Sparvöga

Senaste inläggen

Av Viveca - 14 juli 2013 19:59

Är dödstrött efter två nätters jobb.


Det är verkligen inte roligt att jobba ensam på nätterna om somrarna. I år hade vi blivt lovade vikarier, men det blev tydligen inget med det.


Före jobbet på fredagen provade jag sadeln igen. Denna gång med en riktig gjord som passade.


Mats grejade med annat så jag ändrade inte koppjärnet.


När sadeln ligger löst på ryggen så glappar den något som sagt, bara några millimeter dock. Med tryck på blir det mer tryck bak, men inte så mycket fram. Dock sitter den väl tight under bossorna bakom bogen. Den rör sig också i sidled bak. Jag tror att det beror på att den är för tight i bomvidden. Den kan också vara för rak. Hoppas på det förstnämnda.


Första åtgärden vid nästa provning är att sadla längre bak samt vidga järnet. Min förhoppning är att den kommer ner mer fram då. Jag lade en handduk under och mesta avtrycket blev baktill samt vid sidorna bakom bogen.


 Kommer inte ihåg om den ligger löst på här , men den ligger för långt fram. Tror jag sadlade något längre bak innan jag red.
 

Här är tunneln framifrån. Tyvärr gick det inte att fota glappet. Funderar nu på hur långt fram det var eller om

det var precis på mitten. Var det långt fram så är det större chans att den passar när jag vidgar sadeln. Annars är den troligen för rak.


 

Här är bakifrån. Vilda vilar ena benet så rakt är det inte;) Tycker att bossorna funkar för hennes lite annorlunda ryggform i alla fall. Hon är ju inte helt platt.

 


Eftersom jag är dödstrött och lite lättirriterad idag blir det inget provande förrän imorgon. Tror det blir så mycket bättre då. Men jag kan ju samtidigt inte släppa funderingarna så jag provade en mall som jag gjort av ryggen. Den är ju inte helt hundra och jag har inte märkt ut var sadeln bör börja och sluta dvs bogblad och sista revbenet. Men så här ser det ut om man får sadeln tillräckligt långt bak och förhoppningsvis inte får lägsta punkten eller sadelslutet för långt bak:


 

Glappet som blir allra längst fram kan vara felritat för sedan går det upp lite konstigt med. Jag har använt en flexicurve att mäta med, men det svåra är att behålla rätt form på den när man skall rita av den.


Håll nu tummarna för att jag får till det imorgon! Det hade varit så skönt med en passande sadel utan att behöva leta ihjäl sig. Att den kostar nästan lika mycket som Vilda gjorde är ju lite konstigt, men hon var ju billig;)


Har nu lusläst ett gammalt dokument som jag skrivit ut från agria om sadelinpassning. Hittar det tyvärr inte på deras sida nu men tror att detta är samma.


Jättebra beskrivet och tips på vad som är fel när sadeln inte passar.


Snart dags att natta hästarna med det nya lite starkare blandade insektsmedlet som verkade funka på jetplanen igår med:) Gjorde nytt igår då jag tyckte det tidigare krävt mycket sprayning. Tog 60 droppar vardera av Geranium och Citronella. Av lavendel och cederträoljan tog jag 30. Jag skippade Citron och eukalyptusoljan då den är snarlik Citronellan.


Återkommer om effekten men den verkade mycket mer effektiv igår än den tidigare blandningen. Knotten var dock inte framme igår kväll då jag var lite tidigare hos hästarna än jag brukar.


Resten av kvällen blir totalslapp inför morgondagens sadelprovning:)

ANNONS
Av Viveca - 12 juli 2013 09:15

sadeldjungeln.


Åkte igår till ridsportaffären för att "bara titta" lite både på begagnade och nya sadlar.


Var utrustad med diverse mätinstrument och Vildas bomvinkel 115 grader...


Klämde, kände, provsatt och mätte.

Fastnade ganska snart för Teknasadlarna. Prövade en islandssadel 16,5 tum och en dressyrsadel 17 tum. Tyvärr hade de ingen allroundsadel inne. Tyckte att islandssadeln var av bra modell med lite öppnare sits än dressyrsadel och inte så stora benstöd. Är inte så förtjust i att bli "tvingad" i en position. Den var dock riktigt obekväm mot blygdbenet. Båda sadlarna var smala i midjan vilket jag inte är van vid. Gillar att åka brett, men det kan vara en vanesak. Båda hade runda bossor och kort anläggningsyta.


