Sparvöga

Senaste inläggen

Av Viveca - 24 augusti 2013 20:54

av hösilaget, som har jättefina värden.


Lite energi och mycket protein. Proteinet är i överkant men det skall vara ok att ge upptill tre gånger behovet om det kommer från grovfoder så vi klarar oss precis.


Mineralinnehållet är helt ok och täcker behoven.

 

Handskrivet i år och lite kladd och uträkningar.


Det jag behöver tillsätta är alltså selen. När det gäller mikromineralerna så har jag inte analyserat dem, men jag kommer att ge extra koppar åtminstone en tid då vårt vatten är väldigt järnhaltigt igen. Vi har haft problem med vattenreningen, men hoppas att den snart funkar efter en del meck. Eventuellt kommer jag även att ge lite magnesium då det är väldigt mycket Kalium i fodret, om jag ser att behovet uppstår. Det verkar ju som om Marko visar det ganska tydligt.


Jag kommer även att ge E-vitamin då det ingår i Selentillskottet och kan behövas när man ger inplastat foder  och oljebaserat foder (linfröolja). Vad gäller A- och D-vitamin kommer jag även att ge detta. Särskilt D-vitamin tror jag är viktigt då mina bär täcken hela den ljusa perioden på året.


Jag håller nu på att försöka hitta passande tillskott. Det lutar just nu åt Biofarmab´s Coppervit och deras SeloE samt majsgroddolja. Det blir inget färdigt mineralfoder i alla fall med en massa järn och annat vi inte behöver.


Tyvärr är det svårt att hitta något helt rent i Sverige, så jag får ta att jag får med en del mangan, Biotin, och B12, dock i ganska små mängder och de är inte skadliga. Selentillskottet innehåller inulin vilket jag inte riktigt gillar och skall därför fundera lite till. Det finns ett annat selentillskott VSL, men det innehåller istället lysin och med tanke på proteinhalten i grovfodret så lär inga extra aminosyror behövas. Skall även höra med vet när jag bokar vaccinationer om hon rekommenderar något särskilt.


Det finns rena mineraler att beställa från Polen men jag tycker det är bättre att ligga på tillverkarna här hemma istället. Ingenstans går att finna att hästar fått järnbrist pga underskott av järn i svenskt foder. Oftast beror det på underskott av koppar. Varför man tillsätter järn i mineralfoder är för mig en stor gåta.


Överallt framhålls att man bör ge och att de flesta hästar kan klara sig på grovfoder samt ev. mineraler ändå är det svårt att hitta mineralfoder med mer koppar än järn (järnfritt finns överhuvudtaget inte) kombinerat med en Ca/p-kvot som är låg. De flesta foder har en väldigt hög Ca/p-kvot anpassad för en spannmålsrik foderstat.


Tar gärna emot kommentarer och funderingar samt förslag på selentillskott (helst så rent som möjligt).


 

Avslutar med en bild från igår efter vår bettlösa tur bland flugorna. Vilda trivdes jättebra med grimman och det funkade faktiskt att hålla mulen från det gröna med. Det verkar dock som hon inte gillar den nya anatomiska breda gjorden riktigt då hon sparkar sig under magen, men det kan vara insekterna med. Får prova med en vanlig smal gjord igen.


Mats mår bra igen. Tack alla för omtanken!




Av Viveca - 17 augusti 2013 10:02

blir man påmind om att livet inte är självklart, att allt plötsligt kan förändras väldigt fort. Från den normala vardagslunken kastas man in i något ovisst och läskigt.


M fick ambulanstransport in till akuten från jobbet i torsdags. Han hade balanssvårigheter och man misstänkte allt från stroke, borrelia, till kristallsjukan.


Vi satt hela kvällen där och flera undersökningar gjordes. Alla var utan anmärkning. Han blev inlagd på neurologen för fortsatta utredningar. På fredagen hade jag anställningsintervju inbokad på samma sjukhus. Lite lätt omtöcknad pga dålig sömn och oro verkade jag trots allt ha gett ett bra intryck då jag fick jobbet. Nu skall bara lönen förhandlas.


