Sparvöga

Senaste inläggen

Av Viveca - 25 december 2012 00:40

Sitter på jobbet, trött och mätt efter julfirande.


Dagen före julafton var det snöstorm och ni som följt mig på facebook vet allt om hur jag brottats med julgranen.

 


Mats barn firade hos oss i år och jag tror att alla blev nöjda med både mat och klappar.


Doris var nöjd med sitt hundgodis.  

Klart man kan öppna paketen själv...


 

Katterna var nöjda med sin julskinka. Här är nästan halva gänget.


Hästarna fick varsitt äpple på julaftonsmorgon och även äpple i kvällsmaten.Thermobaren står fortfarande inne.


Jag har haft fullt upp med mat och städning. Mats har plogat.


Vilda har det senaste visat att hon inte gillar sitt hönät. Hon försöker äta direkt ur påsen så att jag inte skall hinna lägga höet i nätet. Detta trots att hon även får bredvid på golvet, men då äter hon ur påsen istället medan jag försöker ta ur hösilaget och lägga det i nätet.


I eftermiddags när jag svullen efter julmaten skulle mocka så hängde nätet bara i en hake som var böjd. Den andra hade gått av. Vet inte om hon eller Marko fastnat eller stått och ryckt i det. Det är en del ryckande när hösilaget skall dras genom maskorna.


Båda hästarna verkade oskadda men Marko var väldigt stirrig när han gick in i boxen så han har nog blivit lite rädd när vad det nu var som hände, hände.


Så Vilda fixade sig en extra julklapp. Hö utan nät runt...


Själv fick jag en actionkamera av Mats. En liten rolig grej som man kan sätta på olika fästen och ha med sig vid fartfyllda aktivteter och samtidigt ha händerna fria.


Hade tänkt att ha med mig den på ridtur, eller när jag tränar hästarna på andra sätt eller kör m.m Den kan fästas på hjälmen t.ex även om jag måste fixa så det funkar på en ridhjälm. Den har även ett vattentätt kamerahus, vilket gör att den även kan användas om det regnar eller snöar.Det var en ganska billig variant så kvaliteten på filmerna/fotona blir kanske inte jättebra, men det skall bli kul att prova den.


Hoppas att ni alla haft en fin julafton!

God natt!

Av Viveca - 22 december 2012 22:52

...med mycket, som ni säkert märkt.


Här har jag en häst som är som gjord för att köras och som dessutom ser ut som hon vunnit på lotto, i morötter räknat när hon får på sig selen. Lägg därtill nöjt frustande och att hon direkt går i form.


Och ändå är hon långt ifrån inkörd ännu. Dags att skärpa sig på den fronten. För ännu en sak kan läggas till listan av positiva saker med körningen. Jag blir så glad av det att mungiporna hamnar vid örsnibbarna.


Ja nu kan jag ju skylla på att Sancho Panza inte hjälper till så mycket med hästträningen pga krämpor och annat, men det behövs ju ofta inte så mycket och med Vilda klarar vi oss med att vara två.


Sedan är det ju också så att jag prioriterat ridningen för att få ned Vilda i vikt, men nu när vi kan dra lite så går ju det bra med.


Igår kväll bestämde jag mig för att vi idag skulle såga ned en gran och låta Vilda dra den.


Vi har tre granar (nu två) på vår mark och det var inte så långt att forsla den vi valde ut.


Först tog vi en liten tömkörningsrunda i området eftersom det var längesedan vi tömkörde och jag ville se lite hur hon rörde sig. Det såg riktigt fint ut och Vilda var nöjd. Några åsnestopp vid grannhästarna men det är mer regel än undantag.


Sedan spände vi för draglinorna. Denna gång tog vi båda samtidigt, men för säkerhets skull hade vi varsitt grimskaft att hålla dem i.


Inga problem tyckte Vilda och släpade dem efter sig. Sedan satte vi fast svängeln. Inga bekymmer det heller. När hon drog den över lite grövre grus som tittade upp ur snön/isen på vägen så lät det lite annorlunda och det registrerade hon mest genom att lyssna lite extra och bli lite spänd i några sekunder.


Sedan var det dags att hänga på granen som Vilda fått hälsa och smaka på innan vi selade på. Jag trodde först att den skulle vara lite stor och skräckinjagande när den kom bakom henne och var på väg att ta lite granris istället, men Sancho Panza tyckte jag mesade. Så granen sattes fast i svängeln och så körde vi.


 

Här har jag precis satt fast granen och Vilda undrar vad jag pysslar med. Det var inte så mörkt som det ser ut på bilden. Typiskt att jag hade blixten på.