Dressyrsadeln var en S-line dvs med utbytbara järn. Naturligtvis fanns inget sådant i Vildas storlek. Köpte till ett wide att banka ut, men insåg på väg hem att det var för hoppsadelmodellen och alldeles för kort till dressyrmodellen.


Hmm, hade nu bara det i mw som satt i. Lite marigt att banka ut det då sadeln köptes på öppet köp. Men de får väl beställa ett nytt. Det var försäljaren som gav mig fel.


Tyvärr jobbar jag hela helgen men har sadeln på prov till tisdag.


Klockan blev ganska mycket men vi tog in båda hästarna i stallet och Mats vårdade Marko medan jag borstade Vilda.


Han hjälpte mig att göra koppjärnet vidare, men skall nog vidga det lite till idag.


Vid första jämförelsen med min vanliga sadel såg de nästan identiska ut under. Bannade mig själv för att jag inte tagit med den till affären för att jämföra. Stod jag nu med två snarlika sadlar och samma problem.


Blev något lugnare när jag mätte anläggningsytan och jämförde hur bossorna slutade. På Thorowgoodsadeln går de en bit utanför sitsen och är kantiga. På Teknan är de rundare och slutar där bakvalvet slutar.


Mats tog ut Marko i hemmahagen och jag sadlade.


Sadeln låg bra, men lite glapp mitt under som på den andra sadeln...


Attans dressyrgjorden var för kort. Attans! Började bli trött och förvirrad, samt lätt irriterad.


Vilda började tröttna och ville hellre klia sig mot inredningen. Marko gnäggade och sprang runt i hagen som en tok.


Började nästan ångra alltihop.


Men tog mina kära skakelremmar (dem kan man ha till mycket) och förlängde gjorden. Såg visserligen inte så bekvämt ut, men borde duga till att provsitta, tänkte jag.


När jag spänt gjorden försvann glappet och bossorna verkade inte ge punkttryck bak som på Thorowgooden.


Sedan blev det provsittning...

och provridning.


Vilda rörde sig riktigt bra med sadeln. Dessvärre var hon mest fokuserad på gräset. Hon hade säkert svultit i en timme...

Men hond var hyfsat lydig emellan matopauserna. Jag var inte så sträng heller. Red och kände här och där. Sadeln glappade inte vid ridning, men när Vilda drog ned huvudet glappade den bak. Inte så konstigt dock. Tycker dock den ser ut att följa med rörelserna i sidled baktill. Skall som sagt testa att vidga den något lite till.


Efter en stund tyckte jag att jag satt riktigt bra i den. Vilda fick bra bogfrihet och jag tycker hon rör sig fint på filmerna. Ser ut att få bra med ryggfrihet baktill, vilket ju var tanken.


Här är en film för er som orkar titta:


 


   

Här sitter jag lite snett efter att ha klämt på bakvalvetoch bossorna.   

Här böjer hon sig till höger.

 

Utanför stallet, efteråt. Sadeln har inte flyttat sig. Mäjligtvis ligger den lite i baklut, men tror det har med att det är inte är helt plant där Vilda står med. Men som sagt lite vidare fram så skall det förhoppningsvis bli perfekt. 

 

Jag var som sagt fokuserad på hur bossorna låg baktill. Ungefär där jag håller fingrarna brukar de trycka. 


Tvärr red jag med ett redan väl använt schabrak, men avtrycken på ryggen såg jämna ut. Idag skall jag ta ett gammalt lakan att ha under för att se hur sadlen trycker/ligger.


Pga sadelfunderingarna sov jag ca fyra timmar i natt, suck! Skall jobba ensam nu i natt och är dödstrött. Annars går det bra att sova till 10-11-tiden...när jag inte borde.


Idag blir det fler justeringar och mer ridning.

So försäljaren sade: Lägg inte bara sadeln på hästen och tro att den inte passar/eller passar. Nej, naturligtivis inte. Här skall ridas i alla gångarter och i vår vanliga miljö. Har man fem dagar på sig så gäller det att passa på.