M blev utskriven från sjukhuset då han började må bättre och de inte kunde hitta något allvarligare. Förodligen var det något med balansorganet i innerörat. Det kändes som en tveksam diagnos då han var påverkad även motoriskt och hade svårt att uttrycka sig ett tag på torsdagen. Men jag hoppas de inte har missat något. Hade önskat att de hade gjort en MR också för säkerhets skull.


Idag verkar han dock vara som vanligt. Många tankar hann fara genom mitt huvud. Tänk vad beroende man blir av varandra och vad saker kan ställas på sin spets helt plöstligt.


Gårdagen blev på det stora hela en riktigt bra dag. Jag ser verkligen fram emot det nya jobbet på infektionsavdelningen. Det skall bli roligt att jobba i akutsjukvården igen. Avdelningen var riktigt välskött och det verkade vara väl organiserat. Fina nybyggda lokaler var det med.


Jag har ju länge tänkt byta jobb men det har alltid varit något som hindrat mig, antingen lönen eller känslan av att man vet vad man har men inte vad man får. Den här gången känns det helt rätt.


Idag får det bli lite ridning då Vilda fått vila pga omständigheterna. Det är även loppis på ridklubben så jag skall ta mig ned och spana efter fynd. Min äldsta dotter skall börja på ridskola igen så kanske kan jag hitta något till henne.


Skall även shoppa en begagnad bok i infektionsmedicin på bokbörsen. För jag är ganska ringrostig efter alla år på natten i hemsjukvården.


Härligt med höst och nya planer.


Ha en bra dag alla! Själv skall jag njuta av att allt har återgått till det normala.





Av Viveca - 14 augusti 2013 21:56

med båda hästarna nu. Så skönt efter att jag en längre tid kört fast i samma saker särskilt med Marko.


Hade en toppenfin tur på Vilda i söndags. Först var hon en åsna men när hon väl började lyssna så funkade allt vi har tränat på. Till och med ryggningar med enbart hjälp av sätet och en liten höjning av handen mitt i skogen på en taggad liten tjockis, funkade. Red på helt lösa tyglar största delen av rundan och använde vikter och säte. Helt underbart och vi båda hade öronen framåt hela vägen.


Marko har haft det litet slappt i hagen i över en vecka och Sancho Panza har inte hunnit hjälpa mig.


Mina böcker har kommit och jag har bläddrat lite i dem.


Idag satte jag mig och valde ut övningar ur den till höger på bilden: The Difficult horse av Sarah Fisher, som skulle passa Marko.


 


I boken kan man välja ut problemområden och varje område har ett antal övningar man kan pröva.


I stallet gjorde jag först taktil massage över hela kroppen och svansmassage med stretch.

Stretchmomentet som Vilda verkligen njuter av tyckte Marko var lite skumt. Han drog in rumpan. Kanske tog jag i litet mycket. Andra gången tog jag det lite lugnare och då gick det bättre.


Jag valde ut tre olika övningar.


Den första gjorde vi i stallet och den syftar till att göra hästen bekväm med att spänna sadelgjorden, vilket Marko inte riktigt gillar. Man tar en elastisk linda och drar åt runt sadelgjordsläget, man drar tightare och tightare och sedan släpper man gradvis. Man flyttar den sedan längre bak på ryggen och fortsätter likadant tills man nått slutet på hästmagen. Det blev ingen reaktion alls;) Trodde han stängt av först då jag väntade mig en starkare reaktion, men han verkade mest stå och vila.


 Andra övningen är mer en ledövning och fungerar uppmjukande. Man går i S-formationer som man gör allt snävare.



Marko var först lite spänd på ridbanan (det är han alltid där) men vi gick runt så en stund utan att riktigt få till det.


Tyvärr var han väldigt vänsterställd hela tiden vilket jag tror beror på att jag använde Duallygrimman. Han är så känslig så att när jag har grimskaftet i vänster ring så går han åt vänster. Har trott tidigare att han bara velat söka trygghet och kommit för nära, men tror även det har med grimman att göra. Har inte använt den att leda med på länge.