Sedan bar det av mot baksidan trädgården via äppelträdgården och mellan vinbärsbuskarna. Det var till att hålla tungan rätt i mun.


Vilda blev lite konfunderad när hon fick ta i lite mer och när en av draglinorna spände mot benet för att matte svängde lite snävt. Men hon traskade nöjt på.


På ett ställe ligger det lite isklumpar då Mats har plogat för att jag skall ha det lättare när jag bär vatten från källaren. En sådan klump kilade fast sig framför svängeln och det gav motstånd och sedan ett ryck när den släppte. Det var lite läskigt tyckte Vilda och tog ett litet snabbt steg åt höger. Men sedan fortsatte hon som innan och gick slalom mellan buskanar och förbi markbädden.


När vi stannade på gräsmattan bakom altanen klev hon över en av draglinorna.


Vi behöver öva på att stå helt still vid halt. Hon flyttar sig ofta åt sidan eller bakåt efter halt när vi kör. Men hon bryr sig inte om var linorna hamnar. Det var bara att koppla bort allt och köra till stallet.


Hon såg riktigt trött ut efteråt. Bra träning för den lilla valnöten!


Så nu ligger granen på gräsmattan redo att tas in imorgon. Doris trodde den var ett monster i mörkret när hon var ute efteråt;)


Nu är matte både stolt och inspirerad igen. Skall pröva att dra timmerkälken med fast med skaklar och bakselen måste göras helt klar. Har bara några små detaljer kvar, men den har blivit liggande.


Tack för inspirationen Vilda! Tack till er som läser och kommenterar. Blir lika glad varje gång-


Ha en bra kväll/natt alla!

Av Viveca - 19 december 2012 16:06

...Thermobaren.

 


Jag tycker det var väldigt snabb leverans. Skall koppla in den vid tillfälle.


Även hovslagaren kom idag då han fick förhinder i måndags. Nu  skall vi testa kopparsulfat på både hålväggar och strålar. Mina naglar som brukar vara brunfärgade av hovtjära är nu gröna i kanterna. Får fixa en sprayflaska till lösningen. Hur gör ni rent era händer?


Jag har alla möjliga knep, men det är sällan det blir helt rent vilket känns sådär när man jobbar som sjuksköterska. Handskar använder jag ibland, men tjära och lin/bomull i kombination med gummihandskar kan man bli smått galen av;) Ungefär som gamla tiders tjära och fjädrar...


Ha en trevlig kväll alla!

Av Viveca - 17 december 2012 15:21

När vi stod och väntade på hovis passade jag på att kolla koppjärn och sadel på Vilda. Det var faktiskt dags att byta. Hon fick även massage och provade ländtäcket.

Hon står galet i vanlig ordning men nu har jag i alla fall fotat täcket på plats. På den ena bilden syns en rand som av sadelgjorden. Väldigt skumt för den fanns inte på riktigt och det var över en vecka sedan hon haft sadelgjorden om magen.

Av Viveca - 17 december 2012 11:44

...att jag vann en Thermobar!


Jag brukar sällan vinna något kanske för att jag sällan deltar?


Men nu så skall hästarna få prova äkta vara.


Här är min "juldikt" som blev ett av vinnarbidragen:


Snön ligger vit på taken,
men Staffan Stalledräng är vaken.
Han kånkar vatten åt hästekraken.

Tipp tapp tipp tapp, tippe tappa vatten
Tipp tapp tipp tapp ända in till natten

Dripp dropp dripp dropp
Vattnet fryser hårt
Staffan har det svårt

I varm stuga väntas tomten av barna.
Staffan använder numera Klarna.

Snön ligger vit på taken
och Staffan har gjort något åt saken.

Endast tomten är vaken
och friskt vatten har hästekraken.

GOD JUL!


Jag hade ju missat det där med max 20 ord så jag skrev även en kortversion, men tycker själv att den här långa är bättre.


Annars går livet sin gilla gång här. Jag tror inte jag varit så här trött någon gång i mitt liv förut. Nu har jag varit konstant trött sedan september. Lite piggade snön upp men nu har det töat och bara lite ligger kvar blandat med is och slask.


Vilda verkar ha slutat hosta peppar, peppar. Tycker även att hon verkar gå rent men skall tömköra henne lite och kolla läget.Skall även kolla igenom sadeln. Hon brukar ju ändra sig en del och jag brukar behöva byta koppjärn i början på vintern, men tycker nog inte sadeln har legat illa nu. Får gå igenom den lite bättre ändå. Kan ju rida lite bomlöst ett tag med för säkerhets skull.