Nej nu skall jag till hästarna sedan lite hushållsarbete och ev, sy om en sadelgjord innan provridning igen.


Ha det bra alla!
ANNONS
Av Viveca - 9 juli 2013 22:03

Hej alla!

Jag har inte glömt av Eksemstudien. Har inte haft så mycket tid dock.


Är åter tillbaka på jobbet där det är minst sagt hektiskt, men har mer semester snart.


Svarade på din andra kommentar i förra inlägget Stina men den försvann när jag sparade av någon anledning.


Fortsätter grubblerierna och googlandet efter en sadel som kan tänkas passa.


Funderar på en sådan här eller allroundmodellen. Dessa sadlar heter ibland Innova och ibland Flexmax. De har kort anläggningsyta och verkar finnas med både rundbossor och kilbossor Med runda bossor är det mindre risk att sadeln trycker bak. Det är lite det som verkar vara problemet med Thorowgoodsadeln. Den har kilbossor. Funderade ett tag på att göra om bossorna på den. Men den passar ju Marko. Då är det bättre att sälja Markos 18 tums sadel som är för stor för mig.


Tyvärr kostar de en del, men det finns en reasadel ute just nu. Hade dock velat prova först.


Hästarna har fått ta det lugnt denna vecka pga fullt upp med annat och att jag är dödstrött efter två jobbnätter.


Till vintern behöver de inte svälta i alla fall:

 

Det du Vilda 100 balar bara väntar på att du skall sätta tänderna i dem;)


 

Duktig Doris vid morgonpromenaden och hästtillsynen i morse.


 

Middagspromenad och hästtillsyn.


 

Kvällsrullningen efter galopprejs på stubbåkern.


Kvällstillsyn och fotvård. Försökte ta lite hovbilder, men det blev väldigt suddigt när jag fotade undersidorna. Det är inte lätt att fota med en hand när mobilerna är så stora nuförtiden. Det här är Markos framhovar. 


 

Här är en himlans massa hovar. Vilda står närmst. 

Vildas bakhovar, med en massa foderränder efter vinterns foderbyten och lösa mage.


 

Vildas höger framhov.


 

Samma hov igen.


    

Markos vänster fram före kratsning.


Nog med hovbilder;) Av en händelse så träffade jag en tjej när M köpte husvagn i helgen och hon tipsade om kurs i att verka så till hösten hoppas jag anmäla mig till den. Billigt var det med:) Bra att kunna underhålla hovarna lite bättre själv.

      

Jag tycker att det är väldigt tråkigt att knappt se hästarna nakna på sommaren. Men här är bevis på att manarna verkligen har vuxit på båda. Marko har i vanlig ordning kliat av lite i nacken dock.

 

Vildas skav från täckena är helt borta nu tack vare fleecelindorna.  

Så det obligatoriska kvällskliet. De började riktigt hårdhänt ikväll;)


Ha en bra kväll alla!Av Viveca - 5 juli 2013 12:36

...Vildas bröstomfång har minskat med två centimeter sedan i måndags!!!


Mätte om och mätte om igår, blev förvånad och glad. Även nacken var något mindre tjock och börjar närma sig 7,5 centimter på tjockaste stället. Från början var den 10 centimeter på tjockaste stället.


Vi är nu tillbaka till 188 cm i bröstomfång som innan vi började med Phytoleankuren. Detta trots bete och utan reducerare.


När det gäller sadel har jag forskat/googlat och funderat. Jag tror vi behöver en med kort anläggningsyta då Vilda har ganska rak rygg men är lite överbyggd bak. Thorowgoodsadeln funkar som sagt när depåerna är mindre annars hamnar den i brygga. Funderar också på om den stelhet jag tycker jag ser bak på Vilda ibland och som jag har svårt att sätta fingret på har med sadeln att göra.


Globus skall ha korta sadelmodeller men kruxet är då att de inte har utbytbara koppjärn. Tar tacksamt emot tips!


Tillsvidare använder vi denna sadel:

 

Här från i måndags efter ridturen. Den ligger något långt fram så igår ändrade jag panelerna och fick ett bättre sadelläge något längre bak.