När man tömkör med den har man ju tömmar på båda sidor vilket funkar bättre. Bytte till höger sida en stund, vilket gjorde honom väldigt osäker och vi fick inte till det alls till en början. Han försökte till och med sticka ut från banan. Då var jag glad att jag hade den grimman trots allt. Det blir kort och koncist stopp och eftergift.


Sedan hade jag valt övningen zig-zag. Det finns en liknande där man bygger en labyrint av bommar att gå mellan och över, men den var nog överkurs för Marko som motvilligt kan gå med på att gå mellan två bommar men vägrar gå över bommarna. I labyrinten befinner man sig med bommar omkring sig överallt om man väl går in. Den får bli nästa steg när vi övat mer.


 


Egentligen skall man ha fyra bommar, men jag har bara två riktiga och byggde därför ut med stockar så det blev sammalagt 6 stycken. Två av dem var väldigt korta. Jag tänkte att stockarna skulle vara mindre läskiga då de är mer naturliga och har legat i sommarhagen. Jag lade dem alltså i "farlighetsordning" korta stockar först sedan lite längre och sist de riktigt läskiga långa bommarna.


Vi började med att gå genom öppningen mellan de kort stockarna och Marko hade bråttom, bråttom.


Men med beröm och belöning lyssnade han på "sakta", ännu mer beröm och belöning. Han började förstå att han hade en uppgift och började slappna av samt lyssnade uppmärksamt. Vi avancerade och gick snart lugnt och fint genom alla öppningar.


Vi varvade det hela med små pauser och små slalomrundor mellan konerna, vilket funkat toppen tidigare, men idag var han svårstyrd till en början. Stress eller grimman är frågan, men när han lugnade sig såpass att jag kunde ha längre grimskaft gick det bra att styra åt höger med hjälp av spöet framför.


Sedan bad jag honom ta ett kliv över den ena korta stocken. Han tvekade faktiskt inte men hade väldigt bråttom.


Överöste med beröm och morot. Vi tog samma stock tre gånger och det gick lugnt tillväga. Han såg riktigt nöjd och stolt ut. Sedan avancerade vi över hela banan. Jag kunde stå bredvid med hängande grimskaft och han själv valde att gå över bommarna en efter en.


Sedan prövade vi att göra halt i öppningarna. Andra gången satt det och han stod still tills jag bad honom gå.


Det roliga var att när vi gick in i hagen igen så gjorde han det totalt avslappnat. För även om han kan gå hyfsat genom öppningen oftast så är han hela tiden på helspänn och beredd att springa och tar ofta några snabba steg även om han inte drar iväg längre. Så lite nytta gjorde detta allt.

 

Skall bli kul att fortsätt med dessa övningar och bygga på svårighetsgraden. Imorgon skall jag rida banan med Vilda och hitta några övningar för hennes problemområden. Kanske "cowkicking", problem att lyfta hovar och snedhet?


Känns som en bra plan nu i alla fall.


Nu blev klockan väldigt mycket. Blir nog inget pysslande.


Håller på att tillverka ett sidepull och ett tagelsmycke.

   

Ha det bra alla!



Av Viveca - 11 augusti 2013 16:07

är en fantastisk "uppfinning".


Tar det riktigt lugnt och njuter.


Fick snyggat till sadeln lite:

 

Före

 

Efter.


Ville ut och prova så fort som möjligt så därför missade jag att färga det avskavda på småkåporna, men det blir en annan dag.


Vilda var hungrig.

 

Har låtit hästarna gå i den här hagen lite extra länge.


Hon blir ganska motsträvig och tråkig när hon tycker hon har för lite att äta. Det är en svår ekvation att få ihop för då blir motionen en annan med mycket stopp och övertalningar. Hon blir helt fixerad vid den gröna omgvningen.


Det blev tvärstopp efter vi kommit en bit på vägen. Jag brukar inte vända men hade svårt att avgöra om hennes irritation berodde på sadeln eller hungern.


Vi vände och tog en vända på åkern.

 


Jag bad henne om än det ena och än det andra och så fick hon beta som belöning. I början blev det både stopp och galopp för att slippa jobba och försök till att sno åt sig av det gröna guldet. Men efter ett tag så lyssnade hon riktigt bra. Tog även en sväng bland träden för att mjuka upp henne lite. Mycket roligare än konerna på ridbanan.