Barbacka kanske vi kan testa med.


Marko har mest gått och bara varit häst en längre period men jag skall sätta igång med honom nu igen. Han verkar så mycket lugnare nu. Har passat på att testa lugnet när jag grejat med honom och vid fodring. En höpåse på ryggen eller vid huvudet hade varit otänkbart för ett tag sedan men är inga problem alls nu. Där ser man;)


Det är nog dags att plocka fram lite utrustning och den stora vita presenningen igen:)


Nej skall ta min trötta lekamen och gå på promenad med Doris.

Sedan kommer hovslagaren i eftermiddag.

 


Ha en bra dag alla!

  

Av Viveca - 9 december 2012 10:52

Sancho Panza ställde upp som fotograf igår.


Strålande sol, kallt och krispigt. Favoritväder för min del. Jag provade det färdigsydda ländtäcket på Vilda. Det hängde ner lite långt, men det gör inte så mycket. Men då det varken snöade eller blåste tyckte jag att det var lite för varmt att jobbba i det.


Halsringen eller snarare en bit tamp, fick dock följa med.

 


Att använda den på den plogade banan husse fixat var dock inte lätt. Det stack ju upp grässtrån här och var. Näsan hamnade närmare och närmare backen och matte tappade styrningen helt...


Vi tog en liten sväng på vägen efteråt och då funkade det bättre.


Vilda jobbade på men hon kändes lite "kantig" i traven och när jag ser videon så verkar hon stel i höger bak. Jag hoppas att det bara är tillfälligt så att det inte är den gamla sårskadan som visar sig nu. Skall nog mest hålla ögonen öppna och be tränaren ta en titt på måndag istället för att rusa iväg med tankarna.


Det är ju hårt i marken nu och tvärr ganska hårt i bädden med trots torvmixen. Idag är det mindre kallt men om det fryser hårdare igen får det bli hampaströ att blanda med eller ev. spån om jag vågar mig på det. Det kan ju också vara en anledning till stelheten.Vilda har blivit otroligt lyhörd för hjälperna sedan vi började med den Centrerade ridningen, men fortfarande är hon ju envis. Vilket man ser vid ryggningsförsöken. Ibland behöver man bara be fint en gång men ibland tittar fröken på annat. Att flytta framdelen med hjälp av handen/trängande tygel gick inte så bra under filmningen men det funkade sedan, även med halsringen. Att flytta bakdelen känns som en omöjlig uppgift ibland. Men båda dessa förflyttningar är enklare i skritt än från stillastående.


Hon är ju också väldigt social. Därav lite snurrande på banan för att kolla in hundägare på promenad och andra passerande grannar. Även fotografen var mer intressant än arbetet på banan, så det gick bättre med koncentrationen när han gått därifrån. Vilda i ett nötskal.


Tankarna går ju dock just nu till att hon kanske har ont eller haft ont tidigare med och därför är ovillig och envis. Kanske är det en förklaring till att hon hela livet hatat att kratsa vänster bakhov. Usch jag får låta bli att spekulera för mycket.


Avlsutar med lite stillbilder. Kom gärna med kritik. Det är så sällan jag ser mig själv och hästen utifrån och jag behöver förbättra en hel del.


             

Ha en bra söndag alla!

Själv skall jag jobba första natten efter nio dagars ledighet...:)

Av Viveca - 7 december 2012 10:07

...nu är det riktigt kallt. Men jag gillar det och vill inte ha tillbaka +6 grader och hällregn.


I onsdags var det lite sol på förmiddagen. Hästarna var busiga i snön. Inspirerande för en ridtur.


När jag väl kommit i outfiten som nu består av microfiberlångisar, strumpor, raggsockar, graningekängor, helskodda termobyxor, undertröja, extra tjock fleecejacka (favorit från Levi´s), vinterridjacka, löstagbar halskrage, hjälmmössa, hjälm och handskar...Då var det mulet, snöade och hade börjat blåsa ordentligt.


Så jag hade behövt komplettera min outfit med skidglasögon och rånarhuva.


Trots att isande vindar sved om haka och kinder så var det underbart att komma ut ihop. I skogen var det mer stilla öven om blåsten väckt liv i lite spöken och troll mellan träden.


Det är något alldeles speciellt att rida i snö. Lite Emil och Lukas-känsla får jag allt. Att värma sina kalla fingrar under den tjocka manen, stoppa näsan i den och värma även den en stund. Då förstår jag varför jag har hästarna.