Har även börjat demontera sadeln jag köpte billigt som verkade passa i bommen. Den har en gammal träbom. Koppjärnet är dock i alldeles rätt form och jag funderar på att bygga något av detta....

 

Antingen en bomlös med koppjärn eller försöka kopiera bommen på något sätt då den är i riktigt dåligt skick i träet.
Den är dock 16 tum dvs för kort för min sits.

Funderar vidare.

   


Vilda är lugnet självt när vi tömkör, men i ridningen är hon mer tittig. Igår blev det lite taktande efter att hon reagerat på något i skogen. Jag hörde inget men hon vädrade väldigt. Kan ha varit skogens konung;)


Ska ta tag i inkörningen igen och släpa fram rockarden. Skall klä skaklarna med rörisolering för att dämpa ljudet när hon slår i hovarna i dem och se om den blir mindre läskig.


Ha en bra dag alla!Av Viveca - 1 juli 2013 12:10

...för inridning pågår.


Marko är nu väldigt lugn och fin. Han är till och med mindre tittig än Vilda när det gäller brevlådor, grushögar, vedhögar, flaggor, fordon etc.


När det gäller föremål inpå kroppen är han fortfarande känslig, men inte omöjlig och blockerar sig inte.


Hade en "plastpåsesession" igår före tömkörningen. Som vanligt är det vid öronen det är läskigast, men han nosade självmant på plastpåsen och jag svingade den framför, bakom över och under samt klappade honom med den över hela kroppen. On-knappen var på hela tiden.


Tömkörningen gick riktigt bra och vi tog en annan runda än vi gjort det senaste. Det var spännande tyckte Marko. På väg hem fick han dock för sig att han skulle ut på åkern och äta. Nästan lite lik åsnan Vilda där ett tag. Hellre en enveten och lugn än en stirrig raket.

 


  

På väg tillbaka till sommarhagen blev jag väldigt sugen att hoppa upp på ryggen på honom då han var så lugn och fin efter träningen. Mats erbjöd sig att slänga upp mig, men jag motstod frestelsen då jag inte hade hjälmen på mig. Istället gick jag med armen över ryggen på honom och hoppade upp och ned med lite tyngd över hans rygg. Vi stannade också och Mats hjälpte mig så att jag kunde lägga mig över ryggen på honom, vilket han reagerade något på genom att spänna sig lite och ta två steg framåtför att sedan stanna. Jag gled sakta ned igen och gav mycket beröm.


Nu är det mest jag som måste förbereda mig mentalt för att inte överföra spänningar till Marko när det är dags. Därför bör jag kanske ha hjälm på så att när jag är redo när jag känner att rätt tillfälle ges. dvs när vi båda är lugna.


Har även analyserat själva avramlingen och kommit fram till att Vilda som var placerad i hagen bredvid inte utgjorde någon lugnande inverkan då hon rusade runt som en toka hon med. Jag hade nog fått stopp lättare om inte uppviglerskan var i närheten.


Hon får vara utom synhåll när det är dags!


Är lite oroad över Markos kisseri. Igår kissade han två gånger under tömkörningen. Han brukar aldrig kissa när vi tränar. Däremot brukar han bajsa vilket Vilda aldrig gör. Först en liten skvättig pöl på grusvägen och sedan en större på åkern. Han kissade dessutom direkt när vi kom tillbaka till hagen igen.


Han verkar dock inte påverkad på något annat sätt. Häromdagen hade han dock fått in hela paketet i magdelen till täcket och kissat i magdelen. Det nya täcket sitter lite väl tight baktill om magen. Var rädd att det blivit stasat men han har ju kissat som sagt och jag kan inte se något konstigt. Får nog sy om resåren då det antagligen ger väl mycket tryck över blåsan. Kanske är det så enkelt att han kissat lite extra när trycket lättat. Inte lätt med kallblodshästar som inte ser ut som standardhästen täckestillverkarna utgår från...


Gav lite honung i kvällsspannen igår ifall det skulle vara en urinvägsinfektion.


Raspade även hovarna något då han trampat upp en spricka ytligt i hovväggen. Tycker att väggarna är lite långa på båda hästarna trots att de är nyverkade. När hovarna växer mer på sommaren och dessutom är ovanligt hårda och fina trampar de gärna av sig överskottet med sprickor som följd. Hade gärna velat gå någon kurs i hovverkning för att kunna hålla efter på bästa sätt. Vågar ju inte ta för mycket med risk för ömhet eller att det blir snett eller felvinklat.