Sadeln matade bak schabraket, men när jag rättat till det och spänt gjorden några hål till så verkade den sitta riktigt bra. Det är det som är lite pilligt med bomlöst att spänna lagom hårt. När man sätter sig sjunker sadeln ihop och med dressyrgjord är det lite knepigt att spänna när man sitter på.


Skall även skaffa eller sy dressyrschabrak så att det täcker lite bättre. Har bara allroundschabrak.


Använde panelerna som jag har till den spanska. De är högre bak än fram. Trodde de skulle vara perfekta men det visade sig att de var bredare än panelerna till dressyrsadeln. Igår funderade jag på att sy nya, men behöver då skaffa en massa material varpå jag skickade prisförfrågan till Masterback om nya paneler.


 

Lite dålig bild då solen lyser in genom fönstret. Panelerna sticker ut utanför sadeln på sidorna bak, vilket inte påverkar funktionen, men de blir kanske förstörda i kardborren och det ser ju snyggare ut om den slutar där sadeln slutar. 


Sadeln gled fram något men då det inte är något järn i så verkade bogbladen kunna röra sig bra. Skall även pröva att sätta panelerna något längre bak så att sittpunkten från början hamnar rätt, behöver sadla något längre fram än jag gjorde från början istället så att sadeln inte glider fram själv. Funderar på att beställa paneler som är någt kortare än själva sadeln pga detta. Då kommer inte sadeln dras fram på samma sätt och jag kommer att sitta på rätt ställe på ryggen. Nästintill perfekt och Vilda verkade inte reagera negativt som jag först trodde när hon protesterade. Det var förmodligen hungern som spökade.


Jag har nu flyttat hästarna till en annan hage och hoppas att vi kan ta en tur idag utan tjafs och kunna känna lite mer på sadeln i terräng.

Av Viveca - 6 augusti 2013 23:05

på väg...Hoppas jag;)


Skulle ju avvakta med sadel, men så var det en tjej på ett forum på fb som sålde en Masterback dressyrsadel. Storleken var rätt och längden på panelerna var samma som på min "spanjor". Kunde inte låta bli. Då kan jag ju ha den med Vildas specialpaneler och även Marko som nu har vuxit ur xx-vidjärnet på Thorowgoodsadlarna kan säkert ha den med de vanliga panelerna. Kanske också att han gillar en bomlös bättre. Han är ju så känslig för när det rör sig på ryggen. Kanhända att det känns trevligare när sadeln hänger med hans rörelser på ett annat sätt. Bara en liten fundering. Det kan vara precis tvärtom.


Bra att ha två bomlösa när jag har två hästar. Får väl sälja av någon av de andra istället.


Så nu är förhoppningsvis denna sadel på väg till  mig.

     


Skulle tro att det är samma årsmodell som den spanska jag har. Den ser precis likadan ut i utformningen med  sadelgjordsstroppar och paneler. Det är en s.k . deepseat så jag hoppas att jag trivs med det nu när jag är van att åka brett och fritt. Men knästöden verkar mer lagom än på bomsadlarna jag provade. Dessutom kan man ta bort eller byta ut det inre stödet. Kan även där använde de från "spanjoren" om jag vill.


Den är lite sliten efter  lädren, men det fixar jag nog med lite narvsvärta. Priset var bra och det kändes som den väntade på mig:) Hoppas medryttaren gillar den i brist på bomsadel. Hoppas hon dyker upp snart igen. Vi saknar henne.

Ha det bra alla!




Av Viveca - 5 augusti 2013 15:19

behövs som sagt.


Har fastnat i att göra för mycket av samma saker med hästarna.

När Vilda var liten hade jag mycket fler idéer och arbetade mer från marken med henne. Marko blir mest tömkörd nu.


Har ju en massa bra hästböcker fulla med inspiration men kände att jag behövde lite nya.


Har nu beställt tre stycken. Alla grundar sig på Ttouch- och Tteamkonceptet.


Här en video med Linda Tellington, grundaren av konceptet.



Och här en kortare med Sarah Fisher som skrivit två av böckerna jag beställt.