Jag valde att inte ta på bootsen. De är nu ganska slitna och hala. Behöver nog skaffa nya. Men förra vintern brydde jag mig aldrig om att skaffa till bakhovarna för att kunna brodda runt om. Är det snö tycker jag det är perfekt att rida helt barfota istället. Det ger bättre grepp än boots och hovarna ömmar eller slits inte heller i den mjuka snön. Vilda har ganska nedslitna hovar annars nu efter vätan som varit.


Sagt och gjort. Lite omvägar där det var isigt blev det i skogen men det var bara att peka med navlen så trampade den lilla bergsgeten på. Runt träd, över kvisthögar, över gärdsgårdar, backe upp och backe ned. Sidvärtesrörelserna övade vi på vägarna. Jag försökte även tänka på att använda trängande tygeltag för att flytta framdelen. Halsringen skippade jag idag, men det blir nästa gång. Jag trodde att det skulle bli en sån där bock- och galopprunda i snön, men riktigt så busig var hon inte.


Det fanns ingen tillstymmelse till hosta eller seghet, men hon var lite grinig innan i stallet vid sadlingen, men kanske trodde hon att det skulle bli obehagligt. För hon såg nästan förvånad ut när jag spände sadelgjorden försiktigt och inget obehag kom. Hoppas att luftvägarna har frisknat till. Hon skall ha medicinen till och med onsdag.


På slutet av rundan var snöflingorna stora och riktigt mycket snö hade lagt sig. Det är dock tack vare kylan lätt pudersnö.


Det är inte lätt att hitta något att tugga på i snön. Tack vare Vildas känsliga luftvägar och hennes fetma så vågar jag inte mig på varken halm eller fri tillgång.


Igår öppnade jag den sista avstängningen efter geggaperioden. I den hagen blir det väldigt blött, men där finns en hel del att tugga på och pyssla med. Jag hoppas att de äter upp björnbärssnåren som anfaller matte trots att hon håller avstånd;)

 

Konstigt. Här brukar man kunna gå till den stora hagen...


 

Plaststolparna som jag satt mellan två av hagarna pga geggamoja har frusit fast. Men det blir bara lite mer rörelse för hästarna när de skall gå mellan de olika delarna.

     

Nu har de lite att pyssla med.


Värmebaljan är jag jättenöjd med. Nu när det varit extra kallt så har jag fyllt den med varmt vatten och då blir det ingen isbildning alls, vilket det brukar bli om det blåser eller blir såhär kallt. Minus 18 grader igår kväll nu minus 16.


   

Rimfrost i skägget och bajsbollarna kan vi sälja som golfbollar.


Här är de lite sura på varandra för matte borde inte kommit med bajskärran utan med extra middag.

Ja de får allt lite extra nu när det är kyligt. Myskusarna.


 

Skall nu fortsätta mitt syprojekt. Det skall bli ett ländtäcke till Vilda.


När det snöar eller ramlar ner snö från träden så samlas det alltid snö bakom sadeln som smälter av värmen där, vilket gör att det blir isbildning. Visserligen har Vilda extra päls där och det går aldrig ner mot huden, men då slipper matte försöka tina och borsta ur istapparna på ryggen.


Tyget är jättemysigt med ull i. Funderar på att sy en ridkjol av resterna...


Ha en bra dag alla!Av Viveca - 3 december 2012 00:09

av sol och frost.
Riktigt kallt är det här och marken är hård. Ingen lera att sjunka ner i. Ingen fukt som riskerar att göra Vilda sjuk eller smutsigt vatten i marken som ger hovbölder.

Jag öppnade upp en av de stängda hagarna i fredags vilket var tur för övergången till hagen de gått i det senaste är väldigt hård och knagglig nu.

Jag har inte hört Vilda hosta mer men lite snuvig är hon fortfarande.

Helgen har passerat med mestadels pyssel både inne och ute. Allt som kan frysa i stallet har fått ta plats i foderkammaren. Även en bal hösilage och en bal torvmix trängs där inne.

Hästarna tankar sol och D-vitamin. Lite ont gör det att gå på de knaggliga områdena som blivit upptrampade under regnperioden.

Ha det bra och god natt!

Presentation

Hästarna

  

Vilda f. 2006

Korsning Nordsvensk brukshäst/Gotlandsruss

 

 

Marko f. 2008

Nordsvensk brukshäst 

f: Bronco 1980

m: Vega 22825

Vädret

Vädret Henån

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2017
>>>

Citatet

"I framtiden kommer varenda kotte att vara berömd i en kvart"  Andy Warhol

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se