Idag är sista dagen på min första semesterperiod och som vanligt har det gått snabbt och jag har inte fått gjort allt jag skulle gjort.


Skall försöka sy färdigt ett överkast till min äldsta dotter som flyttat hemifrån. Har lyckats med flera felmätningar...


Tänkte dessutom strippa den där billiga gamla sadeln jag köpte för att se hur bommen ser ut. Har en idé förutsatt att det är en stålbom.

 

Bra att ha en svetskunnig icke ont anande sambo;)


I år verkar det ordna sig med hö. Han som glömde bort oss förra året hörde själv av sig, så nu är fem pallar småbalshösilage beställt och kommer i veckan. Dessutom ingår analys. Skall bli skönt med bra hösilage av grövre kvalitet och dessutom samma hela vintern. Det gillar nog hästmagarna bäst:)


Ha en bra dag alla!
Av Viveca - 29 juni 2013 23:01

Jag känner att jag lämnat lite lösa trådar och försöker här att knyta ihop säcken något.


Utvärdering av...


Hemmasydda "schabrakpaden":

 


Provade den igår, men jag tyckte den var svår att få på plats ordentligt. Det blev lite snett och knöligt. Dessutom byggde den ganska mycket i icke ihoptryckt tillstånd så det var svårt att få till det.


Övergav både paden och sadeln, istället blev det bomlöst. Tänker använda den bomlösa ett tag framöver medan jag forskar i vilken typ av sadel Vilda kan passa i. Eller snarare vilken sadel som passar Vilda...


Jag har ju både bättre balans och sits nu än tidigare så det känns riktigt bra med den bomlösa för oss båda. Efteråt kollade jag noga tryck/svettmärken på både häst respektive schabrak och de var helt jämna längs hela panelerna.


Insektsmedlet:

Fungerar minst lika bra som det köpta giftet. Har nu i även 45 droppar Citronellaolja som jag köpte i den lokala hälsokostbutiken. Har testat i tre dagar och det verkar mer effektivt än utan Citronella dessutom färre fästingar på nosryggarna igen. Tar ett litet tag med svampen även i ansiktet på hästarna.


Här är receptet igen. Modifierat.


En sprayflaska som rymmer en liter

Knappt 1 L varmt vatten från kranen

2 msk såpa (gul eller grön)


Geraniumolja 30 dr

Lavendelolja 30 dr

Citron/Eukalyptusolja 30 dr

Cederträolja 30 dr

Citronellaolja 45dr


Häll riktigt varmt vatten från kranen i sprayflaskan.

Häll såpan i ett glas

Blanda oljorna med såpan

Klicka i blandingen/emulsionen i sprayflaskan.

Skaka kraftigt.


Skaka flaskan före anvädning.


Lycka till!


Phytolean:

Här var jag skeptisk. Men Vilda har på de fyra veckor vi provat ökat bröstomfånget med 1 cm. Förra sommaren ökade hon fem centimeter på tre veckor under samma period å andra sidan var hon nästan 10 cm smalare förra året från början.


Nacken verkar ha minskat 1 till 1,5 centimeter. Från 10 cm (ena sidan till mitten av mankammen) till nu mellan 8 och 9 cm. Den är dessutom relativt mjuk.


Då effekten sägs vara dosberoende och jag har mycket kvar i burken som bara skulle räckt i en månad har jag ökat dosen från två mått om dagen till sammalagt tre.


De hästar som varit med i (obs! tillverkarens egen) studie hade fång och gick därmed inte på bete. De gick ned mer i vikt.


Så summa summarum tror jag att Vilda hade lagt på sig mer utan Phytolean. Hon motioneras i samma utstrcäkning som vanligt.


Munkorgen:

Har fått vila i några dagar nu. Men jag vet att den går att använda om vi måste. Hon har haft väldigt lite puls de senaste dagarna och även längre intervaller helt utan igen.


Magnesium:

Marko är inte stirrig längre utan tillbaka till normal MODE. Ger fortfarande en halv dos men skall nog sluta helt snart.