Det verkar väldigt logiskt och mycket är likt det jag redan praktiserar främst på Marko i form av mycket beröring.


Brukar gå igenom honom med händerna i stort sett varje kväll och han älskar det. Även Doris får taktil massage och öronmassagen uppskattas nog bäst.


Men här får man lite inspiration och även övningar från marken som även de liknar det vi gjort tidigare men kan ge mig en liten boost och lite mer karaktär att följa en plan och fullfölja den så slipper jag känna att jag inte har någon som helst fantasi. Svansmassagen kör vi före varje tömkörning med Marko efter tips från hovslagaren. Det är lättare att acceptera svanskappan då. Nu har han ju inga problem med den men jag har ändå fortsatt.


Vilda och jag har tagit lite paus efter den bedrövligt tråkiga tömkörningsturen sist. Dagen efter ville hon inte ens komma med från hagen. Förmodligen för att hon inte ville tvätta ögat. Att få i ögondroppar är nästan omöjligt. Kände att vi hade en liten dipp i relationen och kommunikationen så vi har vilat oss i form;)


Bestämde mig för att ta en trevlig tur utan tjafs idag. Vi lyckades.


Före gick jag igenom henne med lite taktil stimulering inspirerad av Ttouch. Brukar massera och borsta pannan annars med. Det är det bästa hon vet. Men idag gick jag igenom hela kroppen. Hon är ju lite stel bak från och till. Ofta tycker jag hon drar in svansroten tätt mellan skinkorna när hon står i stallgången. Vilken skillnad det blev när jag avslutade med svansmassage och svansstretch. Jag såg hur hela muskeln slappnade av och svansen hängde ledigt och avspänt.


Hon kändes rikigt fin att rida med. Jag fick till det med den spanska sadeln med. Den nya gjorden med resår spände jag lösare än sist. Har varit rädd att sadeln skall snurra med resårgjord. Sadeln låg still, magen fick plats och alla blev nöjda.


Några stopp på de vanliga ställena blev det, men resten av turen var vi överens och hon var nöjd och lyssnade jättefint.


Mitt i en travsträcka blev det plöstligt stopp.


Ca 20 meter från oss på vägen i skogen stod herr älg/Helge. Honom träffar man på överallt just nu.

     

Här är från igår kväll när han provade våra äpplen.


Vilda var spänd och likaså Helge. De stod en stund och spanade in varandra. Vilda började gå mot honom ganska raskt, men verkade inte alls rädd. Jag fick be om en halt. Ville ju inte provocera honom. Men Helge stod kvar. Bad Vilda gå fram något saktare. Då tog han några kliv in på en sidostig. Vi passerade lugnt och fint och han stod kvar. Puh...


Vi kan sammanfatta det såhär: Vita kor i flock: Livsfarliga, små svarta lamm: dödligt läskiga, brevlådor: kan vara förenade med livsfara likaså vissa vedhögar och grushhögar. Älgar däremot kan man väl leka med?


Ha en trevlig kväll alla!



Av Viveca - 1 augusti 2013 23:20

och inspirationslös.


Känner att jag behöver komma hemifrån och ladda batterierna.


I tisdags tog jag Vilda på en tömkörningsrunda då vi mest har tagit ridturer och jag vet att hon gillar tömkörningen bättre.


Känner ibland att jag mest rider för att motionera henne och har tappat fantasin. Marko kommer också i andra hand när det blir så. Medryttaren har inte varit här på ett tag och nu när det varit så varmt så hinner jag bara med en häst på kvällen när det blivit svalare.


Sagt och gjort, trots att jag kände mig lite nere och inte riktigt upplagd för något. Vilda snappade väl upp min sinnesstämning direkt och vägrade gå från gårdsplanen. Jag lät henne istället bestämma riktning för att slippa bråka och hon gick fint ända tills vi var vid slutet av hagen de går i nu. Där stod hon som en åsna. Lyssnade varken på röst, pisk eller mina bedjanden.


Då vände jag och fick dra med mig henne åt det håll hon vägrat gå från början. Tvärstopp vid stallet...


