snyggt ut och för att "alla andra använder dem"?


Igår hittade jag ett användningsområde som passar oss i allla fall.

     


Vilda får ju skav av resåret framtill och även av benresåren på insidan benen. Haglunds täcken har fleecetunnlar över benresåren.

 

Gammal bild från tidigare i våras. Nu är skaven både större och kalare, dock lite päls kvar.


Igår sydde jag på fleece på alla Vildas täcken framtill och tre par tunnlar (åtgång två fleecelindor). Hoppas det funkar bra. Efter gårdagens regn blev fleecen tung och blöt framtill men det hoppas jag inte ställer till något ytterligare skav.


 

Det var inte poppis att komma in igår...här längtar hon ut när jag tagit in henne för omvårdnad och täckesbyte...    

I lördags släppte vi hästarna i vårhagen. Vilda kunde knappt gå riktigt utan småsprang på sidan mot hagen. Träddungen ger skydd men kan även innebära kliande. Vi tog ned en massa småträd innan och jag krattade upp mängder med ekollon. Att få upp allt är omöjligt, men jag hoppas de låter bli dem annars får vi stängsla bort dungen. Gräset i denna hage brukar inte räcka så länge men är en bra början.


   


Dagens pyssel är att sy ett träns till Marko. Jag har väldigt lite läder kvar men det blir kanske snyggt ändå. Återanvänder även några spännen från ett islandsträns som jag haft länge och som inte passade Vilda.


Hoppas på lite uppehåll i regnandet för en tur med Vilda senare under dagen.


Ha en bra dag alla!


Ni som prövat Novabett får gärna dela med er av era erfarenheter, för- och nackdelar. 










Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2017
>>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Ovido - Quiz & Flashcards