Immunoguarder:

Svårt att ange effekten. Märker att Vilda är snuvig vid torrt väder. Även Marko är lite rinnig i näsan till och från. Klåda har de haft mycket av i sommar och även hittat ett kliställe som jag missat. Vilda har dock ingen hosta.


Bovete och linfrö:

Pga svårare klåda och mer symtom i år på båda hästarna har jag gett dubbla doser dvs både morgon och kväll. Jag märker direkt skillnad när de får det och inte får det. Nu gör jag uppehåll igen. Tror även det har effekt på Vildas ev. pollenallergi. Nu har det dock regnat och därmed är det mindre pollen men mycket knott.


Perillae/bladmynta:

Har jag inte provat då jag inte vill ge dem en massa örter samtidigt som kan interagera med varandra dvs förstärka eller motverka effekter.

Av Viveca - 27 juni 2013 12:29

...innebär tydligen blåmärken för min del.


Trots att jag inte varit uppe på Markos rygg igen har jag lyckats bli blå här och där.

För ett par veckor sedan fick en irriterad Vilda in en spark på mitt lår när jag skulle fixa till magdelen på täcket i hagen. Hon gillar ju inte den där maglappen och den åker gärna på sniskan när hon rullar sig.


Det gjorde rejält ont och jag var tvungen att sätta mig i hagen. Båda hästarna skulle undersöka matmor;) En lårkaka blev det som läkte lagom till nästa incident.


Jag Doris och A åkte till sjön för att bada. Det var bara Doris som inte var en badkruka. Efteråt öppnade jag passagerardörren och tog fram en handduk. Samtidigt som jag torkade Doris och höll i kopplet satte sig A i baksätet varpå Doris hoppade in i framsätet, ryckte med mig som slog huvudet i karmen på den öppna bildörren. Det gick hål och jag fick en fin blåklocka runt ena ögat.


I förrgår när jag hade satt på Vilda munkorgen och tyckte synd om henne när hon inte fattade hur hon skulle kunna äta stoppade jag in lite gräs i munkorgen varpå Vilda ryckte upp huvudet och träffade mig rakt över näsan. Jag såg stjärnor och tårar samt snor rann kopiöst en stund av själva smällen.


Näsroten blev ganska svullen och gjorde ont.


För att bättra på utseendet lekte jag med Doris igår kväll och hade ansiktet för nära när hon slog upp sin träskalle och träffade precis på samma ställe. Aj!!! Efter en natts sömn har svullnaden spridit sig under ögonen och ena ögat är mycket mindre än det brukar.


Är huvudet dumt....


Blir kul att börja jobba snart igen lite lätt blåmelerad. Just det jag lyckades även snubbla på dragstången till fyrhjulingsskärran igår när jag parkerat fyrhjulingen och landade med ryggen mot rockarden...


Klantarsel....

Tur att det ser värre ut än det är...


Pga av min fångest skaffade jag en Greenguard till Vilda då hon verkar få panik av korgmodellen. Det är precis som om hon tror att hon inte får luft.


Hon fick ha den en stund efter jag tömkört henne i förrgår.

 


Det blev ett par timmar sammanlagt och jag tror inte hon fick in tekniken. Den sitter ganska bra med näsan fri och remmarna har jag bolstrat med fleecelindor då den modellen brukar ge skav.


 

Här demonstrerar hon sin inställning till den dumma saken på mulen och synbart sur på Marko som mumsade fritt.


Igår lyckades hon dock äta med den på och jag försökte ha is i magen. Blev lättad att se henne äta med den på då jag skulle iväg på eftermiddagen.  


Hon hade på sig den drygt sju timmar igår och hetsåt när den fick komma av på kvällen.


Båda hästarna blev verkade igår. Hovarna har blivit riktigt fina. Båda hästarna har ju haft hålväggar till och från ibland bara början till och ibland djupare. Sedan jag börjat ge Syn-vital istället för betfor att blanda ut det andra med tycker jag att hovarna blivit hårdare och finare. Inga hålväggar trots att det ibland fastnar småsten i hovarna där det med en gång brukar bli uppluckrat och början till hålväggar.