Sådär höll vi på fem steg fram, tog tömmarna, stopp, fram till huvudet, dra med hästen fem steg...


Efter halva rundan fick hon bättre fart då var vi på väg hem igen och jag kunde tömköra restenav vägen. Då gick hon riktigt fint tills vi mötte två hästar på tur med sina ryttare. Då sprang hon i sidled och krånglade runt. Suck!


Det blev kanske inte mycket till motion för Vilda men för mig blev det en hel del av den varan. Tålamod är en dygd.


De är alltid lite motsträviga och vill inte gå ifrån den andra när de bytt hage. De tror inte att de skall komma tillbaka till kompisen igen. Men jag skulle med facit i hand stått över med den sinnesstämningen jag var i.


Hon hade också tappat flughuvan tidigare och då det fullkomligt kryllar av flugor nu var ena ögat svullet och irriterat. Nej, se ögonsalva ville hon inte ha heller. När hon var liten gick det att både spola med koksalt och lägga salva i ögat när hon var lös i hagen. Hon har blivit lite fånig och lättstressad. Fick dit lite dock mest utanpå ögat. Övning ger väl färdighet, kanske...


Vi hade ingen bra dag ihop.


Nej, jag får ta mig i kragen och göra lite roliga saker med hästarna som jag var mycket duktigare på förut. Just nu känns det som jag står och stampar med båda och mest håller på med eksemprevention och motionerar dem för att jag måste. I år har det varit ett riktigt skitår på eksemfronten. Visserligen har Marko bara eksem på de gamla vanliga ställena men de har tagit längre tid att läka. Vilda får gå utan magdelen igen men hade lite skorpor under magen ikväll.


Annars försöker jag nu kolla upp vilka mineraler jag skall skaffa. Vildas lösa mage hade förmodligen med mineralerna att göra. Krafft´s Miner blå.


Jag har forskat en del och tyvärr verkar de flesta fodertillverkare tillsätta mycket järn och mangan i sina mineralblandningar. För mig verkar det ganska rubbat då det är sådant som finns rikligt av i svenska marker. Däremot så är det ofta väldigt lite mängder av koppar och zink i markerna och tidvis även magnesiumbrist. Koppar behövs för att järn skall tas upp. Är det för mycket järn i förhållande till koppar så kan hästen få järnbrist trots mycket järn. Omvänt får hästen även kopparbrist om järnet är för högt.


Jag har tittat på mängder av innehållsförteckningar och funderade ett tag på att blanda egna mineraler eller utgå från växter/livsmedel med hög halt av de mineraler hästarna behöver. Men då skulle man få ge extrema mängder av växter, frön eller dylikt för att täcka behovet. Att blanda egna mineraler är svårt om man skall få med alla, då man måste köpa mycket av varje sort och att förvara en massa är också svårt.


De mineraler det lutar åt är något av Kvarnbyfoders Vitafor. De har åtminstone tillsatt mer koppar än järn i sina mineralblandningar. Vi har ju extremt mycket järn i vårt vatten dvs även i markerna här och även mycket mangan. Visserligen har vi nu vattenrening men den har funkat dåligt ett tag. Vi har nu rensat brunnen och vattnet är rent och fint igen dock är stallvattet fortfarande lite gult. Har tagit från huset när det varit som värst.


Jag har inte fått hösilageanalysen ännu och mikromineralerna kommer förmodligen inte vara med då det kräver en utökad analys, men jag tar för säkert att zink, selen och koppar behöver tillsättas och att mangan och järn skulle kunna slopas helt egentligen.


När jag läst om kopparbrist, magnesiumbrist och järnöverskott har jag hittat mängder av intressanta resultat.


Magnesium sänker blodsockret. Överskott av järn kan ge diabetes. Tänker på Vildas fetma eller EMS (för det tror jag hon har).

Överdosering av järn kan även ge diarrér och matsmältningsrubbningar genom att det påverkar bukspottskörteln och dessproduktion av enzymer som behövs för att bryta ned födan(människa). Bukspottskörteln producerar ju även insulin.


Ser hur allt hänger ihop nu...

Kalium och magnesium samt kalcium och magnesium påverkar också varandras upptag och därför är kvoterna mellan dem viktiga.


Har antecknat och skrivit en hel del så jag återkommer med siffror och lite mer information för den som är intresserad.


En icke alltför smickrande bild på Vilda efter tömkörningsturen i tisdags. Nacken ser gigantisk ut. Den är stor men i denna vinkeln blir den ännu större...

 

Min älskade lilla envetna åsna. Vad vore jag utan dig?

Nattinatti.







Av Viveca - 25 juli 2013 23:16

i sommarhagen.


 


Det finns gräs, men det gottaste är slut. Vilda längtar ut. Själv försöker jag ha lite is i magen för jag tror det är bra för henne att gå på detta magra ett tag. Marko däremot kanske behöver lite mer. Tycker han är fin i hullet men lite tunn över rumpan igen. Konstigt att han faller ur där först.


Han fick lite lusern i spannnen ikväll för att vänja magen om jag låter dem gå kvar i denna hagen så får jag nog stödfodra Marko.


Har fler hagar, men hade velat vänta ett tag med att flytta dem så att krutet i gräset minskar lite till för tjockisen.


Var lite orolig för Marko. Han har småskvätt när han kissar två gånger nu under tömkörning/träning. I hagen verkar han kissa normalt när jag sett honom. Täcket luktar ovanligt fränt av kisset och han lyckas alltid kissa på det. Funderade på urinvägsinfektion, men det skall vara väldigt ovanligt att hästar får det om det inte är en följd av något stopp/hinder av något slag. Han fick ju snoppen innaför magdelen på täcket för ett tag sedan men verkade helt ok.


Blev lite fundersam över magnesiumet med som jag hade slutat med men började med igen för ett par veckor sedan då han blev mer hispig igen. Det kan ju ge urinsten. Har nu tagit bort det igen.


Så igår kväll stod han och slog med mulen mot vänster flank och darrade i skinnet, sådär som de gör när insekterna kryper på dem eller bits. Jag hittade ingen vasst i täcket men beslöt mig för att avvakta. Idag gjorde han likadant. Tog in honom och tempade. Ingen feber, men hittade en pytteliten sticka som satt fast i täcket ungefär där han reagerat på något.


Vet fortfarande inte om det var stickan eller om han har något annat besvär men han var ok under dagen. På kvällen var han där och slog igen men även på fler ställen efer insekter, vilket kändes mer normalt.


Alltid är det något att oroa sig för. Börjar jag fundera för mycket så kommer ju tankar om förra vårens åkomma som jag inte vet vad det var. Att han faller ur över rumpan så lätt. Njurar, skeva blodprover etc.


Men han verkar pigg och glad så antagligen är jag bara lite onödigt orolig. Det finns ju inget att ta på riktigt heller så jag avvaktar.


Det blev i alla fall en liten promenad i den kvava värmen med Marko som hade väldigt bråttom bitvis och jag fick faktiskt höja rösten ett par gånger för att inte bli ivägdragen.


Passade även på att raspa hovarna. Jag är ju lite mesig med det och brukar mest jämna till sprickor och annat. Men nu bstämde jag mig för att det kan nog inte bli så tokigt. Hovväggarna hade blivit så långa att de börjat få sprickor framför trakterna. Så blir det varje sommar och även på Vilda. Till sist lossar stora bitar, vilket är helt naturligt men det blir oftast kvar sprickor som är svåra att hålla rent. Antagligen är det lite för långt mellan verkningarna nu när hovarna både växer mer och slits mindre. Det är en hel månad tills hovslagaren kommer. Men då kan jag ju passa på att få lite kritik på mitt raspande för nu tänker jag hålla efter efter bästa förmåga.


 

Höger bak

 

Höger fram


Jag kunde nog filat till avrundningen bättre, men det slits ner av sig själv med. Tycker det är bra att runda av lite för det räcker att de trampar på ett större gruskorn eller en sten så blir det hack i hovkanten.


För att vara nybörjare så är jag nöjd. Marko verkade nöjd han med både under raspningen och ute på grusvägen efteråt.


Ha det bra alla! Önskar jag, badhunden och hjälpredorna;)


   

  





Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2017
>>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Skapa flashcards