Vilda var riktigt fin att tömköra, tyvärr lite väl intresserad av den gröna omgivningen, men otroligt lugn. Vi mötte allehanda fordon, passerade gräsklippare och trimrar. Enda gången hon tog ett par snabba steg från oljudet var när jag bad grannen starta gräsklipparen hon stängt av när vi stod och prtatade en stund. Bra miljöträning. Vilda har det senaste halvåret varit lite mer på tårna än normalt, men nu verkar hon vara sitt vanliga lugna jag.


Hon stormtrivs med tömkörningen.

Vi mötte en annan granne på fyrhjuling och hon tog den fina headerbilden och denna bild på oss.

 


Hoppas kunna komma igång med inkörningen igen när M är lite ledig....


Ha en bra dag alla! 

  


Av Viveca - 24 juni 2013 22:49

I lördags släppte Mats hästarna i resten av sommarhagen. De har ju gått i liten del av den i vanlig ordning. Jag hade bett om hjälp att såga ner lite buskar och sly då Mats jobbar borta på veckorna. Hade tänkt vänta  några dagar till med det riktiga betessläppet.


Men gräset är ganska högt där och jag hoppas att det är bättre för tjockisen. Hon äter långsammare när det finns mycket mat, men hon får ju naturligtvis i sig mycket ändå.


 

Glada var hästarna i alla fall...


Det känns som rysk roulette ibland.


Visst kunde hon få stå på en grusad plätt och få hö hela sommaren, men ska de då gå i olika hagar? Hon skulle dessutom bli heltokig och säkert försöka ta sig till gräset på ett eller annat  sätt. Enda gräsfria stället är utanför uteboxen och där finns risk att hon kliar sig. Men det går ju att ordna större grusad hage.


Betesreduceraren är jag väldigt nära att testa igen, men jag är rädd att hon skadar sig eftersom hon blir helt hysterisk och försöker på alla tänkbara sätt få av sig den.


Vilda är envis, smart, matfixerad och matagressiv. Det gör det hela lite komplicerat. Det låter säkert löjligt då det är många hästar som vänjer sig vid betesreducerare eller att enbart äta hösilageåret runt. Men Vilda är matgalen. Jag tror att det är pga att hon fått svälta som liten.


Hon har puls till och från. Idag var en dag med mest till och återigen fick jag smått panik, men på kvällen var hon pulsfri i ena och knappt kännbar puls i andra hoven.


Idag har jag inte ridit. Tyckte hon kändes lite kantig igår när jag red. Inte hovöm eller halt utan mer stel bak. Det har hon varit tidigare bla i vintras. Blir orolig att det är hennes gamla skada vid bakhasen som börjar ge sig till känna nu efter flera år. Det kan ju vara något annat med.


Har istället roat mig med att titta till hästar, promenera Doris samtidigt och att sy en pad. Multitasking...


Den är nästan klar. Skall bara på med lite fästen och bestämma mig för om det verkligen skall vara en shabrakpad eller helt enklet en pad. Tror att det sistnämnda funkar bättre, men just nu är den en kombination.

    

   


Till paden har jag använt vår gamla tempur/Ikeamadrass. När Vilda lägger på sig alltför mycket blir det ett litet glapp mellan rygg och sadel mitt under sadeln. Den trycks ned när man rider, men trycket blir då högre bak och fram. Man ser skillnaden på smutset på shabraket. Den ligger emot hela vägen men för mycket baktill.


Hade en idé om detta i vintras, men hade då inte köpt ny madrass utan hade bara tempurkuddar vilka består av små, små tempursmulor. Det blev inte lyckat.


Imorgon får det bli antingen ridning om hon verkar ok eller en lång tömkörningstur. Hon måste ju röra på sig tjockisen.

Jag börjar tvivla på om Phytoleankurebn gör någon nytta, men jag har en hel del kvar i burken så jag fortsätter ett tag till.


Bra affärsidé, tänk om jag inte vågar sluta med det av rädsla att fången kommer som ett brev på posten?


Ursäkta ett negativt och gnälligt inlägg men inbland känns det som man har rumpan bak hur man än vänder sig...


Ha en bra natt alla!


Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

För ett år sedan

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Sparvöga med Blogkeen
Följ Sparvöga med Bloglovin'

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2017
>>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se